ZBOG MEĐEDA OSTAO BEZ “LAVA”: Emir Kusturica: “Venecijanski žiri me kaznio zbog prisustva Dodika”!

Kada proljetos njegov film nije uvršten u zvaničnu selekciju Festivala u Canesu, Kusturica je za rusku agenciju Sputnik kazao kako je razlog taj što je on lični prijatelj sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom.Emir Kusturica se, kako piše beogradski “Kurir”, nakon Venecijanskog festivala požalio da njegov film “Na mliječnom putu” nije dobio nijednu nagradu samo za to što se na premijeri pojavio i crvenim tepihom prošetao Milorad Dodik, predsjednik Republike Srpske.

 

Kusturica se, kako navodi ovaj list, požalio jednom prijatelju (čije je ime i prezime poznato redakciji) da ga je žiri Festivala kaznio zbog prisustva Dodika koji je trn u oku Zapada.

 

Podsjetimo, kada proljetos njegov film nije uvršten u zvaničnu selekciju Festivala u Canesu, Kusturica je za rusku agenciju Sputnik kazao kako je razlog taj što je on lični prijatelj sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom.

 

Nakon burne rekcije organizatora Festivala, on je rekao da mu je ta izjava izmišljena.

 

Film “Na mliječnom putu” prikazan je posljednjeg dana Festivala u Veneciji, kada se, po tradiciji, prikazuju filmovi koji nemaju mnogo izgleda da dobiju neku od zvaničnih nagrada.

 

Predsjednik žirija ovogodišnjeg Venecijanskog festivala bio je poznati režiser Sam Mendez, koji, koliko je poznato, do sada nije imao problema sa Miloradom Dodikom.

Top