TUŽILAŠTVO BiH O PREDMETU “MILORAD DODIK”: Počela saslušanja zbog referenduma u manjem BiH entitetu RS-u!

U pozivu se navodi da se na saslušanje pozivaju radi ispitivanja u predmetu protiv Milorada Dodika zbog “krivičnog djela neizvršenje odluke Ustavnog suda BiH, Suda BiH ili Doma za ljudska prava”…

U Tužilaštvu BiH danas je saslušan Goran Zmijanjac, član Republičke komisije za sprovođenje referendum o Danu RS. Ovim su počela najavljena saslušanja u ovoj pravosudnoj instituciji u vezi sa referendumom.

 

Zmijanjac je nakon saslušanja novinarima rekao da je saslušan u svojstvu osumnjičenika, te da nije radio ništa na svoju ruku nego sve po zakonu. O okolnosti prema kojima je saslušan nije mogao govoriti.

 

U Tužilaštvu je saslušan i Milana Petkovića, također člana Komisije.

 

Milan Petković je kazao je kako predsjednik Republike Srpske, članovi Komisije za provedbu referenduma i građani RS-a nisu odgovorni te da ih se ne može tereti ni za jedno krivično djelo.

 

Petković je danas dao izjavu u svojstvu osumnjičenog u predmetu protiv Milorada Dodika i drugih zbog krivičnog djela nesprovođenja odluke Suda BiH, a koja se odnosi na nezakonitosti pojedinih odrebi Zakona o praznicima RS-a u vezi s Ustavom BiH.

 

“Komisija za sprovođenje referenduma ne može provoditi nijednu odluku Ustavnog suda BiH. Za sada su na saslušanje pozvana dva člana Komisije i predsjednik RS-a i ne znamo ko bi mogao biti pozvan, ali je najbitnije da Komisija i Milorad Dodik nemaju apsolutno nikakve odgovornosti”, kazao je Petković nakon današnjeg saslušanja u Tužilaštvu BiH i dodao kako ni građani RS-a nisu odgovorni, jer je referendum proveden u skladu sa zakonom.

 

“Građani su rekli svoje mišljenje o tome, a mene su danas najviše ispitivali od momenta priključivanja Komisiji do dana završetka referenduma”, kazao je Petković novinarima.

 

Poziv iz ove pravosudne institucije članovi su dobili prošle sedmice. U pozivu se navodi da se na saslušanje pozivaju radi ispitivanja u predmetu protiv Milorada Dodika zbog “krivičnog djela neizvršenje odluke Ustavnog suda BiH, Suda BiH ili Doma za ljudska prava”.

 

S.B./Agencije

Top