Carter i Brennan traže da SAD stupe u rat protiv Asadovog režima

PRVI zamjenik državnog sekretara Anthony Blinken izjavio je da su SAD – po računu Baracka Obame – počele  da “razrađuju varijante dejstava u Siriji mimo saradnje sa Rusijom”.

Pritom je lukavo naglasio da Washington tobože ima samo dva cilja: okončanje građanskog rata i otpočinjanje “političke tranzicije u Siriji”.

Vjerujući da je to još lukavije, državni vrh SAD je sa “ekspertskog nivoa” saopštio da se “razmatra i varijanta pružanja vojne podrške opoziciji  u Siriji”, sa davanjem zelenog svjetla zemljama Persijskog zaliva da “umjerenoj opoziciji” isporučuju “visokotehnološko naoružanje”.

Napravljena i aluzija: da bi američka koalicija mogla avio-udarima podržavati vojne operacije “umjerene opozicije”.

A sve ovo Amerikanci i njihovi saveznici u Siriji rade od samog početka. Neće biti ništa novi ni avio-podrška.

Ambasador Sirije u Moskvi Rijad Hadad izjavio je da je američka koalicija tukla položaje sirijske vojske oko Deir ez-Zora da bi pomogla napad odreda Islamske države. Štoviše: da je napredovanje Džebhat an-Nusra – sirijskog ogranka Al Kaide – iz azduha “pokrivao Izrael”.

Hadad je podvukao: Amerikanci i Izrael neprekidno štite te dvije terorističke formacije.

Naglasio je da Vašingon ne odustaje od pokušaja da silom obori vlast u Damasku.

Američki list The Wall Street Journal, koji se pritom pozvao dužnosnike iz Obamine administracije, objavio je da SAD razmišljaju o dodatnim isporukama oružja sirijskoj opoziciji da bi bila zaustavljena “ofanziva snaga režima u Alepu”.

Navodno se radi o famoznom “planu B” i ulozi koju bi u njemu trebalo da dobiju CIA i “regionalni partneri”. Posebno: da li odobriti napade na artiljeriju vladinih snaga.

Isti list ukazuje: “Neki dužnosnici (administracije) smatraju da je vrijeme za ovakve mjere upušteno i da Washington treba razmotriti mogućnost izravnih vojnih djelovanja SAD protiv Asadovog režima. U Bijeloj kući postoje i protivnici direktnog miješanja u konflikt jer strahuju da će to povećati rizik konflikta sa Rusijom “.

The Wall Street Journal tvrdi da su glavni pobornici izravnog miješanja ministar obrane Ashton Carter i šef CIA John Brennan.

Otkud sve ovo? Otkud odjednom briga za civile, žene i djecu u Alepu? Otkud odjednom napadi na humanitarne konvoje? Zašto Liječnici bez granica – oni koji prate svaki američki rat – već danim trube da sirijska avijacija tuče isključivo bolnice i vodovode?

Evo indirektnog objašnjenja. Poznati sirijski general Jahja Sulejman, koji nije u aktivnoj službi, izjavio je:

“Posljednji uspjesi vladinih snaga navode na zaključak da će Alep biti očišćen od terorista i drugih boraca tokom narednih nekoliko nedjelja. Potpuno oslobađanje Alepa teško da će trajati mjesecima. ”

I udar američke koalicije kod Deir ez-Zora bio je u funkciji pomaganja teroristima i pobunjenicima opkoljenim u Alepu. Za Amerikance su istu ulogu imali i pregovori Johna Kerrya sa Sergejom Lavrovom.

Top