IVICA DAČIĆ OČEKUJE SMIRIVANJE TENZIJA: „Srbija neće okrenuti leđa svom narodu koji živi u RS“

“Uvek ćemo, kada to budu željeli, otići u Srebrenicu i dati novac za nju, graditi mostove sa Srpskom, uspostavljati nove veze i zajedničke investicione projekte”, izjavio je Ivica Dačić…

Ministar vanjskih poslova Srbije Ivica Dačić rekao je da nakon referenduma u Republici Srpskoj očekuje smirivanje tenzija, te da Srbija nikada neće okrenuti leđa svom narodu koji živi u RS.

 

Dačić je naveo za “Politiku” da za Srbiju i Republiku Srpsku više znači to što je Aleksandar Vučić bio na panelu posvećenom Srebrenici, nego bilo šta drugo.

 

“Moramo svi da naučimo da ulažemo u mir. Da pristajemo na kompromise, da pokazujemo volju, da neki put čak i istrpimo zarad tog mira”, rekao je Dačić.

 

On je dodao kako će Srbija uvijek biti tu da pomogne svima, kako u BiH, tako i u Republici Srpskoj.

 

“Uvek ćemo, kada to budu željeli, otići u Srebrenicu i dati novac za nju, graditi mostove sa Srpskom, uspostavljati nove veze i zajedničke investicione projekte”, izjavio je Ivica Dačić.

 

Ministar vanjskih poslova je naglasio i da Srbija neće da pomaže u svađanju jer je svjesna koliko je to opasno.

 

“Znamo kolike su tenzije, koliko su duboke rane, da sve veoma lako može da bukne. Nikada nećemo ništa uraditi da to potpirujemo i da učestvujemo u nadgradnji i razvoju sukoba”, rekao je Dačić.

 

“Zahvaljujući svom ponašanju, jasnoj opredeljenosti za mir, privrženosti dijalogu i pregovorima, reformama, Srbija konačno ima priliku da svakome kaže šta misli”, smatra Dačić.

 

Dačić je, komentarišući svoje oštrije nastupe prema nekim hrvatskim i bošnjačkim zvaničnicima, naveo da je njegova osnovna dužnost da zastupa interese Srbije.

 

“To nikako ne znači da šef diplomatije treba da podstiče, navija ili propagira loše odnose sa svetom i susedima, i ja to i ne radim”, rekao je Dačić.

Top