New York Times: Putin se naslađuje ulogom velikog razoritelja

Uticajni američki dnevni list New York Times ocijenio je da ruski lider Vladimir Putin nastupa kao “veliki razoritelj američkih planova po cijelom svijetu” i da se – naslađuje tom svojom “novom ulogom”.

New York Times navodi da je Putinova Rusija samo posljednjih nedjelja”odradila”: pojačavanje avio-udara u Siriji, cyber-napade (najvjerojatnije sa ciljem da Moskva utiče na američke predsjedničke izbore) i odbacivanje američkih tvrdnji o umiješanosti u obaranje malezijskog aviona nad istokom Ukrajine . A sve su to – smatra njujorški list – “odbljesci nekih najneprijatnijih momenata hladnog rata”.

New York Times navodi da se “epoha posrednih ratova završila 1991-ve s raspadom Sovjetskog Saveza”, ali da Putin – uprkos tome – navodno uživa u “svojoj novoj ulozi razoritelja američkih planova po cijelom svijetu”. A pritom predsjednika Rusije ni jedan od tekućih konflikata (sa Amerikancima) ne košta previše.

Isti list – u ovom kontekstu – ukazuje da je za Rusiju, sa njenim ekonomskim mogućnostima, optimalno korištenje mogućnosti u cyber-prostoru. Prvo, to je jeftino, a drugo – teško je otkriti “agresora”. Osim toga, to je idealna varijanta za pravljenje velike zbrke i zabune, što – naglašava američki list – “sasvim može biti i konačni cilj gospodina Putina”.

New York Times navodi ocjene nekih neimenovanih američkih obavještajaca da je Putin cijelu godinu dana vukao za nos državnog sekretara Johna Kerrya pomoću pregovora o prekidu vatre i smjene vlasti u Siriji, a za to vrijeme učvršćivao pozicije Bashara Assada.

List tvrdi da Barack Obama izbjegava  da Moskvu optuži za cyber-napade na servere Demokratske partije SAD, a i da generalno zaoštrava odnose sa Putinom, jer strahuje da bi “čeoni napad na Putina” doveo do još većeg podizanja napetosti. A to je navodno izazvalo “bunt” nekih funkcionera  Bijele kuće i State departmenta.

Top