Keri pozvao zemlje EU da sa Sjedinjenim državama naprave front prema Rusiji

AMERIČKI državni sekretar optužio je Rusiju i Siriju da su “odustale od diplomatije radi dostizanja svojih ciljeva vojnim putem”.

SAD – naglasio je pritom John Kerry – osuđuju odluku Rusije da svoje interese “poveže sa predsjednikom Sirije Basharom Assadom”.

Ovo je bila njegova reakcija na prethodnu ocjenu Ministarstva spoljnih poslova RF: da Sjedinjene Države ili nisu u stanju realiziovati ono što je Keri  dogovorio sa Sergejom Lavrovom ili – nikada nisu ni namjeravale sirijsku opoziciju koja je pod njihovom kontrolom da  odvajaju od terorističke Džebhat an -Nusra.

Keri je u dobroj mjeri zbog zatezanja odnosa sa Rusijom – u govoru koji je održao u Njemačkom Maršalovom fondu u Bruxellesu – prvo naglasio da su SAD i EU, zahvaljujući svojoj tijesnoj saradnji, pobijedile komunizam, razorile Berlinski zid, pomogle svojim prijateljima u Aziji i Africi i utrostručili broj demokratskih zemalja u svijetu tokom proteklih 25 godina. Odmah potom je progovorio o onome što Amerikance trenutno najviše “žulja”

“Pozivam Evropu na jačanje odnosa sa Sjedinjenim Državama u uslovima postojanja novih izazova u sve složenijem svijetu. Jedinstvo Evrope i transatlantsko partnerstov danas su osnova svjetske sigurnosti, a to će i ostati. Prije 70 godina smo stvorili institucije koje su dovele i Evropu i SAD do nezabilježenog ekonomskog rasta.

Posebno je ukazao: “Nakon odluke o istupanju Velike Britanije iz EU – zapadnom svijetu je potrebno više Evrope, više Velike Britanije. Potrebni su i intenzivniji odnosi između njih i Sjedinjenih Država. To treba biti osnova vladavine prava, demokratije i mira u cijelom svijetu “.

Dodao je: “Mi smo dužni održavati svoje jedinstvo i mi ćemo održavati”.

Keri je na ovaj način – indirektno  i u pomalo zakamufliranoj formi – pozvao zemlje Evropske unije da stanu u američki front prema Rusiji. Vrijeme će vrlo brzo pokazati: da li i – protiv Rusije.

Sam Keri je taktički izjavio da NATO nije usmjeren na obuzdavanje Rusije i konfrontaciju sa njom. Za one koji su spremni  da povjeruju da su Amerikanci i NATO Srbiju, Irak i Afganistan priključili demokratskim zemljama, izgovorio je i ovo:

“NATO je obrambena alijansa, a SAD žele saradnju sa Rusijom u rješavanju međunarodnih problema. Međutim, NATO nema namjeru  da ostavlja svoje pozicije i zato naša podrška Ukrajini ostaje neopoziva. Rusija to treba  da zna “.

Kao eho Kerijevih riječi, stigla je izjava šefa njemačke diplomatije, Franka-Waltera Steinmeiera, da će se visoki predstavnici diplomatija SAD, Njemačke, Velike Britanije, Francuske i Italije okupiti u Berlinu i “razmotriti situaciju u Siriji”.

U ovom kontekstu, sigurno nije slučajno što je telekanal Fox News – pozvavši se na svoje izvore u američkom vojnom vrhu – objavio da je Rusija prebacila u Siriju modernizovane raketne sisteme S-300 – S-300VM (SA-23 Gladiator, po terminologiji NATO) . I pritom ukazao da su ti zenitni raketni sistemi u stanju  da obaraju i avione i krstareće rakete kojima raspolažu SAD.

Isti telekanal tvrdi da su S-300VM “u dijelovima” stigli u sirijsku luku Tartus.

Inače, američki vojni stručnjak Michael Petersen ocijenio je da Amerikanci – kad je Sirija u pitanju – treba najviše  da zaziru od ruskih podmornica klase “Jasenje”, fregate “Admiral Gorškov” i krstarećih raketa “Cirkon” i “Kalibar”.

Petersen je direktor američkog Instituta za izučavanje pomorskog potencijala Rusije, a osnovan je – prije mjesec dana i funkcionirat pri Vojno-pomorskom koledžu u Newportu.

On je povodom svega posebno upozorio: “Ruske podmornice klase” Jasenje “su vrlo moćne i opasne i nije nam baš jasno zbog rješavanja kojih zadataka su napravljene”.

Prva ruska podmornica iz te serije je “Severodvinsk”, a njezini glavni zadaci su – lova na tuđe podmornice i brodove i uništavanje ciljeva na kopnu krstarećim raketama.

Petersen je o njima rekao: “hipersoničnom raketa, Cirkon ‘i krstareći, Kalibri’ su moćna oružja u koja su ugrađena izvanredna tehnološka dostignuća. Zato i fregata, Amiral Gorškov ‘raspolaže vrlo velikim mogućnostima “.

Rusija ima namjeru sagraditi još deset takvih fregata.

Top