Moskva Siriji hitno isporučuje partiju zenitnih raketno-topovskih sistema “Pancir”

RUSIJA je odlučila hitno pojača sirijsku protivazdušnu odbranu.

Kako piše dobro obaviješteni moskovski dnevni list “Izvestija”, koji se poziva na “vojno-diplomatske krugove” u glavnom gradu RF, Damasku će biti isporučeni najnoviji zenitni raketni sistemi.

Isti list naglašava: “Rusija razmatra mogućnost da Siriji isporuči partiju zenitnih raketno-topovskih sistema” Pancir “. Ugovor o prodaji tih sistema Damasku bio je potpisan još prije nekoliko godina, ali je iz finansijskih razloga bio realizovantek djelimično. Sada je odlučeno da se Damasku predaju preostali “Panciri” bez traženja da isporuka bude odmah plaćena “.

Moskovski list ne otkriva koja modifikacija ovog učinkovitog “mješovitog sistema” će biti isporučena Siriji.

Stručnjaci, na koje se pozvao, ukazali su da se Moskva za hitno jačanje sirijske PVO odlučila zbog američke prijetnje da će bombardirati sirijsku vojsku i njenu vojnu infrastrukturu, uključujući aerodrome.

“Izvestija” ne navode ni koliko “Pancira” će dobiti sirijska armija, ali ukazuje da će ih sigurno biti više od 10.

Osim samih “Pancira”, u Siriju će biti otpremljeni i dodatni radari i komandni sistemi veze koji će omogućiti da raketni sistemi djeluju u sastavu baterija.

Moskva i Damask su ugovor o “Panciru” potpisali još 2008.-me. Navodno se radilo o partiji do 50 takvih sistema sa najmanje 700 raketa. Ugovor je vrijedio oko 730 miliona  dolara.

Top