IZETBEGOVIC PODBACIO, UDBASI-SAPAVACI TRNKA I SILAJDZIC PRISKACU U POMOC DODIKU

REFERENDUM JE BIO DEBAKL ZBOG KOJEG CE RS TRPITI DUGOROCNE POSLJEDICE

Ka sto smo i predvidjeli u ranijim Analizama Dodikov referendum se pokazao kao potpuno bezopasan, pravno nepostojeci dogadjaj. Citajuci u stranim medijima o referendumu, odmah poslije navodnih rezulatata referenduma koje javljaju vlasti iz RS-a da je 55% glasaca izaslo na glasanje, strani mediji objasnjavaju da ne postoji nacin da se to provjeri, jer niti su koristeni zakoniti (CIK-ovi) biracki spiskovi, nti su biraci registrovani zakonit nacin (preko CIK-a), niti su ostampani i ovjereni zakoniti glasacki listici, niti su postojali legalni posmatraci OSCE-a I OHR-a

Sve ovo su znali funkcineri RS-a davno prije referenduma, a ipak su se upustili u taj poduhvat. Zasto? Pa zato sto su racunali na Izetbegovica. Plan je bio da se narod BiH izblefira kako je taj referendum, ako se odrzi, kraj BiH, pa da se to ne bi dogodilo Izetbegovic je trebao da trazi pregovore i da onda na tim pregovorima popusta po obicaju i isporucuje Srbima sve sto traze, a to bi u ovom slucaju bilo, da im legalizuje slijedece referendume. Srbi bi za uzvrat odgodili ovaj sada bezvrijedan referendum, ali bi ga poslije nekog vremena odrzali, s time da bi tada po postignutom dogovoru sa Izetbegovicem imao pravne posljedice. To je bio plan.

Medjutim, sta se dogodilo. Bosnjacki narod je za ovih dvadeset pet godina politicki educiran i nije nasjeo na tu podvalu, nije panicio, i nije bilo velike uzbune i nermira u drzavi. Zato je i svijet ostao hladan, shvatio da nema potrebe za nekim velikim potresima i pregovorima.

I tako je RS ispucala svoj referendumski corak i izblamirala se pred cijelim svijetom, i plus pogorsala svoj pravni polozaj, jer je pogazila daytonski ugovor, isti onaj ugovor koji ju je stvorio. Dakle RS je potkopala svoje vlastite temelje, a sto ce je dugorocno kostati.

Ljut na Izetbegovica sto mu nije sredio pregovore o referendumu, Dodik mu jucer na svoj nacin zaprijeti. Naime, Dodik otkuca BiH javnosti jednu Izetbegovicevu izdaju Bosne i Hercegovine. Radi se o dogovoru u vezi sa Koordinacionim tijelima. Dodikovo svjedocenje o Bakirovoj izdaji Bosne i Hercegovine, je ujedno i prijetnja da ce otkucati i ostale izdaje Alije i Bakira Izetbegovica ako se Bakir ne popravi. Evo sta je Dodik kazao za N1:

– Ja sam od Izetbegovića dobio što nikada nisam mogao ni da sanjam. U mehanizam koordinacije se uključila jedna formulacija koja do sada nije postojala u bh. političkom sistem, a to je da za većinu za odlučivanje i kvorum može učestvovati samo ovlašteni predstavnik Vlade RS, ne neko ko se proglasio da predstavlja Srbe. Taj ovlašteni predstavnik RS će moći ići samo sa potpisanim nalogom Vlade RS. Smatram da je ovo dobro za BiH i da će popraviti odnose. Iznenadilo mi je kako je Izetbegović brzo pristao na naš zahtjev. Mi smo dobili sve, jer ako nema potpisanog naloga od Vlade RS nema niti zasjedanja u Sarajevu.

– kraj citata

Dakle, ovo Dodikovo priznanje je osveta Bakiru sto mu i za referendum nije odradio posao kako se ocekivalo, tj. sto nije trazio pregovore o odgadjanju referenduma. Iskreno govoreci, ovdje Dodik ispada glup i nezasitan, ne shvata da Bakir nije ni mogao bolje odraditi, jer je narod BiH sada educiran, ukljucujuci i SDA clanstvo, i zato niko nije nasjeo na Bakirovo dramatiziranje i blefiranje, kojim je trebao da nam proda pregovore sa Dodikom o referendumu. Meni je jedan clan parlamenta kazao: “Nema govora da bi ovaj sastav poslanika ikada legalizovao Bakirov eventualni dogovor sa Dodikom o 9. januaru.” Ali Dodik od posrbice Bakira ocekuje da bolje ispunjava svoje izdajnicke zadatke. Tako se Bakir nasao u gadnom procjepu, sa jedne strane narod koji pocinje da ga cita i nece da trpi njegove izdaje, a sa druge nezasitni gospodar koji trazi samo rezultate. I neka, tako i treba izdajniku. Ono sto cijenim kod Srba je sto oni zaista preziru izdajnike, i to ne samo svoje, nego i one nase koji rade za njih. Tako je i u ovom slucaju – Dodik zna da tu nema covjeka i gazi Izetbegovica ko gnjidu, kako je i zasluzio izdajnik roda svoga. Ne vjerujemo da ce se Izetbegovic spasiti bjegstvom od politike kako je nagovjestio, jer kada jednom prodas dusu djavolu, nema ti povrtka.

IZETBEGOVIC PODBACIO, TRNKA I SILAJDZIC PRISKOCILI U POMOC DODIKU

I tako dok Republika srpska trpi udarce zbog nelegelnog referenduma i Izetbegovic nemocno trpi uvrede od Dodika, uskacu stari prevejani Udbasi kasim Trnka i Haris Silajdzic da sada oni dramatizuju, ne bi li u zadnji cas inicirali pregovore o “novom ustavu”.

Medjutim, i ti stari prevejani Udbasi su vec procitani od naroda, te su i oni udarili glavom u zid. Dovoljno je samo pogledati drustvene mreze – redaju se psovke i kletve i Trnke i Silajdzica. Navodimo samo dva reagovanja, objavljena na FB, za ovu dvojicu gotovo krepalih posrbica.

SILAJDZIC JE BIO ALIJINA DESNA RUKA

Aziz Ramovic: Silajdzic je bio Alijina desna ruka i glavni kartografski kasapin RBiH u Daytonu, on je sa makazama u rukama prekrajao RBiH uz pomoc kompjuterskog drona i tako odredjivao koji dio RBiH ce pripasti Karadzicevim genocidasima, on je ovo radio u drustvu balkanskog kasapina Zlobe Milosevica.

Nakon antiustavne izdaje RBiH narcisoidni Silajdzic formira svoj ogranak SDA pod imenom Stranka Za(gra)BiH da bi skupa sa SDA dovrsili pljackarsko mafijasku privatizaciju preostalih drzavnih firmi koje su bratski sa cetnicima i HDZ Bobanovcima krcmili.

Silajdzic je nakon daytonske izdaje RBiH napravio jos dvije veleizdaje, a to su legalizacija Karadziceve genocidne policije u suprotnosti sa stavovima Venecijanske (tj. Copoline) komsije koja je insistirala da bude jednistvena policija na nivou BiH bez entitetskih policija sto je ovaj narcisoidni izdajnik ignorisao i sa Dodikom i Lajcakom legalizovao tu istu policiju koja je presudom suda okrivljena za genocid. Druga Silajdziceva izdaja je izdaja Srebrenice nakon presude Svjetskog suda po tuzbi RBIH za genocid. Na osnovu te presude Karadziceva genocidna tvorevina je bila kriva za genocid i tada je Sarajevo moralo ponistiti Dayton jer je presudom haaskog suda ista nastala na genocidu. Prodaja i izdaja Srebrenice po drugi put se desila nakon haske presude i opravdanog zahtjeva da se ista izdvoji iz genocidne tvorevine sto su Silajdzic, Tihic i Lagumdzija sprijecili odlaskom u Srebrenicu cime su po drugi put izdali Srebrenicu.

KASIM TRNKA SMRDI NECOVJESTVOM

Kasim trnka je za FENU dao intervju, pokusavajuci da iz Referenduma izvuce maksimum za RS. Tako on nabraja na sta nas sve “obavezuje referendum u RS-u”. Ukratko, po njemu eto treba mijenjati ustav radi dogadjaja inciranih referendumom. Istina, on u tome intervjuu govori o potrebi “gradjanskog ustava”, ali radi se samo o staroj prevari koju Amerikanci klasificiraju kao “bait and switch” (namami pa presaltaj). Njemu je stalo da se na pokrenu pregovori sa RS-om o novom, toboze gradjanskom ustavu, ali iz iskustva znamo, zavrsice se sa novim porazom BiH i legalizacijom referenduma. Nama ne trebaju promjene Ustava u kojima ce nas predstavljati isti oni koji su osnovali Republiku srpsku. Oni joj se sigurno nece suprotstavljati. Buduci da RS ovim potezom pravno srusila Dayton, mi trebamo insistirati na stsusu quo ante, i od te tacke krenuti dalje, a ne nastavljati pregovore sa RS-om kao da se nista nije dogodilo, sto nam predlaze Trnka.

Da je Trnki stalo do gradjanskog ustava BiH, on ne bi bio glavni Alijin “pravni strucnjak” na svim pregovorima gdje se ukidao gradjanski ustav Republike BiH. Upravo on je pored Alije Izetbegovica najodgovorniji za Daytonski ustav, a sada toboze trazi gradjanski Ustav?!

Trnka je ostao zapamcen po izreci sa pregovora u Neumu 1992: “Hrvatima pripada Mostar, i oni moraju imati jedan veliki grad u BiH.” cime je presjekao clanove nase delegacije koji su se protivili da Mostar postane “stolni Hrvatski grad u BiH” i pokazivali rezulatete popisa u Mostaru po kojima su tu vecinom zivjeli Muslimani (tj. Bosnjaci).

Zatim, ako je Trnki stalo do gradjanskog ustava, zasto govori da se mora primjeniti samo presuda Finci-Sejdic, a “zaboravlja” presude u slucaju Azre Zornic i u slucaju Dr. Pilava!? Zato sto su neprijatelji Bosne napravili model da se Bosna dalje onesposobi tako sto ce se uvesti i cetvrti, jevrejsko-romski clan predsjednistva, a kada se uzmu u obzir presude u slucajevima Zornic i Pilav to se ne bi moglo uraditi, morao bi se napraviti istinski gradjanski Ustav, tj. ustav koji funkcionise po principu “jedan gradjanin jedan glas”.

Trnka sada trazi promjenu ustava dok jos nisu poumirali stari udbasi kakav su on Silajdzic, Filipovic I slicni, i dok su jos Bakir Izetbegovic i Fahrudin Radoncic na vlasti, da bi zavrsili velikosrpski projekat, da bi legalizovali predstojece srpske referendume. Jer Srbi i njihovi agenti su bijesni sto iz ovoga referenduma nisu uspjeli izvuci nikakve pravne posljedice, pa bi bas sada mijenjaju Dayton dok jos kontrolisu bosnjacke predstvnike.

Piše: Muhamed Borogovac /BalkanBreakingNews

Top