Nekoliko saudijskih državljana je zatražilo azil i promijenilo vjeru zbog straha od dinastije Al-Saud koja sprovodi represiju

Tokom proteklih godinu dana su slučajevi emigracije iz Saudijske Arabije u druge zemlje povećani za 23 posto…

Udruženje ”Mir, sigurnost i pravda” je na svojoj Facebook stranici objavilo izvještaj o prelasku nekoliko saudijskih državljana na hrišćanstvo i njihov azil u Liban.
Prema ovom izvještaju, sudijski državljani po imenima Tagrid, Amira i Faten al-Mutairi su jučer (9. oktobra 2016.) zajedno sa nekoliko članova njihovih porodica pobjegli iz Saudijske Arabije zbog straha od gubitka života, te su tražili azil u Libanu. Ove osobe su za dobijanje životne sigurnosti čak prihvatile promijeniti vjeru, te su prešle na hrišćanstvo.
S druge strane, Vlada u Saudijskoj Arabiji je za sprječavanje širenja takvih slučajeva i ugroženosti njenog svjetskog ugleda, spomenuvši da su ove osobe počinile političke i sigurnosne prekršaje, zatražila njihovo izručenje od Ministarstva vanjskih poslova Libana.
U ovom izvještaju se također navodi da su tokom proteklih godinu dana slučajevi emigracije iz Saudijske Arabije u druge zemlje zbog raznih razloga povećani za 23 posto.

 

(Podaci dana)

 
Top