ODMOTAVA SE KLUPKO NAKON SKANDALOZNE REPORTAŽE:Italijanski novinar tvrdi suprotno: Nisam ‘fingirao’ scene za emisiju, oružje je kupovano u Sarajevu!

Sve oružje kupovano je u Sarajevu. Nijedan narkoman ili ovisnik o drogi nije bio plaćen, ali poznajemo dvojicu braće i bili smo zainteresirani za kupovinu, tvrdi se u odgovoru italijanskog novinara

 

 

Ne smiruje se prašina u slučaju „Snimak“, odnosno nakon objave videoreportaže „Gdje ISIL kupuje oružje“ italijanskog novinara Luiđija Pelace (Luigi Pelazza), koju je snimao u Sarajevu, a objavila je televizija Italia 1. S tim u vezi, jučer se javnosti obratilo i Tužilaštvo BiH, koje je provelo detaljnu istragu, naglašavajući da je priča neistinita, piše Avaz.
Nanesena šteta
– U proteklih 48 sati Tužilaštvo BiH, Operativna grupa za borbu protiv terorizma te SIPA i Granična policija, proveli su više istražnih aktivnosti i pretresa, temeljem TV priloga italijanskog novinara, koji je govorio o navodnoj kupovini ilegalnog oružja za ISIL u BiH. Identificirane su osobe koje se pojavljuju na snimku i utvrđeno je da se ne radi o navodnim trgovcima oružjem, nego osobama kojima je italijanski novinar za potrebe priloga dao novac da glume u fingiranoj televizijskoj sceni – navodi se u jučerašnjem saopćenju Tužilaštva.
Istragom je utvrđeno da su osobe koje su se pojavile u videu teškog materijalnog stanja i registrirani ovisnici o narkoticima, koje su na ispitivanju priznale i opisale cijeli događaj. Također, identificirano je i oružje o kojem se govori u prilogu, koje je pronađeno u BiH, a provode se aktivnosti da se pronađu i preostali komadi naoružanja zaostalog iz proteklog rata koji su bili dio ovih aktivnosti.

 
– S obzirom na to da je navedenim prilogom nanesena šteta ugledu BiH, u pogledu borbe protiv terorizma, sa svime su upoznati i nadležni organi Italije – saopćeno je iz Tužilaštva BiH.
No, novinar Luiđi Pelaca tvrdi drugačije, navodi Avaz – kontaktirali smo jučer italijanskog novinara, koji nam je po svom portparolu Kristini Gobeti (Cristina Gobbetti) poručio da saopćenje Tužilaštva BiH nema smisla.
– Kada Tužilaštvo s pažnjom pogleda kompletan video, njihovo saopćenje više neće imati smisla. Sve oružje kupovano je u Sarajevu. Nijedan narkoman ili ovisnik o drogi nije bio plaćen, ali poznajemo dvojicu braće i bili smo zainteresirani za kupovinu. Vidjeli smo mnogo oružja. Bili smo, također, u kući drugog Roma, u pratnji s jednim od dvojice braće, koji nam je bez ikakvih problema prodao „kalašnjikov“ – rekla je Gobeti.
Ona tvrdi da je pojam “trgovac” nastao nakon njegove izjave da je prodao 100 „kalašnjikova“.
Amater i diler
– Nakon otkrića tih količina shvatili smo da ispred nas nije bio amater, već pravi diler – istakla je Gobeti, dodajući da niko od italijanskih vlasti nije kontaktirao novinara Pelacu ni njegov tim iz emisije “Le lene”.
Priču smo pokušali provjeriti i s akterima snimka. Reporteri „Dnevnog avaza“ bili su jučer i u sarajevskom naselju Gorica, gdje su prije tri dana u akciji Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) i Granične policije BiH uhapšeniNermin Sejdić i Davor Jarčević.
– Neće više niko da priča s novinarima. Nema potrebe da ih tražite – kazale su Sejdićeve komšije.

 

SIPA: Pelaca je izvršio krivično djelo
Italijanski novinar Luiđi Pelaca, koji je uradio videoreportažu o švercu oružja iz BiH u Italiju, nalazi se u prijavi SIPA-e kao osoba koja je osumnjičena za izvršenje krivičnog djela, rekao je jučer novinarima na pres-konferencijiVahidin Šahinpašić, vršilac dužnosti šefa Kriminalističko-istražnog odjeljenja SIPA-e. Šahinpašić je rekao da u vezi s ovim slučajem postoji stalni kontakt s Italijanskom ambasadom u Sarajevu.

 
On nije mogao potvrditi da su uhapšene osobe plaćene da odglume prodaju oružja, naglašavajući da se one dovode u vezu s krivičnim djelima vezanim uz opojne droge, ali ne i trgovinu oružjem. Šahinpašić je istakao da je u akciji “Snimak”, SIPA, zajedno s kolegama iz Granične policije BiH, uspjela utvrditi identitete svih osoba sa snimka te da prikupe naloge Tužilaštva i Suda BiH i krenu u operaciju.
– Tokom mjera koje je policija preduzela, slobode je lišeno pet lica i pronađen je dio naoružanja sa snimka –  naglasio je Šahinpašić.

 

Top