SERGEJ LAVROV: Predugo smo pokazivali strpljenje prema Vašingtonu!

Moskva je izuzetno dugo pokazivala strateško strpljenje prema potezima Vašingtona, međutim sada su se u odnosima Rusije i SAD dogodile korenite izmjene, izjavio je šef ruske diplomatije Sergej Lavrov.

Prema riečima Lavrova, SAD sprovode agresivne poteze koji direktno kače nacionalne interese Rusije i prijete bezbjednosti zemlje.

„Svjedoci smo korenitim izmenama u smislu agresivne rusofobije, koja leži u osnovi politike SAD prema Rusiji. Riječ je ne samo o retoričkoj rusofobiji, već i o agresivnim koracima koji realno zadiru u nacionalne interese Rusije i prijete bezbjednosti zemlje“, istakao je Lavrov u intervjuu za rusku televiziju „Prvi kanal“.

Približavanje NATO vojne infrastrukture ruskim granicama, razmještanje teškog naoružanja, protivraketnog štita, i to sve u blizini granica sa Rusijom i njenih saveznika, upozorio je Lavrov, predstavljaju neprijateljske akcije.

 

On se osvrnuo i na izjave pojedinih američkih činovnika koji ne isključuju mogućnost napada na položaje sirijske vojske, ocjenivši da je u pitanju „opasna igra“. „Dobili smo pojedine informacije da bi krstarećim raketama mogli da gađaju aerodrome kako bi onemogućili Sirijcima da lete. To je veoma opasna igra, uzimajući u obzir da Rusija, koja se u Siriji nalazi na poziv zakonskih vlasti, u toj zemlji ima dvije baze na kojima je rasporedila PVO“, istakao je Lavrov.

Ruski diplomata je ocjenio da je u svim tim potezima Vašingtona teško razaznati jednu zajedničku strategiju.

„To se vidi i u odnosu SAD prema Nusra frontu. Pitao sam državnog sekretara DŽona Kerija postoji li neki tajni plan da se ta teroristička organizacija očuva kako bi se potom iskoristila kao glavni pokretač za promjenu vlasti, međutim on se kleo da to nije istina, kao i da se protiv nje takođe vodi rat“, rekao je Lavrov.

Rusija ne bi željela, dodao je on, da administracija američkog predsjednika Baraka Obame ode u istoriju kao neko ko je ojačao terorističku organizaciju Nusra front.

Izvor: rs.sputniknews.com/Pravda

 
Top