Blaž Kraljević 1992: Nema podjele Bosne i Hercegovine, sačuvat ćemo je za sve nas

Blaž Kraljević, pukovnik HOS-a Hercegovine početkom avgusta 1992. izdao je javni proglas u kojem poziva Hrvate i Muslimane da ne dozvole podjelu BiH, piše bh. novinska agencija Patria.

– Ili ćemo svi izginuti ili ćemo biti slobodni – pisalo je u Proglasu.

Već 9. avgusta 1992. poslije briljantnih uspjeha jedinica HOS-a pod komandom Kraljevića na trebinjskom ratištu i oslobađanja uže gradske jezgre i iskrene želje za oslobađanjem cjelokupne teritorije Republike Bosne i Hercegovine, sa ostalim patriotskim snagama koje su stale na put nacionalistima i fašistima iz samozvane hrvatske zajednice “Herceg-bosna”, pripadnici vojne policije HVO-a, prema naredbi vrha hrvatske zajednice Herceg-Bosna u zasjedi su, u mjestu Kruševo na magistralnom putu od Mostara prema Čitluku, ubili Blaža Kraljevića i 8 pripadnika HOS-a.

proglas1

Blaž Kraljević rođen je 17. septembra 1947. godine, u mjestu Lisice, blizu Ljubuškog. Po dolasku u Hercegovinu krajem 1991. godine, postao je šef Hrvatske stranke prava, odnosno ogranka HSP-a za BiH, a 15. januara 1991. godine, imenovan je zapovjednikom ratnog štaba HOS-a za Hercegovinu, sa činom pukovnika HOS-a.

Politika hrvatskih odbrambenih snaga, na čelu sa Kraljevićem, bila je usmjerena na političko i vojno savezništvo Hrvata i Muslimana (Bošnjaka) u Bosni i Hercegovini protiv velikosrpske politike osvajanja Bosne i Hercegovine.

Za njegovo ubistvo niko nije procesuiran.

Prema tvrdnjama onih koji su dobro poznavali političke prilike u to vrijeme Kraljevićevu likvidaciju naredio je Gojko Šušak tadašnji ministar odbrane Hrvatske, i to Mati Bobanu, koji je navodno organizirao izvršenje ovog zločina.

Top