Orban poziva birače da odbace plan EU

Mađarski premijer Viktor Orban posljednji put pozvao je mađarske birače da na današnjem referendumu odbace evropski plan raspodjele migranata po obavezujućim kvotama, upozoravajući da migranti ugrožavaju “evropski sigurni način života”.

Iako će protivnici kvota gotovo sigurno pobijediti, glasnje bi Orbana ipak moglo dovesti u neugodnu situaciju ako se ne odazove 50 posto birača potrebnih da bi referendum bio važeći.

Desna vlada vodila je stoga veliku medijsku kampanju pozivajući osam miliona birača da odbace evropski prijedlog.

Orban je juče poručio da Mađari imaju “dužnost” pomoći njegovoj vladi da se bori protiv neuspješnih “liberalnih metoda” “elite iz Brisela”.

“Masovna migracija bez kontrole prava je prijetnja. Ona ugrožava miran i siguran evropski način života”, upozorio je.

“Ovim referendumom možemo poslati poruku svakom Evropljaninu… da o nama, evropskim građanima, zavisi da Evropsku uniju urazumimo ili je pustimo da se raspadne.”

Podsjetimo, EU obavezujućim kvotama za raspodjelu migranata po državama članicama želi rasteretiti Grčku i Italiju, koje su primile najviše izbjeglica i migranata. No istočnoevropske i srednjoevropske zemlje tome se žestoko protive.

Mađarska nije prihvatila niti jednu osobu po tom planu i umjesto toga ga zajedno sa Slovačkom nastoji srušiti na Europskom sudu pravde.

Top