Talijanski tv-novinar Luigi Pelaca pokazao kako se islamska država u BiH može lako naoružati

PRIPADNICI Agencije za istrage i zaštitu BiH (SIPA) počeli su danas pretrese određenih objekata na području Sarajeva, u vezi sa spornim snimkom objavljenim u medijima koji se odnosi na ilegalnu trgovinu oružjem iz BiH u Italiju.

Pretresi se vrše u saradnji sa Graničnom policijom BiH, prema naredbama Suda i Tužiteljstva BiH, saopšteno je iz Sipe.

Iz Agencije navode da će više informacija biti poznato tokom dana.

Luigi Pelaca, novinar popularne talijanske emisije “Hijene” koja je emitiovana na televiziji “Italia Uno”, uradio je video-reportažu o švercu oružja u BiH.

Pelaca je, kako je prikazano u novinarskom prilogu, ne predstavljajući se kao novinar, kupio u Mostaru pušku, a širom BiH kupovao je automatsko oružje, mitraljeze, bombe i pištolje, piše portal “Bljesak”. Na početku reportaže, koja traje skoro 19 minuta, Pelaca je otputovao u Sarajevo kako bi pokazao lakoću kojom potencijalni teroristi Islamske države mogu nabaviti oružje i prebaciti ga u Europu.

Na snimkama skrivene kamere prikazao je susret sa svojom “vezom” u BiH koja ga je povezala sa prodavačima oružja u raznim dijelovima BiH. Njegova veza iz BiH ugostila ga je u svojoj kući, gdje mu je ispričala o svojoj kriminalnoj prošlosti u Italiji, sadašnjem životu u Sarajevu i o tome kako su navodno nedavno prokrijumčarili 500 komada automatskih pušaka u Holandiju.

Ovaj domaćin se pohvalio da njegove puške postižu cijenu od dva kilograma kokaina po komadu. Na snimci se može vidjeti kako novinar kupuje staru vojnu pušku od nepoznatih osoba negdje sjeverno od Mostara. Njenu preciznost je isprobao na lokaciji 15 kilometara sjeverno od Mostara izvan naselja Vojno pored Neretve.

Pušku je platio 75 eura porodici kojoj je, kao i svim svojim sagovornicima, sakrio lice. Osim ove puške, Pelaca je isprobao mitraljeze, automatsku pušku AK 47, ručne granate, a neke od njih i kupio. Na kraju mu je “domaćin” objasnio kako prošvercati oružje u automobilu, na koje granične prijelaze ići i kakav miris koristiti kojim može zavarati pse da ne otkriju barut.

Top