U borbama vladinih snaga i džihadista kod Sirta 18 mrtvih

Osam vojnika libijske vlade nacionalnog jedinstva i najmanje 10 džihadista ubijeno je danas u borbama u Sirtu.

Osam vojnika libijske vlade nacionalnog jedinstva i najmanje 10 džihadista ubijeno je danas u borbama u Sirtu, uporištu islamske države u Libiji koje vladine snage pet mjeseci pokušavaju da povrate.

“Naše snage napreduju u četvrti gdje su se sklonili poslednji borci Islamske države i vodile su borbe sa grupom koja je pokušala da pobjegne iz grada”, navele su provladine snage u saopštenju.

U saopštenju se dodaje da je pronađeno najmanje “deset tijela džihadista”.

Iz redova snaga vlade nacionalnog jedinstva osam vojnika je poginulo, navedeno je na Fejsbuk stranici poljske bolnice koju su te snage postavile u Sirtu.

Dvadesetčetiri provladinih boraca, ranjena u današnjim sukobima, primljena su u bolnici u Misurati, gradu koji se nalazi na pola puta između Sirta i Tripolija, gdje je komanda tih snaga.

Vojska je 12. maja pokrenula operaciju vraćanja Sirta i od tada se ta operacija odvija u naletima sa mirnim periodima.

Vojni avioni libijske vlade nacionalnog jedinstva izvode vazdušne napade na položaje džihadista uz podršku američkih aviona. Broj američkih aviona porastao je na 177 od 1. avgusta, naveo je komandni centar za Afriku (AFRICOM).

Provladine snage povratile su veći dio grada Sirta koji se nalazi 450 kilometara istočno od Tripolija, ali u borbama je poginulo više od 450 i ranjeno oko 2.500 njihovih vojnika. Broj mrtvih među borcima Islamske držve nije poznat. Poraz Islamske države u Sirtu zadao bi težak udarac toj ekstremističkoj sunitskoj grupi koja je trpi poraze i u Iraku i u Siriji poslednjih mjeseci.

Top