VIDEO Djevojčica (8) je umrla u noći prije svog vjenčanja – a razlog je UŽASAN!

U mnogim nerazvijenim kulturama roditelji biraju svojoj djeci životne saputnike. Najtužnija stvar u svemu jeste što ne postoji legalna donja granica godišta. Jedna zemalja u kojoj je prisutna ova pojava jeste Jemen.

Tamošnja tradicija je da se mlade žene udaju za čak i do pet puta starije muškarce. Jasno, posljedice takvih brakova mogu biti katastrofalne. Poznat je slučaj u kojem je osmogodišnja mlada silovana noć pred vjenčanje o strane svog budućeg muža.

Nažalost, sutradan je umrla od unutrašnjeg krvarenja. U Jemenu se gotovo četvrtina stanovništva udaje prije 15. godine. Mnogi ljudi ovo shvataju kao veliki problem. Takođe, žene u velikom broju umiru tokom porođaja.

Djevojčice odustaju od svojih mladalačkih snova kako bi se udale za starije muškarce a potom umiru mlade. Cilj svjetskih organizacija jeste da poboljšaju uslove života žena, njihovu sigurnost i zdravlje.

Pogledajte jedan društveni eksperiment sa upravo tom tematikom:

Pogledajte i snimak 11-ogodišnje jemenske djevojčice Nade Al-Ahdal, koja je pobjegla od kuće jer su htjeli da je udaju. Iako na snimku piše da je ubijena, to nije tačno – na sreću, živa je i zdrava:

Top