Rusija upozorava SAD koaliciju da ne udara na sirijsku vojsku

Rusko  Ministarstvo odbrane je upozorilo  koaliciju na čelu sa  SAD- da ne obavljaju vazdušne napade na sirijske vojne položaje, dodajući  da u Siriji postoje brojne S-300 i S-400 protivazdušni  odbrambeni sistemi.
Rusija trenutno ima S-400 i S-300 Air-obrambeni sistem razmještene kako bi zaštitili svoje vojnike stacionirane u Tartusu i bazi Khmeimim . Radijus oružja može biti “iznenađenje” za sve neidentifikovane  leteće objekte, rekao je portparol  ruskog ministarstva odbrane general Igor Konashenkov.

Prema Ruskom Ministarstvu  odbrane, svi napadi ili raketni udari ciljevi u području pod kontrolom sirijske vlade bi stavili  rusko osoblje u opasnost.

“Prema tome, bilo koji projektil ili vazdušni udari na teritoriju pod kontrolom sirijske vlasti će stvoriti jasnu prijetnju ruskim vojnicima.”

“Rusk protivvazdušna  odbrane i njena  posada vjerojatno neće imati vremena da utvrđuju  let  projektila, a zatim kome   bojeve glave pripadaju. I sve iluzije amatera o postojanju “nevidljivih “aviona će se suočiti  sa razočaravajućom stvarnosti “, dodao je Konashenkov.

On je takođe istakao da  sama Sirija ima S-200, kao i buk sisteme i njihove tehničke sposobnosti su ažurirane u posljednjih godinu dana.

Izjava Ruskog Ministarstva odbrane je došao kao odgovor na ono što se zove “rupa u zakonu” u zapadnim medijima navodeći da Washington razmatra lansirne vazdušne napade protiv sirijskih vladinih snaga.

“Od posebne važnosti je podatak da su inicijatori takve provokacije  predstavnici CIA-e i Pentagona, koji je u septembru  informisala predsjednika o navodnoj mogućnosti kontrole ‘opozicionih ‘ boraca, ali danas lobiraju za ‘kinetički’ scenario u Siriji “, rekao je on.

On je upozorio Washington da provede “temeljit  proračun mogućih posljedica  takvih planova.”

Pod vodstvom  SAD koalicioni avioni   bombardovali su položaje sirijskih  vladinih  snaga 17. septembra , što je rezultiralo smrću 83 vojnika. Washington,  je rekao je napad  bio greška, međutim Damask tvrdi  da je incident bio “očita agresija”.

Preseljenje S-300 sistema  kako bi zaštitili ruske brodove i pomorske baze u Siriji je potvrđeno od strane ruskih obrambenih funkcionera   4. oktobra kada je  Konashenkov uvjeravao  da je S-300 je “čisto obrambeni sistem i ne predstavlja prijetnju.” Rusija ima i S-400 sisteme  protivraketne odbrane u Khmeimim bazi koji su smješteni tamo nakon što je Turska oborila  ruski sU-24 avion u novembru  2015. godine.

Balkanbreakingnews.com/RT

Top