Pred Srbiju je postavljen težak ultimatum

Pred Srbiju je, kada je rIJeč o Kosovu i Metohiji, postavljen težak i ozbiljan ultimatum jer se traži da se odreknemo imovine Telekoma Srbije u pokrajini.

To je izjavio direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić, navodeći da Beograd do nedJelje treba da se izjasni da li prihvata ili ne prihvata “nakaradan predlog sporazuma o telekomunikacijama”.

Đurić je novinarima rekao da je po njegovom dubokom uvJerenju taj ultimatum neprihvatljiv, te da ni kao pregovarač ni kao Srbin ne može da prihvati to da se Srbija odrekne svoje imovine na KiM, najavivši da će, ukoliko vlada, koju bezrezervno podržava, ipak drugačije odluči, biti prinuđen da napusti funkciju glavnog pregovarača sa Prištinom i direktora Kancelarije za KiM.

“Od nas se traži da se odreknemo naše imovine kad je riječ o telekomunikacijama, ali i još mnogo gore, da se odricanjem imovine kad je rIJeč o Telekomu Srbija složimo sa time da sva naša imovina na KiM više nije naša već da pripada institucijama samoproglašene, nelegalne, lažne države u Prištini”, rekao je Đurić.

Kako je naveo, u Vladi Srbije su bili ozbiljni i teški razgovori o tome šta i kako dalje u vezi sa ovim.

“Uvjeren sam, iako moram da kažem da smo se svi zajedno borili za to da naši argumenti u razgovorima i sa predstavnicima EU i sa predstavnicima Prištine prevladaju, da ovakvi uslovi nisu prihvatljivi”, rekao je Đurić.

Delegacija Beograda koju je predvodio Marko Đurić prošle nedjelje vodila je razgovore sa Prištinom u Briselu o primjeni sporazuma o telekomunikacijama, a Đurić kaže da se “nešto vrlo čudno desilo” kada je bukvalno u toku noći između četvrtka i petka “papir koji je stajao pred nama za stolom potpuno promijenjen”.

“Uslovi su fundamentalno promijenjeni. Očigledno je da se neko sa strane, neko ko nije ni EU ni Priština umiješao da bi ove razgovore učinio neuspješnim, da bi možda time postigao neki drugi politički cilj i da bi Srbiju izložio pritisku kakvom do sada po ovom i po mnogim drugim pitanjima nije bila izložena”, kaže Đurić.

Direktor Kancelarije za KiM kaže da je naša zemlja suočena sa zahtjevom da prihvati ovakve skandalozne i neprihvaljive uslove, da se otme naša imovina i imovina Telekoma Srbija, da se onemogući normalno komuniciranje i da se na taj način uspostavi presedan, a onda takav model preslika i na energetiku.

“Po istom modelu bi nam oteli i Gazivode i druge elektronergetske potencijale i drugu društvenu i državnu imovinu. Dakle, ili da to prihvatimo tako kako je ponuđeno ili nema ništa od evrointegracija, nema nastavka otvaranja poglavlja i svega ostalog, to je nešto što se iz podteksta vrlo jasno vidi”, navodi Đurić.

On dodaje da za nas takva dilema sama po sebi nije prihvatljiva, te da bi za njega lično bio neprihvatljiv izbor u kome bismo eventualno odlučili da nešto što je naš vitalni nacionalni i državni interes bacimo pod noge zbog necega što je neuhvatljivo.

Upitan ko je i kada uputio takav ultimatum Srbiji, Đurić je rekao da se to dešava u poslednjih dva ili tri dana, kao neposredan dio razgovora koji su vođeni prošle nedjelje u Briselu i razgovora koje je predsjednik vlade ovih dana vodio sa različitim međunarodnim zvaničnicima.

“Vlada će narednih dana razgovarati još o tome, jutros smo razgovarali o tome, rekao sam vam i veoma teške lične dileme koje imam, ali sasvim sigurno da neću nikada gaziti ni svoju savjest ni državni interes, ostajući čvrsto uz ono što je politika vlade i Aleksandra Vučića i SNS, za koju znam da je takva uvijek bila i da samo takva može biti”, navodi Đurić.

On smatra da je to što je Srbiji dato da se do nedelje izjasni o tome da li prihvata ili ne prihvata nakaradan predlog sporazuma kojim bi imovina Telekoma Srbija bila prebačena na Prištinu i sporazum po kome i pokrivenost siganala ne bi bila ne samo na cijeloj terotoriji Kosova nego ne bi bila ni onakva kakva je sada, što dovodi naše građane u položaj građana drugog reda, a imovinu Srbije bi trajno od nas otuđilo.

“Ukoliko bi došlo do toga da Srbija prihvati po meni neprihvatljive uslove, odnosno da vlada prihvati ovo, znajući da time ni najmanje ne olakšavam položaj predsjedniku vlade koji je takođe ovim bremenom veoma pritisnut, ja kao neko ko ga je najviše savjetovao da ovakve uslove ne možemo da prihvatimo, ne bih mogao da ostanem tu gdje jesam i ne bih mogao da nastavim da se bavim poslom kojim se bavim”, navodi Đurić.

“Srbija je suočena sa teškim izazovom i teškim ispitom. Mi moramo da se borimo za to da za naš narod izborimo najbolje moguće uslove na KiM da može da opstane. Moramo da zastitimo, bez obzira na sve pritiske, našu državnu i narodnu imovinu na KiM. Uvjeren sam u to da to ne možemo da učinimo prihvatajući neprincipijelne ultimatume”, smatra Đurić.

Prema njegovim riječima, kada predstavnicima EU ili predstavnicima Prištine postavimo pitanje a šta je to što bismo mi kao država ili narod dobili prihvatanjem jednog takvog nacrta sporazuma, odgovor je uvijek ćutanje.

“Kada mi kažemo – nama takav sporazum ne treba, hajde onda da uopšte ništa ni ne diramo, ne mijenjamo, odgovor je opet ćutanje. Pravog odgovora nema”, dodaje Đurić.

Top