(FOTO/VIDEO) VLADIMIR PUTINU SPREMAJU OPTUŽNICU ZA RATNE ZLOČINE: Washington i Bruxelles navodno imaju dokaze da je ruski predsjednik lično naredio bombardovanje humanitarnog konvoja u Siriji

Sjedinjene Američke Države i Evropska unija planiraju optužiti predsjednika Ruske Federacije Vladimira Putina za ratne zločine u Siriji i za njim raspisati međunarodnu potjernicu.

Zapad, prema tvrdnjama obavještenih diplomatskih izvora, namjerava falsifikovanim dokazima Putina okriviti da je lično naredio bombardovanje humanitarnog konvoja u sirijskom gradu Halepu 19. septembra, kada je nastradalo najmanje 20 ljudi.

a1

Falsifikovani dokazi

Vašington i Brisel planiraju da podignu optužnicu protiv ruskog predsjednika zbog navodnih ratnih zločina i izdaju za njim međunarodnu potjernicu. Dogodi li se zaista tako nešto, Zapad će bukvalno gurnuti svijet na ivicu velikog rata.

– Moćnici u Vašingtonu i Briselu smislili su da Putinu i Rusiji napakuju optužbe za masakr humanitaraca. Iako je Moskva još istog dana odlučno demantovala svoju umiješanost u to bombardovanje i iako je vlast u Damasku objavila snimke koji dokazuju da su konvoj napali teroristi DAIŠ-a, SAD i EU ne odustaju od namjere da Ruse predstave kao ratne zločince. Ako ne vjerujete, samo pogledajte izjave zapadnih zvaničnika posljednjih dana i vidjet ćete da prljava kampanja i priprema terena za optuživanje Rusije i Putina uveliko traju – objašnjava izvor i kaže da je krajnji cilj potpuna izolacija Rusije na svjetskoj sceni.

Riječi našeg izvora posredno, između ostalog, potvrđuje i izjava ambasadora Velike Britanije pri UN-u Metjua Rajkrofta. On je za govornicom na East Riveru  zvanično Rusiju optužio za ratne zločine.

– Zapaljiva municija sa nasumičnim domašajem se baca na civilna područja. Halep gori! I povrh svega, sada su meta i zalihe vode koje su važne za milione ljudi. Teško je poreći da Rusija sarađuje sa sirijskim režimom u ratnim zločinima – istakao je Rajkroft.

a2

Ništa manje zapaljiva u svom nastupu nije bila ni ambasadorka SAD pri UN-u Samanta Pauer. Ona je, naime, poručila da članice Vijeća sigurnosti UN-a “moraju imati hrabrosti da otvoreno kažu ko je odgovoran za bombardovanje Halepa”. – Članice Vijeća sigurnosti moraju jednoglasno poručiti Rusiji da prestane sa ovim što čini! Rusija i Sirija sprovode ratne zločine!

Na ove insinuacije i prijetnje reagovao je portparol Kremlja Dmitrij Peskov, uzvraćajući na opasne poruke sa Zapada: – Primjećujemo neprihvatljiv ton i retoriku predstavnika Velike Britanije i SAD koja može jako naštetiti našim odnosima – naglasio je Peskov.

Spoljnopolitički analitičar Boško Jakšić ističe da bi bilo više nego cinično da SAD i druge zapadne sile optuže Putina za ratne zločine u Siriji.

– Sada Ruse optužuju isti oni koji su bombardovali bolnicu u Kandaharu u Afganistanu, pa poslije pričali da im je jako žao… Optuživanje Putina je besmisleno i predstavlja samo jačanje propagandnog rata. Ne bi im, uostalom, to bilo prvi put. Prijetili su i Asadu da će protiv njega podići optužnice za ratne zločine koje je njegova vojska navodno počinila… – podsjeća Jakšić.

Korištenje nedozvoljenog oružja?

Rusi su koristili ‘košmarno oružje za masovno uništenje’ u njihovom nastojanju da likvidiraju sirijske pobunjenike, navodi se u izvještajima. Video koji je prikazao Daily Star Online pokazuje sva obilježja termobaričke bombe koja usisava kiseonik i pali vazduh kako bi stvorila eksploziju jednaku maloj nuklearnoj bombi.

Snimak pokazuje intenzivno svijetli bljesak u blizini grada propraćen plamenim pečurka oblakom koji ima jezivu sličnost sa eksplozijom nuklearne bombe. Ako žrtve prežive to što su spljeskane i gušene, suočavaju se sa tim da budu žive ispečene jer vazduh gori u plamenu kao vrela nuklearna eksplozija.

 

Talas eksplozije potom sravnjuje sve preživjele u radijusu od oko 100 metara. To je termobarična eksplozija. Termobarične zašiljene rakete su ispaljene iz ruskih raketnih bacača – nazvanih “goruće sunce“ – koji su primijećeni u Siriji, prema pisanju The Sunday Times-a.
Termobarični eksploziv ispaljuje detonacije u samom vazduhu. Odbrambeni stručnjaci National Interesta kažu da eksploziv unutar rakete raspršuje hemijski oblak u vazduhu.

(/Agencije/Informer/Foto: Agencije)

Top