ZANIMLJIVO Snimak kupovine glasova u Gradišci

Posljednjih dana kampanje uoči lokalnih izbora uveliko se priča o kupovini glasova, ali niko o tome javno ne želi da progovori.

BN televizija je u posjedu audio-video snimka na kome se čuje i vidi kako jedan od kandidata za odbornika u Skupštini opštine Gradiška kupuje glas, plaća ga 30 KM i daje glasaču uputstvo za glasanje.

Mehmed Kahrić iz Gradiške, kandidat je za odbornika u Skupštini te opštine i vjerovatno se za njegovo ime ne bi ni čulo van Gradiške da nije odlučio da kupuje glasove. Snimak koji je u posjedu BN televizije nedvosmisleno pokazuje da je Mehmed Kahrić platio glasaču 30 KM, dao mu svoju kandidatsku promo-karticu i uputstvo kako da glasa. Radnja se dešava u Gradišci u Kahrićevom automobilu.

U nastavku možete pročitati transkript razgovora, koji se odvija između Mehmeda Kahrića i glasača.

KAHRIĆ: Ovo je velka pomoć, vidiš, piše Mehmed Kahrić, nacionalne manjine, broj 6.
GLASAČ: Znači, ja za njega moram glasati, mehmed Kahrić?
KAHRIĆ: Naravno! Daću ti ja i karticu…Daću ti ja…vidiš ovo, uputstvo. E, vidiš ovo, osam nas ima, ja sam šesti…. Ovo ništa ne smiješ gledati, ne smiješ ni dirati. Jer ja nemam stranke, ja sam sam.
GLASAČ: A za načelnika?
KAHRIĆ: Ako hoćeš za Adžića, broj jedan. On je na drugoj listi. Ovdje glasaš samo za mene… Ako ja uniđem, uvijek me možeš zovnuti i sa mnom popričati sve. Ja sam nacionalna manjina, a ja najviše dobijam od svih odbornika, imam svoj budžet. Znači, to da znaš…. Nisam ja ni ovo, ni ono, niti ja znam nešto u politici nego sam se kandidovao zbog dvije ćerke, jedna 30 godina, jedna 26…
GLASAČ: Ko te poslao?
KAHRIĆ: Ti si mlad dečko, treb`o bi znat… Ja sam vidio čovjeka i dao mi je…

Mehmed Kahrić, koji je kandidat na listi nacionalnih manjina ispred romske zajednice, tvrdi da nije kupovao glasove i da za to, kao penzioner, nema novca.

Indikativno je da Kahrić sam i bez pitanja pominje SNSD kao stranku sa kojom ga dovode u vezu zbog kupovine glasova.

Prema izvorima BN televizije, u Gradišci se već danima gotovo nesmetano odvija trgovina glasovima, a cijena glasa varira od 20 do 50 konvertibilnih maraka.

BN TELEVIZIJA

Top