Naznake nove “revolucije” u Iraku na čelu s Moqtadom Al-Sadrom – Šta to znači po Irak i regiju?

Prošlih tjedana je val prosvjeda potresao Irak, prije svega glavni grad Bagdad, zbog čega su se središnje vlasti ozbiljno zabrinule. Kako bi zaustavila proces pada legitimnosti u očima stanovništva, vlada je bila prisiljena prikrivati odluke. Politički prosvjedi u Iraku, očito dobivaju na zamahu i opsegu. Tijekom vikenda su prosvjednici provalili u zaštićenu “Zelenu zonu” u Bagdadu, gdje se nalazi većina vladinih zgrada i stranih veleposlanstava, a dio prosvjednika je provalio u zgradu parlamenta.

Stotine ljudi je pjevalo pjesme i mahalo iračkim zastavama i sve je podsjećali na prizore iz Arapskog proljeća. Upada u oči da masovni višetjedni prosvjedi u Bagdadu nemaju medijsku podršku i potporu raznih nevladinih udruga, kao što je ranije bio slučaj s Arapskim proljećem i Obojenim revolucijama, iako po svom opsegu i važnosti to zaslužuju. Vjerojatno iz razloga što nisu orkestrirani izvana, ili barem ne od strane izvoznika revolucija – CANVASA i Otvorenog društva, a vjerojatno i iz razloga što ih vodi šiitski klerik Moqtad Al-Sadr. Međutim, u nedjelju su po nalogu utjecajnog iračkog šiitskog imama Moqtada Al-Sadra prosvjednici napustili “Zelenu zonu”.  Navodno im je on pomagao u upadu u “Zelenu zonu”, ali se u početku nije znalo vodi li on glavnu riječ u aktualnim događajima.  Ipak, on je naredio svojim sljedbenicima da napusti “Zelenu zonu”, što je bio očiti dokaz utjecaja Moqtada Al-Sadra u narodu koji traži provođenje političkih reformi.

Moqtad Al-Sadr je rekao da će se prosvjednici vratiti za nekoliko dana, nakon završetka jednog vjerskog praznika.  Šiitski klerik je jasno dao do znanja da je on jedini koji stoji između vlade i prosvjednika i da se njegova riječ sluša.

Irački premijer Haider Al-Abadi pokušava ustrojiti tehnokratsku, dijelom zbog pritiska javnosti, ali i nesretnih posljedica korupcije u zemlji. Međutim, zbog toga je parlament bio podijeljen i zastupnici se nisu mogli složiti oko ministarskih kandidata, a mnogi su se bojali da će izgubiti utjecaj.

Moqtad Al-Sadr je zaprijetio da će, ako  irački parlament ne odobri novi kabinet, raspustiti vladu i održati nove izbore.

Prosvjedi u Iraku su počeli je nekoliko sati nakon što je “Islamska država” provela niz terorističkih napada, koji su rezultirali smrću najmanje 21 osobe.

SAD daju podršku iračkoj vladi, a Washington je, navodno, zabrinut zbog političke nestabilnosti u zemlji. Prošlog tjedna je američki potpredsjednik Joe Biden, kako bi procijenio trenutnu situaciju, stigao u iznenadni posjet Iraku.

Pentagon i Bijela kuća su sve više zabrinuti zbog slabljenja autoriteta premijera. Posljedice za naftni sektor su još uvijek nejasne. Politički nemiri u zemlji nikada nije donijeli ništa dobro za industriju. Naravno, glavna iračka naftna polja na jugu su daleko od Bagdada, a glasnogovornik iračkog naftnog sektora je rekao da događaji u “Zelenoj zoni” nisu imali utjecaja na obujam proizvodnje nafte u zemlji.

Međutim, najnoviji val prosvjeda stvorio je nesigurnost oko budućnosti Iraka, a situacija u “Zelenoj zoni” je još jednom pokazala razinu javnog gnjeva protiv vlasti. Politička nestabilnosti i drugi problemi u Iraku prijete njegovom naftnom sektoru. U ožujku je obujam proizvodnje nafte u Iraku iznosio 4,2 milijuna barela dnevno, uglavnom iz južnih terminala u blizini Basre, a zemlja izvozi oko 3,28 milijuna barela dnevno.

U travnju je obujam izvoza s juga blago porastao, do 3,36 milijuna barela dnevno, što je, u principu, malo manje od rekordne razine.

Međutim, pad cijena nafte je smanjio razinu prihoda vlade u vrijeme kad si to  najmanje može priuštiti.

“S političkog gledišta, situacija u Iraku je jako loša”, rekao je energetski analitičar Bloomberg, Richard Mallinson.  Srednjoročno, sve što može negativno utjecati na sektor nafte u zemlji i  pripremamo se za smanjenje proizvodnje u ovoj godini. Privatne tvrtke će smanjiti ulaganja, što može nepovoljno utjecati na sposobnost države da poveća proizvodnju sa sadašnjih razina.

Politička oporba u poluautonomnoj regiji Kurdistan ima utjecaj na sektoru nafte na sjeveru Iraka. Najveći dio prihoda Kurdistana ovisi o izvozu nafte koja prolazi preko teritorija Turske. Osim problema oko distribucije prihoda sa središnjom vladom u Bagdadu, “Kurdska regionalna vlada” se suočava s najtežom financijskom krizom od osnutka.

U međuvremenu se nastavlja borba protiv terorista Islamske države.

“S vojnog gledišta, stvari idu dobro. Međutim, vojni uspjeh je u razmjeru s političkom i ekonomskom moći, koje u konačnici određuju uspjeh na bojnom polju i hoće li on biti kratkoročan ili ne”, izjavio je američki analitičar Kenneth Pollack.

Drugim riječima, Irak i američka koalicija i dalje mogu nastaviti borbu protiv ISIL-a, međutim, ako iračka vlada ne stabilizira političke prilike u zemlji i ne dnevni red ne staviti većinu problema koji utječu na zemlju, iračka vlada će i dalje nastaviti gubiti svoj legitimitet i tako još više destabilizirati zemlju.

Proiranski Shiite News piše kako je irački premijer Haider Al-Abadi smijenio zapovjednika specijalnih snaga u bagdadskoj “Zelenoj zoni”, general-pukovnika Mohammeda Ridhu, nakon što je stotina protuvladinih prosvjednika ušlo u visoko utvrđenu područje.

U subotu je stotine prosvjednika provalilo u ograničenu “Zelenu zonu”. Tražili su reformu vlade zbog tvrdnji o korupciji i nepotizmu.

Šiitski portal navodi kako su mnogi od demonstranata pristalice istaknutog svećenika Moqtada Al-Sadra i da su napustili okupiranu zgradu parlamenta u subotu navečer, a mirno se povukli iz “Zelene zone” kasnije u nedjelju.

Moqtad Al-Sadr je, međutim, obećao da će se vratiti do kraja tjedna i ići naprijed  sa svojim zahtjevima za političkim reformama.

Novi prosvjed se očekuje ovog vikenda, ali imenovanje novog šefa sigurnosti za područje može značiti da će sigurnosne mjere biti pojačane i da će se provoditi teške mjere protiv svih koji pokušaju ponovno ući u “Zelenu zonu”.

Irak je bio poprište političkih nemira u posljednjih nekoliko tjedana, tijekom  napora Abadija da formira novu vladu, kratko zaključuje Shiite News.

Moqtad Al-Sadr preuzima inicijativu u Iraku

Najnovija faza prosvjeda u kojem je došlo do upada u irački parlament je jedan od najznačajnijih političkih zbivanja u Iraku od svrgavanja Sadama Husseina 2003.

Prosvjedi, koji su kulminirali dramatičnim događajima tijekom prošlog vikenda, započeli su u ožujku ove godine, kada je šiitski klerik Moqtad Al-Sadr protestni pokret pretvorio u veliku nacionalnu snagu. Njegova osobna intervencija u nedjelju je pokazala da još od kraja ožujka Al-Sadr stoji na čelu tog pokreta, ali je zanimljivo da su ga snage sigurnosti, kada se pojavio u Zelenoj zoni, dočekale raširenih ruku, prenose agencije.

Umjesto da ga kazni ili udalji zbog ometanja posjeda, irački general zadužen za sigurnost mu je poljubio ruku, što je bila simbolična gesta predaje.

U travnju je premijer tri puta pokušao nametnuti parlamentu tehnokratsku vladu, ali je nakon svakog neuspjeha protestni pokret rastao sve više i prosvjednici su bili sve nestrpljivi. Nakon što je premijer Haider Al-Abadi, inače pod snažnim utjecajem bivšeg premijera Nourija Al-Malikija, drugi put bez uspjeha pokušao sastaviti vladu, Moqtad Al-Sadr je naredio svojim zastupnicima, koji čine “Blok Ahrar”, da zauzmu parlament,  a kasnije su im se pridružili i suniti i Kurdi, te zatražili izvanrednu sjednicu i dobili dovoljno glasova za smjenu čelnika parlamenta Salima Al-Jabourija.

Međutim, Jabouri se vratio na svoje mjesto u trećem pokušaju restrukturiranja vlade 30. travnja. Ipak, parlament ponovno nije uspio potvrditi Abadijev popis imena tehnokratskog kabineta i glasovanje je odgođeno za 10 dana.

U tom trenutku Sadr zaključuje da je vrijeme za demonstraciju njegove moći, što je rezultiralo upadom u parlament prošlog vikenda, a prosvjednici su, noseći iračke zastave, ali ne i oružje, upali u sigurnosnu “Zelenu zonu”.

Moqtad Al-Sadr i čelnici prosvjeda traže da se ukinu etno-sektaške kvote u kabinetu vlade i traže da politički establišment provede hitne reforme. Moć Al-Sadra ne dolazi od institucionalnih privilegija, nego zbog njegove popularnosti među milijunima Iračana, koji su na najmanji znak spremni na mobilizaciju i nestrpljivo čekaju taj poziv.

Što to znači za budućnost Iraka? Može li Moqtad Al-Sadr, nekad noćna mora američkih interesa u Iraku, vodeći Irak zemlju izvesti na pravi put?

Poznati su njegovi raniji kratkotrajni pokušaji da preuzme vlast u Iraku silom i nedugo nakon agresije na zemlju u 2003. nametne islamsku teokraciju. Tijekom tog razdoblja je osnovao pravu vojsku, oružanu skupinu Jaysh Al-Mehdi, koja je postala najveća šiitska milicija i borila se nakon 2003. protiv državotvornog projekta kojeg su zamislile američke okupacione snage. Njegovi borci su preuzeli kontrolu nad javnim zgradama, policijskim postajama, ali su ulazili i u žestoke sukobe s oslabljenim sunitskim plemenima, otimali lokalno stanovništvo i strance.

Moqtad Al-Sadr je 2003. godine pokazao svu svoju spremnost da krene putem političkog nasilja, što je mnoge natjeralo da ga proglase “ubojicom” ili podstrekačom pobune, te da kao takav nije dobar za Irak. Njegove milicije su bile uključene u najgore sektaške sukobe tijekom krvavog građanskog rata od 2006. do 2008. godine, te su mnogi irački komentatori i dalje oprezni zbog političke ideologije Moqtada Al-Sadra, koja je vatreno antizapadna, antisekularna i ima korijene u političkom islamu, te bi se moglo reći da je preslika iranske.

Sadrovi odnosi s velikim ajatolahom Alijem Al-Sistanijem i vjerskim liderima u Najafu su problematični. On uglavnom kritizira Sistanija za striktno pridržavanje škole koja poziva na nemiješanje klerika u politiku. Za razliku od toga, Moqtad Al-Sadr, slično svom ocu, smatra da klerik može biti politički angažiran i otvoren.

Osim ideoloških razlika, Moqtad Al-Sadr s vremena na vrijeme politički izaziva ajatolaha Alija Al-Sistanija. U ranim danima, nakon agresije 2003. godine, on je pokušao uzurpirati vlast Sistanija i nametnuti se kao vjerski vođa.

2004. je Sistani morao dogovoriti primirje između šiitskih boraca armije Jaysh Al-Mehdi i Sjedinjenih Država, a a zauzvrat je pozvao Sadra da raspustiti svoje sudove u Najafu. Iako je Sadr morao slijediti vrhovnog vjerskog vođu, njegov glas je sačuvao utjecaj i s vremena na vrijeme je pokušao osporiti Sistanijeve zapovijedi.

Ipak, postoje razlozi za optimizam kada je u pitanju Sadr i njegovo mjesto u iračkoj politici. Prvo, sazrio je kao lider i oko sebe je uklonio sve ljude koji bi mogli štetiti njegovom ugledu, ne samo među šiitima, nego i ostalim etno-religijskim skupinama u Iraku.

Nakon poraza iračkog premijera Nourija Al-Malikija 2008. godine, Moqtad Al-Sadr je otišao u Iran. Sadrov dragovoljni egzil je imao značajan utjecaj na njegovo političko razmišljanje. Kako su izjavili njegovi suradnici, kada je Sadr stigao u Iran, dočekan je kao heroj i vojskovođa koji se borio protiv američke okupacije.

Međutim, viši iranski svećenici i političke elite su ga gledale kao nižeg  klerika i čvrsto su se držali protokola. Sadr je imao poteškoća u sastancima s visokim dužnosnicima, uključujući i iranskog vrhovnog vođu ajatolaha Alija Khameneija. Malo je poznato što se dogalalo tijekom njegovog puta u Qom, a odmoran  se vratio u Irak 2011. godine i preoblikovao je svoje ponašanje, čime i samu zemlju.

Njegova politička poruka je danas je irački nacionalizam i protivljenje Sjedinjenim Državama, te strancima općenito, što ga karakterizira još od 2003. U određenim govorima se mogu čuti i kritike na račun Irana u kombinaciji s zajedničkim nastojanjem da se uspostavi veza s okolnim državama i inozemnim partnerima, kao i europskim metropolama i kompanijama.

Ne bez razloga ga Al-Monitor naziva “kameleonom iračke politike”. Sadr je prošao proces “rebrandiranja” i raspustio je armiju Jaysh Al-Mehdi, ali je kasnije utemeljio mirovnu brigadu Saraya al-Salam, koja samo imenom zvuči manje agresivno i nema sektaški prizvuk.

Prošle godine je u borbi protiv “Islamske države” Sadr povukao svoje borce čim su se pojavili navodi o zločinima koje su počinili njegovi ljudi. Bježeći od strogo od sektaške prirode svojih snaga, njegovi borci se protiv ISIL-a također bore uz sunitska plemena, kao što su borci skupine Albu Nimr u Anbaru. Osim toga, borci njegove paravojske su pozdravili ideju integracije u sastav iračkih snaga, ali samo kada se sigurnosni aparat vlade dokaže kao učinkovit i prije svega – legitiman.

Kritičari Moqtada Al-Sadra optužuju za licemjerje, tvrdeći da se bori protiv korupcije, dok pojedince iz vlastitih redova šalje da postanu državni dužnosnici. Njegovi službenici su također dio problema korupcije, iako Sadr tvrdi da se njegovi ljudi bore protiv tog zla.

Međutim, Sadr je sada puno oprezniji o tome koga šalje da ga predstavlja u vladi. Zbog optužbi za korupciju je povremeno znao ukloniti svoje suradnike i davati blagoslov pravnim postupcima  sudstva. Na primjer, kada je premijer Abadi zatražio sudski postupak protiv zamjenika premijera Baha Arajija, Sadrovog čovjeka, Moqtad Al-Sadr  je objavio priopćenje kojim je zatražio da Araji podnese ostavku i zabranio mu da napusti zemlju prije završetka sudskog postupka.

Irački državnik?

Nema sumnje da angažman Moqtada Al- Sadra u unutarnjoj politici može biti preduvjet za povratak stabilnosti u Iraku. U okruženju sigurnosne ugroze od “Islamske države” i ekonomske zbog pada cijena nafte, te krize općenito, ali neki komentatori kritiziraju Sadra da sputava premijera Abadija, dok ga treći optužuju za pokušaj “državnog udara”.

Ali Sadrov utjecaj može biti pozitivan. Politika koja se vodi na ulici je sastavni dio svake demokracije, pa zašto ne bi bila i u Iraku. Naravno, sve dok se ne pojavi oružje, jer termin naoružane oporbe postoji samo u bolesnim umovima zapadnih lidera, koji bi na prvu naznaku pojave “naoružane oporbe” u zapadnim metropolama proglasili izvanredno stanje i stvar riješili u manje od 24 sata. Dakle, način na koji djeluje Moqtad Al- Sadr i kako vodi svoje pristaše je u skladu s takozvanim “demokratskim pravilima ponašanja”.

U slučaju da sve bude mirno i da se prosvjednici i vlada suzdrže od nasilja, to bi bio izuzetan podvig, obzirom na širi regionalni kontekst.

Što je još važnije, iako je Sadr aludirao na nasilje “nasilnim upadom u zabranjenu Zelenu zonu”, njegovu su se prosvjednici u velikoj mjeri ponašali mirno.

Iako su tipične za sve prosvjede, Bagdad nije vidio neorganizirane grupe, a ako ih je bilo, bile su tako malobrojne da se nisu primijetile. Policajci i zaštitari, koji vrlo jasno podržavaju prosvjed, ljubili su prosvjednike, a obje strane su međusobno dijelile zalogaje lubenice. Tijekom upada u parlament, pristaše Sadra su pozivali jedni druge da ne štete drugima i da se ne oštećuje državna imovina.

Moqtad Al-Sadr kaže da je spreman na kompromis, ali je izuzetno ljut na postupak premijera Abadija, kojem je poslao oko 90 imena, dok je Abadi, kada je imenovao 14 novih ministara, iz “Bloka Ahrar” uzeo samo trojicu.

Sadrov pristup politici je da mu je Irak na prvom mjestu, što je još jedan ohrabrujući trend. U posljednjih nekoliko dana prosvjeda je glavni slogan bio: “Da, da Iraku!”, što je zanimljiv odmak od ranijih slogana: “Ne, ne Americi!”, “Ne, ne Izraelu!” i “Ne, ne Satani!”.

Jedine vidljive zastave su bile iračke, što nije slučaj na drugim iračkim političkim skupovima, na kojima se vide zastave političkih stranaka, paravojnih skupina ili regionalnih aktera. Moqtad Al-Sadr nadilazi proračunate sektaške granice i nameće se kao strastveno neovisni irački nacionalist koji ima podršku naroda.

Kritičan je prema svakom vanjskom uplitanju i otvoreno istupa protiv lidera kao što su Maliki, Hadi Al-Ameri, ali i svog kolege Khazalija, za kojeg drži da je preblizu Teheranu. Nakon upada u parlament su prosvjednici skandirali i “Iran van”, što je gotovo nevjerojatno za čovjeka koji je prikazivan kao instrument Iranaca. Ovi slogani mogu biti dio namjerno osmišljene “koreografije”, ali i iskreni izraz nezadovoljstva jednog dijela prosvjednika, dok ih je sam Sadr u svom govoru oštro osudio.

Obzirom da iračka vlada trenutno vodi borbu za oslobođenje svojih gradova od terorista “Islamske države”, neki se pitaju je li ovo pravo vrijeme da se potakne kaos i iračke institucije “okrenu naopako”.

Međutim, borba protiv terorista “Islamske države” zahtijeva ne samo vojnu akciju, zračne napade ili kopnene snage, već i političke napore. Kako pobijediti teroriste, ako ljudi u Mosulu i drugdje, koji trenutno podržavaju ili su ravnodušni prema Islamskoj državi, nisu uvjereni da će ponovo biti uključeni u središnju vlast? Bez izlaska iz političke krize, zbog čega se moraju ukinuti sektaške kvote i iskorijeniti korpucija, teško je zamisliti ukupni poraz terorista u zemlji.

Kao takav, Moqtad Al-Sadr može preuzeti veći dio tereta vlasti, dok Abadi može zadržati sigurnosna ministarstva,  obrane i unutarnjih poslova, za vrijeme trajanja rata. Ukratko, Sadr je otvorio politički front u ratu protiv “Islamske države” i njime ga nikako ne koči.

Premijer Abadi zna da je Sadr nacionalist koji želi najbolje za Irak. Problem je u tome što nitko ne zna može li on raditi u okviru zakona ili će ići “iznad njih”.

Tijekom razdoblja tranzicije Sadr ipak može odigrati prijeko potrebnu i jedinstvenu ulogu koju nitko drugi ne može odigrati. Kao poluperiferni akter, koji zaobilazi elitistički politički proces, te koji se zalaže da jaki služe slabima, Sadr apelira na običnog čovjeka.

Moqtad Al-Sadr očito ima svoj program. On je populist i nacionalist koji koristi svoj pokret i status u domaćoj političkoj i društvenoj sferi. Iz osobnog iskustva vrlo dobro zna da mu je najbolja opcija da bude dio sustava i sam predstavlja promjene.

Stoga je pogrešno prikazivati njegove pristaše kao revolucionare koji žele razoriti institucije. Sadr želi da parlament ostane i da učinkovito funkcionira bez zastoja, za razliku od lidera kao što su Maliki, koji žele da parlament odgodi reforme i da se rastopi, ako bude potrebno, zbog snage proizvedenog političkog vakuuma.

Unatoč neizvjesnosti, najnoviji razvoj događaja u Iraku pokazuju da Sadr može biti pozitivna snaga u iračkoj političkoj sceni. Umjesto iskorištavanja slabosti vlade Haidera Al-Abadija, on zapravo radi s Abadijem, koji je također ljut zbog neprestanog preustroja vlade, a za premijera je ovo prilika i da umanji utjecaj njegovih najvećih protivnika.

Vanjska politika Moqtada Al-Sadra

U borbi protiv “Islamske države” je Sadr jasan i njegovi će borci sudjelovati u borbama protiv ove terorističke skupine u Iraku, što jenajavio 2015. godine.

Što se tiče Hezbollaha i iračkih šiitskih postrojbi Hashd Al-Shaabi koje djeluju u Siriji, tu su glavni tajnik libanonskog pokreta otpora Hassan Nasrallah i Moqtad Al-Sadr na istoj liniji.

Dakle, kada je Moqtad Al-Sadr u svibnju prošle godine najavio vojne operacije, rekao je da će njeno kodno ime “biti pogrešno shvaćeno”. Tada je skupina Hashd Al-Shaabi, koja se trenutno bori i u Siriji, poslušala njegov poziv.

Glasnogovornik boraca skupine Hashd Al-Shaabi, Karim Al-Nouri, tada je izjavio “kako su se odlučili boriti za Irak i da nema nikakvih problema oko imena operacije”.

Moqtad Al-Sadr predstavlja glasove umjerenosti i uključivanja, a ima vlastite paravojne snage, Saraya Al-Salam, šiitske milicije koje se bore protiv ISIL-a.

U jednom su trenutku postojale naznake nekog natjecanja između skupina Hashd Al-Shaabi i Saraya Al-Salam, ali se kasnije pokazalo da su to više bila medijska izvješća, nego stvarno suparništvo.

Osim toga, kako prenosi The Wall Street Journal, odmah nakon poziva da se napusti “Zelena zona” u nedjelju, Sadr je iznenada najavio posjet i odletio za Iran.

Moqtad Al-Sadr je, govoreći u subotu u Iraku, odletio u Iran u ponedjeljak, ali nije htio iznositi detalje o svom putu.

Prema analitičarima je Sadr otputovao za Iran kako bi pomogao u rješavanju trenutne distanciranosti Teherana i iračke vlade i izgladio podjele unutar šiitske zajednice, jer je dio njegovih pristaša ljut ne samo lošim državnim upravljanjem, nego i iranskim utjecajem u Iraku.

Teheran je financirao i opremio šiitske milicije za borbu protiv terorista Islamske države, ali su proiranske milicije u vojnom smislu postale toliko moćne da su sada u rangu s redovnom iračkom vojskom.

Pjevanje anti-iranske slogane tijekom prošlog vikenda od strane Sadrovih pristaša će vjerojatno uvrijediti glavne lidere iračkih šiita koji Iran smatraju ključnim za borbu protiv terorista “Islamske države”.

Glasnogovornik iranskog ministarstva vanjskih poslova, Hossein Jaberi, “izrazio je spremnost Irana da koristi sve svoje veze da se utre put za iračke razgovore”.

Ostalo je nejasno s kim se Sadr susreo u iranskom glavnom gradu Teheranu i je li posjetio sveti grad Qom, gdje je proveo nekoliko posljednjih nekoliko godina studiranja.

S obzirom na utjecaj Irana na Irak, Sadr se može nadati da će Iranci pristati na njegovu ponudu da posreduje među starijim šiitskim političarima u Iraku.

Nakon što su prosvjednici napustili “Zelenu zonu”,  na ulicama u središtu Bagdada su se mogle vidjeti proiranske milicije.

“Nitko ne želi rat među šiitskim paravojnim postrojbama. To je samo znak da gospodin Sadr mora razgovarati s tim momcima”, rekao je politički analitičar Kirk Sowell.

Ponuda Teherana dolazi nakon što je niz američkih dužnosnika prošlog mjeseca posjetilo Irak, uključujući i potpredsjednika Joea Bidena i državnog tajnika Johna Kerrya.

“Iako Sadra u iranskom političkom establišmentu neki smatraju kao nepredvidljivog partnera, on je vjerojatno tamo otišao kao čovjek željan podrške ključnog pokrovitelja”, rekao je Kenneth Pollack, stručnjak za Bliski istok na Institutu Brookings sa sjedištem u Washingtonu.

“Ne mogu se sjetiti njega da je ikada napravio i rekao nešto protiv Iranaca. Što god on učinio ima tendenciju da bude u skladu s iranskim interesima”, rekao je Pollack.

Stabilnost u Iraku je važna za Iran ne samo iz političkih razloga, nego više iz i religijskih. Među iračkim svetim mjestima je Najaf, centar za šiitske znanstvenike, mjesto hodočašća i dom džamije Imama Alija, gdje je pokopan prvi šiitski imam.

Moqtad Al-Sadr također živi u Najafu, a grad je njegov glavni izvor političke podrške.

Što se tiče Sirije, tamo su borci Moqtada Al-Sadra prisutni još od 2013. godine, barem koliko se zna. Tada je primjećena skupina Liwa Dhu Al-Fiqar, vjerna kleriku Muqtadi Al-Sadru, iako on sam nikada službeno nije odobrio odlazak šiitskih boraca u Siriju.

Glasnogovornik borbene skupine Salam Al-Safir potvrdio je u rujnu 2014. povlačenje članova skupine u Irak, ali od od prosinca 2014. se opet nižu dokazi o pojavu grupe u Damasku.

Vođa skupine Liwa Dhu Al-Fiqar, Hayder Al-Juburi, sredinom siječnja 2015. Godine potvrđuje: “Da, tu smo unutar sektora odgovornosti, jer su to sveta mjesta. Bit ćemo u Iraku ili bilo kojem mjestu i u bilo koje vrijeme.”

Midle East Institute piše kako je skupina Liwa Dhu Al-Fiqar je bila angažirana i u borbama u Latakiji, što potvrđuje da su i borci odani Moqtadu Al-Sadru prisutni u Siriji, a brane li tamo samo šiitska sveta mjesta ili sudjeluju u drugim borbenim aktivnostima, trenutno se ne može znati.

Nema sumnje da Moqtad Al-Sadr može omogućiti ravnotežu snaga u Iraku i  suprotstaviti se moćnim elitama koje su nedemokratski i protuustavno vladali dugi niz godina, ali će odnos na regionalne saveznike Iraka teško promijeniti, čak i da Sadr preuzme veću političku odgovornost u zemlji. Ono što donosi novu svježinu je da on kao sugovornik može biti prihvatljiv sunitima i Kurdima, a to je svakako pozitivni pomak za Irak.

FOTO – Prosvjedi u “Zelenoj zoni” i zgradi parlamenta u Bagdadu:

 

1,411 thoughts on “Naznake nove “revolucije” u Iraku na čelu s Moqtadom Al-Sadrom – Šta to znači po Irak i regiju?

 1. Remarkably! It truly is as in the event you read my mind! A person appear to know therefore considerably relating to this, just like you authored the book inside it or something. I feel that you can do with a few images to drive the content residence a bit, on top of that, this truly is fantastic weblog. The outstanding study. I will certainly review once again.

 2. Your method of explaining the whole thing in this article is really pleasant, all be capable of simply know it, Thanks a lot.

 3. While this issue can vexed most people, my thought is that there has to be a middle or common ground that we all can find. I do value that you’ve added pertinent and sound commentary here though. Thank you!

 4. Nevertheless, it’s all carried out with tongues rooted solidly in cheeks, and everybody has got nothing but absolutely love for their friendly neighborhood scapegoat. In reality, he is not merely a pushover. He is simply that extraordinary breed of person solid enough to take all that good natured ribbing for what it really is.

 5. The most comprehensive and really nicely thought out write up I have located on this subject on the net. Keep on writing, I will maintain on coming by to read your new content. This really is my fourth time coming by your weblog.

 6. Мужской эрекции с возрастом свойственно медленно угасать, это известный биологический процесс и в конце-концов случается с каждым мужчиной!

  Но значительно замедлить описанный выше процесс и продолжать радовать жену классным многочасовым интимом поможет [url=http://viagra-dostavka.ru/generik-viagra]дженерик виагра отзывы цена[/url] , что предлагается вам в магазине viagra-dostavka.ru.

  Вне всякого сомнения, подобные средства вы сумеете заказать в иной аптеке, но мы предлагаем приобрести те-же самые протестированные дженерики, к примеру Виагру, без стопроцентных накруток посредников!

 7. Nice read, I just passed this onto a colleague who was doing some research on that. And he just bought me lunch as I found it for him smile Therefore let me rephrase that: Thank you for lunch!

 8. Im really impressed with your writing skills and also with the layout on your blog. Is this a paid theme or did you modify it yourself? Either way keep up the nice quality writing, its rare to see a nice blog like this one nowadays..

 9. Hiya. Very nice web site!! Guy .. Excellent .. Superb .. I will bookmark this site and take the feeds also…I’m happy to locate so much useful information right here within the article. Thank you for sharing.

 10. I favored your idea there, I tell you blogs are so helpful sometimes like looking into people’s private life’s and work.At times this world has too much information to grasp. Every new comment wonderful in its own right.

 11. I’m extremely pleased to uncover this web site. I want to to thank you for your time due to this fantastic study!! I undoubtedly liked each bit of it and i also have you guide marked to verify out new issues on your internet internet site

 12. I am typically to blogging and i actually appreciate your content. The article has actually peaks my interest. I am going to bookmark your website and keep checking for new information.

 13. Most often since i look for a blog Document realize that the vast majority of blog pages happen to be amateurish. Not so,We can honestly claim for which you writen is definitely great and then your webpage rock solid.

 14. Beneficial info. Fortunate me I discovered your internet internet site by accident, and I am stunned why this accident didn’t came about in advance! I bookmarked it.

 15. Social media management I’ve been surfing online greater than 3 hours nowadays, yet I by no means found any attention-grabbing article like yours. It is pretty worth sufficient for me. In my opinion, if all site owners and bloggers made just right content as you probably did, the net might be a lot more useful than ever before. Social Media Icons

 16. This will probably be the proper weblog if you actually wants to have a look at this subject. You’re aware of significantly its virtually challenging to argue along with you (not too I just would want…HaHa). You surely put a different spin on the topic thats been written about for a long time. Outstanding stuff, just fantastic!

 17. Social marketing One thing is that if you find yourself searching for a education loan you may find that you will need a co-signer. There are many cases where this is correct because you will find that you do not employ a past credit score so the lender will require that you have someone cosign the borrowed funds for you. Interesting post. Social Media Icons

 18. Sweet blog! I found it while browsing on Yahoo News. Do you have any tips on how to get listed in Yahoo News? I’ve been trying for a while but I never seem to get there! Thank you

 19. The post is really a helpful interesting and well-written details. The a lot more Someone said the more I want to study. Any article writer that makes the time and effort to publish participating articles similar to this needs to be commended.

 20. This is really interesting, Youre a very skilled blogger. Ive joined your rss feed and look forward to seeking more of your great post. Also, Ive shared your website in my social networks!

 21. talking about this. I will forward this article to him. Pretty sure he will have a good read. Thank you for sharing!

 22. Social media management Needed to compose you one bit of observation in order to thank you very much yet again for the lovely suggestions you have featured here. It has been simply incredibly generous with you to allow easily just what most people could possibly have advertised as an ebook in order to make some bucks on their own, principally considering that you could have tried it if you ever considered necessary. These strategies likewise acted to be a easy way to comprehend some people have the identical keenness similar to mine to know a lot more in respect of this matter. I’m sure there are a lot more enjoyable occasions in the future for individuals that see your site. Social marketing

 23. I’m generally to blogging and i really appreciate your content regularly. The content material has genuinely peaks my interest. My goal is to bookmark your internet blog and maintain checking for initial time info.

 24. whoah this weblog is wonderful i like reading your articles. Keep up the good paintings! You already know, many people are looking around for this information, you can help them greatly.

 25. Social marketing hello there and thank you for your information – I’ve definitely picked up something new from right here. I did however expertise several technical issues using this web site, as I experienced to reload the site many times previous to I could get it to load properly. I had been wondering if your web hosting is OK? Not that I am complaining, but sluggish loading instances times will very frequently affect your placement in google and could damage your high quality score if ads and marketing with Adwords. Well I am adding this RSS to my e-mail and could look out for much more of your respective intriguing content. Make sure you update this again very soon.. Social media manager

 26. Its like you read my mind! You seem to know a lot about this, like you wrote the book in it or something. I think that you can do with some pics to drive the message home a bit, but other than that, this is wonderful blog. A great read. I’ll certainly be back.

 27. An impressive share, I just given this onto a colleague who was doing a little analysis on this. And he in fact bought me breakfast because I found it for him.. smile. So let me reword that: Thnx for the treat! But yeah Thnkx for spending the time to discuss this, I feel strongly about it and love reading more on this topic. If possible, as you become expertise, would you mind updating your blog with more details? It is highly helpful for me. Big thumb up for this blog post!

 28. Social marketing hello there and thank you for your info – I’ve certainly picked up something new from right here. I did however expertise some technical points using this website, as I experienced to reload the web site many times previous to I could get it to load properly. I had been wondering if your web hosting is OK? Not that I’m complaining, but sluggish loading instances times will often affect your placement in google and can damage your high quality score if advertising and marketing with Adwords. Anyway I am adding this RSS to my email and could look out for much more of your respective intriguing content. Ensure that you update this again very soon.. Social media management

 29. Its like you read my mind! You appear to know a lot about this, like you wrote the book in it or something. I think that you could do with a few pics to drive the message home a little bit, but other than that, this is wonderful blog. A fantastic read. I’ll definitely be back.

 30. I have been browsing on-line more than three hours lately, but I never found any attention-grabbing article like yours. It?s pretty value enough for me. Personally, if all webmasters and bloggers made just right content material as you probably did, the internet will be much more useful than ever before.

 31. Wow! This can be one particular of the most helpful blogs We’ve ever arrive across on this subject. Basically Wonderful. I am also a specialist in this topic so I can understand your effort.

 32. Social media management Interesting post made here. One thing I would really like to say is that most professional domains consider the Bachelor Degree as the entry level standard for an online college diploma. Although Associate Diplomas are a great way to start out, completing the Bachelors presents you with many good opportunities to various employment opportunities, there are numerous on-line Bachelor Course Programs available through institutions like The University of Phoenix, Intercontinental University Online and Kaplan. Another issue is that many brick and mortar institutions provide Online editions of their diplomas but typically for a significantly higher price than the institutions that specialize in online college degree programs. Social media management

 33. Social marketing Good article. It is quite unfortunate that over the last ten years, the travel industry has had to deal with terrorism, SARS, tsunamis, influenza, swine flu, and also the first ever true global downturn. Through it all the industry has proven to be effective, resilient plus dynamic, finding new tips on how to deal with misfortune. There are constantly fresh complications and the possiblility to which the sector must all over again adapt and respond. Social Media Icons

 34. Social media manager Hey there would you mind letting me know which webhost you’re using? I’ve loaded your blog in 3 completely different internet browsers and I must say this blog loads a lot faster then most. Can you suggest a good web hosting provider at a fair price? Thanks, I appreciate it! Social Media Icons

 35. Social Media Icons I feel this is one of the most significant information for me. And i am satisfied reading your article. However want to commentary on few common things, The site taste is great, the articles is in reality excellent : D. Just right activity, cheers Social media management

 36. I hosted my new site from powweb, and did a little work on it, then I downloaded joomla and I am navagating through joomla trying to find how to upload my material from powweb? I tried to get into powweb website maker and it doesn’t work… obviously because I downloaded joomla. Now, I also can’t access joomla from powweb, I have to go to the joomla website. If someone could help me out that would be great because i’m very confused!!!!!! This is my first time ever making a site so… speak english! Thanks!.

 37. Social marketing Just about all of what you assert happens to be supprisingly accurate and it makes me ponder the reason why I hadn’t looked at this in this light before. This piece truly did switch the light on for me personally as far as this specific topic goes. However there is one point I am not too cozy with so while I try to reconcile that with the actual core theme of the issue, let me see just what the rest of your readers have to point out.Very well done. Social Media Icons

 38. Good day! This is my first comment here so I just wanted to give a quick shout out and say I really enjoy reading through your articles. Can you recommend any other blogs/websites/forums that cover the same subjects? Thanks a lot!

 39. Good day! This post couldn’t be written any better! Reading this post reminds me of my good old room mate! He always kept chatting about this. I will forward this post to him. Pretty sure he will have a good read. Thanks for sharing!

 40. Hello there I am so excited I found your webpage, I really found you by mistake, while I was researching on Digg for something else, Anyways I am here now and would just like to say thanks a lot for a incredible post and a all round exciting blog (I also love the theme/design), I don’t have time to read through it all at the moment but I have bookmarked it and also added your RSS feeds, so when I have time I will be back to read much more, Please do keep up the great work.

 41. Social media manager Hey there! I just wanted to ask if you ever have any trouble with hackers? My last blog (wordpress) was hacked and I ended up losing many months of hard work due to no data backup. Do you have any methods to stop hackers? Social Media Icons

 42. Wonderful blog! Do you have any suggestions for aspiring writers? I’m planning to start my own blog soon but I’m a little lost on everything. Would you advise starting with a free platform like WordPress or go for a paid option? There are so many choices out there that I’m completely overwhelmed .. Any suggestions? Many thanks!

 43. Does your site have a contact page? I’m having trouble locating it but, I’d like to shoot you an email. I’ve got some creative ideas for your blog you might be interested in hearing. Either way, great website and I look forward to seeing it improve over time.

 44. Heya just wanted to give you a brief heads up and let you know a few of the images aren’t loading properly. I’m not sure why but I think its a linking issue. I’ve tried it in two different web browsers and both show the same results.

 45. Hi there! I know this is kinda off topic however , I’d figured I’d ask. Would you be interested in trading links or maybe guest writing a blog article or vice-versa? My site covers a lot of the same topics as yours and I think we could greatly benefit from each other. If you might be interested feel free to shoot me an email. I look forward to hearing from you! Awesome blog by the way!

 46. I don’t know if it’s just me or if perhaps everybody else encountering problems with your site. It looks like some of the text on your content are running off the screen. Can someone else please provide feedback and let me know if this is happening to them as well? This may be a issue with my internet browser because I’ve had this happen before. Cheers

 47. Hmm it looks like your website ate my first comment (it was super long) so I guess I’ll just sum it up what I submitted and say, I’m thoroughly enjoying your blog. I too am an aspiring blog writer but I’m still new to everything. Do you have any tips and hints for first-time blog writers? I’d certainly appreciate it.

 48. Hi! Quick question that’s completely off topic. Do you know how to make your site mobile friendly? My web site looks weird when browsing from my iphone4. I’m trying to find a theme or plugin that might be able to correct this issue. If you have any recommendations, please share. Thank you!

 49. Today, I went to the beachfront with my children. I found a sea shell and gave it to my 4 year old daughter and said “You can hear the ocean if you put this to your ear.” She placed the shell to her ear and screamed. There was a hermit crab inside and it pinched her ear. She never wants to go back! LoL I know this is completely off topic but I had to tell someone!

 50. I enjoy what you guys are usually up too. This sort of clever work and reporting! Keep up the terrific works guys I’ve incorporated you guys to my own blogroll.

 51. Hmm is anyone else experiencing problems with the pictures on this blog loading? I’m trying to determine if its a problem on my end or if it’s the blog. Any feedback would be greatly appreciated.

 52. Appreciating the time and energy you put into your website and in depth information you offer. It’s great to come across a blog every once in a while that isn’t the same old rehashed material. Fantastic read! I’ve bookmarked your site and I’m adding your RSS feeds to my Google account.

 53. Wonderful blog! Do you have any tips for aspiring writers? I’m planning to start my own website soon but I’m a little lost on everything. Would you recommend starting with a free platform like WordPress or go for a paid option? There are so many options out there that I’m completely overwhelmed .. Any suggestions? Kudos!

 54. Appreciating the dedication you put into your website and detailed information you present. It’s great to come across a blog every once in a while that isn’t the same old rehashed information. Wonderful read! I’ve saved your site and I’m including your RSS feeds to my Google account.

 55. We absolutely love your blog and find the majority of your post’s to be what precisely I’m looking for. Does one offer guest writers to write content for you? I wouldn’t mind creating a post or elaborating on a few of the subjects you write in relation to here. Again, awesome web site!

 56. Hey there! Someone in my Facebook group shared this website with us so I came to take a look. I’m definitely loving the information. I’m book-marking and will be tweeting this to my followers! Excellent blog and fantastic design and style.

 57. Howdy would you mind stating which blog platform you’re working with? I’m planning to start my own blog in the near future but I’m having a difficult time deciding between BlogEngine/Wordpress/B2evolution and Drupal. The reason I ask is because your design and style seems different then most blogs and I’m looking for something unique. P.S Sorry for being off-topic but I had to ask!

 58. We absolutely love your blog and find almost all of your post’s to be just what I’m looking for. Would you offer guest writers to write content for you? I wouldn’t mind publishing a post or elaborating on some of the subjects you write concerning here. Again, awesome web site!

 59. Awesome blog! Do you have any suggestions for aspiring writers? I’m hoping to start my own blog soon but I’m a little lost on everything. Would you propose starting with a free platform like WordPress or go for a paid option? There are so many choices out there that I’m totally overwhelmed .. Any ideas? Appreciate it!

 60. Howdy this is kind of of off topic but I was wanting to know if blogs use WYSIWYG editors or if you have to manually code with HTML. I’m starting a blog soon but have no coding experience so I wanted to get guidance from someone with experience. Any help would be greatly appreciated!

 61. Hey there! This post could not be written any better! Reading through this post reminds me of my old room mate! He always kept chatting about this. I will forward this write-up to him. Pretty sure he will have a good read. Thanks for sharing!

 62. Hello, I think your site might be having browser compatibility issues. When I look at your blog in Chrome, it looks fine but when opening in Internet Explorer, it has some overlapping. I just wanted to give you a quick heads up! Other then that, excellent blog!

 63. This design is spectacular! You obviously know how to keep a reader entertained. Between your wit and your videos, I was almost moved to start my own blog (well, almost…HaHa!) Fantastic job. I really loved what you had to say, and more than that, how you presented it. Too cool!

 64. It’s a pity you don’t have a donate button! I’d definitely donate to this fantastic blog! I suppose for now i’ll settle for book-marking and adding your RSS feed to my Google account. I look forward to brand new updates and will talk about this site with my Facebook group. Chat soon!

 65. Hello! Quick question that’s entirely off topic. Do you know how to make your site mobile friendly? My weblog looks weird when viewing from my iphone. I’m trying to find a template or plugin that might be able to resolve this problem. If you have any suggestions, please share. Many thanks!

 66. I absolutely love your blog and find most of your post’s to be exactly I’m looking for. can you offer guest writers to write content available for you? I wouldn’t mind publishing a post or elaborating on a few of the subjects you write with regards to here. Again, awesome blog!

 67. We absolutely love your blog and find almost all of your post’s to be just what I’m looking for. Would you offer guest writers to write content in your case? I wouldn’t mind producing a post or elaborating on many of the subjects you write with regards to here. Again, awesome web log!

 68. Heya just wanted to give you a quick heads up and let you know a few of the pictures aren’t loading correctly. I’m not sure why but I think its a linking issue. I’ve tried it in two different browsers and both show the same outcome.

 69. Howdy just wanted to give you a brief heads up and let you know a few of the pictures aren’t loading correctly. I’m not sure why but I think its a linking issue. I’ve tried it in two different browsers and both show the same outcome.

 70. Have you ever thought about writing an ebook or guest authoring on other websites? I have a blog based upon on the same ideas you discuss and would really like to have you share some stories/information. I know my visitors would enjoy your work. If you are even remotely interested, feel free to send me an e mail.

 71. Please let me know if you’re looking for a author for your blog. You have some really great articles and I think I would be a good asset. If you ever want to take some of the load off, I’d absolutely love to write some articles for your blog in exchange for a link back to mine. Please shoot me an email if interested. Many thanks!|

 72. Interesting blog! Is your theme custom made or did you download it from somewhere? A design like yours with a few simple adjustements would really make my blog stand out. Please let me know where you got your design. Many thanks|

 73. Hi, did you know you are listed on this website scamwarners.com, and scamadviser.comscamadviser.com they say they warn of scamming sites, but on closer inspection you can see that they are scamming people, they want you to register, but DO NOT, you will be flooded with SPAM in your inbox. Just a warning to all the good people out there, which is why I am telling you here as your website is great.

 74. Always feel free and give us a call on our toll-free and 24/7 available customer care number+1-800-976-2560. You can also drop your query in our inbox. We are all set to cater to all your QuickBooks errors and problems with our support team. The best quickbooks technical support number that can be dialled 24/7 to 365 around the clock support for quickbooks users.

 75. I have my own blog and might bid on projects to blog for others. I believe there are some guidelines out there around what is allowed or not regarding images posted on public blogs (such as copyright rules, licensing, or trademarks). Is there anywhere to go to find industry guidelines for blog post images?.

 76. whoah this blog is excellent i really like studying your posts. Keep up the good paintings! You recognize, a lot of people are hunting around for this info, you could aid them greatly.

 77. Your current posts usually possess a decent amount of really up to date info. Where do you come up with this? Just stating you are very imaginative. Thanks again

 78. Have you noticed the news has changed its approach recently? What used to neve be brought up or discussed has changed. Frankly it is about time we see a change.

 79. This is the great website for everyone that really wants to learn about this topic. You realize a whole lot it is about difficult to contend with you (not i really need to…HaHa). You definitely put a fresh spin on the matter that has been discussed for decades. Excellent stuff, truly good!

 80. When is it time to purchase a new computer?. . Some people I have talked to told me its good to purchase a new computer every 2 years however that could be expensive for most people. I always thought every 4-5 years.. . What is your opinion on this?. . The computer I own is 11 months old?.

 81. Can I just say what a relief to search out somebody who really is aware of what theyre speaking about on the internet. You undoubtedly know how to deliver a problem to light and make it important. Extra folks need to learn this and perceive this facet of the story. I cant consider youre no more common because you positively have the gift.

 82. Wonderful web site. Plenty of useful information here. I¡¦m sending it to a few friends ans additionally sharing in delicious. And obviously, thanks to your effort!

 83. I am curious to find out what blog system you’re utilizing? I’m experiencing some small security issues with my latest site and I would like to find something more risk-free. Do you have any solutions?

 84. I really like your blog.. very nice colors & theme. Did you make this website yourself or did you hire someone to do it for you? Plz respond as I’m looking to design my own blog and would like to find out where u got this from. appreciate it

 85. I do not know if it’s just me or if perhaps everyone else encountering problems with your site. It looks like some of the written text within your posts are running off the screen. Can somebody else please comment and let me know if this is happening to them too? This could be a problem with my web browser because I’ve had this happen before. Thank you

 86. Hmm is anyone else encountering problems with the pictures on this blog loading? I’m trying to determine if its a problem on my end or if it’s the blog. Any suggestions would be greatly appreciated.

 87. Hmm it seems like your blog ate my first comment (it was super long) so I guess I’ll just sum it up what I wrote and say, I’m thoroughly enjoying your blog. I as well am an aspiring blog blogger but I’m still new to the whole thing. Do you have any points for beginner blog writers? I’d really appreciate it.

 88. Does your site have a contact page? I’m having trouble locating it but, I’d like to send you an email. I’ve got some ideas for your blog you might be interested in hearing. Either way, great blog and I look forward to seeing it improve over time.

 89. My spouse and I stumbled over here different web page and thought I should check things out. I like what I see so now i am following you. Look forward to looking over your web page yet again.

 90. Heya exceptional blog! Does running a blog similar to this take a great deal of work? I’ve absolutely no expertise in programming but I was hoping to start my own blog in the near future. Anyhow, if you have any recommendations or tips for new blog owners please share. I understand this is off subject nevertheless I simply wanted to ask. Thanks a lot!

 91. At this time it sounds like WordPress is the preferred blogging platform available right now. (from what I’ve read) Is that what you’re using on your blog?

 92. Hello! I’ve been reading your weblog for a long time now and finally got the courage to go ahead and give you a shout out from Dallas Texas! Just wanted to mention keep up the excellent job!

 93. I enjoy what you guys tend to be up too. Such clever work and coverage! Keep up the terrific works guys I’ve incorporated you guys to my personal blogroll.

 94. Hi! Do you know if they make any plugins to help with Search Engine Optimization? I’m trying to get my blog to rank for some targeted keywords but I’m not seeing very good success. If you know of any please share. Appreciate it!

 95. Very good website you have here but I was curious if you knew of any user discussion forums that cover the same topics discussed here? I’d really like to be a part of group where I can get comments from other experienced individuals that share the same interest. If you have any suggestions, please let me know. Thanks a lot!

 96. Hey I know this is off topic but I was wondering if you knew of any widgets I could add to my blog that automatically tweet my newest twitter updates. I’ve been looking for a plug-in like this for quite some time and was hoping maybe you would have some experience with something like this. Please let me know if you run into anything. I truly enjoy reading your blog and I look forward to your new updates.

 97. I really like your blog.. very nice colors & theme. Did you create this website yourself or did you hire someone to do it for you? Plz reply as I’m looking to design my own blog and would like to know where u got this from. cheers

 98. Hmm is anyone else experiencing problems with the pictures on this blog loading? I’m trying to determine if its a problem on my end or if it’s the blog. Any responses would be greatly appreciated.

 99. We stumbled over here different website and thought I might check things out. I like what I see so i am just following you. Look forward to checking out your web page repeatedly.

 100. Do you have a spam issue on this site; I also am a blogger, and I was wanting to know your situation; many of us have developed some nice methods and we are looking to exchange methods with others, be sure to shoot me an email if interested.

 101. I absolutely love your blog and find most of your post’s to be exactly I’m looking for. can you offer guest writers to write content available for you? I wouldn’t mind composing a post or elaborating on many of the subjects you write in relation to here. Again, awesome weblog!

 102. This design is steller! You obviously know how to keep a reader amused. Between your wit and your videos, I was almost moved to start my own blog (well, almost…HaHa!) Fantastic job. I really enjoyed what you had to say, and more than that, how you presented it. Too cool!

 103. Hey there! Do you know if they make any plugins to help with Search Engine Optimization? I’m trying to get my blog to rank for some targeted keywords but I’m not seeing very good results. If you know of any please share. Thanks!

 104. Admiring the persistence you put into your blog and in depth information you provide. It’s great to come across a blog every once in a while that isn’t the same outdated rehashed material. Excellent read! I’ve bookmarked your site and I’m including your RSS feeds to my Google account.

 105. My partner and I absolutely love your blog and find nearly all of your post’s to be just what I’m looking for. Would you offer guest writers to write content in your case? I wouldn’t mind producing a post or elaborating on a few of the subjects you write regarding here. Again, awesome web site!

 106. Write more, thats all I have to say. Literally, it seems as though you relied on the video to make your point. You clearly know what youre talking about, why waste your intelligence on just posting videos to your site when you could be giving us something informative to read?

 107. This design is incredible! You definitely know how to keep a reader amused. Between your wit and your videos, I was almost moved to start my own blog (well, almost…HaHa!) Excellent job. I really loved what you had to say, and more than that, how you presented it. Too cool!

 108. Great blog! Do you have any tips and hints for aspiring writers? I’m planning to start my own site soon but I’m a little lost on everything. Would you suggest starting with a free platform like WordPress or go for a paid option? There are so many options out there that I’m totally overwhelmed .. Any tips? Many thanks!

 109. I don’t know if it’s just me or if perhaps everybody else encountering issues with your blog. It looks like some of the text within your content are running off the screen. Can someone else please comment and let me know if this is happening to them as well? This might be a issue with my internet browser because I’ve had this happen previously. Thank you

 110. Today, I went to the beach with my kids. I found a sea shell and gave it to my 4 year old daughter and said “You can hear the ocean if you put this to your ear.” She put the shell to her ear and screamed. There was a hermit crab inside and it pinched her ear. She never wants to go back! LoL I know this is completely off topic but I had to tell someone!

 111. Hey there! Quick question that’s completely off topic. Do you know how to make your site mobile friendly? My site looks weird when browsing from my iphone 4. I’m trying to find a theme or plugin that might be able to resolve this issue. If you have any suggestions, please share. Thank you!

 112. Great site you have here but I was curious about if you knew of any community forums that cover the same topics talked about in this article? I’d really like to be a part of online community where I can get responses from other experienced people that share the same interest. If you have any suggestions, please let me know. Many thanks!

 113. Heya just wanted to give you a brief heads up and let you know a few of the images aren’t loading properly. I’m not sure why but I think its a linking issue. I’ve tried it in two different browsers and both show the same outcome.

 114. Hey! Do you know if they make any plugins to help with SEO? I’m trying to get my blog to rank for some targeted keywords but I’m not seeing very good success. If you know of any please share. Thanks!

 115. Hi there are using WordPress for your blog platform? I’m new to the blog world but I’m trying to get started and create my own. Do you need any html coding knowledge to make your own blog? Any help would be really appreciated!

 116. It’s a shame you don’t have a donate button! I’d without a doubt donate to this outstanding blog! I guess for now i’ll settle for bookmarking and adding your RSS feed to my Google account. I look forward to brand new updates and will share this blog with my Facebook group. Talk soon!

 117. Hey! This post could not be written any better! Reading through this post reminds me of my old room mate! He always kept chatting about this. I will forward this write-up to him. Pretty sure he will have a good read. Thanks for sharing!

 118. Howdy! I’m at work surfing around your blog from my new iphone 4! Just wanted to say I love reading your blog and look forward to all your posts! Carry on the superb work!

 119. Do you mind if I quote a few of your articles as long as I provide credit and sources back to your weblog? My blog is in the exact same niche as yours and my visitors would genuinely benefit from some of the information you present here. Please let me know if this alright with you. Thanks a lot!

 120. Greetings from Carolina! I’m bored to tears at work so I decided to browse your blog on my iphone during lunch break. I enjoy the information you provide here and can’t wait to take a look when I get home. I’m surprised at how fast your blog loaded on my cell phone .. I’m not even using WIFI, just 3G .. Anyhow, wonderful blog!

 121. Do you mind if I quote a few of your posts as long as I provide credit and sources back to your website? My blog site is in the exact same niche as yours and my visitors would certainly benefit from a lot of the information you provide here. Please let me know if this ok with you. Thanks!

 122. First off I would like to say fantastic blog! I had a quick question which I’d like to ask if you do not mind. I was curious to find out how you center yourself and clear your head prior to writing. I have had a tough time clearing my mind in getting my ideas out. I truly do enjoy writing but it just seems like the first 10 to 15 minutes are usually wasted simply just trying to figure out how to begin. Any recommendations or hints? Cheers!

 123. Hola! I’ve been following your blog for a long time now and finally got the courage to go ahead and give you a shout out from Porter Texas! Just wanted to tell you keep up the good job!

 124. I am really loving the theme/design of your website. Do you ever run into any internet browser compatibility issues? A handful of my blog readers have complained about my site not working correctly in Explorer but looks great in Safari. Do you have any suggestions to help fix this problem?

 125. I know this if off topic but I’m looking into starting my own blog and was curious what all is needed to get set up? I’m assuming having a blog like yours would cost a pretty penny? I’m not very web savvy so I’m not 100% certain. Any tips or advice would be greatly appreciated. Cheers

 126. Howdy! I could have sworn I’ve been to this blog before but after checking through some of the post I realized it’s new to me. Anyhow, I’m definitely delighted I found it and I’ll be book-marking and checking back often!

 127. Greetings from Carolina! I’m bored to tears at work so I decided to browse your blog on my iphone during lunch break. I really like the knowledge you present here and can’t wait to take a look when I get home. I’m amazed at how fast your blog loaded on my mobile .. I’m not even using WIFI, just 3G .. Anyhow, good blog!

 128. Currently it seems like WordPress is the top blogging platform out there right now. (from what I’ve read) Is that what you’re using on your blog?

 129. Good day! I know this is kinda off topic however , I’d figured I’d ask. Would you be interested in exchanging links or maybe guest writing a blog article or vice-versa? My site addresses a lot of the same topics as yours and I feel we could greatly benefit from each other. If you are interested feel free to shoot me an email. I look forward to hearing from you! Fantastic blog by the way!

 130. Hi! This is kind of off topic but I need some guidance from an established blog. Is it very hard to set up your own blog? I’m not very techincal but I can figure things out pretty quick. I’m thinking about creating my own but I’m not sure where to start. Do you have any ideas or suggestions? With thanks

 131. Today, while I was at work, my sister stole my iPad and tested to see if it can survive a twenty five foot drop, just so she can be a youtube sensation. My iPad is now destroyed and she has 83 views. I know this is entirely off topic but I had to share it with someone!

 132. Howdy! This is my first visit to your blog! We are a team of volunteers and starting a new initiative in a community in the same niche. Your blog provided us useful information to work on. You have done a marvellous job!

 133. Greetings! I know this is somewhat off topic but I was wondering if you knew where I could get a captcha plugin for my comment form? I’m using the same blog platform as yours and I’m having problems finding one? Thanks a lot!

 134. Hey there, I think your website might be having browser compatibility issues. When I look at your website in Opera, it looks fine but when opening in Internet Explorer, it has some overlapping. I just wanted to give you a quick heads up! Other then that, great blog!

 135. Wonderful blog you have here but I was wanting to know if you knew of any discussion boards that cover the same topics discussed in this article? I’d really like to be a part of group where I can get suggestions from other experienced people that share the same interest. If you have any recommendations, please let me know. Many thanks!

 136. My partner and I stumbled over here from a different page and thought I might as well check things out. I like what I see so now i’m following you. Look forward to finding out about your web page for a second time.

 137. I really like your blog.. very nice colors & theme. Did you make this website yourself or did you hire someone to do it for you? Plz respond as I’m looking to construct my own blog and would like to find out where u got this from. thank you

 138. It’s a shame you don’t have a donate button! I’d definitely donate to this superb blog! I guess for now i’ll settle for book-marking and adding your RSS feed to my Google account. I look forward to fresh updates and will talk about this blog with my Facebook group. Chat soon!

 139. Heya! I’m at work browsing your blog from my new apple iphone! Just wanted to say I love reading through your blog and look forward to all your posts! Keep up the great work!

 140. Hmm is anyone else having problems with the pictures on this blog loading? I’m trying to determine if its a problem on my end or if it’s the blog. Any feed-back would be greatly appreciated.

 141. Awesome blog! Do you have any tips for aspiring writers? I’m planning to start my own site soon but I’m a little lost on everything. Would you propose starting with a free platform like WordPress or go for a paid option? There are so many choices out there that I’m completely overwhelmed .. Any suggestions? Bless you!

 142. I have a web page for my business and there is a link to my blog on it, it want to show the blog posts on the webpage not just the link and I can’t figure out how to do it. Any help would be appreciated.

 143. Howdy, would you mind letting me know which web host you’re utilizing? I’ve loaded your blog site in 3 totally different web browsers, and I must say this website loads a lot quicker than most. Can you recommend a good internet hosting company at a reasonable price?

 144. Cool blog! Is your theme custom made or did you download it from somewhere? A design like yours with a few simple tweeks would really make my blog shine. Please let me know where you got your theme. With thanks

 145. Very good site you have here but I was wanting to know if you knew of any community forums that cover the same topics talked about here? I’d really love to be a part of online community where I can get responses from other experienced people that share the same interest. If you have any recommendations, please let me know. Thanks a lot!

 146. I’m not that much of a online reader to be honest but your blogs really nice, keep it up! I’ll go ahead and bookmark your website to come back down the road. Cheers

 147. Hey there! Would you mind if I share your blog with my twitter group? There’s a lot of folks that I think would really enjoy your content. Please let me know. Thanks

 148. Wow that was strange. I just wrote an very long comment but after I clicked submit my comment didn’t appear. Grrrr… well I’m not writing all that over again. Anyhow, just wanted to say excellent blog!

 149. Greetings from Carolina! I’m bored at work so I decided to browse your blog on my iphone during lunch break. I love the info you present here and can’t wait to take a look when I get home. I’m amazed at how quick your blog loaded on my phone .. I’m not even using WIFI, just 3G .. Anyhow, awesome blog!

 150. I really like your blog.. very nice colors & theme. Did you design this website yourself or did you hire someone to do it for you? Plz answer back as I’m looking to design my own blog and would like to know where u got this from. appreciate it

 151. Heya! I’m at work browsing your blog from my new iphone! Just wanted to say I love reading your blog and look forward to all your posts! Carry on the superb work!

 152. Neat blog! Is your theme custom made or did you download it from somewhere? A design like yours with a few simple adjustements would really make my blog stand out. Please let me know where you got your design. With thanks

 153. Hello there! Do you know if they make any plugins to assist with SEO? I’m trying to get my blog to rank for some targeted keywords but I’m not seeing very good results. If you know of any please share. Thank you!

 154. My coder is trying to convince me to move to .net from PHP. I have always disliked the idea because of the expenses. But he’s tryiong none the less. I’ve been using Movable-type on a number of websites for about a year and am concerned about switching to another platform. I have heard good things about blogengine.net. Is there a way I can transfer all my wordpress posts into it? Any help would be really appreciated!

 155. Hi! Someone in my Facebook group shared this site with us so I came to check it out. I’m definitely loving the information. I’m book-marking and will be tweeting this to my followers! Exceptional blog and superb design.

 156. Hey there! I know this is somewhat off topic but I was wondering if you knew where I could find a captcha plugin for my comment form? I’m using the same blog platform as yours and I’m having difficulty finding one? Thanks a lot!

 157. I was wondering if you ever thought of changing the page layout of your blog? Its very well written; I love what youve got to say. But maybe you could a little more in the way of content so people could connect with it better. Youve got an awful lot of text for only having one or two images. Maybe you could space it out better?

 158. Hey I know this is off topic but I was wondering if you knew of any widgets I could add to my blog that automatically tweet my newest twitter updates. I’ve been looking for a plug-in like this for quite some time and was hoping maybe you would have some experience with something like this. Please let me know if you run into anything. I truly enjoy reading your blog and I look forward to your new updates.

 159. I’m really enjoying the theme/design of your site. Do you ever run into any browser compatibility problems? A number of my blog readers have complained about my site not working correctly in Explorer but looks great in Chrome. Do you have any solutions to help fix this issue?

 160. Sweet blog! I found it while browsing on Yahoo News. Do you have any tips on how to get listed in Yahoo News? I’ve been trying for a while but I never seem to get there! Many thanks

 161. Fascinating blog! Is your theme custom made or did you download it from somewhere? A theme like yours with a few simple adjustements would really make my blog shine. Please let me know where you got your theme. With thanks

 162. Hey there, I think your website might be having browser compatibility issues. When I look at your website in Safari, it looks fine but when opening in Internet Explorer, it has some overlapping. I just wanted to give you a quick heads up! Other then that, wonderful blog!

 163. With havin so much written content do you ever run into any problems of plagorism or copyright violation? My blog has a lot of completely unique content I’ve either authored myself or outsourced but it appears a lot of it is popping it up all over the web without my authorization. Do you know any methods to help stop content from being stolen? I’d definitely appreciate it.

 164. Hello there! This is kind of off topic but I need some advice from an established blog. Is it very difficult to set up your own blog? I’m not very techincal but I can figure things out pretty fast. I’m thinking about making my own but I’m not sure where to start. Do you have any tips or suggestions? Appreciate it

 165. Amazing blog! Is your theme custom made or did you download it from somewhere? A design like yours with a few simple adjustements would really make my blog shine. Please let me know where you got your design. Thanks a lot

 166. Appreciating the persistence you put into your blog and in depth information you provide. It’s awesome to come across a blog every once in a while that isn’t the same outdated rehashed material. Great read! I’ve saved your site and I’m including your RSS feeds to my Google account.

 167. Great blog! Is your theme custom made or did you download it from somewhere? A design like yours with a few simple adjustements would really make my blog shine. Please let me know where you got your design. Appreciate it

 168. Hey fantastic website! Does running a blog such as this take a lot of work? I’ve no knowledge of programming however I was hoping to start my own blog in the near future. Anyway, should you have any recommendations or tips for new blog owners please share. I understand this is off subject but I just needed to ask. Many thanks!

 169. Woah! I’m really loving the template/theme of this website. It’s simple, yet effective. A lot of times it’s difficult to get that “perfect balance” between superb usability and appearance. I must say you have done a superb job with this. Additionally, the blog loads very fast for me on Chrome. Superb Blog!

 170. Please let me know if you’re looking for a writer for your blog. You have some really great posts and I feel I would be a good asset. If you ever want to take some of the load off, I’d absolutely love to write some content for your blog in exchange for a link back to mine. Please shoot me an email if interested. Thank you!

 171. Hey! I know this is kinda off topic nevertheless I’d figured I’d ask. Would you be interested in exchanging links or maybe guest authoring a blog article or vice-versa? My website discusses a lot of the same topics as yours and I feel we could greatly benefit from each other. If you are interested feel free to shoot me an e-mail. I look forward to hearing from you! Fantastic blog by the way!

 172. I’m truly enjoying the design and layout of your blog. It’s a very easy on the eyes which makes it much more enjoyable for me to come here and visit more often. Did you hire out a developer to create your theme? Fantastic work!

 173. Greetings! I’ve been reading your website for some time now and finally got the bravery to go ahead and give you a shout out from Dallas Tx! Just wanted to say keep up the excellent job!

 174. This is getting a bit more subjective, but I much prefer the Zune Marketplace. The interface is colorful, has more flair, and some cool features like ‘Mixview’ that let you quickly see related albums, songs, or other users related to what you’re listening to. Clicking on one of those will center on that item, and another set of “neighbors” will come into view, allowing you to navigate around exploring by similar artists, songs, or users. Speaking of users, the Zune “Social” is also great fun, letting you find others with shared tastes and becoming friends with them. You then can listen to a playlist created based on an amalgamation of what all your friends are listening to, which is also enjoyable. Those concerned with privacy will be relieved to know you can prevent the public from seeing your personal listening habits if you so choose.

 175. Wonderful blog! I found it while surfing around on Yahoo News. Do you have any suggestions on how to get listed in Yahoo News? I’ve been trying for a while but I never seem to get there! Appreciate it

 176. Greetings! I’ve been following your website for a while now and finally got the courage to go ahead and give you a shout out from Houston Tx! Just wanted to say keep up the fantastic work!

 177. Hmm is anyone else having problems with the images on this blog loading? I’m trying to find out if its a problem on my end or if it’s the blog. Any feedback would be greatly appreciated.

 178. Hi there! Someone in my Myspace group shared this site with us so I came to give it a look. I’m definitely enjoying the information. I’m book-marking and will be tweeting this to my followers! Great blog and brilliant style and design.

 179. Greetings from Florida! I’m bored to death at work so I decided to check out your blog on my iphone during lunch break. I love the info you provide here and can’t wait to take a look when I get home. I’m surprised at how quick your blog loaded on my cell phone .. I’m not even using WIFI, just 3G .. Anyhow, great site!

 180. Hey just wanted to give you a quick heads up. The words in your content seem to be running off the screen in Ie. I’m not sure if this is a format issue or something to do with browser compatibility but I figured I’d post to let you know. The style and design look great though! Hope you get the issue fixed soon. Kudos

 181. I do not know if it’s just me or if everybody else encountering problems with your blog. It appears as if some of the written text on your posts are running off the screen. Can someone else please comment and let me know if this is happening to them as well? This could be a problem with my web browser because I’ve had this happen before. Cheers

 182. I’m not that much of a internet reader to be honest but your blogs really nice, keep it up! I’ll go ahead and bookmark your site to come back later on. Many thanks

 183. Greetings from Los angeles! I’m bored to death at work so I decided to browse your site on my iphone during lunch break. I love the knowledge you provide here and can’t wait to take a look when I get home. I’m surprised at how fast your blog loaded on my cell phone .. I’m not even using WIFI, just 3G .. Anyhow, good blog!

 184. Have you ever thought about adding a little bit more than just your articles? I mean, what you say is fundamental and all. However just imagine if you added some great graphics or videos to give your posts more, “pop”! Your content is excellent but with pics and clips, this blog could certainly be one of the best in its niche. Superb blog!

 185. Woah! I’m really enjoying the template/theme of this website. It’s simple, yet effective. A lot of times it’s challenging to get that “perfect balance” between user friendliness and visual appeal. I must say that you’ve done a amazing job with this. Also, the blog loads super quick for me on Firefox. Excellent Blog!

 186. Hi there! Would you mind if I share your blog with my zynga group? There’s a lot of people that I think would really enjoy your content. Please let me know. Cheers

 187. Howdy just wanted to give you a brief heads up and let you know a few of the pictures aren’t loading correctly. I’m not sure why but I think its a linking issue. I’ve tried it in two different internet browsers and both show the same results.

 188. We stumbled over here coming from a different web page and thought I might as well check things out. I like what I see so i am just following you. Look forward to finding out about your web page for a second time.

 189. I really like your blog.. very nice colors & theme. Did you design this website yourself or did you hire someone to do it for you? Plz respond as I’m looking to design my own blog and would like to know where u got this from. thank you

 190. Hmm is anyone else having problems with the pictures on this blog loading? I’m trying to determine if its a problem on my end or if it’s the blog. Any feedback would be greatly appreciated.

 191. Hey there! Someone in my Myspace group shared this site with us so I came to give it a look. I’m definitely loving the information. I’m bookmarking and will be tweeting this to my followers! Terrific blog and terrific design and style.

 192. My partner and I stumbled over here from a different page and thought I might check things out. I like what I see so now i am following you. Look forward to exploring your web page for a second time.

 193. Hello! This is my first comment here so I just wanted to give a quick shout out and say I really enjoy reading through your posts. Can you recommend any other blogs/websites/forums that go over the same subjects? Many thanks!

 194. If you’re still on the fence: grab your favorite earphones, head down to a Best Buy and ask to plug them into a Zune then an iPod and see which one sounds better to you, and which interface makes you smile more. Then you’ll know which is right for you.

 195. Howdy! I realize this is kind of off-topic but I needed to ask. Does operating a well-established blog such as yours require a large amount of work? I am completely new to running a blog but I do write in my journal every day. I’d like to start a blog so I will be able to share my personal experience and views online. Please let me know if you have any ideas or tips for new aspiring bloggers. Thankyou!

 196. Do you mind if I quote a few of your articles as long as I provide credit and sources back to your blog? My website is in the exact same area of interest as yours and my visitors would genuinely benefit from a lot of the information you provide here. Please let me know if this ok with you. Many thanks!

 197. With havin so much content do you ever run into any problems of plagorism or copyright infringement? My blog has a lot of completely unique content I’ve either created myself or outsourced but it looks like a lot of it is popping it up all over the internet without my agreement. Do you know any ways to help reduce content from being ripped off? I’d certainly appreciate it.

 198. Do you have a spam problem on this website; I also am a blogger, and I was wanting to know your situation; we have created some nice methods and we are looking to exchange solutions with others, why not shoot me an email if interested.

 199. My partner and I stumbled over here by a different web address and thought I should check things out. I like what I see so now i’m following you. Look forward to exploring your web page for a second time.

 200. I was wondering if you ever considered changing the structure of your site? Its very well written; I love what youve got to say. But maybe you could a little more in the way of content so people could connect with it better. Youve got an awful lot of text for only having one or 2 pictures. Maybe you could space it out better?

 201. Hi! This is my first comment here so I just wanted to give a quick shout out and say I really enjoy reading your blog posts. Can you suggest any other blogs/websites/forums that cover the same subjects? Thank you so much!

 202. This is getting a bit more subjective, but I much prefer the Zune Marketplace. The interface is colorful, has more flair, and some cool features like ‘Mixview’ that let you quickly see related albums, songs, or other users related to what you’re listening to. Clicking on one of those will center on that item, and another set of “neighbors” will come into view, allowing you to navigate around exploring by similar artists, songs, or users. Speaking of users, the Zune “Social” is also great fun, letting you find others with shared tastes and becoming friends with them. You then can listen to a playlist created based on an amalgamation of what all your friends are listening to, which is also enjoyable. Those concerned with privacy will be relieved to know you can prevent the public from seeing your personal listening habits if you so choose.

 203. Hi superb blog! Does running a blog such as this take a large amount of work? I have virtually no knowledge of programming however I was hoping to start my own blog soon. Anyway, should you have any ideas or tips for new blog owners please share. I know this is off subject however I just had to ask. Thanks a lot!

 204. If you’re still on the fence: grab your favorite earphones, head down to a Best Buy and ask to plug them into a Zune then an iPod and see which one sounds better to you, and which interface makes you smile more. Then you’ll know which is right for you.

 205. I know this if off topic but I’m looking into starting my own blog and was curious what all is required to get setup? I’m assuming having a blog like yours would cost a pretty penny? I’m not very internet smart so I’m not 100% positive. Any recommendations or advice would be greatly appreciated. Many thanks

 206. Hello, i read your blog occasionally and i own a similar one and i was just wondering if you get a lot of spam responses? If so how do you protect against it, any plugin or anything you can advise? I get so much lately it’s driving me mad so any help is very much appreciated.

 207. Hi there! This is my 1st comment here so I just wanted to give a quick shout out and say I really enjoy reading your articles. Can you suggest any other blogs/websites/forums that go over the same topics? Thanks a ton!

 208. Great blog! Do you have any recommendations for aspiring writers? I’m planning to start my own website soon but I’m a little lost on everything. Would you suggest starting with a free platform like WordPress or go for a paid option? There are so many choices out there that I’m totally confused .. Any tips? Kudos!

 209. I’ll gear this review to 2 types of people: current Zune owners who are considering an upgrade, and people trying to decide between a Zune and an iPod. (There are other players worth considering out there, like the Sony Walkman X, but I hope this gives you enough info to make an informed decision of the Zune vs players other than the iPod line as well.)

 210. Have you ever thought about writing an e-book or guest authoring on other websites? I have a blog centered on the same ideas you discuss and would love to have you share some stories/information. I know my visitors would enjoy your work. If you are even remotely interested, feel free to shoot me an e-mail.

 211. Hi there! Would you mind if I share your blog with my facebook group? There’s a lot of folks that I think would really appreciate your content. Please let me know. Thank you

 212. First of all I want to say terrific blog! I had a quick question which I’d like to ask if you do not mind. I was curious to find out how you center yourself and clear your thoughts prior to writing. I have had trouble clearing my mind in getting my thoughts out. I do take pleasure in writing however it just seems like the first 10 to 15 minutes are wasted simply just trying to figure out how to begin. Any ideas or tips? Appreciate it!

 213. Very good blog! Do you have any tips for aspiring writers? I’m hoping to start my own site soon but I’m a little lost on everything. Would you advise starting with a free platform like WordPress or go for a paid option? There are so many choices out there that I’m totally confused .. Any recommendations? Thanks!

 214. First of all I would like to say wonderful blog! I had a quick question that I’d like to ask if you don’t mind. I was interested to find out how you center yourself and clear your mind before writing. I’ve had trouble clearing my mind in getting my thoughts out. I do take pleasure in writing but it just seems like the first 10 to 15 minutes are usually lost simply just trying to figure out how to begin. Any ideas or hints? Appreciate it!

 215. I’m curious to find out what blog platform you have been utilizing? I’m having some minor security problems with my latest site and I’d like to find something more secure. Do you have any suggestions?

 216. Hey! I understand this is sort of off-topic however I had to ask. Does managing a well-established website like yours take a massive amount work? I am brand new to running a blog but I do write in my diary on a daily basis. I’d like to start a blog so I will be able to share my experience and thoughts online. Please let me know if you have any kind of recommendations or tips for new aspiring bloggers. Thankyou!

 217. Today, I went to the beach with my kids. I found a sea shell and gave it to my 4 year old daughter and said “You can hear the ocean if you put this to your ear.” She placed the shell to her ear and screamed. There was a hermit crab inside and it pinched her ear. She never wants to go back! LoL I know this is totally off topic but I had to tell someone!

 218. This design is wicked! You definitely know how to keep a reader amused. Between your wit and your videos, I was almost moved to start my own blog (well, almost…HaHa!) Great job. I really enjoyed what you had to say, and more than that, how you presented it. Too cool!

 219. Do you have a spam issue on this blog; I also am a blogger, and I was wanting to know your situation; we have created some nice procedures and we are looking to swap techniques with others, why not shoot me an email if interested.

 220. Hmm is anyone else having problems with the images on this blog loading? I’m trying to figure out if its a problem on my end or if it’s the blog. Any suggestions would be greatly appreciated.

 221. If you’re still on the fence: grab your favorite earphones, head down to a Best Buy and ask to plug them into a Zune then an iPod and see which one sounds better to you, and which interface makes you smile more. Then you’ll know which is right for you.

 222. Howdy! Quick question that’s entirely off topic. Do you know how to make your site mobile friendly? My site looks weird when viewing from my iphone. I’m trying to find a theme or plugin that might be able to fix this issue. If you have any recommendations, please share. Thank you!

 223. Apple now has Rhapsody as an app, which is a great start, but it is currently hampered by the inability to store locally on your iPod, and has a dismal 64kbps bit rate. If this changes, then it will somewhat negate this advantage for the Zune, but the 10 songs per month will still be a big plus in Zune Pass’ favor.

 224. Hiya! Quick question that’s totally off topic. Do you know how to make your site mobile friendly? My blog looks weird when browsing from my iphone. I’m trying to find a theme or plugin that might be able to resolve this issue. If you have any suggestions, please share. Thanks!

 225. Hey there would you mind letting me know which hosting company you’re working with? I’ve loaded your blog in 3 completely different web browsers and I must say this blog loads a lot quicker then most. Can you recommend a good internet hosting provider at a honest price? Kudos, I appreciate it!

 226. This is getting a bit more subjective, but I much prefer the Zune Marketplace. The interface is colorful, has more flair, and some cool features like ‘Mixview’ that let you quickly see related albums, songs, or other users related to what you’re listening to. Clicking on one of those will center on that item, and another set of “neighbors” will come into view, allowing you to navigate around exploring by similar artists, songs, or users. Speaking of users, the Zune “Social” is also great fun, letting you find others with shared tastes and becoming friends with them. You then can listen to a playlist created based on an amalgamation of what all your friends are listening to, which is also enjoyable. Those concerned with privacy will be relieved to know you can prevent the public from seeing your personal listening habits if you so choose.

 227. Howdy just wanted to give you a quick heads up. The text in your article seem to be running off the screen in Chrome. I’m not sure if this is a formatting issue or something to do with browser compatibility but I figured I’d post to let you know. The style and design look great though! Hope you get the issue fixed soon. Kudos

 228. Hello! This is my first comment here so I just wanted to give a quick shout out and say I truly enjoy reading through your articles. Can you recommend any other blogs/websites/forums that cover the same topics? Thank you!

 229. Today, while I was at work, my cousin stole my iphone and tested to see if it can survive a forty foot drop, just so she can be a youtube sensation. My apple ipad is now destroyed and she has 83 views. I know this is entirely off topic but I had to share it with someone!

 230. Zune and iPod: Most people compare the Zune to the Touch, but after seeing how slim and surprisingly small and light it is, I consider it to be a rather unique hybrid that combines qualities of both the Touch and the Nano. It’s very colorful and lovely OLED screen is slightly smaller than the touch screen, but the player itself feels quite a bit smaller and lighter. It weighs about 2/3 as much, and is noticeably smaller in width and height, while being just a hair thicker.

 231. Hi! Quick question that’s completely off topic. Do you know how to make your site mobile friendly? My weblog looks weird when viewing from my iphone. I’m trying to find a theme or plugin that might be able to correct this problem. If you have any recommendations, please share. Cheers!

 232. Woah! I’m really digging the template/theme of this website. It’s simple, yet effective. A lot of times it’s challenging to get that “perfect balance” between user friendliness and visual appearance. I must say that you’ve done a amazing job with this. Also, the blog loads super quick for me on Internet explorer. Excellent Blog!

 233. Hey! I know this is kinda off topic however I’d figured I’d ask. Would you be interested in exchanging links or maybe guest authoring a blog post or vice-versa? My site discusses a lot of the same topics as yours and I think we could greatly benefit from each other. If you might be interested feel free to shoot me an email. I look forward to hearing from you! Awesome blog by the way!

 234. First of all I want to say great blog! I had a quick question that I’d like to ask if you do not mind. I was interested to know how you center yourself and clear your mind prior to writing. I have had a hard time clearing my thoughts in getting my ideas out. I truly do enjoy writing but it just seems like the first 10 to 15 minutes are generally wasted simply just trying to figure out how to begin. Any recommendations or hints? Kudos!

 235. Excellent blog! Do you have any recommendations for aspiring writers? I’m hoping to start my own site soon but I’m a little lost on everything. Would you propose starting with a free platform like WordPress or go for a paid option? There are so many options out there that I’m completely overwhelmed .. Any suggestions? Kudos!

 236. Hello are using WordPress for your site platform? I’m new to the blog world but I’m trying to get started and set up my own. Do you need any html coding knowledge to make your own blog? Any help would be greatly appreciated!

 237. Howdy would you mind letting me know which web host you’re utilizing? I’ve loaded your blog in 3 completely different internet browsers and I must say this blog loads a lot quicker then most. Can you recommend a good hosting provider at a honest price? Kudos, I appreciate it!

 238. The other day, while I was at work, my sister stole my iphone and tested to see if it can survive a 40 foot drop, just so she can be a youtube sensation. My apple ipad is now broken and she has 83 views. I know this is entirely off topic but I had to share it with someone!

 239. Hey! I just wanted to ask if you ever have any trouble with hackers? My last blog (wordpress) was hacked and I ended up losing months of hard work due to no backup. Do you have any solutions to stop hackers?

 240. I was wondering if you ever considered changing the page layout of your blog? Its very well written; I love what youve got to say. But maybe you could a little more in the way of content so people could connect with it better. Youve got an awful lot of text for only having one or two pictures. Maybe you could space it out better?

 241. Great blog! Do you have any recommendations for aspiring writers? I’m planning to start my own blog soon but I’m a little lost on everything. Would you suggest starting with a free platform like WordPress or go for a paid option? There are so many options out there that I’m completely confused .. Any tips? Many thanks!

 242. I’m not sure why but this blog is loading incredibly slow for me. Is anyone else having this issue or is it a issue on my end? I’ll check back later and see if the problem still exists.

 243. Woah! I’m really loving the template/theme of this site. It’s simple, yet effective. A lot of times it’s tough to get that “perfect balance” between user friendliness and appearance. I must say that you’ve done a amazing job with this. Also, the blog loads extremely fast for me on Chrome. Exceptional Blog!

 244. At this time it appears like WordPress is the best blogging platform available right now. (from what I’ve read) Is that what you are using on your blog?

 245. Hey I know this is off topic but I was wondering if you knew of any widgets I could add to my blog that automatically tweet my newest twitter updates. I’ve been looking for a plug-in like this for quite some time and was hoping maybe you would have some experience with something like this. Please let me know if you run into anything. I truly enjoy reading your blog and I look forward to your new updates.

 246. Appreciating the time and effort you put into your blog and in depth information you provide. It’s nice to come across a blog every once in a while that isn’t the same outdated rehashed information. Wonderful read! I’ve bookmarked your site and I’m including your RSS feeds to my Google account.

 247. Hello just wanted to give you a brief heads up and let you know a few of the pictures aren’t loading correctly. I’m not sure why but I think its a linking issue. I’ve tried it in two different internet browsers and both show the same outcome.

 248. Greetings! I’ve been reading your weblog for a while now and finally got the courage to go ahead and give you a shout out from Huffman Texas! Just wanted to tell you keep up the fantastic work!

 249. Hey I am so grateful I found your site, I really found you by error, while I was researching on Yahoo for something else, Anyhow I am here now and would just like to say thank you for a marvelous post and a all round thrilling blog (I also love the theme/design), I don’t have time to read through it all at the moment but I have bookmarked it and also added your RSS feeds, so when I have time I will be back to read a lot more, Please do keep up the awesome job.

 250. Admiring the hard work you put into your blog and in depth information you present. It’s nice to come across a blog every once in a while that isn’t the same old rehashed information. Wonderful read! I’ve saved your site and I’m adding your RSS feeds to my Google account.

 251. BBW stands for Big Beautiful Women. If you’ve never experienced one then you don’t know what you are missing out on

 252. Apple now has Rhapsody as an app, which is a great start, but it is currently hampered by the inability to store locally on your iPod, and has a dismal 64kbps bit rate. If this changes, then it will somewhat negate this advantage for the Zune, but the 10 songs per month will still be a big plus in Zune Pass’ favor.

 253. This is getting a bit more subjective, but I much prefer the Zune Marketplace. The interface is colorful, has more flair, and some cool features like ‘Mixview’ that let you quickly see related albums, songs, or other users related to what you’re listening to. Clicking on one of those will center on that item, and another set of “neighbors” will come into view, allowing you to navigate around exploring by similar artists, songs, or users. Speaking of users, the Zune “Social” is also great fun, letting you find others with shared tastes and becoming friends with them. You then can listen to a playlist created based on an amalgamation of what all your friends are listening to, which is also enjoyable. Those concerned with privacy will be relieved to know you can prevent the public from seeing your personal listening habits if you so choose.

 254. Sorry for the huge review, but I’m really loving the new Zune, and hope this, as well as the excellent reviews some other people have written, will help you decide if it’s the right choice for you.

 255. I absolutely love your blog and find a lot of your post’s to be exactly what I’m looking for. Does one offer guest writers to write content in your case? I wouldn’t mind composing a post or elaborating on some of the subjects you write with regards to here. Again, awesome site!

 256. We absolutely love your blog and find nearly all of your post’s to be precisely what I’m looking for. can you offer guest writers to write content for yourself? I wouldn’t mind composing a post or elaborating on a lot of the subjects you write related to here. Again, awesome site!

 257. Hello! I know this is somewhat off topic but I was wondering if you knew where I could get a captcha plugin for my comment form? I’m using the same blog platform as yours and I’m having trouble finding one? Thanks a lot!

 258. Today, I went to the beachfront with my kids. I found a sea shell and gave it to my 4 year old daughter and said “You can hear the ocean if you put this to your ear.” She put the shell to her ear and screamed. There was a hermit crab inside and it pinched her ear. She never wants to go back! LoL I know this is totally off topic but I had to tell someone!

 259. Hello there! This is my first visit to your blog! We are a collection of volunteers and starting a new initiative in a community in the same niche. Your blog provided us useful information to work on. You have done a extraordinary job!

 260. I’m truly enjoying the design and layout of your website. It’s a very easy on the eyes which makes it much more enjoyable for me to come here and visit more often. Did you hire out a designer to create your theme? Great work!

 261. I really like your blog.. very nice colors & theme. Did you make this website yourself or did you hire someone to do it for you? Plz respond as I’m looking to create my own blog and would like to find out where u got this from. many thanks

 262. Excellent blog! Do you have any hints for aspiring writers? I’m hoping to start my own website soon but I’m a little lost on everything. Would you recommend starting with a free platform like WordPress or go for a paid option? There are so many choices out there that I’m totally confused .. Any ideas? Thanks!

 263. Howdy are using WordPress for your blog platform? I’m new to the blog world but I’m trying to get started and create my own. Do you require any html coding expertise to make your own blog? Any help would be really appreciated!

 264. Hi would you mind letting me know which webhost you’re using? I’ve loaded your blog in 3 completely different internet browsers and I must say this blog loads a lot faster then most. Can you recommend a good web hosting provider at a fair price? Thanks a lot, I appreciate it!

 265. Howdy would you mind sharing which blog platform you’re using? I’m going to start my own blog soon but I’m having a tough time selecting between BlogEngine/Wordpress/B2evolution and Drupal. The reason I ask is because your design and style seems different then most blogs and I’m looking for something completely unique. P.S Sorry for getting off-topic but I had to ask!

 266. Greetings! This is my first visit to your blog! We are a team of volunteers and starting a new initiative in a community in the same niche. Your blog provided us beneficial information to work on. You have done a outstanding job!

 267. I don’t know whether it’s just me or if everyone else experiencing issues with your site. It appears as though some of the written text within your content are running off the screen. Can somebody else please comment and let me know if this is happening to them too? This might be a problem with my web browser because I’ve had this happen previously. Kudos

 268. I’m not sure why but this site is loading incredibly slow for me. Is anyone else having this problem or is it a problem on my end? I’ll check back later and see if the problem still exists.

 269. Appreciating the hard work you put into your blog and detailed information you offer. It’s awesome to come across a blog every once in a while that isn’t the same out of date rehashed information. Great read! I’ve saved your site and I’m including your RSS feeds to my Google account.

 270. Hey there would you mind letting me know which webhost you’re using? I’ve loaded your blog in 3 different browsers and I must say this blog loads a lot quicker then most. Can you suggest a good web hosting provider at a reasonable price? Thank you, I appreciate it!

 271. Thanks for your marvelous posting! I certainly enjoyed reading it, you might be a great author.I will remember to bookmark your blog and will eventually come back from now on. I want to encourage one to continue your great writing, have a nice morning!

 272. Appreciating the commitment you put into your blog and detailed information you provide. It’s awesome to come across a blog every once in a while that isn’t the same old rehashed material. Fantastic read! I’ve bookmarked your site and I’m including your RSS feeds to my Google account.

 273. I was curious if you ever thought of changing the structure of your site? Its very well written; I love what youve got to say. But maybe you could a little more in the way of content so people could connect with it better. Youve got an awful lot of text for only having one or 2 images. Maybe you could space it out better?

 274. Excellent site you have here but I was wanting to know if you knew of any forums that cover the same topics talked about in this article? I’d really like to be a part of group where I can get opinions from other experienced individuals that share the same interest. If you have any recommendations, please let me know. Cheers!

 275. I am a little confused on exactly how I would make money by blogging, I mean who pay me and how, once I blog who come to my page and how do I get them there. I really appreciate if some one could break it down for me.. . Thanks!.

 276. If you’re still on the fence: grab your favorite earphones, head down to a Best Buy and ask to plug them into a Zune then an iPod and see which one sounds better to you, and which interface makes you smile more. Then you’ll know which is right for you.

 277. I’ll gear this review to 2 types of people: current Zune owners who are considering an upgrade, and people trying to decide between a Zune and an iPod. (There are other players worth considering out there, like the Sony Walkman X, but I hope this gives you enough info to make an informed decision of the Zune vs players other than the iPod line as well.)

 278. Hey! This is my 1st comment here so I just wanted to give a quick shout out and say I really enjoy reading through your posts. Can you suggest any other blogs/websites/forums that cover the same subjects? Thanks!

 279. The new Zune browser is surprisingly good, but not as good as the iPod’s. It works well, but isn’t as fast as Safari, and has a clunkier interface. If you occasionally plan on using the web browser that’s not an issue, but if you’re planning to browse the web alot from your PMP then the iPod’s larger screen and better browser may be important.

 280. Hi just wanted to give you a quick heads up and let you know a few of the pictures aren’t loading correctly. I’m not sure why but I think its a linking issue. I’ve tried it in two different internet browsers and both show the same results.

 281. Great post however , I was wanting to know if you could write a litte more on this topic? I’d be very thankful if you could elaborate a little bit further. Cheers!

 282. Thanks for your marvelous posting! I really enjoyed reading it, you’re a great author.I will make certain to bookmark your blog and will eventually come back later on. I want to encourage that you continue your great work, have a nice afternoon!

 283. Howdy, i read your blog from time to time and i own a similar one and i was just wondering if you get a lot of spam comments? If so how do you reduce it, any plugin or anything you can suggest? I get so much lately it’s driving me insane so any assistance is very much appreciated.

 284. Howdy! Quick question that’s completely off topic. Do you know how to make your site mobile friendly? My site looks weird when viewing from my iphone4. I’m trying to find a template or plugin that might be able to correct this issue. If you have any suggestions, please share. Cheers!

 285. Does your blog have a contact page? I’m having trouble locating it but, I’d like to shoot you an email. I’ve got some ideas for your blog you might be interested in hearing. Either way, great blog and I look forward to seeing it grow over time.

 286. Zune and iPod: Most people compare the Zune to the Touch, but after seeing how slim and surprisingly small and light it is, I consider it to be a rather unique hybrid that combines qualities of both the Touch and the Nano. It’s very colorful and lovely OLED screen is slightly smaller than the touch screen, but the player itself feels quite a bit smaller and lighter. It weighs about 2/3 as much, and is noticeably smaller in width and height, while being just a hair thicker.

 287. Hello there! This is my first comment here so I just wanted to give a quick shout out and say I genuinely enjoy reading your blog posts. Can you suggest any other blogs/websites/forums that cover the same topics? Thanks a lot!

 288. Sorry for the huge review, but I’m really loving the new Zune, and hope this, as well as the excellent reviews some other people have written, will help you decide if it’s the right choice for you.

 289. Hmm it looks like your website ate my first comment (it was extremely long) so I guess I’ll just sum it up what I submitted and say, I’m thoroughly enjoying your blog. I too am an aspiring blog blogger but I’m still new to everything. Do you have any helpful hints for novice blog writers? I’d definitely appreciate it.

 290. Hey! Quick question that’s totally off topic. Do you know how to make your site mobile friendly? My web site looks weird when browsing from my iphone4. I’m trying to find a theme or plugin that might be able to correct this problem. If you have any suggestions, please share. Appreciate it!

 291. Hey there! I just wanted to ask if you ever have any issues with hackers? My last blog (wordpress) was hacked and I ended up losing many months of hard work due to no back up. Do you have any solutions to prevent hackers?

 292. I’ll gear this review to 2 types of people: current Zune owners who are considering an upgrade, and people trying to decide between a Zune and an iPod. (There are other players worth considering out there, like the Sony Walkman X, but I hope this gives you enough info to make an informed decision of the Zune vs players other than the iPod line as well.)

 293. Hey! I just wanted to ask if you ever have any problems with hackers? My last blog (wordpress) was hacked and I ended up losing months of hard work due to no back up. Do you have any methods to protect against hackers?

 294. Heya! I realize this is somewhat off-topic however I needed to ask. Does running a well-established website like yours require a massive amount work? I’m brand new to blogging however I do write in my journal daily. I’d like to start a blog so I can easily share my experience and thoughts online. Please let me know if you have any suggestions or tips for brand new aspiring bloggers. Thankyou!

 295. Hmm it looks like your blog ate my first comment (it was super long) so I guess I’ll just sum it up what I submitted and say, I’m thoroughly enjoying your blog. I too am an aspiring blog blogger but I’m still new to the whole thing. Do you have any suggestions for first-time blog writers? I’d genuinely appreciate it.

 296. Do you have a spam issue on this blog; I also am a blogger, and I was wondering your situation; we have developed some nice procedures and we are looking to trade techniques with others, why not shoot me an email if interested.

 297. Hi there! I just wanted to ask if you ever have any issues with hackers? My last blog (wordpress) was hacked and I ended up losing several weeks of hard work due to no data backup. Do you have any methods to stop hackers?

 298. Appreciating the commitment you put into your site and detailed information you provide. It’s awesome to come across a blog every once in a while that isn’t the same unwanted rehashed material. Excellent read! I’ve bookmarked your site and I’m including your RSS feeds to my Google account.

 299. I really like your blog.. very nice colors & theme. Did you create this website yourself or did you hire someone to do it for you? Plz reply as I’m looking to design my own blog and would like to find out where u got this from. cheers

 300. My spouse and i felt really fortunate when Michael managed to conclude his basic research via the ideas he had from your own internet pages. It’s not at all simplistic to just possibly be offering solutions that others could have been producing dollars from. And now we discover we need you to thank for this. The most essential illustrations you created, the simple internet site navigation, the relationships you give support to create – it’s several overwhelming, and it’s truly leading our son and our family feel that this subject matter is exciting, which is really mandatory. Thanks for the entire lot!

 301. We stumbled over here by a different page and thought I should check things out. I like what I see so now i’m following you. Look forward to looking at your web page yet again.

 302. Greetings from Carolina! I’m bored to tears at work so I decided to check out your site on my iphone during lunch break. I love the information you provide here and can’t wait to take a look when I get home. I’m shocked at how fast your blog loaded on my phone .. I’m not even using WIFI, just 3G .. Anyhow, awesome blog!

 303. I’ll gear this review to 2 types of people: current Zune owners who are considering an upgrade, and people trying to decide between a Zune and an iPod. (There are other players worth considering out there, like the Sony Walkman X, but I hope this gives you enough info to make an informed decision of the Zune vs players other than the iPod line as well.)

 304. Does your website have a contact page? I’m having trouble locating it but, I’d like to send you an email. I’ve got some ideas for your blog you might be interested in hearing. Either way, great blog and I look forward to seeing it improve over time.

 305. Hey I know this is off topic but I was wondering if you knew of any widgets I could add to my blog that automatically tweet my newest twitter updates. I’ve been looking for a plug-in like this for quite some time and was hoping maybe you would have some experience with something like this. Please let me know if you run into anything. I truly enjoy reading your blog and I look forward to your new updates.

 306. Hey there! I’ve been following your blog for a while now and finally got the courage to go ahead and give you a shout out from Lubbock Tx! Just wanted to say keep up the good work!

 307. Wow that was strange. I just wrote an really long comment but after I clicked submit my comment didn’t appear. Grrrr… well I’m not writing all that over again. Anyways, just wanted to say excellent blog!

 308. Sweet blog! I found it while surfing around on Yahoo News. Do you have any suggestions on how to get listed in Yahoo News? I’ve been trying for a while but I never seem to get there! Cheers

 309. I am curious to find out what blog platform you have been utilizing? I’m having some small security problems with my latest website and I’d like to find something more safe. Do you have any suggestions?

 310. I do not know whether it’s just me or if perhaps everybody else encountering problems with your blog. It appears as if some of the written text in your content are running off the screen. Can someone else please provide feedback and let me know if this is happening to them too? This may be a issue with my internet browser because I’ve had this happen before. Kudos

 311. Greetings from Carolina! I’m bored to death at work so I decided to check out your blog on my iphone during lunch break. I love the information you present here and can’t wait to take a look when I get home. I’m shocked at how quick your blog loaded on my cell phone .. I’m not even using WIFI, just 3G .. Anyhow, wonderful blog!

 312. Do you mind if I quote a few of your posts as long as I provide credit and sources back to your blog? My blog is in the exact same area of interest as yours and my visitors would really benefit from a lot of the information you provide here. Please let me know if this alright with you. Cheers!

 313. Howdy would you mind letting me know which hosting company you’re using? I’ve loaded your blog in 3 completely different browsers and I must say this blog loads a lot faster then most. Can you suggest a good web hosting provider at a honest price? Thanks a lot, I appreciate it!

 314. I do not know whether it’s just me or if perhaps everybody else encountering issues with your site. It seems like some of the text within your content are running off the screen. Can someone else please provide feedback and let me know if this is happening to them too? This may be a issue with my internet browser because I’ve had this happen previously. Many thanks

 315. Greetings from Florida! I’m bored to death at work so I decided to browse your site on my iphone during lunch break. I enjoy the knowledge you present here and can’t wait to take a look when I get home. I’m surprised at how fast your blog loaded on my phone .. I’m not even using WIFI, just 3G .. Anyways, very good blog!

 316. Sweet blog! I found it while surfing around on Yahoo News. Do you have any suggestions on how to get listed in Yahoo News? I’ve been trying for a while but I never seem to get there! Thank you

 317. Write more, thats all I have to say. Literally, it seems as though you relied on the video to make your point. You clearly know what youre talking about, why throw away your intelligence on just posting videos to your blog when you could be giving us something informative to read?

 318. Hello, I think your blog might be having browser compatibility issues. When I look at your blog in Ie, it looks fine but when opening in Internet Explorer, it has some overlapping. I just wanted to give you a quick heads up! Other then that, superb blog!

 319. When I initially commented I clicked the “Notify me when new comments are added” checkbox and now each time a comment is added I get four e-mails with the same comment. Is there any way you can remove me from that service? Many thanks!

 320. Hi! I’m at work surfing around your blog from my new apple iphone! Just wanted to say I love reading through your blog and look forward to all your posts! Keep up the fantastic work!

 321. Do you mind if I quote a few of your posts as long as I provide credit and sources back to your site? My blog is in the very same area of interest as yours and my visitors would definitely benefit from a lot of the information you present here. Please let me know if this alright with you. Many thanks!

 322. Currently it seems like Drupal is the top blogging platform available right now. (from what I’ve read) Is that what you’re using on your blog?

 323. Howdy I am so glad I found your weblog, I really found you by error, while I was researching on Bing for something else, Nonetheless I am here now and would just like to say kudos for a tremendous post and a all round enjoyable blog (I also love the theme/design), I don’t have time to read it all at the minute but I have bookmarked it and also added your RSS feeds, so when I have time I will be back to read more, Please do keep up the great work.

 324. Hey are using WordPress for your site platform? I’m new to the blog world but I’m trying to get started and set up my own. Do you need any coding knowledge to make your own blog? Any help would be really appreciated!

 325. The new Zune browser is surprisingly good, but not as good as the iPod’s. It works well, but isn’t as fast as Safari, and has a clunkier interface. If you occasionally plan on using the web browser that’s not an issue, but if you’re planning to browse the web alot from your PMP then the iPod’s larger screen and better browser may be important.

 326. Sorry for the huge review, but I’m really loving the new Zune, and hope this, as well as the excellent reviews some other people have written, will help you decide if it’s the right choice for you.

 327. Apple now has Rhapsody as an app, which is a great start, but it is currently hampered by the inability to store locally on your iPod, and has a dismal 64kbps bit rate. If this changes, then it will somewhat negate this advantage for the Zune, but the 10 songs per month will still be a big plus in Zune Pass’ favor.

 328. Hmm it seems like your website ate my first comment (it was extremely long) so I guess I’ll just sum it up what I had written and say, I’m thoroughly enjoying your blog. I as well am an aspiring blog blogger but I’m still new to the whole thing. Do you have any suggestions for newbie blog writers? I’d certainly appreciate it.

 329. When I originally commented I clicked the “Notify me when new comments are added” checkbox and now each time a comment is added I get several emails with the same comment. Is there any way you can remove people from that service? Thanks a lot!

 330. If you’re still on the fence: grab your favorite earphones, head down to a Best Buy and ask to plug them into a Zune then an iPod and see which one sounds better to you, and which interface makes you smile more. Then you’ll know which is right for you.

 331. The Zune concentrates on being a Portable Media Player. Not a web browser. Not a game machine. Maybe in the future it’ll do even better in those areas, but for now it’s a fantastic way to organize and listen to your music and videos, and is without peer in that regard. The iPod’s strengths are its web browsing and apps. If those sound more compelling, perhaps it is your best choice.

 332. Zune and iPod: Most people compare the Zune to the Touch, but after seeing how slim and surprisingly small and light it is, I consider it to be a rather unique hybrid that combines qualities of both the Touch and the Nano. It’s very colorful and lovely OLED screen is slightly smaller than the touch screen, but the player itself feels quite a bit smaller and lighter. It weighs about 2/3 as much, and is noticeably smaller in width and height, while being just a hair thicker.

 333. It’s a shame you don’t have a donate button! I’d definitely donate to this superb blog! I guess for now i’ll settle for book-marking and adding your RSS feed to my Google account. I look forward to fresh updates and will talk about this website with my Facebook group. Chat soon!

 334. I’m curious to find out what blog platform you are using? I’m experiencing some small security issues with my latest site and I’d like to find something more secure. Do you have any solutions?

 335. Hey there! Would you mind if I share your blog with my myspace group? There’s a lot of people that I think would really appreciate your content. Please let me know. Many thanks

 336. Hello would you mind stating which blog platform you’re working with? I’m going to start my own blog in the near future but I’m having a hard time selecting between BlogEngine/Wordpress/B2evolution and Drupal. The reason I ask is because your design seems different then most blogs and I’m looking for something completely unique. P.S Apologies for being off-topic but I had to ask!

 337. I am curious to find out what blog system you happen to be working with? I’m having some small security issues with my latest site and I would like to find something more safe. Do you have any solutions?

 338. Hey there! I could have sworn I’ve been to this blog before but after browsing through some of the post I realized it’s new to me. Anyways, I’m definitely delighted I found it and I’ll be book-marking and checking back frequently!

 339. This design is incredible! You certainly know how to keep a reader amused. Between your wit and your videos, I was almost moved to start my own blog (well, almost…HaHa!) Wonderful job. I really enjoyed what you had to say, and more than that, how you presented it. Too cool!

 340. Wow that was strange. I just wrote an really long comment but after I clicked submit my comment didn’t appear. Grrrr… well I’m not writing all that over again. Anyhow, just wanted to say wonderful blog!

 341. Hey! Do you know if they make any plugins to help with SEO? I’m trying to get my blog to rank for some targeted keywords but I’m not seeing very good results. If you know of any please share. Kudos!

 342. Hi there! I could have sworn I’ve been to this blog before but after reading through some of the post I realized it’s new to me. Nonetheless, I’m definitely happy I found it and I’ll be book-marking and checking back frequently!

 343. Hey there would you mind letting me know which webhost you’re utilizing? I’ve loaded your blog in 3 different web browsers and I must say this blog loads a lot quicker then most. Can you suggest a good web hosting provider at a fair price? Thanks, I appreciate it!

 344. I know this if off topic but I’m looking into starting my own weblog and was wondering what all is needed to get set up? I’m assuming having a blog like yours would cost a pretty penny? I’m not very internet smart so I’m not 100% sure. Any recommendations or advice would be greatly appreciated. Many thanks

 345. Hi, I think your blog might be having browser compatibility issues. When I look at your blog site in Firefox, it looks fine but when opening in Internet Explorer, it has some overlapping. I just wanted to give you a quick heads up! Other then that, amazing blog!

 346. Today, while I was at work, my cousin stole my iphone and tested to see if it can survive a 25 foot drop, just so she can be a youtube sensation. My iPad is now broken and she has 83 views. I know this is entirely off topic but I had to share it with someone!

 347. Thanks for the sensible critique. Me & my neighbor were just preparing to do a little research on this. We got a grab a book from our area library but I think I learned more from this post. I’m very glad to see such wonderful info being shared freely out there.

 348. Do you mind if I quote a few of your posts as long as I provide credit and sources back to your weblog? My blog site is in the exact same niche as yours and my visitors would really benefit from a lot of the information you present here. Please let me know if this okay with you. Cheers!

 349. I was wondering if you ever thought of changing the structure of your website? Its very well written; I love what youve got to say. But maybe you could a little more in the way of content so people could connect with it better. Youve got an awful lot of text for only having one or 2 images. Maybe you could space it out better?

 350. Yesterday, while I was at work, my cousin stole my apple ipad and tested to see if it can survive a 30 foot drop, just so she can be a youtube sensation. My iPad is now broken and she has 83 views. I know this is completely off topic but I had to share it with someone!

 351. My programmer is trying to persuade me to move to .net from PHP. I have always disliked the idea because of the expenses. But he’s tryiong none the less. I’ve been using WordPress on a variety of websites for about a year and am anxious about switching to another platform. I have heard very good things about blogengine.net. Is there a way I can import all my wordpress content into it? Any kind of help would be greatly appreciated!

 352. I’m curious to find out what blog platform you have been utilizing? I’m experiencing some minor security problems with my latest site and I’d like to find something more safe. Do you have any solutions?

 353. Excellent blog! Do you have any tips and hints for aspiring writers? I’m hoping to start my own website soon but I’m a little lost on everything. Would you propose starting with a free platform like WordPress or go for a paid option? There are so many choices out there that I’m completely confused .. Any ideas? Bless you!

 354. Hi! Do you know if they make any plugins to protect against hackers? I’m kinda paranoid about losing everything I’ve worked hard on. Any tips?

 355. Thanks for the sensible critique. Me and my neighbor were just preparing to do a little research about this. We got a grab a book from our area library but I think I learned more clear from this post. I am very glad to see such great information being shared freely out there.

 356. Hey I know this is off topic but I was wondering if you knew of any widgets I could add to my blog that automatically tweet my newest twitter updates. I’ve been looking for a plug-in like this for quite some time and was hoping maybe you would have some experience with something like this. Please let me know if you run into anything. I truly enjoy reading your blog and I look forward to your new updates.

 357. Howdy, i read your blog from time to time and i own a similar one and i was just curious if you get a lot of spam feedback? If so how do you protect against it, any plugin or anything you can suggest? I get so much lately it’s driving me mad so any assistance is very much appreciated.

 358. Howdy! Someone in my Facebook group shared this site with us so I came to give it a look. I’m definitely loving the information. I’m bookmarking and will be tweeting this to my followers! Exceptional blog and wonderful style and design.

 359. My spouse and I stumbled over here coming from a different web address and thought I might as well check things out. I like what I see so i am just following you. Look forward to checking out your web page again.

 360. My coder is trying to persuade me to move to .net from PHP. I have always disliked the idea because of the expenses. But he’s tryiong none the less. I’ve been using Movable-type on various websites for about a year and am concerned about switching to another platform. I have heard fantastic things about blogengine.net. Is there a way I can transfer all my wordpress posts into it? Any kind of help would be really appreciated!

 361. Thanks for your marvelous posting! I quite enjoyed reading it, you could be a great author.I will make certain to bookmark your blog and definitely will come back very soon. I want to encourage continue your great posts, have a nice day!

 362. Hi there fantastic blog! Does running a blog such as this take a massive amount work? I have absolutely no understanding of programming but I was hoping to start my own blog soon. Anyhow, if you have any ideas or tips for new blog owners please share. I understand this is off topic but I just wanted to ask. Thanks!

 363. Have you ever considered about including a little bit more than just your articles? I mean, what you say is fundamental and all. Nevertheless imagine if you added some great images or videos to give your posts more, “pop”! Your content is excellent but with images and video clips, this site could undeniably be one of the very best in its niche. Terrific blog!

 364. Great post but I was wondering if you could write a litte more on this subject? I’d be very grateful if you could elaborate a little bit further. Appreciate it!

 365. Wonderful blog! I found it while searching on Yahoo News. Do you have any tips on how to get listed in Yahoo News? I’ve been trying for a while but I never seem to get there! Appreciate it

 366. Hello, I think your blog might be having browser compatibility issues. When I look at your blog site in Firefox, it looks fine but when opening in Internet Explorer, it has some overlapping. I just wanted to give you a quick heads up! Other then that, wonderful blog!

 367. Whoa! This blog looks exactly like my old one! It’s on a completely different subject but it has pretty much the same layout and design. Wonderful choice of colors!

 368. I’m really enjoying the theme/design of your blog. Do you ever run into any internet browser compatibility issues? A couple of my blog visitors have complained about my blog not working correctly in Explorer but looks great in Opera. Do you have any suggestions to help fix this issue?

 369. Howdy! This is kind of off topic but I need some help from an established blog. Is it difficult to set up your own blog? I’m not very techincal but I can figure things out pretty quick. I’m thinking about making my own but I’m not sure where to begin. Do you have any ideas or suggestions? Appreciate it

 370. I know this if off topic but I’m looking into starting my own weblog and was curious what all is required to get set up? I’m assuming having a blog like yours would cost a pretty penny? I’m not very web savvy so I’m not 100% positive. Any suggestions or advice would be greatly appreciated. Cheers

 371. Hi there I am so happy I found your blog, I really found you by error, while I was looking on Yahoo for something else, Anyhow I am here now and would just like to say many thanks for a marvelous post and a all round interesting blog (I also love the theme/design), I don’t have time to read through it all at the minute but I have book-marked it and also added in your RSS feeds, so when I have time I will be back to read much more, Please do keep up the great job.

 372. Pretty nice post. I just stumbled upon your blog and wanted to say that I’ve truly enjoyed surfing around your blog posts. In any case I will be subscribing to your rss feed and I hope you write again very soon!

 373. The new Zune browser is surprisingly good, but not as good as the iPod’s. It works well, but isn’t as fast as Safari, and has a clunkier interface. If you occasionally plan on using the web browser that’s not an issue, but if you’re planning to browse the web alot from your PMP then the iPod’s larger screen and better browser may be important.

 374. The Zune concentrates on being a Portable Media Player. Not a web browser. Not a game machine. Maybe in the future it’ll do even better in those areas, but for now it’s a fantastic way to organize and listen to your music and videos, and is without peer in that regard. The iPod’s strengths are its web browsing and apps. If those sound more compelling, perhaps it is your best choice.

 375. This is getting a bit more subjective, but I much prefer the Zune Marketplace. The interface is colorful, has more flair, and some cool features like ‘Mixview’ that let you quickly see related albums, songs, or other users related to what you’re listening to. Clicking on one of those will center on that item, and another set of “neighbors” will come into view, allowing you to navigate around exploring by similar artists, songs, or users. Speaking of users, the Zune “Social” is also great fun, letting you find others with shared tastes and becoming friends with them. You then can listen to a playlist created based on an amalgamation of what all your friends are listening to, which is also enjoyable. Those concerned with privacy will be relieved to know you can prevent the public from seeing your personal listening habits if you so choose.

 376. I’ll gear this review to 2 types of people: current Zune owners who are considering an upgrade, and people trying to decide between a Zune and an iPod. (There are other players worth considering out there, like the Sony Walkman X, but I hope this gives you enough info to make an informed decision of the Zune vs players other than the iPod line as well.)

 377. I discovered your blog site on google and check a few of your early posts. Continue to keep up the very good operate. I just additional up your RSS feed to my MSN News Reader. Seeking forward to reading more from you later on!…

 378. Thanks for a marvelous posting! I truly enjoyed reading it, you’re a great author.I will make sure to bookmark your blog and will eventually come back sometime soon. I want to encourage that you continue your great job, have a nice day!

 379. Hey there! Someone in my Myspace group shared this website with us so I came to give it a look. I’m definitely loving the information. I’m book-marking and will be tweeting this to my followers! Fantastic blog and fantastic design.

 380. Sorry for the huge review, but I’m really loving the new Zune, and hope this, as well as the excellent reviews some other people have written, will help you decide if it’s the right choice for you.

 381. Today, I went to the beach with my kids. I found a sea shell and gave it to my 4 year old daughter and said “You can hear the ocean if you put this to your ear.” She put the shell to her ear and screamed. There was a hermit crab inside and it pinched her ear. She never wants to go back! LoL I know this is completely off topic but I had to tell someone!

 382. Hey! I’m at work surfing around your blog from my new apple iphone! Just wanted to say I love reading through your blog and look forward to all your posts! Keep up the fantastic work!

 383. I know this if off topic but I’m looking into starting my own blog and was curious what all is required to get set up? I’m assuming having a blog like yours would cost a pretty penny? I’m not very internet smart so I’m not 100% positive. Any suggestions or advice would be greatly appreciated. Kudos

 384. Write more, thats all I have to say. Literally, it seems as though you relied on the video to make your point. You clearly know what youre talking about, why waste your intelligence on just posting videos to your blog when you could be giving us something enlightening to read?

 385. Awesome site you have here but I was wanting to know if you knew of any forums that cover the same topics discussed in this article? I’d really love to be a part of group where I can get comments from other experienced people that share the same interest. If you have any recommendations, please let me know. Thanks!

 386. Hey there! Do you know if they make any plugins to help with Search Engine Optimization? I’m trying to get my blog to rank for some targeted keywords but I’m not seeing very good results. If you know of any please share. Kudos!

 387. Howdy! Quick question that’s entirely off topic. Do you know how to make your site mobile friendly? My web site looks weird when browsing from my iphone. I’m trying to find a theme or plugin that might be able to fix this problem. If you have any suggestions, please share. Cheers!

 388. Sweet blog! I found it while surfing around on Yahoo News. Do you have any tips on how to get listed in Yahoo News? I’ve been trying for a while but I never seem to get there! Cheers

 389. Howdy, i read your blog occasionally and i own a similar one and i was just wondering if you get a lot of spam comments? If so how do you reduce it, any plugin or anything you can recommend? I get so much lately it’s driving me mad so any assistance is very much appreciated.

 390. Hey! Do you know if they make any plugins to safeguard against hackers? I’m kinda paranoid about losing everything I’ve worked hard on. Any suggestions?

 391. Woah! I’m really loving the template/theme of this site. It’s simple, yet effective. A lot of times it’s very hard to get that “perfect balance” between user friendliness and appearance. I must say you’ve done a great job with this. Additionally, the blog loads extremely fast for me on Chrome. Exceptional Blog!

 392. Currently it seems like Expression Engine is the best blogging platform out there right now. (from what I’ve read) Is that what you’re using on your blog?

 393. Have you ever considered creating an e-book or guest authoring on other sites? I have a blog based on the same information you discuss and would really like to have you share some stories/information. I know my visitors would appreciate your work. If you are even remotely interested, feel free to send me an e mail.

 394. The other day, while I was at work, my cousin stole my iPad and tested to see if it can survive a twenty five foot drop, just so she can be a youtube sensation. My iPad is now broken and she has 83 views. I know this is entirely off topic but I had to share it with someone!

 395. Does your website have a contact page? I’m having problems locating it but, I’d like to send you an email. I’ve got some creative ideas for your blog you might be interested in hearing. Either way, great blog and I look forward to seeing it grow over time.

 396. Hey I know this is off topic but I was wondering if you knew of any widgets I could add to my blog that automatically tweet my newest twitter updates. I’ve been looking for a plug-in like this for quite some time and was hoping maybe you would have some experience with something like this. Please let me know if you run into anything. I truly enjoy reading your blog and I look forward to your new updates.

 397. Hey there! Someone in my Facebook group shared this site with us so I came to take a look. I’m definitely loving the information. I’m book-marking and will be tweeting this to my followers! Terrific blog and amazing style and design.

 398. I was wondering if you ever considered changing the page layout of your website? Its very well written; I love what youve got to say. But maybe you could a little more in the way of content so people could connect with it better. Youve got an awful lot of text for only having one or two images. Maybe you could space it out better?

 399. The Zune concentrates on being a Portable Media Player. Not a web browser. Not a game machine. Maybe in the future it’ll do even better in those areas, but for now it’s a fantastic way to organize and listen to your music and videos, and is without peer in that regard. The iPod’s strengths are its web browsing and apps. If those sound more compelling, perhaps it is your best choice.

 400. Apple now has Rhapsody as an app, which is a great start, but it is currently hampered by the inability to store locally on your iPod, and has a dismal 64kbps bit rate. If this changes, then it will somewhat negate this advantage for the Zune, but the 10 songs per month will still be a big plus in Zune Pass’ favor.

 401. The Zune concentrates on being a Portable Media Player. Not a web browser. Not a game machine. Maybe in the future it’ll do even better in those areas, but for now it’s a fantastic way to organize and listen to your music and videos, and is without peer in that regard. The iPod’s strengths are its web browsing and apps. If those sound more compelling, perhaps it is your best choice.

 402. Hey would you mind letting me know which web host you’re using? I’ve loaded your blog in 3 different internet browsers and I must say this blog loads a lot faster then most. Can you suggest a good web hosting provider at a honest price? Cheers, I appreciate it!

 403. At this time it looks like Movable Type is the top blogging platform out there right now. (from what I’ve read) Is that what you are using on your blog?

 404. Hi there! I know this is kinda off topic but I was wondering which blog platform are you using for this site? I’m getting tired of WordPress because I’ve had issues with hackers and I’m looking at options for another platform. I would be awesome if you could point me in the direction of a good platform.

 405. I’m really enjoying the design and layout of your blog. It’s a very easy on the eyes which makes it much more pleasant for me to come here and visit more often. Did you hire out a developer to create your theme? Great work!

 406. This is getting a bit more subjective, but I much prefer the Zune Marketplace. The interface is colorful, has more flair, and some cool features like ‘Mixview’ that let you quickly see related albums, songs, or other users related to what you’re listening to. Clicking on one of those will center on that item, and another set of “neighbors” will come into view, allowing you to navigate around exploring by similar artists, songs, or users. Speaking of users, the Zune “Social” is also great fun, letting you find others with shared tastes and becoming friends with them. You then can listen to a playlist created based on an amalgamation of what all your friends are listening to, which is also enjoyable. Those concerned with privacy will be relieved to know you can prevent the public from seeing your personal listening habits if you so choose.

 407. Hands down, Apple’s app store wins by a mile. It’s a huge selection of all sorts of apps vs a rather sad selection of a handful for Zune. Microsoft has plans, especially in the realm of games, but I’m not sure I’d want to bet on the future if this aspect is important to you. The iPod is a much better choice in that case.

 408. With havin so much content do you ever run into any issues of plagorism or copyright infringement? My blog has a lot of completely unique content I’ve either written myself or outsourced but it looks like a lot of it is popping it up all over the internet without my authorization. Do you know any solutions to help prevent content from being stolen? I’d certainly appreciate it.

 409. Hands down, Apple’s app store wins by a mile. It’s a huge selection of all sorts of apps vs a rather sad selection of a handful for Zune. Microsoft has plans, especially in the realm of games, but I’m not sure I’d want to bet on the future if this aspect is important to you. The iPod is a much better choice in that case.

 410. Zune and iPod: Most people compare the Zune to the Touch, but after seeing how slim and surprisingly small and light it is, I consider it to be a rather unique hybrid that combines qualities of both the Touch and the Nano. It’s very colorful and lovely OLED screen is slightly smaller than the touch screen, but the player itself feels quite a bit smaller and lighter. It weighs about 2/3 as much, and is noticeably smaller in width and height, while being just a hair thicker.

 411. I like what you guys are up too. This kind of clever work and exposure! Keep up the awesome works guys I’ve included you guys to my own blogroll.

 412. I was wondering if you ever thought of changing the structure of your blog? Its very well written; I love what youve got to say. But maybe you could a little more in the way of content so people could connect with it better. Youve got an awful lot of text for only having one or two images. Maybe you could space it out better?

 413. Wow that was strange. I just wrote an very long comment but after I clicked submit my comment didn’t appear. Grrrr… well I’m not writing all that over again. Anyway, just wanted to say excellent blog!

 414. Hi would you mind stating which blog platform you’re working with? I’m planning to start my own blog in the near future but I’m having a difficult time making a decision between BlogEngine/Wordpress/B2evolution and Drupal. The reason I ask is because your design seems different then most blogs and I’m looking for something unique. P.S Apologies for getting off-topic but I had to ask!

 415. With havin so much written content do you ever run into any issues of plagorism or copyright infringement? My blog has a lot of completely unique content I’ve either authored myself or outsourced but it seems a lot of it is popping it up all over the web without my agreement. Do you know any solutions to help protect against content from being ripped off? I’d truly appreciate it.

 416. Admiring the time and energy you put into your site and in depth information you provide. It’s nice to come across a blog every once in a while that isn’t the same old rehashed information. Wonderful read! I’ve saved your site and I’m including your RSS feeds to my Google account.

 417. Amazing! This blog looks exactly like my old one! It’s on a totally different subject but it has pretty much the same layout and design. Great choice of colors!

 418. This design is steller! You certainly know how to keep a reader amused. Between your wit and your videos, I was almost moved to start my own blog (well, almost…HaHa!) Wonderful job. I really enjoyed what you had to say, and more than that, how you presented it. Too cool!

 419. It’s a pity you don’t have a donate button! I’d definitely donate to this outstanding blog! I suppose for now i’ll settle for bookmarking and adding your RSS feed to my Google account. I look forward to new updates and will talk about this website with my Facebook group. Chat soon!

 420. Have you ever thought about publishing an ebook or guest authoring on other blogs? I have a blog based on the same information you discuss and would love to have you share some stories/information. I know my subscribers would value your work. If you’re even remotely interested, feel free to shoot me an e mail.

 421. Thanks for one’s marvelous posting! I certainly enjoyed reading it, you can be a great author.I will always bookmark your blog and definitely will come back in the future. I want to encourage you continue your great job, have a nice afternoon!

 422. Hey! Someone in my Myspace group shared this site with us so I came to look it over. I’m definitely enjoying the information. I’m book-marking and will be tweeting this to my followers! Outstanding blog and excellent design.

 423. I am really enjoying the theme/design of your blog. Do you ever run into any web browser compatibility problems? A handful of my blog visitors have complained about my website not working correctly in Explorer but looks great in Chrome. Do you have any suggestions to help fix this problem?

 424. I’m not that much of a online reader to be honest but your blogs really nice, keep it up! I’ll go ahead and bookmark your site to come back later on. Many thanks

 425. With havin so much content and articles do you ever run into any issues of plagorism or copyright infringement? My website has a lot of exclusive content I’ve either created myself or outsourced but it seems a lot of it is popping it up all over the internet without my permission. Do you know any techniques to help stop content from being ripped off? I’d certainly appreciate it.

 426. Yesterday, while I was at work, my sister stole my iphone and tested to see if it can survive a thirty foot drop, just so she can be a youtube sensation. My iPad is now broken and she has 83 views. I know this is completely off topic but I had to share it with someone!

 427. Hey there would you mind stating which blog platform you’re working with? I’m going to start my own blog soon but I’m having a tough time selecting between BlogEngine/Wordpress/B2evolution and Drupal. The reason I ask is because your design and style seems different then most blogs and I’m looking for something unique. P.S My apologies for getting off-topic but I had to ask!

 428. Hey! I could have sworn I’ve been to this blog before but after reading through some of the post I realized it’s new to me. Nonetheless, I’m definitely delighted I found it and I’ll be bookmarking and checking back often!

 429. Hello there! This is my first comment here so I just wanted to give a quick shout out and tell you I really enjoy reading your posts. Can you suggest any other blogs/websites/forums that go over the same subjects? Thanks for your time!

 430. Please let me know if you’re looking for a writer for your blog. You have some really good posts and I believe I would be a good asset. If you ever want to take some of the load off, I’d love to write some articles for your blog in exchange for a link back to mine. Please shoot me an e-mail if interested. Thanks!

 431. Hey, I think your site might be having browser compatibility issues. When I look at your website in Opera, it looks fine but when opening in Internet Explorer, it has some overlapping. I just wanted to give you a quick heads up! Other then that, terrific blog!

 432. Appreciating the time and energy you put into your blog and detailed information you offer. It’s good to come across a blog every once in a while that isn’t the same out of date rehashed information. Fantastic read! I’ve saved your site and I’m including your RSS feeds to my Google account.

 433. Greetings from Carolina! I’m bored at work so I decided to browse your site on my iphone during lunch break. I really like the info you provide here and can’t wait to take a look when I get home. I’m surprised at how quick your blog loaded on my cell phone .. I’m not even using WIFI, just 3G .. Anyhow, fantastic site!

 434. My programmer is trying to persuade me to move to .net from PHP. I have always disliked the idea because of the expenses. But he’s tryiong none the less. I’ve been using Movable-type on a variety of websites for about a year and am anxious about switching to another platform. I have heard very good things about blogengine.net. Is there a way I can import all my wordpress posts into it? Any help would be greatly appreciated!

 435. Zune and iPod: Most people compare the Zune to the Touch, but after seeing how slim and surprisingly small and light it is, I consider it to be a rather unique hybrid that combines qualities of both the Touch and the Nano. It’s very colorful and lovely OLED screen is slightly smaller than the touch screen, but the player itself feels quite a bit smaller and lighter. It weighs about 2/3 as much, and is noticeably smaller in width and height, while being just a hair thicker.

 436. Hello would you mind letting me know which hosting company you’re using? I’ve loaded your blog in 3 different internet browsers and I must say this blog loads a lot faster then most. Can you recommend a good internet hosting provider at a fair price? Kudos, I appreciate it!

 437. Hola! I’ve been reading your web site for some time now and finally got the courage to go ahead and give you a shout out from Huffman Texas! Just wanted to mention keep up the fantastic work!

 438. I love your blog.. very nice colors & theme. Did you create this website yourself or did you hire someone to do it for you? Plz respond as I’m looking to create my own blog and would like to know where u got this from. thanks a lot

 439. If you’re still on the fence: grab your favorite earphones, head down to a Best Buy and ask to plug them into a Zune then an iPod and see which one sounds better to you, and which interface makes you smile more. Then you’ll know which is right for you.

 440. Hey there! I know this is sort of off-topic but I had to ask. Does building a well-established blog such as yours take a large amount of work? I’m completely new to blogging however I do write in my journal everyday. I’d like to start a blog so I will be able to share my experience and feelings online. Please let me know if you have any suggestions or tips for brand new aspiring bloggers. Appreciate it!

 441. Zune and iPod: Most people compare the Zune to the Touch, but after seeing how slim and surprisingly small and light it is, I consider it to be a rather unique hybrid that combines qualities of both the Touch and the Nano. It’s very colorful and lovely OLED screen is slightly smaller than the touch screen, but the player itself feels quite a bit smaller and lighter. It weighs about 2/3 as much, and is noticeably smaller in width and height, while being just a hair thicker.

 442. Sorry for the huge review, but I’m really loving the new Zune, and hope this, as well as the excellent reviews some other people have written, will help you decide if it’s the right choice for you.

 443. The Zune concentrates on being a Portable Media Player. Not a web browser. Not a game machine. Maybe in the future it’ll do even better in those areas, but for now it’s a fantastic way to organize and listen to your music and videos, and is without peer in that regard. The iPod’s strengths are its web browsing and apps. If those sound more compelling, perhaps it is your best choice.

 444. The Zune concentrates on being a Portable Media Player. Not a web browser. Not a game machine. Maybe in the future it’ll do even better in those areas, but for now it’s a fantastic way to organize and listen to your music and videos, and is without peer in that regard. The iPod’s strengths are its web browsing and apps. If those sound more compelling, perhaps it is your best choice.

 445. An impressive share, I just given this onto a colleague who was doing a little analysis on this. And he in fact bought me breakfast because I found it for him.. smile. So let me reword that: Thnx for the treat! But yeah Thnkx for spending the time to discuss this, I feel strongly about it and love reading more on this topic. If possible, as you become expertise, would you mind updating your blog with more details? It is highly helpful for me. Big thumb up for this blog post!

 446. Hey are using WordPress for your blog platform? I’m new to the blog world but I’m trying to get started and set up my own. Do you need any coding knowledge to make your own blog? Any help would be greatly appreciated!

 447. Hello there! Would you mind if I share your blog with my twitter group? There’s a lot of people that I think would really appreciate your content. Please let me know. Many thanks

 448. Hi there! I’m at work browsing your blog from my new apple iphone! Just wanted to say I love reading your blog and look forward to all your posts! Carry on the excellent work!

 449. Wow that was unusual. I just wrote an extremely long comment but after I clicked submit my comment didn’t show up. Grrrr… well I’m not writing all that over again. Anyhow, just wanted to say great blog!

 450. Have you ever thought about including a little bit more than just your articles? I mean, what you say is fundamental and all. But imagine if you added some great images or videos to give your posts more, “pop”! Your content is excellent but with images and clips, this blog could certainly be one of the greatest in its niche. Awesome blog!

 451. Good day! This is my 1st comment here so I just wanted to give a quick shout out and tell you I truly enjoy reading your posts. Can you suggest any other blogs/websites/forums that deal with the same topics? Appreciate it!

 452. Hello this is somewhat of off topic but I was wondering if blogs use WYSIWYG editors or if you have to manually code with HTML. I’m starting a blog soon but have no coding experience so I wanted to get guidance from someone with experience. Any help would be greatly appreciated!

 453. Heya! I’m at work browsing your blog from my new iphone 4! Just wanted to say I love reading your blog and look forward to all your posts! Carry on the great work!

 454. I like the valuablehelpful informationinfo you provide in your articles. I willI’ll bookmark your weblogblog and check again here frequentlyregularly. I amI’m quite certainsure I willI’ll learn lots ofmanya lot ofplenty ofmany new stuff right here! Good luckBest of luck for the next!

 455. Write more, thats all I have to say. Literally, it seems as though you relied on the video to make your point. You clearly know what youre talking about, why throw away your intelligence on just posting videos to your blog when you could be giving us something enlightening to read?

 456. Admiring the commitment you put into your blog and in depth information you provide. It’s awesome to come across a blog every once in a while that isn’t the same unwanted rehashed material. Excellent read! I’ve saved your site and I’m including your RSS feeds to my Google account.

 457. Hi! I realize this is kind of off-topic however I needed to ask. Does operating a well-established blog like yours take a large amount of work? I’m brand new to running a blog but I do write in my diary every day. I’d like to start a blog so I will be able to share my personal experience and views online. Please let me know if you have any ideas or tips for brand new aspiring blog owners. Thankyou!

 458. Hmm is anyone else encountering problems with the pictures on this blog loading? I’m trying to figure out if its a problem on my end or if it’s the blog. Any responses would be greatly appreciated.

 459. Hmm it appears like your site ate my first comment (it was extremely long) so I guess I’ll just sum it up what I had written and say, I’m thoroughly enjoying your blog. I as well am an aspiring blog writer but I’m still new to everything. Do you have any tips and hints for beginner blog writers? I’d certainly appreciate it.

 460. Howdy! Someone in my Myspace group shared this site with us so I came to take a look. I’m definitely enjoying the information. I’m book-marking and will be tweeting this to my followers! Fantastic blog and great style and design.

 461. Hmm it appears like your blog ate my first comment (it was extremely long) so I guess I’ll just sum it up what I submitted and say, I’m thoroughly enjoying your blog. I too am an aspiring blog blogger but I’m still new to the whole thing. Do you have any tips and hints for first-time blog writers? I’d definitely appreciate it.

 462. Hi, did you know you are listed on this website scamwarners.com, it says it warns of scamming sites, but on closer inspection you can see that they are scamming people, they want you to register, but DO NOT, you will be flooded with SPAM in your inbox. Just a warning to all the good people out there, which is why I am telling you here as your website is great.

 463. Принимать Виагру нужно перорально за 1 час до интимной близости. Рекомендуемая доза составляет 50 – 100 мг. Мужчинам страдающие нарушением функции печени и почек дозу нужно снизить до 25 мг – [url=http://viga-silis.ru/]сиалис в москве по низким ценам[/url]

 464. Hi, i read your blog from time to time and i own a similar one and i was just wondering if you get a lot of spam remarks? If so how do you stop it, any plugin or anything you can recommend? I get so much lately it’s driving me mad so any assistance is very much appreciated.

 465. Hi this is somewhat of off topic but I was wondering if blogs use WYSIWYG editors or if you have to manually code with HTML. I’m starting a blog soon but have no coding expertise so I wanted to get guidance from someone with experience. Any help would be greatly appreciated!

 466. Do you mind if I quote a few of your posts as long as I provide credit and sources back to your webpage? My website is in the very same area of interest as yours and my visitors would truly benefit from a lot of the information you provide here. Please let me know if this alright with you. Many thanks!

 467. I’m really enjoying the design and layout of your website. It’s a very easy on the eyes which makes it much more pleasant for me to come here and visit more often. Did you hire out a developer to create your theme? Superb work!

 468. Heya this is kinda of off topic but I was wondering if blogs use WYSIWYG editors or if you have to manually code with HTML. I’m starting a blog soon but have no coding expertise so I wanted to get guidance from someone with experience. Any help would be greatly appreciated!

 469. Howdy, i read your blog from time to time and i own a similar one and i was just wondering if you get a lot of spam feedback? If so how do you reduce it, any plugin or anything you can suggest? I get so much lately it’s driving me crazy so any assistance is very much appreciated.

 470. Please let me know if you’re looking for a writer for your weblog. You have some really good posts and I think I would be a good asset. If you ever want to take some of the load off, I’d really like to write some articles for your blog in exchange for a link back to mine. Please shoot me an e-mail if interested. Many thanks!

 471. It’s a shame you don’t have a donate button! I’d definitely donate to this superb blog! I guess for now i’ll settle for bookmarking and adding your RSS feed to my Google account. I look forward to fresh updates and will talk about this site with my Facebook group. Chat soon!

 472. Hey I know this is off topic but I was wondering if you knew of any widgets I could add to my blog that automatically tweet my newest twitter updates. I’ve been looking for a plug-in like this for quite some time and was hoping maybe you would have some experience with something like this. Please let me know if you run into anything. I truly enjoy reading your blog and I look forward to your new updates.

 473. Hey there! I’m at work surfing around your blog from my new iphone 3gs! Just wanted to say I love reading through your blog and look forward to all your posts! Carry on the excellent work!

 474. I know this if off topic but I’m looking into starting my own weblog and was wondering what all is needed to get setup? I’m assuming having a blog like yours would cost a pretty penny? I’m not very web savvy so I’m not 100% sure. Any tips or advice would be greatly appreciated. Cheers

 475. Hey there are using WordPress for your blog platform? I’m new to the blog world but I’m trying to get started and create my own. Do you require any coding expertise to make your own blog? Any help would be really appreciated!

 476. Hello! I just wanted to ask if you ever have any issues with hackers? My last blog (wordpress) was hacked and I ended up losing many months of hard work due to no backup. Do you have any methods to prevent hackers?

 477. Hello! Someone in my Facebook group shared this site with us so I came to check it out. I’m definitely enjoying the information. I’m bookmarking and will be tweeting this to my followers! Excellent blog and brilliant design.

 478. It’s a shame you don’t have a donate button! I’d without a doubt donate to this brilliant blog! I suppose for now i’ll settle for book-marking and adding your RSS feed to my Google account. I look forward to fresh updates and will talk about this site with my Facebook group. Talk soon!

 479. Do you mind if I quote a few of your articles as long as I provide credit and sources back to your weblog? My website is in the very same niche as yours and my users would definitely benefit from a lot of the information you provide here. Please let me know if this ok with you. Thanks!

 480. Hi! Quick question that’s totally off topic. Do you know how to make your site mobile friendly? My weblog looks weird when browsing from my iphone 4. I’m trying to find a theme or plugin that might be able to fix this issue. If you have any suggestions, please share. Many thanks!

 481. I am curious to find out what blog system you are using? I’m experiencing some small security problems with my latest website and I’d like to find something more safeguarded. Do you have any solutions?

 482. Apple now has Rhapsody as an app, which is a great start, but it is currently hampered by the inability to store locally on your iPod, and has a dismal 64kbps bit rate. If this changes, then it will somewhat negate this advantage for the Zune, but the 10 songs per month will still be a big plus in Zune Pass’ favor.

 483. There are certainly a lot of details like that to take into consideration. That is a great point to bring up. I offer the thoughts above as general inspiration but clearly there are questions like the one you bring up where the most important thing will be working in honest good faith. I don?t know if best practices have emerged around things like that, but I am sure that your job is clearly identified as a fair game. Both boys and girls feel the impact of just a moment’s pleasure, for the rest of their lives.

 484. Have you ever considered about adding a little bit more than just your articles? I mean, what you say is valuable and everything. But imagine if you added some great photos or video clips to give your posts more, “pop”! Your content is excellent but with images and video clips, this website could undeniably be one of the greatest in its niche. Terrific blog!

 485. That put up appears to be get numerous website visitors. Will you support it? That it offers a sweet specific forget on the subject of problems. Man enduring one thing accurate and / or maybe a lot of to deliver facts about is essential task.

 486. I have really learned new things from the blog post. One other thing to I have seen is that in most cases, FSBO sellers will certainly reject you actually. Remember, they’d prefer not to ever use your expert services. But if you actually maintain a gentle, professional partnership, offering guide and keeping contact for around four to five weeks, you will usually have the ability to win a conversation. From there, a house listing follows. Thanks a lot

 487. Does your website have a contact page? I’m having a tough time locating it but, I’d like to send you an e-mail. I’ve got some creative ideas for your blog you might be interested in hearing. Either way, great blog and I look forward to seeing it improve over time.

 488. Do you mind if I quote a couple of your posts as long as I provide credit and sources back to your webpage? My blog is in the exact same niche as yours and my users would definitely benefit from a lot of the information you provide here. Please let me know if this okay with you. Thanks a lot!

 489. I’m not that much of a internet reader to be honest but your blogs really nice, keep it up! I’ll go ahead and bookmark your site to come back in the future. Many thanks

 490. Hey there, I think your site might be having browser compatibility issues. When I look at your website in Opera, it looks fine but when opening in Internet Explorer, it has some overlapping. I just wanted to give you a quick heads up! Other then that, terrific blog!

 491. Good day! I know this is somewhat off topic but I was wondering if you knew where I could locate a captcha plugin for my comment form? I’m using the same blog platform as yours and I’m having difficulty finding one? Thanks a lot!

 492. Thanks for some other great post. Where else may anybody get that kind of information in such an ideal method of writing? I’ve a presentation next week, and I am at the look for such information.

 493. Have you ever thought about adding a little bit more than just your articles? I mean, what you say is valuable and all. But think about if you added some great graphics or videos to give your posts more, “pop”! Your content is excellent but with pics and video clips, this website could certainly be one of the greatest in its niche. Great blog!

 494. Hello there! Would you mind if I share your blog with my facebook group? There’s a lot of people that I think would really appreciate your content. Please let me know. Cheers

 495. Very nice post. I just stumbled upon your blog and wanted to say that I’ve truly enjoyed surfing about your blog posts. Soon after all I is going to be subscribing to your feed and I hope you write again very soon!

 496. Hey just wanted to give you a quick heads up. The text in your content seem to be running off the screen in Chrome. I’m not sure if this is a formatting issue or something to do with web browser compatibility but I figured I’d post to let you know. The design look great though! Hope you get the problem solved soon. Many thanks

 497. Howdy just wanted to give you a quick heads up. The words in your post seem to be running off the screen in Internet explorer. I’m not sure if this is a formatting issue or something to do with internet browser compatibility but I figured I’d post to let you know. The design look great though! Hope you get the issue resolved soon. Kudos

 498. First of all I would like to say excellent blog! I had a quick question in which I’d like to ask if you don’t mind. I was curious to find out how you center yourself and clear your mind prior to writing. I have had a difficult time clearing my mind in getting my thoughts out there. I truly do take pleasure in writing but it just seems like the first 10 to 15 minutes are usually lost just trying to figure out how to begin. Any recommendations or hints? Appreciate it!

 499. I’m not sure exactly why but this weblog is loading extremely slow for me. Is anyone else having this issue or is it a issue on my end? I’ll check back later on and see if the problem still exists.

 500. Heya! I’m at work surfing around your blog from my new iphone 3gs! Just wanted to say I love reading through your blog and look forward to all your posts! Carry on the great work!

 501. Hi there! I know this is kind of off topic but I was wondering if you knew where I could get a captcha plugin for my comment form? I’m using the same blog platform as yours and I’m having trouble finding one? Thanks a lot!

 502. Hi! This is kind of off topic but I need some advice from an established blog. Is it very hard to set up your own blog? I’m not very techincal but I can figure things out pretty fast. I’m thinking about making my own but I’m not sure where to start. Do you have any points or suggestions? Many thanks

 503. Zune and iPod: Most people compare the Zune to the Touch, but after seeing how slim and surprisingly small and light it is, I consider it to be a rather unique hybrid that combines qualities of both the Touch and the Nano. It’s very colorful and lovely OLED screen is slightly smaller than the touch screen, but the player itself feels quite a bit smaller and lighter. It weighs about 2/3 as much, and is noticeably smaller in width and height, while being just a hair thicker.

 504. Amazing blog! Is your theme custom made or did you download it from somewhere? A theme like yours with a few simple adjustements would really make my blog shine. Please let me know where you got your design. Appreciate it

 505. Hi! I just wanted to ask if you ever have any problems with hackers? My last blog (wordpress) was hacked and I ended up losing a few months of hard work due to no back up. Do you have any methods to stop hackers?

 506. Excellent blog! Do you have any recommendations for aspiring writers? I’m hoping to start my own site soon but I’m a little lost on everything. Would you recommend starting with a free platform like WordPress or go for a paid option? There are so many choices out there that I’m completely confused .. Any suggestions? Cheers!

 507. Superb blog! Do you have any recommendations for aspiring writers? I’m hoping to start my own site soon but I’m a little lost on everything. Would you recommend starting with a free platform like WordPress or go for a paid option? There are so many options out there that I’m completely confused .. Any tips? Thanks!

 508. Hmm it seems like your site ate my first comment (it was extremely long) so I guess I’ll just sum it up what I had written and say, I’m thoroughly enjoying your blog. I too am an aspiring blog blogger but I’m still new to the whole thing. Do you have any suggestions for novice blog writers? I’d genuinely appreciate it.

 509. Hi, i read your blog occasionally and i own a similar one and i was just wondering if you get a lot of spam feedback? If so how do you stop it, any plugin or anything you can advise? I get so much lately it’s driving me mad so any help is very much appreciated.

 510. I’m really enjoying the design and layout of your website. It’s a very easy on the eyes which makes it much more enjoyable for me to come here and visit more often. Did you hire out a developer to create your theme? Superb work!

 511. Hello there! I could have sworn I’ve been to this site before but after reading through some of the post I realized it’s new to me. Anyhow, I’m definitely delighted I found it and I’ll be bookmarking and checking back frequently!

 512. Howdy! This is my first comment here so I just wanted to give a quick shout out and say I genuinely enjoy reading your blog posts. Can you suggest any other blogs/websites/forums that cover the same subjects? Thanks for your time!

 513. Hi there! I know this is kinda off topic but I was wondering which blog platform are you using for this site? I’m getting fed up of WordPress because I’ve had problems with hackers and I’m looking at alternatives for another platform. I would be great if you could point me in the direction of a good platform.

 514. Great blog! Is your theme custom made or did you download it from somewhere? A theme like yours with a few simple adjustements would really make my blog shine. Please let me know where you got your theme. Thank you

 515. Hi! Do you know if they make any plugins to help with SEO? I’m trying to get my blog to rank for some targeted keywords but I’m not seeing very good results. If you know of any please share. Cheers!

 516. Hey! This is my first visit to your blog! We are a group of volunteers and starting a new initiative in a community in the same niche. Your blog provided us beneficial information to work on. You have done a marvellous job!

 517. When I initially commented I clicked the “Notify me when new comments are added” checkbox and now each time a comment is added I get three emails with the same comment. Is there any way you can remove people from that service? Thank you!

 518. When I initially commented I clicked the “Notify me when new comments are added” checkbox and now each time a comment is added I get three e-mails with the same comment. Is there any way you can remove people from that service? Cheers!

 519. Appreciating the time and energy you put into your blog and in depth information you offer. It’s awesome to come across a blog every once in a while that isn’t the same out of date rehashed information. Wonderful read! I’ve bookmarked your site and I’m including your RSS feeds to my Google account.

 520. Between me and my husband we’ve owned more MP3 players over the years than I can count, including Sansas, iRivers, iPods (classic & touch), the Ibiza Rhapsody, etc. But, the last few years I’ve settled down to one line of players. Why? Because I was happy to discover how well-designed and fun to use the underappreciated (and widely mocked) Zunes are.

 521. When I originally commented I clicked the -Notify me when new comments are added- checkbox and now each time a comment is added I get four emails with the same comment. Is there any way you can remove me from that service? Thanks!

 522. Hello there! This post could not be written any better! Reading through this post reminds me of my good old room mate! He always kept talking about this. I will forward this write-up to him. Pretty sure he will have a good read. Many thanks for sharing!

 523. I’m curious to find out what blog platform you have been utilizing? I’m experiencing some minor security problems with my latest website and I would like to find something more secure. Do you have any suggestions?

 524. Zune and iPod: Most people compare the Zune to the Touch, but after seeing how slim and surprisingly small and light it is, I consider it to be a rather unique hybrid that combines qualities of both the Touch and the Nano. It’s very colorful and lovely OLED screen is slightly smaller than the touch screen, but the player itself feels quite a bit smaller and lighter. It weighs about 2/3 as much, and is noticeably smaller in width and height, while being just a hair thicker.

 525. I’m really enjoying the design and layout of your site. It’s a very easy on the eyes which makes it much more pleasant for me to come here and visit more often. Did you hire out a developer to create your theme? Superb work!

 526. My coder is trying to convince me to move to .net from PHP. I have always disliked the idea because of the costs. But he’s tryiong none the less. I’ve been using Movable-type on a variety of websites for about a year and am anxious about switching to another platform. I have heard excellent things about blogengine.net. Is there a way I can transfer all my wordpress content into it? Any help would be really appreciated!

 527. Wonderful blog! I found it while browsing on Yahoo News. Do you have any tips on how to get listed in Yahoo News? I’ve been trying for a while but I never seem to get there! Appreciate it

 528. It’s a pity you don’t have a donate button! I’d certainly donate to this fantastic blog! I suppose for now i’ll settle for bookmarking and adding your RSS feed to my Google account. I look forward to new updates and will share this website with my Facebook group. Talk soon!

 529. Wonderful blog! I found it while surfing around on Yahoo News. Do you have any tips on how to get listed in Yahoo News? I’ve been trying for a while but I never seem to get there! Thanks

 530. Thanks for your personal marvelous posting! I truly enjoyed reading it, you may be a great author.I will be sure to bookmark your blog and will come back later on. I want to encourage one to continue your great writing, have a nice day!

 531. Good day! Do you know if they make any plugins to assist with SEO? I’m trying to get my blog to rank for some targeted keywords but I’m not seeing very good gains. If you know of any please share. Thank you!

 532. Hi! I’m at work surfing around your blog from my new iphone! Just wanted to say I love reading your blog and look forward to all your posts! Keep up the superb work!

 533. Hello there! I know this is somewhat off topic but I was wondering if you knew where I could locate a captcha plugin for my comment form? I’m using the same blog platform as yours and I’m having difficulty finding one? Thanks a lot!

 534. Hmm is anyone else experiencing problems with the images on this blog loading? I’m trying to find out if its a problem on my end or if it’s the blog. Any responses would be greatly appreciated.

 535. I’m really enjoying the design and layout of your website. It’s a very easy on the eyes which makes it much more enjoyable for me to come here and visit more often. Did you hire out a designer to create your theme? Great work!

 536. I’m not sure why but this web site is loading extremely slow for me. Is anyone else having this issue or is it a issue on my end? I’ll check back later on and see if the problem still exists.

 537. Hi! This is kind of off topic but I need some guidance from an established blog. Is it very difficult to set up your own blog? I’m not very techincal but I can figure things out pretty quick. I’m thinking about making my own but I’m not sure where to start. Do you have any ideas or suggestions? Many thanks

 538. Hello there! This post couldn’t be written any better! Reading through this post reminds me of my good old room mate! He always kept talking about this. I will forward this article to him. Pretty sure he will have a good read. Thank you for sharing!

 539. Good day! Do you know if they make any plugins to assist with Search Engine Optimization? I’m trying to get my blog to rank for some targeted keywords but I’m not seeing very good results. If you know of any please share. Thank you!

 540. I know this if off topic but I’m looking into starting my own blog and was wondering what all is needed to get setup? I’m assuming having a blog like yours would cost a pretty penny? I’m not very web savvy so I’m not 100% sure. Any recommendations or advice would be greatly appreciated. Kudos

 541. Hello! I know this is kinda off topic nevertheless I’d figured I’d ask. Would you be interested in trading links or maybe guest writing a blog post or vice-versa? My blog discusses a lot of the same subjects as yours and I feel we could greatly benefit from each other. If you might be interested feel free to shoot me an email. I look forward to hearing from you! Terrific blog by the way!

 542. Do you have a spam issue on this site; I also am a blogger, and I was curious about your situation; we have developed some nice practices and we are looking to exchange strategies with other folks, please shoot me an email if interested.

 543. Howdy just wanted to give you a quick heads up. The words in your post seem to be running off the screen in Internet explorer. I’m not sure if this is a format issue or something to do with internet browser compatibility but I thought I’d post to let you know. The design look great though! Hope you get the issue fixed soon. Thanks

 544. Hey I am so excited I found your website, I really found you by error, while I was browsing on Askjeeve for something else, Regardless I am here now and would just like to say kudos for a remarkable post and a all round exciting blog (I also love the theme/design), I don’t have time to browse it all at the moment but I have saved it and also included your RSS feeds, so when I have time I will be back to read a lot more, Please do keep up the awesome work.

 545. Have you ever thought about including a little bit more than just your articles? I mean, what you say is fundamental and everything. Nevertheless just imagine if you added some great images or videos to give your posts more, “pop”! Your content is excellent but with pics and clips, this site could undeniably be one of the best in its niche. Amazing blog!

 546. First off I would like to say awesome blog! I had a quick question in which I’d like to ask if you do not mind. I was curious to know how you center yourself and clear your thoughts before writing. I have had difficulty clearing my thoughts in getting my thoughts out there. I do enjoy writing however it just seems like the first 10 to 15 minutes are wasted simply just trying to figure out how to begin. Any suggestions or hints? Thanks!

 547. Today, I went to the beach with my kids. I found a sea shell and gave it to my 4 year old daughter and said “You can hear the ocean if you put this to your ear.” She placed the shell to her ear and screamed. There was a hermit crab inside and it pinched her ear. She never wants to go back! LoL I know this is completely off topic but I had to tell someone!

 548. Greetings from Carolina! I’m bored at work so I decided to check out your blog on my iphone during lunch break. I enjoy the information you provide here and can’t wait to take a look when I get home. I’m shocked at how fast your blog loaded on my mobile .. I’m not even using WIFI, just 3G .. Anyways, good site!

 549. Howdy would you mind letting me know which web host you’re working with? I’ve loaded your blog in 3 different web browsers and I must say this blog loads a lot faster then most. Can you suggest a good hosting provider at a honest price? Many thanks, I appreciate it!

 550. Hmm is anyone else encountering problems with the pictures on this blog loading? I’m trying to find out if its a problem on my end or if it’s the blog. Any feedback would be greatly appreciated.

 551. I know this if off topic but I’m looking into starting my own weblog and was curious what all is required to get set up? I’m assuming having a blog like yours would cost a pretty penny? I’m not very internet savvy so I’m not 100% certain. Any tips or advice would be greatly appreciated. Thanks

 552. It’s a pity you don’t have a donate button! I’d without a doubt donate to this outstanding blog! I suppose for now i’ll settle for bookmarking and adding your RSS feed to my Google account. I look forward to fresh updates and will share this website with my Facebook group. Chat soon!

 553. I’m really enjoying the design and layout of your website. It’s a very easy on the eyes which makes it much more enjoyable for me to come here and visit more often. Did you hire out a developer to create your theme? Fantastic work!

 554. Hello just wanted to give you a quick heads up. The text in your content seem to be running off the screen in Internet explorer. I’m not sure if this is a format issue or something to do with web browser compatibility but I thought I’d post to let you know. The style and design look great though! Hope you get the issue resolved soon. Cheers

 555. With havin so much content do you ever run into any issues of plagorism or copyright violation? My website has a lot of unique content I’ve either authored myself or outsourced but it seems a lot of it is popping it up all over the web without my authorization. Do you know any techniques to help reduce content from being ripped off? I’d definitely appreciate it.

 556. When I initially commented I clicked the “Notify me when new comments are added” checkbox and now each time a comment is added I get several e-mails with the same comment. Is there any way you can remove people from that service? Many thanks!

 557. Hey! Quick question that’s entirely off topic. Do you know how to make your site mobile friendly? My website looks weird when browsing from my iphone4. I’m trying to find a theme or plugin that might be able to resolve this issue. If you have any recommendations, please share. Cheers!

 558. Hmm it looks like your site ate my first comment (it was extremely long) so I guess I’ll just sum it up what I had written and say, I’m thoroughly enjoying your blog. I as well am an aspiring blog blogger but I’m still new to the whole thing. Do you have any helpful hints for inexperienced blog writers? I’d definitely appreciate it.

 559. At this time it looks like Expression Engine is the best blogging platform available right now. (from what I’ve read) Is that what you are using on your blog?

 560. Excellent post but I was wondering if you could write a litte more on this subject? I’d be very thankful if you could elaborate a little bit further. Thanks!

 561. I am curious to find out what blog system you happen to be working with? I’m experiencing some minor security issues with my latest blog and I’d like to find something more secure. Do you have any suggestions?

 562. Hi fantastic website! Does running a blog similar to this require a lot of work? I have virtually no knowledge of coding however I was hoping to start my own blog in the near future. Anyways, if you have any recommendations or techniques for new blog owners please share. I know this is off topic but I simply needed to ask. Thank you!

 563. I’m not sure exactly why but this blog is loading extremely slow for me. Is anyone else having this problem or is it a problem on my end? I’ll check back later and see if the problem still exists.

 564. I don’t know whether it’s just me or if everybody else experiencing problems with your blog. It seems like some of the text on your content are running off the screen. Can someone else please provide feedback and let me know if this is happening to them too? This might be a issue with my web browser because I’ve had this happen before. Appreciate it

 565. Howdy this is kinda of off topic but I was wanting to know if blogs use WYSIWYG editors or if you have to manually code with HTML. I’m starting a blog soon but have no coding expertise so I wanted to get guidance from someone with experience. Any help would be enormously appreciated!

 566. Admiring the dedication you put into your site and in depth information you provide. It’s nice to come across a blog every once in a while that isn’t the same unwanted rehashed information. Excellent read! I’ve bookmarked your site and I’m adding your RSS feeds to my Google account.

 567. Today, while I was at work, my sister stole my iPad and tested to see if it can survive a 30 foot drop, just so she can be a youtube sensation. My apple ipad is now broken and she has 83 views. I know this is entirely off topic but I had to share it with someone!

 568. With havin so much written content do you ever run into any problems of plagorism or copyright infringement? My site has a lot of unique content I’ve either created myself or outsourced but it seems a lot of it is popping it up all over the internet without my agreement. Do you know any methods to help prevent content from being stolen? I’d certainly appreciate it.

 569. My partner and I absolutely love your blog and find the majority of your post’s to be exactly what I’m looking for. Do you offer guest writers to write content for you? I wouldn’t mind writing a post or elaborating on some of the subjects you write with regards to here. Again, awesome blog!

 570. Please let me know if you’re looking for a writer for your site. You have some really good articles and I think I would be a good asset. If you ever want to take some of the load off, I’d really like to write some material for your blog in exchange for a link back to mine. Please blast me an email if interested. Regards!

 571. Wow that was odd. I just wrote an very long comment but after I clicked submit my comment didn’t appear. Grrrr… well I’m not writing all that over again. Anyway, just wanted to say great blog!

 572. Wonderful blog! I found it while searching on Yahoo News. Do you have any tips on how to get listed in Yahoo News? I’ve been trying for a while but I never seem to get there! Thank you

 573. This design is incredible! You obviously know how to keep a reader entertained. Between your wit and your videos, I was almost moved to start my own blog (well, almost…HaHa!) Great job. I really enjoyed what you had to say, and more than that, how you presented it. Too cool!

 574. Howdy would you mind letting me know which hosting company you’re using? I’ve loaded your blog in 3 completely different browsers and I must say this blog loads a lot faster then most. Can you recommend a good web hosting provider at a reasonable price? Thanks, I appreciate it!

 575. We stumbled over here coming from a different web address and thought I may as well check things out. I like what I see so now i am following you. Look forward to looking at your web page for a second time.

 576. Greetings! I know this is kind of off topic but I was wondering which blog platform are you using for this website? I’m getting tired of WordPress because I’ve had issues with hackers and I’m looking at options for another platform. I would be awesome if you could point me in the direction of a good platform.

 577. We stumbled over here coming from a different page and thought I might as well check things out. I like what I see so now i am following you. Look forward to checking out your web page yet again.

 578. Neat blog! Is your theme custom made or did you download it from somewhere? A design like yours with a few simple adjustements would really make my blog stand out. Please let me know where you got your design. Cheers

 579. I’m truly enjoying the design and layout of your blog. It’s a very easy on the eyes which makes it much more enjoyable for me to come here and visit more often. Did you hire out a designer to create your theme? Excellent work!

 580. Hmm is anyone else encountering problems with the images on this blog loading? I’m trying to find out if its a problem on my end or if it’s the blog. Any feed-back would be greatly appreciated.

 581. With havin so much written content do you ever run into any issues of plagorism or copyright violation? My website has a lot of completely unique content I’ve either created myself or outsourced but it looks like a lot of it is popping it up all over the internet without my agreement. Do you know any techniques to help reduce content from being stolen? I’d really appreciate it.

 582. Good day! This is my 1st comment here so I just wanted to give a quick shout out and tell you I truly enjoy reading your articles. Can you suggest any other blogs/websites/forums that cover the same subjects? Appreciate it!

 583. I was wondering if you ever thought of changing the structure of your blog? Its very well written; I love what youve got to say. But maybe you could a little more in the way of content so people could connect with it better. Youve got an awful lot of text for only having 1 or two images. Maybe you could space it out better?

 584. Appreciating the time and energy you put into your blog and in depth information you offer. It’s good to come across a blog every once in a while that isn’t the same outdated rehashed information. Excellent read! I’ve saved your site and I’m including your RSS feeds to my Google account.

 585. Hey there! I just wanted to ask if you ever have any trouble with hackers? My last blog (wordpress) was hacked and I ended up losing months of hard work due to no backup. Do you have any methods to protect against hackers?

 586. Please let me know if you’re looking for a article writer for your blog. You have some really good articles and I believe I would be a good asset. If you ever want to take some of the load off, I’d absolutely love to write some material for your blog in exchange for a link back to mine. Please shoot me an email if interested. Regards!

 587. Howdy, i read your blog from time to time and i own a similar one and i was just wondering if you get a lot of spam comments? If so how do you prevent it, any plugin or anything you can recommend? I get so much lately it’s driving me insane so any assistance is very much appreciated.

 588. Hi there just wanted to give you a brief heads up and let you know a few of the pictures aren’t loading properly. I’m not sure why but I think its a linking issue. I’ve tried it in two different web browsers and both show the same outcome.

 589. Fantastic job, I was performing a google search and your internet site came up for homes for sale in Altamonte Springs, FL but anyway, I’ve enjoyed reading it, keep it up!

 590. I’ll gear this review to 2 types of people: current Zune owners who are considering an upgrade, and people trying to decide between a Zune and an iPod. (There are other players worth considering out there, like the Sony Walkman X, but I hope this gives you enough info to make an informed decision of the Zune vs players other than the iPod line as well.)

 591. Excellent site you have here but I was wondering if you knew of any community forums that cover the same topics talked about here? I’d really like to be a part of online community where I can get responses from other experienced individuals that share the same interest. If you have any recommendations, please let me know. Appreciate it!

 592. Hello! This is kind of off topic but I need some advice from an established blog. Is it very difficult to set up your own blog? I’m not very techincal but I can figure things out pretty quick. I’m thinking about creating my own but I’m not sure where to start. Do you have any points or suggestions? Thanks

 593. With havin so much written content do you ever run into any issues of plagorism or copyright violation? My blog has a lot of unique content I’ve either created myself or outsourced but it seems a lot of it is popping it up all over the internet without my agreement. Do you know any solutions to help protect against content from being stolen? I’d genuinely appreciate it.

 594. Greetings! I’ve been reading your web site for a while now and finally got the bravery to go ahead and give you a shout out from New Caney Tx! Just wanted to mention keep up the fantastic job!

 595. My coder is trying to convince me to move to .net from PHP. I have always disliked the idea because of the costs. But he’s tryiong none the less. I’ve been using Movable-type on a number of websites for about a year and am worried about switching to another platform. I have heard good things about blogengine.net. Is there a way I can import all my wordpress content into it? Any help would be really appreciated!

 596. Have you ever considered about adding a little bit more than just your articles? I mean, what you say is important and all. Nevertheless think about if you added some great images or videos to give your posts more, “pop”! Your content is excellent but with pics and videos, this site could certainly be one of the best in its field. Excellent blog!

 597. Neat blog! Is your theme custom made or did you download it from somewhere? A theme like yours with a few simple tweeks would really make my blog shine. Please let me know where you got your theme. Many thanks

 598. Have you ever thought about adding a little bit more than just your articles? I mean, what you say is fundamental and everything. Nevertheless think about if you added some great visuals or videos to give your posts more, “pop”! Your content is excellent but with images and video clips, this site could undeniably be one of the most beneficial in its niche. Awesome blog!

 599. Hmm is anyone else having problems with the images on this blog loading? I’m trying to figure out if its a problem on my end or if it’s the blog. Any suggestions would be greatly appreciated.

 600. BTW, and I hope we do not drag this too long, but care to remind us just what kind of weapons were being used on Kurds by Saddams army? Towards the tune of hundreds of thousands of dead Talk about re-written history

 601. I know this if off topic but I’m looking into starting my own weblog and was curious what all is required to get setup? I’m assuming having a blog like yours would cost a pretty penny? I’m not very web savvy so I’m not 100% positive. Any suggestions or advice would be greatly appreciated. Kudos

 602. Please let me know if you’re looking for a author for your site. You have some really great articles and I think I would be a good asset. If you ever want to take some of the load off, I’d absolutely love to write some articles for your blog in exchange for a link back to mine. Please blast me an e-mail if interested. Kudos!

 603. Hi there just wanted to give you a quick heads up. The words in your article seem to be running off the screen in Chrome. I’m not sure if this is a format issue or something to do with web browser compatibility but I thought I’d post to let you know. The design and style look great though! Hope you get the issue resolved soon. Thanks

 604. Thanks for your personal marvelous posting! I certainly enjoyed reading it, you could be a great author.I will always bookmark your blog and will often come back someday. I want to encourage that you continue your great job, have a nice day!

 605. augmentin and probiotics augmentin drip augmentin cloxacillin combination augmentin dose for dogs augmentin duo ft tab augmentin side effects liver augmentin characteristics

 606. My partner and I stumbled over here coming from a different website and thought I might as well check things out. I like what I see so now i’m following you. Look forward to going over your web page repeatedly.

 607. With havin so much content do you ever run into any issues of plagorism or copyright infringement? My site has a lot of completely unique content I’ve either created myself or outsourced but it appears a lot of it is popping it up all over the internet without my agreement. Do you know any methods to help prevent content from being ripped off? I’d really appreciate it.

 608. Everybody needs to be the part of love. This may be your own dream as well. However the most effective thing is the fact you should anticipate enjoy each simple moment in time which you have. And you will be feeling far more energetic then. It could have a great pleasurable effect on your life. You can find people who will have a great delight in conditions of his job but unfortunately in his heart and soul he’s very sad. Such people are commonly found at each breath and length of metropolis so far.

 609. Most appropriate the human race messages function to show your and present exclusive chance with particular couple. Beginer appear system in advance of raucous folks will most likely always be aware most with the golden value off presentation, which can be a person’s truck. very best man jokes

 610. I’m not sure why but this site is loading very slow for me. Is anyone else having this issue or is it a issue on my end? I’ll check back later and see if the problem still exists.

 611. Wow! This blog looks just like my old one! It’s on a completely different subject but it has pretty much the same layout and design. Superb choice of colors!

 612. I’m having some problems with Firefox, so I want to uninstall it and then reinstall it. But I want to save all my bookmarks, so can I save my bookmarks to my computer, and then import them back to Firefox once I reinstall it? Thanks for the help..

 613. Vous ne trouvez pas l’amour, vous avez une difficulté de réaliser vos projets, de trouver un boulot ou vous gagnez de l’argent mais n’arrivez pas à réaliser quoique ce soit dans la vie ou vous avez des problèmes pour tomber enceinte, visiter BlackMa un plateforme de grands maîtres spirituels Africains qui sauront vous apporter des réponses et des solutions rapides. http://www.blackma.be

 614. This internet site is genuinely a walk-through for all with the info you wanted about this and didn’t know who to ask. Glimpse here, and you may definitely discover it.

 615. My Firefox stopped working saying the server wasn’t found but Internet Explorers still works. I used to use firefox all the time but only recently it stopped working. I already checked the firewall and it allows firefox so i don’t know what’s wrong..

 616. Valuable info. Lucky me I found your website by accident, and I am shocked why this accident did not happened earlier! I bookmarked it.

 617. I am using the ja_purity2 and have confined the template to the centre of the screen (much like the joomla website). Now I want to add a shadow on the left and right of the “confined” template/website but have no idea on how to do it.. Any help would be appreciated.. Thank You in advance..

 618. With havin so a lot content material do you ever run into any issues of plagorism or copyright infringement? My site has lots of exclusive content I’ve either developed myself or outsourced but it appears a lot of it is popping it up all over the internet without my authorization. Do you know any strategies to help avoid content material from being ripped off? I’d genuinely appreciate it.

 619. I’m so happy to read this. This is the kind of manual that needs to be given and not the random misinformation that is at the other blogs. Appreciate your sharing this best doc.

 620. Vous ne trouvez pas l’amour, vous avez une difficulté de réaliser vos projets, de trouver un boulot ou vous gagnez de l’argent mais n’arrivez pas à réaliser quoique ce soit dans la vie ou vous avez des problèmes pour tomber enceinte, visiter BlackMa un plateforme de grands maîtres spirituels Africains qui sauront vous apporter des réponses et des solutions rapides. http://www.blackma.be

 621. I have written several articles and posted them on internet article directories. All directories I have posted on state that if others wish to use the article they must place the author’s link/s along with the article. I have found a website that used my article and did not give me any credit (including adding my name). Is there anything I can do about this?.

 622. Woah! I’m really digging the template/theme of this site. It’s simple, yet effective. A lot of times it’s difficult to get that “perfect balance” between superb usability and visual appearance. I must say that you’ve done a great job with this. Additionally, the blog loads extremely quick for me on Firefox. Superb Blog!

 623. It’s a pity you don’t have a donate button! I’d most certainly donate to this brilliant blog! I suppose for now i’ll settle for bookmarking and adding your RSS feed to my Google account. I look forward to fresh updates and will talk about this blog with my Facebook group. Talk soon!

 624. Today, while I was at work, my sister stole my iPad and tested to see if it can survive a 40 foot drop, just so she can be a youtube sensation. My apple ipad is now destroyed and she has 83 views. I know this is entirely off topic but I had to share it with someone!

 625. I needed to compose you that little observation so as to thank you as before regarding the pretty basics you’ve discussed here. This is really tremendously open-handed with people like you to provide extensively exactly what many people could possibly have advertised as an electronic book to help make some profit on their own, even more so seeing that you could have tried it in the event you decided. The pointers additionally worked like the fantastic way to understand that many people have a similar passion just like my personal own to learn much more on the topic of this condition. I am certain there are thousands of more fun opportunities in the future for folks who scan through your blog.

 626. You’ll save lots of your time if you utilize one amongst those instant shipping calculators on-line.They can carry every category of vehicles to different places and you do not have to worry about anything. Political limits are additionally irrelevant despite the fact that it needs to watch the necessities of the International Laws and Regulations.

 627. Great blog here! Also your web site loads up fast! What web host are you using? Can I get your affiliate link to your host? I wish my site loaded up as quickly as yours lol

 628. This is really interesting, You’re quite a competent article author. I have signed up with your feed and furthermore , count on reading all of your extraordinary write-ups. In addition, I’ve shared your webpage throughout our social networks.

 629. Have you ever thought about creating an e-book or guest authoring on other websites? I have a blog based on the same ideas you discuss and would really like to have you share some stories/information. I know my visitors would enjoy your work. If you are even remotely interested, feel free to send me an email.

 630. Hello there, just became alert to your blog through Google, and found that it’s really informative. I am gonna watch out for brussels. I will be grateful if you continue this in future. Lots of people will be benefited from your writing. Cheers!

 631. Definitely believe that which you stated. Your favorite reason seemed to be on the net the easiest thing to be aware of. I say to you, I certainly get irked while people consider worries that they just do not know about. You managed to hit the nail upon the top and also defined out the whole thing without having side-effects , people can take a signal. Will likely be back to get more. Thanks

 632. Wow! This could be one particular of the most helpful blogs We’ve ever arrive across on this subject. Basically Fantastic. I am also a specialist in this topic so I can understand your hard work.

 633. Wow! This can be one particular of the most beneficial blogs We have ever arrive across on this subject. Actually Fantastic. I’m also a specialist in this topic so I can understand your hard work.

 634. I am speechless. This is a extremely good website as well as genuinely attractive very. Nice paintings! That’s now not truly so much coming from an novice publisher comparable me, nevertheless it’s all I may simply exclaim after diving into your posts. immense grammar as well as vocabulary. Now not similar to different blogs. You in point of fact understand what you?re speaking approximately too. Such a lot that you just made me need to discover further. Your weblog has grow to be a stepping stone for me, my friend.

 635. Greetings! This is my first visit to your blog! We are a group of volunteers and starting a new initiative in a community in the same niche. Your blog provided us valuable information to work on. You have done a wonderful job!

 636. Howdy! This post couldn’t be written any better! Reading through this post reminds me of my good old room mate! He always kept chatting about this. I will forward this post to him. Fairly certain he will have a good read. Thanks for sharing!

 637. I was curious if you ever thought of changing the structure of your blog? Its very well written; I love what youve got to say. But maybe you could a little more in the way of content so people could connect with it better. Youve got an awful lot of text for only having 1 or two pictures. Maybe you could space it out better?

 638. I was wondering if you ever thought of changing the layout of your website? Its very well written; I love what youve got to say. But maybe you could a little more in the way of content so people could connect with it better. Youve got an awful lot of text for only having one or 2 pictures. Maybe you could space it out better?

 639. First off I want to say superb blog! I had a quick question that I’d like to ask if you don’t mind. I was interested to know how you center yourself and clear your head before writing. I have had a hard time clearing my mind in getting my ideas out. I do take pleasure in writing but it just seems like the first 10 to 15 minutes are wasted simply just trying to figure out how to begin. Any recommendations or tips? Thank you!

 640. Il nous arrive souvent d’aimer une personne, énormément et de ne malheureusement pas pourvoir recevoir la réciproque des sentiments en retour. Blackma reste je pense le meilleur endroit pour trouver des maitres spirituels, des marabouts sérieux pour vous aider à rompre ces forces négatives qui nous entourent et nous empêchent d’être heureux avec celui ou celle que nous aimons. Je vous conseille de visiter http://www.blackma.be

 641. Great info and straight to the point. I don’t know if this is truly the best place to ask but do you people have any thoughts on where to hire some professional writers? Thanks 🙂

 642. Thanks for sharing excellent informations. Your web-site is so cool. I’m impressed by the details that you’ve on this site. It reveals how nicely you perceive this subject. Bookmarked this web page, will come back for more articles. You, my friend, ROCK! I found simply the info I already searched all over the place and simply couldn’t come across. What a great website.

 643. Hey there, I think your blog might be having browser compatibility issues. When I look at your blog in Safari, it looks fine but when opening in Internet Explorer, it has some overlapping. I just wanted to give you a quick heads up! Other then that, awesome blog!

 644. Draftkings promo code : DraftKings will provide a free cash ticket into your player account after your 1st deposit and draftkings promo code.The free ticket bonus is only available on your 1st deposit with the use of draftkings promo code. Click and use this draftkings promo code now

 645. At this time it seems like BlogEngine is the best blogging platform available right now. (from what I’ve read) Is that what you are using on your blog?

 646. I was wondering if you ever thought of changing the layout of your blog? Its very well written; I love what youve got to say. But maybe you could a little more in the way of content so people could connect with it better. Youve got an awful lot of text for only having one or 2 pictures. Maybe you could space it out better?

 647. Hello would you mind letting me know which hosting company you’re utilizing? I’ve loaded your blog in 3 different browsers and I must say this blog loads a lot quicker then most. Can you suggest a good internet hosting provider at a reasonable price? Thanks, I appreciate it!

 648. Hey there! I’ve been following your site for some time now and finally got the bravery to go ahead and give you a shout out from Porter Texas! Just wanted to mention keep up the fantastic job!

 649. Il nous arrive souvent d’aimer une personne, énormément et de ne malheureusement pas pourvoir recevoir la réciproque des sentiments en retour. Blackma reste je pense le meilleur endroit pour trouver des maitres spirituels, des marabouts sérieux pour vous aider à rompre ces forces négatives qui nous entourent et nous empêchent d’être heureux avec celui ou celle que nous aimons. Je vous conseille de visiter http://www.blackma.be

 650. Nice blog here! Additionally your website a lot up very fast! What web host are you using? Can I get your associate link on your host? I want my website loaded up as quickly as yours lol

 651. I am not sure where you are getting your info, but great topic. I needs to spend some time learning much more or understanding more. Thanks for fantastic info I was looking for this info for my mission.

 652. Have you ever considered publishing an e-book or guest authoring on other sites? I have a blog based upon on the same information you discuss and would really like to have you share some stories/information. I know my visitors would value your work. If you’re even remotely interested, feel free to shoot me an e mail.

 653. Appreciating the time and energy you put into your site and detailed information you offer. It’s nice to come across a blog every once in a while that isn’t the same old rehashed material. Wonderful read! I’ve bookmarked your site and I’m adding your RSS feeds to my Google account.

 654. Admiring the dedication you put into your blog and detailed information you offer. It’s good to come across a blog every once in a while that isn’t the same old rehashed information. Great read! I’ve bookmarked your site and I’m including your RSS feeds to my Google account.