Još uvek traje lov na gorance na Kosovu

Dana 25/09/2016 u Prizrenu, u kuci Bajrama Sadikija u ulici Fahrudin Hoti br. 159 desio se stravican zlocin. Naime, u nedelju u poslepodnevnim casovima, u sred bela dana, dok je Bajram Sadiki provodio uobicajeno nedeljno popodne sa svojom suprugom Dzevrijom, dvojica muskaraca sa fantomkama na glavama su im upali u kucu, razvalivsi ulazna vrata kuce.

Vicuci i trazeci Bajrama, odgurnuli su njegovu suprugu koja se nasla u hodniku kod ulaznih vrata, posle cega je ona pala a oni su nastavili sa upadom do dnevne sobe gde je bio Bajram. Ne zeleci da normalno razgovaraju sa njim, odmah su poceli da se deru na njega i da ga psuju. Razlog je bio taj sto je pomenuti Bajram Sadiki, nedelju dana ranije isao u policijsku stanicu, takodje u Prizrenu, da trazi policijske izvestaje za svog sina Alena Sadikija, koji je zbog svojih problema bio proteran sa Kosova jos 2013 godine. Misleci da nece imati nikakvih problema da izvadi formalne dokumente u drzavnoj instituciji, Bajram Sadiki nije ni slutio sta moze da mu se dogodi zbog toga. Iako je i ranije imao problema pri svakom odlasku u policijsku stanicu, Bajram je ipak rizikovao i otisao i ovog kobnog puta, jer kao roditelj zeleo je da pomogne svom sinu koliko moze, kojem su potrebni ti policijski izvestaji kako bi resio svoj status u Francuskoj, gde mu je advokat savetovao da ih dostavi kako bi mu mogao braniti slucaj. Kao ni prethodnih nekoliko puta, ni ovaj put Bajram nije uspeo da dobije zeljena formalna dokumenta u policijskoj stanici, uz objasnjenje da jedino lice koje je imalo slucaj u policijskoj stanici, u ovom slucaju njegov sin Alen Sadiki, moze da licno podigne policijske izvestaje.

a2Kako nam je Bajram kasnije objasnio, oni su bez mnogo cekanja poceli da ga udaraju, psujuci ga i preteci da ce i njega proterati sa Kosova kao sto su i njegovog sina, ako nastavi da ide u policijsku stanicu. Kako nije mogao sam da se brani protiv njih dvojice, iako je pokusao, oni su poceli da ga tuku jos zesce izvadivsi jedan od njih bejzbol palicu. Nastavili si da ga biju toliko zestoko da je on pritom izgubio svest, jer je dobio vise udaraca u predelu glave. Od siline udaraca, dobio je visesturki prelom ruke, potres mozga i naprsnuce glave i jagodicne kosti. Ne zadrzavsi se dugo, ova dvojica maskiranih muskaraca su u roku od 10 minuta pobegli uz dalje psovke i pretnje prema Dzevriji, njegovoj supruzi. Cim su otisli, Dzevrija je odmah pozvala policiju i hitnu pomoc, misleci da joj je muz mrtav. Cim su stigli policija i hitna pomoc, napravivsi izvestaj ispitujuci Dzevriju sta se desilo, odmah su Bajrama prebacili u bolnicu gde mu je ukazana medicinska pomoc i hitno su mu izvrsene neophodne operacije glave i ruke. Izvrsitelji ovog stravicnog dogadjaja i dalje nisu pronadjeni i policija intenzivno traga za njima.

On ne zna zasto mu se svaki put ovo dogadja kad god potrazi neki dokument u Kosovskim drzavnim institucijama, bilo da je policija ili sud, i kako ne mogu da se nadju zlocinci tako dugo vreme. Tako da se gospodin Sadiki ni ovaj put ne nada da ce biti pronadjeni monsturmi koji su ga pretukli.

Ostaje pitanje da li su Kosovske institucije sposobne same da se izbore sa prolemima koje postoje na Kosovu, pogotovo prema nacionalnim manjinama, u ovom slucaju prema gorancima ili jednostavno ne zele da se bave tim problemima ili po Bajramovim pretpostavkama one cak saradjuju sa zlocincima i stite ih.

 

Primili na mail redakcija@balkanbreakingnews.com i rado objavili,,,OTVORENA PISMA / BalkanBreakingNews

Top