AKTUELNA POLITIČKA SITUACIJA

Na intervju o aktualnoj političkoj situaciji u BiH koji je vodio Josip Šimić za BalkanBreakingNews odgovara Vesna Domuz, kandidatkinja za načelnicu općine Hadžići ispred Demokratske fronte BiH.
 1. Odlučili ste, da ispred DF-a BiH prihvatite kandidaturu za načelnicu općine Hadžići. Koji je motiv Vašeg ulaska u stranku DF-a i prihvaćanja kandidature?

VESNA: Dugo vremena očekivalo se da gospodin Željko Komšić osnuje svoju političku partiju, te čim se to dogodilo, bez predomišljanja sam odlučila da pristupim Demokratskoj fronti i angažujem se u formiranju Općinskog odbora Hadžići. Demokratska Fronta je ponudila građansku opciju za sve one koji žele biti najprije bosanci i hercegovci, što je meni  kao građaninu i majci djece poginulog borca za Bosnu i Hercegovinu ulilo nadu i uvjerenje da ipak postoji politički put borbe za našu zemlju.

Samim tim, prihvatila sam i kandidaturu za načelnicu općine Hadžići, jer smatram da sve polazi iz lokalne zajednice, koja dobro uređena i ugodna za život građanina predstavlja zdrav temelj izgradnje države.

 1. Kako komentirate situaciju, da je posljednjih decenija u BiH veoma mala zastupljenost žena u politici?

VESNA: Najprije želim reći da je to većinom bila stvar patrijahalnog odgoja i kulture u našoj državi i stava prema ženi. Uvođenjem višepartijskog sistema i pod uticajem zapadnih demokratskih kultura, počele su se dešavati promjene i u ovom smijeru. Već u prvom ratnom predsjedništvu, kao član, pojavila se žena, a kasnije se taj broj stidljivo i lagano povećavao, promjenama u izbornom zakonu pojačavao se zahtjev da se na liste stavlja sve veći broj žena. Takav način ipak nije osigurao ženama učešće u izvršnoj i zakonodavnoj vlasti, nego su one predstavljale samo broj koji se mora popuniti. To nam govori da mnoge političke partije, koje su deklarativno demokratske, u stvarnosti to nisu. Naravno, veliku ulogu u svemu tome odigraju i birači.

Po prvi put je Demokratska Fronta pokazala na svom primjeru jednakopravnost žena, kako u rukovođenju stranke tako i u ponuđenim kandidaturama za žene. Danas, Demokratska Fronta od 46 mandata u vlasti ima 17 žena, što je najveći procenat od svih političkih partija u BiH ikada.

 1. Što je aktualna vlast u općini Hadžići do sada napravila za svoje građane, obzirom da smo svjedoci, da se prije izbora narodu obećava od zlatnih kašika do kutlača, a poslije mnoga razočarenja?!

VESNA: Nakon rata, po reintegraciji, Hadžiće smo zatekli u totalno ruševnom i devastiranom stanju. Mora se priznati da je trebalo dosta rada i truda da se sve to obnovi i dovede u stanje koliko-toliko normalno za život. Kako je vrijeme odmicalo i prestajao dotok humanitarne pomoći, tako se sve više uviđao nedostatak načina zapošljavanja i razvijanja privrede, male privrede, poljoprivde i turzma. Ne želim poricati ono što je do sada evidentno urađeno, ali želim istaći da smo u ovom trenutku, najblaže rečeno, nedovršena općina.

U razgovoru sa građanima uvidjela sam da predizborna obećanja i svi radovi koji se rade netom pred izbore više građane ne fasciniraju i da je povjerenje građana prema onome što nude političke partije totalno u padu.

 1. BiH je ekonomski i socijalno poljuljana sa visokom stopom nezaposlenosti. Kako gledate na situaciju u općini Hadžići obzirom na socijalno i ekonomsko stanje? Kolika je nezaposlenost na području općine Hadžići?

VESNA: Prema statističkim podacima na općini je nezaposleno 5500 građana, od čega 34% nekvalifikovane radne snage. Iako su vanjski investitori svakako važni za razvoj privrede, smatram da je ključ rješenja nezaposlenosti u našoj općini okretanje sopstvenim resursima, prvenstveno maloj privredi, poljoprivredi i turizmu koji su trenutno na koljenima u našoj općini. Navešću vam primjer tvornice Argeta koja je trebala da bude rješenje za veći broj nezaposlenih stanovnika, ali danas samo mali broj naših ljudi radi tu. Dakle, moramo se okrenuti sebi, svojim resursima, uspostaviti usku saradnju sa građanima koji najbolje znaju šta je to čime se oni mogu uspješno baviti, a općina da im uz odgovarajući marketing i reklamu obezbjedi tržište, da bi od egzistencijalnih prešli u komercijalne proizvođače.

 1. Ukoliko pobijedite u utrci za načelničku poziciju, u kojem ćete smjeru Općinu odvesti? Što biste uradili, eventualno promjenili? Da li će i Vaša obećanja ostati samo “mrtvo” slovo na papiru?

VESNA: Prvo, odmah da kažem, da svojim građanima nisam davala nikakva obećanja, osim jednog – obećavam vam da nikoga od svoje porodice neću zaposliti u općini, jer nas ima samo troje, tako da ste vi svi moja porodica i svi imate jednake šanse za zapošljavanje.

Ukoliko pobijedim u utrci za načelnicu posebnu pažnju posvetit ću vraćanju općine njenim građanima u svakom smislu te riječi. Prvenstveno bih uredila i reorganizovala rad mjesnih zajednica jer smatram da je ključ dobrog i ugodnog života građanina u dobro uređenoj mjesnoj zajednici. U redovnim jednomjesečnim sastancima sa predsjednicima mjesnih zajednica, insistirala bih na detaljnim izvještajima sa terena, u smislu infrastrukturalnih, socijalnih, sigurnosnih, ekoloških i svih ostalih potreba i problema.

Takođe, takva ista komunikacija morala bi biti uspostavljena sa lokalnim centrom za socijalni rad, policijskom upravom, direktorima škola i vrtića, predstavnicima civilne zaštite, boračkim udruženjima, jer sam u razgovoru sa stanovnicima došla do saznanja da je komunikacija općine i navedenih institucija jako loša. Vrlo često će te čuti izgovore u smislu problematike nadležnosti drugih nivoa vlasti, ali ne želim prihvatiti da se općini, ukoliko želi i može, zabranjuje da pomogne svojim građanima.

 1. Obzirom da se na medijima moglo upratiti, da kao žena za načelničku utrku primate prijetnje. Tko Vam i zašto prijeti? Da li se bojite za svoju sigurnost i da li ćete zbog prijetnji povući svoju kandidaturu?

VESNA: Istina je da je moja kandidatura od samog početka, od ostalih političkih partija odbijana i nipodaštavana, kao neozbiljna i nemoguća, te sam konstantno optuživana da sam ‘podmenuta’ od trenutne vlasti da razbijem „jedinstvo opozicije“, mada prema trenutnoj političkoj situaciji i raspodjeli vlasti, jedino sam ja opozicioni kandidat, obzirom da su moji protukandidati obojica u vlasti i na pozicijama, a njihove stranke imaju potpisane međusobne sporazume o saradnji u vlasti.  Evo do samog kraja, odnosno do moje debatne emisije na TVSA, sa mojim oponentima, građanima se tvrdilo da sam i odustala od kandidature, te kada bih se pojavila među njima sa čuđenjem su me pitali ‘pa zar vi niste odustali?’.

Takođe je istina da mi je poručivano da će se do kraja kampanje učiniti sve da odustanem od kandidature, te da postoje načini i poluge kojima će to biti obezbjeđeno. Za sada se na mene vrši pritisak preko moje djece i svih onih koji me u kampanji podržavaju i koji hrabro stoje uz mene.

Jedno je definitvno – za svoju sigurnost se ne plašim i od kandidature neću nipošto odustati!

 1. Osvrnimo se malo na aktualnu političku situaciju u BiH. Kako komentirate najavljeni referendum u RS-a, i pored toga što je Ustavni Sud BiH donio zabranu o održavanju refernduma? Da li smatrate, da je to još jedan politički potez Milorada Dodika, na kojem će skupiti političke poene?

VESNA: Najavljeni referendum u RS-u je svakako još jedan očajnički politički potez Milorada Dodika da razbudi nacionalizam na kojem on i takvi kao on jedino mogu opstajati. To što je Ustavni Sud BiH donio zabranu održavanja referenduma, njemu, kao takvom, ne znači ništa, te to koristi još više da pokaže podgrijanim nacionalistima kako  RS-u nije mjesto u Bosni i Hercegovini i kako državne institucije, tobože, rade sve što je na štetu srpskog naroda u RS-u. Nepoštivanje sudskih odluka, ma od koga da dolazi, govori samo koliko su ti ljudi, kao političari, nedostojni da predstavljaju vlast, te svojim primjerom pokazuju kako i koliko treba da se poštuje zakon i vladavina zakona.   

 

 1. Od najviših nosilaca pravosudnih funkcija u BiH često se čuje izreka “kako smo svi jednaki pred zakonom”. Neizvršavanje odluka Ustavnog Suda je krivično djelo. Da li mislite da će doći do eventualnog hapšenja rukovodstva RS-a zbog kršenja odluke o zabrani refernduma? Zašto visoki predstavnik u BiH ne reaguje? Da li se pokazuje tačnim izjava Milorada Dodika da su bonske ovlasti “priče iz prošlosti”?

VESNA: Upravo sam na to pitanje ‘jednakih pred zakonom’ odgovorila u predhodnom pitanju. Određene političare uopšte ne interesuje činjenica da je neizvršavanje odluka Ustavnog Suda krivično djelo. Svaki pokušaj hapšenja, ukoliko bi se i desio, samo bi 

‘potvrdio’ ono čime rukovodstvo RS-a podgrijava nacionalizam u svrhu rušenja Bosne i Hercegovine. Iako svjesni da krše zakon time bi sebe napravili ‘žrtvama i herojima svoga naroda’.

Ne trebamo mnogo da se pitamo zašto visoki predstavnik ne reaguje. Evidentno je da se međunarodna zajednica sve više i više ‘izvlači iz gliba koji su nam napravili’ pravdajući to prepuštanjem domaćoj vlasti rješavanje problema i donošenje odluka. Dejtonski sporazum i bonske ovlasti, koliko god su imale svoju svrhu, ispostavilo se da to u sadašnjem vremenu i ovoj političkoj situaciji više nije efektivno, ali način na koji to Dodik želi prikazati samo govori da on odlično zna okrenuti situaciju u svoju korist. 

 1. Kako komentirate izjavu Mladena Bosića, da su neki političari spremni da narod uvuku u ponovni rat, kako ne bi odgovarali za svoj lopovluk?

VESNA: Sve što mogu odgovoriti na ovo pitanje je da sam rat doživjela i preživjela vrlo teško, kao uostalom, i većina građana ove zemlje. Svi koji misle u ovom trenutku na rat neka znaju i neka se dobro upitaju „ko će za njihove prljave ciljeve i lopovluke ponovo ginuti???“ Braniti domovinu od konkretnog neprijatelja i ići za nečijim prljavim političkim ciljevima NIJE isto.

 1. Situacija u bh. pravosuđu je u posljednjih dana veoma burna i napeta. Na vidjelo su izašle mnoge kriminalne radnje najviših nosioca pravosudnih funkcija. Kako Vi gledate na to? Da li je narod izgubio povjerenje u pravosuđe BiH? Da li se slažete sa konstatacijom, “da bi se dogodila reforma pravosuđa, mora se dogoditi reforma/promjena vlasti”?

VESNA: Sama činjenica da su posljednjih dana izašle mnoge kriminalne radne na vidjelo, što ne znači da su one i tačne, govori sama za sebe. Očito je da se i u BH pravosuđu odigravaju različite situacije i promjene.

Što se tiče povjerenja građana u pravosuđe u cijeloj BiH, ono je značajno uzdrmano, što znam iz ličnog iskustva. Svjedoci smo sudskih procesa koji su se vodili protiv određenih visokih dužnosnika, za neke čak i po nekoliko puta, a svi su završili oslobađajućom presudom. Neminovno se postavlja pitanje da li su ti ljudi zaista bili nevini ili su u pitanju politički pritisci na rad pravosuđa.

Da bi se dogodila reforma pravosuđa nije potrebno samo promijeniti vlast, potrebno je da ta promijenjena vlast svojim primjerom pokaže puno uvažavanje BH pravosuđa i njihovih odluka, kao i međunarodnih sudova i njihovih presuda.

 1. Vjerujem da ste mogli upratiti u medijima, kako se na izbornim listama SBB-a i HDZBiH nalaze osobe presuđene za ratne zločine i mnoga krivična djela, kao i osobe bliske presuđenim vođama najvećih zločinačkih organizacija u BiH. Smatrate li: da li takvi zaslužuju da zastupaju građane? Ima li takvih ljudi na izbornim listama u DF-u?

VESNA: Ovo pitanje treba postaviti predsjednicima političkih partija koje bi u prvom redu trebalo da vode računa o tome ko su ljudi koje kandiduju za funkcije, njihovo 

moralno i ljudsko dostojanstvo, jer ti ljudi trebaju biti oni koji će pozivati građane na poštivanje zakona, a što ljudi sa kriminalnom prošlošću to zaista nisu u stanju raditi.

Bitno je napomenuti da građani vrlo lahko raspoznaju te i takve političare koji su kandidovani, te da je to jedan od glavnih razloga  apstinencije građana od izlaska na izbore, vrlo često čujete da građani daju svoj komentar ‘ma sve su to lopovi’.

Što se tiče DF-a, sa sigurnošću mogu reći da nisam do sada uočila niti čula komentare te vrste za bilo kojeg kandidata ili funkcionera ove stranke. 

 1. Kako komentirate situaciju, da se protiv pojedinih stranačkih lidera, tačnije protiv Fahrudina Radončića vodi krivični postupak pred Sudom BiH zbog ometanja rada pravosuđa i utjecaja na svjedoke, a pored toga u Prištini se vodi krivični postupak protiv Nasera Keljimendija, u kojem tužilac Andrew Hugs u optužnici označava Fahrudina Radončić kao prvog saradnika Nasera Keljimendija i organizatora likvidacije Ramiza Delalića -Ćele? Da li od takvih osoba možemo očekivati stabilnost i sigurnost? Smatrate li da je njihov ulazak u vlast samo kako bi se zaštitili od kaznenih progona? Da li ste ikada čuli da i u jednoj državi i šire ima sličnih primjera?

VESNA: Kao što sam i ranije spomenula, to što se protiv nekoga vodi krivični postupak, ne znači neminovno da je i kriv, to treba prepustiti nadležnim organima pravosuđa da dokažu. 

Lideri svih političkih partija moraju imati moralnu i etičku vertikalu, te jedino  takvi mogu uliti povjerenje građana u pravnu državu u kojoj se zakoni neprikosnoveno poštuju. U bolje razvijenim demokratskim državama funkcioneri na vlasti iz moralnih razloga daju ostavke i povlače se sa političke scene pri samom spomenu  bilo kakvih kriminalnih radnji vezanih za njih, bez obzira jesu li one tačne ili ne, te dokazivanje krivnje ili nekrivnje prepuštaju tužilaštvima i sudskim organima svoje države. 

 1. Dragan Čović uvijek pred izbore najavljuje “treći entitet”. Da li smatrate da je to samo predizborni trik, obzirom da je do sada najavio osnivanje “trećeg entiteta” četiri puta?

VESNA: Odgovarajući na pitanja o politici Milorada Dodika, u mnogome sam već odgovorila i na ovo pitanje. Smatram to istom vrstom politike podrgrijavanja nacionalizma u svrhu opstanka u političkom životu, pod krinkom ‘zaštite vitalnih nacionalnih interesa i ugroženosti svog naroda’, a zapravo se radi samo o zaštiti svojih ličnih interesa, jer opstankom u vlasti, takvi političari obezbjeđuju sebi prostor za jako lagodan i ugodan život.

 1. Koji su plodovi triju nacionalističkih stranaka u BiH? Što su za ovih 20 godina uradili za narod?

VESNA: Najprije je bitno napraviti razliku između nacionalnog i nacionalističkog. Borba za nacionalni identitet, koja je sasvim legitimna, često se zloupotrebljava i iz nje se rađaju nacionalističke ideologije koje služe da se stvori nepovjerenje među ljudima,

jer sa takvim ljudima je lahko manipulistati.  Pri tome narod sve više uviđa da je svaki nacionalni identitet u našoj zemlji podjednako ugrožen i dovden na rub opstanka, siromaštva, nezaposlenosti i nezadovoljstva.

 1. I dok mladi Bosanci i Hercegovci odlaze, Arapi nam dolaze. Kako gledate na sve veći odlazak mladi iz BiH? Tko je kriv za taj odlazak? Što je aktualna vlast učinila da mladi ostanu u ovoj zemlji? Koliko vlast uopće gleda na socijalne potrebe građana?

VESNA: Jako je vidljiva veza između odlaska mladih iz BiH i recimo, dolaska Arapa u BiH. Bosna i Hercegovina je jako osiromašena zemlja sa niskim standardom života i jeftinom radnom snagom, a ta situacija je doprinijela da mladi i perspektivni ljudi odlaze, a naša prelijepa zemlja postala je meta bogatih doseljenika  iz različitih dijelova svijeta, naročito sa istoka, koji su uvidjeli kako mogu iskoristiti sve potencijale koje ova zemlja ima, a mogu ih dobiti za vrlo nisku cijenu.

Pitanje nebrige oko socijalnih problema građana, kao i svih drugih problema, dosadašnje vlasti već sam dijelom objasnila u prošlom pitanju. Vlast se do sada bavila uglavnom sama sobom, a najmanje građanima i njihovim problemima, odakle je i potekao moj slogan – vratiti općinu građanima, isto kao što i ovu državu u potpunosti treba vratiti građanima.

 1. Vaš pogled na rasprodaju državnih firmi, kako bi se “pokrpile” budžetske rupe?! Tko je kriv za te “rupe”?

VESNA: Vrlo jednostavno – isti ti koji su napravili ‘rupe’ sada ih krpe prodajom državnih firmi i ostale državne imovine i tako se već 20 godina vrtimo u krug. Pravo pitanje je šta će se dogoditi kada više ne budemo imali ništa za prodati???

 1. Kako komentirate nedavnu izjavu biskupa Biskupske konferencije u BiH da “unatoč dosadašnjoj mnogostrukoj razočaranosti i iznevjerenim očekivanjima i nakon svih kušnjâ i sve većih razloga za strah, narodima i svim ljudima u ovoj zemlji trebaju političari koji će, umjesto međusobne nesnošljivosti i isključivosti, poći putem čestitosti i razumijevanja i tako svima ponuditi barem male znakove nade i ljudske dobrote a onda, s vremenom, i bolje materijalne uvjete za život. Vjerujemo da na izbornim listama ima i takvih kandidata i da su oni nova prilika za ovu zemlju i sve nas. Svima molimo Duha mudrosti da takve prepoznamo i hrabrosti da im svojim glasom pružimo priliku! Smatrate li, da je ova izjava mali signal, da BiH trebaju promjene?

VESNA: Ovoj izjavi ne bih ništa ni dodala ni oduzela, izjava je sasvim prilična jednom vjerskom poglavaru koji ono što mu vjera nalaže kao i brigu o narodu ističe u prvi plan. Promjene koje nude određene političke partije, kao što je Demokratska fronta, nasuprot sebe imaju dvadesetogodišnji kriminal, nepotizam, korupciju, samovlašće, a sve to zavijeno pod plašt nacionalnih ideja i interesa.

Nadam se da će građani imati mudrosti da prepoznaju ovo ali i hrabrosti da nam daju šansu, jer je povjerenje građana uništeno.

 1. Lideri SDP-a, GS-a, NS-a i DF-a su se obavezali na saradnju u svim općinskim i gradskim vijećima, nakon izbora, uključujući i Gradsko vijeće Sarajeva. Smatrate li da je to dobar potez u korist građana ove zemlje i zašto?

VESNA: Svi dogovori koji vode građane ka nečemu boljem uvijek su dobrodošli. Nadam se da će ovi dogovori na pravi način zaživjeti u praksi, jer  dosadašnje iskustvo govori drugačije.

Hvala Vam na razgovoru!

VESNA: Hvala vama na ukazanoj prilici da se predstavim i na prostoru koji ste mi ustupili, uvažavajući me i podržavajući kao ženu, kandidatkinju na predstojećim izborima.

Iskoristiću priliku da još jednom građane pozovem da svakako izađu na izbore i daju povjerenje kandidatima Demokratske Fronte.

 

Autor: GJosip Šimić / BalkanBreakingNews

Top