Rusija šalje još vojni aviona u Siriju – Ne bude li se dogovora sa Washingtonom, poduzet će se “oštrije mjere”

Kao odgovor na propalo primirje i neslaganje s Washingtonom, koji svim silama pokušava dogovoriti sedmodnevno primirje u Siriji, što Moskva odbija, Glavni stožer ruske vojske je odlučio za protuterorističku kampanju  pripremiti veliku skupinu borbenih zrakoplova Su-25. Ovi su zrakoplovi namijenjeni za pružanje bliske podrške kopnenim snagama, jurišnim zadaćama, te za protutenkovsku borbu, a navodno čekaju zapovijed da polete za zrakoplovnu bazu Hmeymim u Latakiji, piše ruski list Izvestia.

Rusija je već povećala broj zrakoplova u u Siriji i u bazu Hmeymim je poslano više zrakoplova Su-24 i Su-34. Sada su za letove u Siriji pripremljeni i Su-25, ali zapovijed za polazak u Sirijsku Arapsku Republiku još nije izdana.

Brojnost i kapaciteti ruske zrakoplovne skupine se povećavaju zbog američkih prijetnji za aktiviranjem takozvanog “Plana B”, koji uključuje intenziviranje zračnih udara, dodatni prijenos specijalnih snaga i povećanje opskrbe oružjem “umjerene opozicije”.

“Plan B” su američke vojne i obavještajne službe razradile u slučaju  neuspjeha dogovora između State Departmenta i Rusije o načinu rješavanja sirijske krize.

“Do danas su u Siriji raspoređeni dodatni bombarderi Su-24 i Su-34, ali su Su-25 još na ruskom teritoriju i čekaju u rezervi. Ako bude potrebno, skupina će biti ojačana u roku 2 do 3 dana. Su-25, koji su odabrani za Hmeymim, spremni su za let”, za list Izvestia su rekli izvori u vojnim i diplomatskim krugovima. Prema njihovim riječima, jačanje ruske skupine nije bilo veliko i praktično je imalo karakter “planirane rotacije”.

Međutim, prije nekoliko dana je u borbama u Latakiji, tijekom pružanja bliske zračne podrške sirijskoj vojsci,  snimljen ruski zrakoplov Su-25. Stoga ove izjave treba uzeti s rezervom, kao što je bilo s nagađanjima od prije nešto više od godinu dana, kada se raspravljalo ima li ili nema ruska vojska zrakoplove u Siriji i što je od oružja tamo prebačeno, da bi se na kraju ispostavilo da su vojni brodovi nekoliko mjeseci ratnu tehniku prebacivali u Siriju, a na današnji dan je prošle godine izdana naredba za pokretanjem protuterorističke kampanje u Siriji.

VIDEO – Zrakoplovi Su-25SM već djeluju iz baze Hmeymim: You Tube

“U Siriji je raspoređeno nekoliko bombardera Su-24 opremljenih sustavima za izviđanje SVP-24 i Su-34. Također, sada dio zrakoplovne skupine mijenja letjelice, te se vraćaju ove koje su prethodno bile vraćene u Rusiju zbog tehničkog pregleda i održavanja”, rekao je izvor.

Nezavisni vojni stručnjak Anton Lavrov tvrdi kako će uporaba zrakoplova Su-25 značajno povećati broj letova ruskog zrakoplovstva.

“Važno je reći da Su-25 u Siriji nisu bili korišteni kao napadački zrakoplovi, nego kao bombarderi. To jest, oni bi bombardirali ciljeve s velike visine, kao što čine Su-24 i Su-34. Međutim, u usporedbi s njima, Su-25 je jednostavan i lak zrakoplov, te ga je lakše pripremiti za polijetanje. Ako Su-34 može napraviti dva leta dnevno, Su-25 može provesti i do 10 letova. Svaki zrakoplov ima nekoliko pilota, što omogućava kontinuirane udare, koji militantima neće dati predaha”, rekao je Anton Lavrov.  

Stručnjak je objasnio da svaki borbeni zrakoplov u Siriji ima svoju specijalnu zadaću.

“Su-24 pruža veću preciznost u bombardiranjima u teškim uvjetima, Su-34 sa svojim optičko-radarskim sustavom sam može otkriti ciljeve i koristiti oružja visoke preciznosti. Na kraju imamo Su-25SM su modernizirani zrakoplovi koji mogu provoditi udare s velikom preciznošću, a mogućnost “pogreške” je tek nekoliko metara od cilja. Automatski sustav kontrole osigurava bombardiranja prema zaprimljenim obavještajnim podacima, a samo je potrebno da pilot zrakoplov podigne u zrak i da ga dovede do ciljnog područja”, kaže Anton Lavrov. Politički analitičari se slažu da će se zrakoplovna skupina u Siriji sigurno povećati, jer Moskva, ako dođe do propasti pregovaračkog procesa, želi pokazati da je spremna poduzeti odlučnije mjere. 

Predsjednik Odbora za vanjsku i obrambenu politiku Vijeća Ruske Federacije, Fjodor Lukjanov, za list Izvestia je objasnio što bi moglo biti odgovor na stvarni prekid primirja.

“Nažalost, mirovni napori su u zastoju, a vladine snage nisu u stanju same postići pobjedu u ratu, stoga se moramo vratiti opsegu posla na razinu od prije ožujka ove godine”, izjavio je Fjodor Lukjanov i dodao “kako su ruski zračni udari osnovni alat sirijske vojske, koja je iscrpljena dugim ratom, tako da je i ishod bitke za Aleppo teško predvidjeti”.

“Do sada nitko nije mogao postići odlučujuću pobjedu, a to znači da će se, prije ili kasnije, pregovori nastaviti. Možda i nakon smjene administracije u Bijeloj kući. U međuvremenu, svaka od zaraćenih strana pokušava pobijediti u Aleppu, te tako promijeniti odnos snaga u svoju korist i zadobiti prednost u budućim pregovorima”, zaključuje Lukjanov.

 

Piše:N.BABIĆ

Top