Beogradski mediji: Emir Kusturica kandidat za predsjednika Srbije?

Emir Kusturica  namjerava da uđe u trku za predsjednika Srbije, pišu beogradski mediji.

Kusturica planira da se povuče iz filmskog posla i isproba u vrlo konkretnom javnom angažmanu. Kako se povjerio krugu bliskih prijatelja, figura predsjednika Srbije bi mu bila prava namjera, prenosi Telegraf.

– Kusturica je u posljednje vrijeme zaokupljen idejom da bi mogao da uskoči u političku arenu, a predsjednički izbori su mu idealan poligon za to. Ipak, on tek namjerava da o svemu ovome razgovara sa premijerom Aleksandrom Vučićem. Od Vučićeve podrške i zavisi da li će ta ideja odmaći dalje od Kusturičine želje. Bez Vučićeve podrške sumnjam da bi bio spreman da se upusti u ovakvu pustolovinu – ističe izvor blizak režiseru za srpski Telegraf.

Prema procjenama upućenih, Emir Kusturica bi kao antiglobalista i nacionalno orijentisan kulturni radnik imao dobre šanse na predsjedničkim izborima.

Politički analitičar Dragomir Anđelković smatra da bi slavni reditelj bio kec iz rukava, jer ga birači ne bi doživljavali kao nečiju marionetu.

– Od svih kandidata za koje sam do sada čuo da se pominju, Kusturica mi je ubjedljivo najozbiljniji, s najboljim šansama za uspjeh. On je brend za sebe, ime koje ima težinu i mogao bi da okupi i nacionalno i građanski opredijeljene birače. Odlično bi se uklopio u evropski trend jačanja autentičknih nacionalnih snaga i zato mislim da ga prihvatio najveći dio zapadne javnosti, prije svega u Evropi – ističe Anđelković za Telegraf.

Kusturica je do sada pokazivao najotvoreniju bliskost sa DSS, odnosno bivšim liderom ove stranke Vojislavom Koštunicom.

 

Top