Rusija onemogućila prestanak napada

Francuski predsjednik Fransoa Oland izjavio je danas u obraćanju Parlamentarnoj skupštini Savjeta Evrope (PSSE) u Strazburu da između Rusije i Francuske postoji neslaganje, posebno oko situacije u Siriji.

Oland je rekao da je ruski veto na francusku rezoluciju u Savjetu bezbjednosti UN spriječio okončanje vazdušnih napada u Siriji i onemogućio primirje.

“Postoji duboka potreba za nastavkom dijaloga sa Rusijom, ali razgovori moraju biti čvrsti i pošteni, inače su besmisleni”, kazao je francuski predsjednik.

On se založio za okončanje krize u Ukrajini, navodeći da je potrebno obezbijediti “političke i bezbjednosne uslove koji su potrebni za održavanje izbora na istoku Ukrajine”.

Oland je, takođe, naglasio da terorizam predstavlja “prijetnju za demokratiju”.

“Terorizam predstavlja prijetnju za demokratiju, naš način života, naše vrijednosti, dok su osnovne vrijednosti na meti terorista “, rekao je on.

Prema njegovim riječima, bezbjednost je kompatibilna sa vladavinom prava, a zakoni omogućavaju državama da postupaju adekvatno.

“Teroristi žele da nas podijele, da naprave granice između nas, da nas podstaknu da donosimo posebne mjere koje potom koriste da ugroze naše slobode. Upravo su te slobode na meti terorista”, kazao je Oland.

Predsjednik Francuske je takođe ocijenio da je Evropa bila spora u donošenju zajedničkog odgovora na izbjegličku krizu. Kako je naveo, dio tog rješenja mora biti zaštita spoljnih granica EU i tek tada će biti moguće da se izbjeglicama pruži dostojanstven tretman i da se vrate migranti koji ne zadovoljavaju uslove za dobijanje azila.

On je naglasio da će tek po donošenju zajedničkog odgovora biti moguće da se donesu pravila i da se obezbijedi njihovo poštovanje.

Oland je takođe naglasio značaj Savjeta Evrope, koji je uradio mnogo na promociji ljudskih prava.

Top