Sifet Podžić:Pripadnici OSBiH koji su glasali na referendumu direktno ruše Ustav BiH,moraju biti kažnjeni

Pripadnici Oružanih snaga BiH koji su u nedjelju 25. septembra izašli na neustavni referendum u Republici Srpskoj direktno ruše Ustav BiH, ustavni poredak države i Zakon o o odbrani BiH, rekao je za novinsku agenciju Patria predsjednik Zajedničke komisije za odbranu i sigurnost Parlamentarne skupštine BiH Sifet Podžić.

U nedjelju navečer u Dnevniku N1 u večernjem terminu u prilozima koji su obavljeni sa glasačkih mjesta u manjem bh. entitetu vide se dva pripadnika Oružanih snaga BiH koji su na neustavni referendum izašli i to u uniformama!?  

Zakon o odbrani BiH u članu 5. jasno precizira da se „Oružane snage ne mogu koristit u političke svrhe niti za aktivnosti političkih stranaka“.

-Oružane snage BiH moraju biti depolitizovane. Njeni pripadnici ne smiju biti korišteni u političke svrhe. Izvršit će se provjere i sada je na nadležnima u Ministarstvu odbrane BiH, te generalnom inspektoru da poduzmu zakonom propisane mjere.

I mi ćemo na sjednici Komisije koju ćemo održati 6. oktobra razmotriti ovo pitanje. Ukoliko Ministarstvo odbrane BiH ne reaguje hitno u ovom slučaju mi ćemo reagovati, jer je atak na državu i njen Ustav nedopustiv. Mora biti kažnjen svaki pripadnik OS BiH koji je izašao na referendum, kaže Podžić.

Članom 15. Zakona o službi u Oružanim snagama BiH definirano je da vojno lice ima prava i dužnosti „šititi suverenitet i teritorijalni integritet BiH u skladu sa Ustavom BiH i međunarodnim pravom“.

Vojno lice dužno je da se pridržava Zakona o odbrani BiH, direktiva, propisa, naređenja ministra odbrane, Sigurnosne politike i Odbrambene politike BiH.

Lica na službi u Oružanim snagama mogu odgovarati i krivično i disciplinski, a jedan proces ne isključuje vođenje drugog.

Krivičnim zakonom BiH u poglavlju 16. definirana su krivična djela protiv integriteta Bosne i Hercegovine, među kojima je i rušenje ustavnog poretka za što je zapriječena zatvorska kazna do pet godina.

Tužilaštvo BiH može po službenoj dužnosti, shodno Zakonu o krivično postupku BiH pokrenuti istragu u slučaju izlaska pripadnika OS BiH na glasanje na neustavni referendum, neovisno od istrage koju će pokrenuti Ministarstvo odbrane BiH.

Iz Ministarstva odbrane BiH nisu tokom dana odgovorili na naš upit vezano za pripadnike OSBiH koji su čak snimljeni tokom glasanja na referendumu. 

Na snimku dnevnika u 24 sekundi i 2,36 minute vide se pripadnici OS BiH koji glasaju. 

Top