Naznake nove “revolucije” u Iraku na čelu s Moqtadom Al-Sadrom – Šta to znači po Irak i regiju?

Prošlih tjedana je val prosvjeda potresao Irak, prije svega glavni grad Bagdad, zbog čega su se središnje vlasti ozbiljno zabrinule. Kako bi zaustavila proces pada legitimnosti u očima stanovništva, vlada je bila prisiljena prikrivati odluke. Politički prosvjedi u Iraku, očito dobivaju na zamahu i opsegu. Tijekom vikenda su prosvjednici provalili u zaštićenu “Zelenu zonu” u Bagdadu, gdje se nalazi većina vladinih zgrada i stranih veleposlanstava, a dio prosvjednika je provalio u zgradu parlamenta.

Stotine ljudi je pjevalo pjesme i mahalo iračkim zastavama i sve je podsjećali na prizore iz Arapskog proljeća. Upada u oči da masovni višetjedni prosvjedi u Bagdadu nemaju medijsku podršku i potporu raznih nevladinih udruga, kao što je ranije bio slučaj s Arapskim proljećem i Obojenim revolucijama, iako po svom opsegu i važnosti to zaslužuju. Vjerojatno iz razloga što nisu orkestrirani izvana, ili barem ne od strane izvoznika revolucija – CANVASA i Otvorenog društva, a vjerojatno i iz razloga što ih vodi šiitski klerik Moqtad Al-Sadr. Međutim, u nedjelju su po nalogu utjecajnog iračkog šiitskog imama Moqtada Al-Sadra prosvjednici napustili “Zelenu zonu”.  Navodno im je on pomagao u upadu u “Zelenu zonu”, ali se u početku nije znalo vodi li on glavnu riječ u aktualnim događajima.  Ipak, on je naredio svojim sljedbenicima da napusti “Zelenu zonu”, što je bio očiti dokaz utjecaja Moqtada Al-Sadra u narodu koji traži provođenje političkih reformi.

Moqtad Al-Sadr je rekao da će se prosvjednici vratiti za nekoliko dana, nakon završetka jednog vjerskog praznika.  Šiitski klerik je jasno dao do znanja da je on jedini koji stoji između vlade i prosvjednika i da se njegova riječ sluša.

Irački premijer Haider Al-Abadi pokušava ustrojiti tehnokratsku, dijelom zbog pritiska javnosti, ali i nesretnih posljedica korupcije u zemlji. Međutim, zbog toga je parlament bio podijeljen i zastupnici se nisu mogli složiti oko ministarskih kandidata, a mnogi su se bojali da će izgubiti utjecaj.

Moqtad Al-Sadr je zaprijetio da će, ako  irački parlament ne odobri novi kabinet, raspustiti vladu i održati nove izbore.

Prosvjedi u Iraku su počeli je nekoliko sati nakon što je “Islamska država” provela niz terorističkih napada, koji su rezultirali smrću najmanje 21 osobe.

SAD daju podršku iračkoj vladi, a Washington je, navodno, zabrinut zbog političke nestabilnosti u zemlji. Prošlog tjedna je američki potpredsjednik Joe Biden, kako bi procijenio trenutnu situaciju, stigao u iznenadni posjet Iraku.

Pentagon i Bijela kuća su sve više zabrinuti zbog slabljenja autoriteta premijera. Posljedice za naftni sektor su još uvijek nejasne. Politički nemiri u zemlji nikada nije donijeli ništa dobro za industriju. Naravno, glavna iračka naftna polja na jugu su daleko od Bagdada, a glasnogovornik iračkog naftnog sektora je rekao da događaji u “Zelenoj zoni” nisu imali utjecaja na obujam proizvodnje nafte u zemlji.

Međutim, najnoviji val prosvjeda stvorio je nesigurnost oko budućnosti Iraka, a situacija u “Zelenoj zoni” je još jednom pokazala razinu javnog gnjeva protiv vlasti. Politička nestabilnosti i drugi problemi u Iraku prijete njegovom naftnom sektoru. U ožujku je obujam proizvodnje nafte u Iraku iznosio 4,2 milijuna barela dnevno, uglavnom iz južnih terminala u blizini Basre, a zemlja izvozi oko 3,28 milijuna barela dnevno.

U travnju je obujam izvoza s juga blago porastao, do 3,36 milijuna barela dnevno, što je, u principu, malo manje od rekordne razine.

Međutim, pad cijena nafte je smanjio razinu prihoda vlade u vrijeme kad si to  najmanje može priuštiti.

“S političkog gledišta, situacija u Iraku je jako loša”, rekao je energetski analitičar Bloomberg, Richard Mallinson.  Srednjoročno, sve što može negativno utjecati na sektor nafte u zemlji i  pripremamo se za smanjenje proizvodnje u ovoj godini. Privatne tvrtke će smanjiti ulaganja, što može nepovoljno utjecati na sposobnost države da poveća proizvodnju sa sadašnjih razina.

Politička oporba u poluautonomnoj regiji Kurdistan ima utjecaj na sektoru nafte na sjeveru Iraka. Najveći dio prihoda Kurdistana ovisi o izvozu nafte koja prolazi preko teritorija Turske. Osim problema oko distribucije prihoda sa središnjom vladom u Bagdadu, “Kurdska regionalna vlada” se suočava s najtežom financijskom krizom od osnutka.

U međuvremenu se nastavlja borba protiv terorista Islamske države.

“S vojnog gledišta, stvari idu dobro. Međutim, vojni uspjeh je u razmjeru s političkom i ekonomskom moći, koje u konačnici određuju uspjeh na bojnom polju i hoće li on biti kratkoročan ili ne”, izjavio je američki analitičar Kenneth Pollack.

Drugim riječima, Irak i američka koalicija i dalje mogu nastaviti borbu protiv ISIL-a, međutim, ako iračka vlada ne stabilizira političke prilike u zemlji i ne dnevni red ne staviti većinu problema koji utječu na zemlju, iračka vlada će i dalje nastaviti gubiti svoj legitimitet i tako još više destabilizirati zemlju.

Proiranski Shiite News piše kako je irački premijer Haider Al-Abadi smijenio zapovjednika specijalnih snaga u bagdadskoj “Zelenoj zoni”, general-pukovnika Mohammeda Ridhu, nakon što je stotina protuvladinih prosvjednika ušlo u visoko utvrđenu područje.

U subotu je stotine prosvjednika provalilo u ograničenu “Zelenu zonu”. Tražili su reformu vlade zbog tvrdnji o korupciji i nepotizmu.

Šiitski portal navodi kako su mnogi od demonstranata pristalice istaknutog svećenika Moqtada Al-Sadra i da su napustili okupiranu zgradu parlamenta u subotu navečer, a mirno se povukli iz “Zelene zone” kasnije u nedjelju.

Moqtad Al-Sadr je, međutim, obećao da će se vratiti do kraja tjedna i ići naprijed  sa svojim zahtjevima za političkim reformama.

Novi prosvjed se očekuje ovog vikenda, ali imenovanje novog šefa sigurnosti za područje može značiti da će sigurnosne mjere biti pojačane i da će se provoditi teške mjere protiv svih koji pokušaju ponovno ući u “Zelenu zonu”.

Irak je bio poprište političkih nemira u posljednjih nekoliko tjedana, tijekom  napora Abadija da formira novu vladu, kratko zaključuje Shiite News.

Moqtad Al-Sadr preuzima inicijativu u Iraku

Najnovija faza prosvjeda u kojem je došlo do upada u irački parlament je jedan od najznačajnijih političkih zbivanja u Iraku od svrgavanja Sadama Husseina 2003.

Prosvjedi, koji su kulminirali dramatičnim događajima tijekom prošlog vikenda, započeli su u ožujku ove godine, kada je šiitski klerik Moqtad Al-Sadr protestni pokret pretvorio u veliku nacionalnu snagu. Njegova osobna intervencija u nedjelju je pokazala da još od kraja ožujka Al-Sadr stoji na čelu tog pokreta, ali je zanimljivo da su ga snage sigurnosti, kada se pojavio u Zelenoj zoni, dočekale raširenih ruku, prenose agencije.

Umjesto da ga kazni ili udalji zbog ometanja posjeda, irački general zadužen za sigurnost mu je poljubio ruku, što je bila simbolična gesta predaje.

U travnju je premijer tri puta pokušao nametnuti parlamentu tehnokratsku vladu, ali je nakon svakog neuspjeha protestni pokret rastao sve više i prosvjednici su bili sve nestrpljivi. Nakon što je premijer Haider Al-Abadi, inače pod snažnim utjecajem bivšeg premijera Nourija Al-Malikija, drugi put bez uspjeha pokušao sastaviti vladu, Moqtad Al-Sadr je naredio svojim zastupnicima, koji čine “Blok Ahrar”, da zauzmu parlament,  a kasnije su im se pridružili i suniti i Kurdi, te zatražili izvanrednu sjednicu i dobili dovoljno glasova za smjenu čelnika parlamenta Salima Al-Jabourija.

Međutim, Jabouri se vratio na svoje mjesto u trećem pokušaju restrukturiranja vlade 30. travnja. Ipak, parlament ponovno nije uspio potvrditi Abadijev popis imena tehnokratskog kabineta i glasovanje je odgođeno za 10 dana.

U tom trenutku Sadr zaključuje da je vrijeme za demonstraciju njegove moći, što je rezultiralo upadom u parlament prošlog vikenda, a prosvjednici su, noseći iračke zastave, ali ne i oružje, upali u sigurnosnu “Zelenu zonu”.

Moqtad Al-Sadr i čelnici prosvjeda traže da se ukinu etno-sektaške kvote u kabinetu vlade i traže da politički establišment provede hitne reforme. Moć Al-Sadra ne dolazi od institucionalnih privilegija, nego zbog njegove popularnosti među milijunima Iračana, koji su na najmanji znak spremni na mobilizaciju i nestrpljivo čekaju taj poziv.

Što to znači za budućnost Iraka? Može li Moqtad Al-Sadr, nekad noćna mora američkih interesa u Iraku, vodeći Irak zemlju izvesti na pravi put?

Poznati su njegovi raniji kratkotrajni pokušaji da preuzme vlast u Iraku silom i nedugo nakon agresije na zemlju u 2003. nametne islamsku teokraciju. Tijekom tog razdoblja je osnovao pravu vojsku, oružanu skupinu Jaysh Al-Mehdi, koja je postala najveća šiitska milicija i borila se nakon 2003. protiv državotvornog projekta kojeg su zamislile američke okupacione snage. Njegovi borci su preuzeli kontrolu nad javnim zgradama, policijskim postajama, ali su ulazili i u žestoke sukobe s oslabljenim sunitskim plemenima, otimali lokalno stanovništvo i strance.

Moqtad Al-Sadr je 2003. godine pokazao svu svoju spremnost da krene putem političkog nasilja, što je mnoge natjeralo da ga proglase “ubojicom” ili podstrekačom pobune, te da kao takav nije dobar za Irak. Njegove milicije su bile uključene u najgore sektaške sukobe tijekom krvavog građanskog rata od 2006. do 2008. godine, te su mnogi irački komentatori i dalje oprezni zbog političke ideologije Moqtada Al-Sadra, koja je vatreno antizapadna, antisekularna i ima korijene u političkom islamu, te bi se moglo reći da je preslika iranske.

Sadrovi odnosi s velikim ajatolahom Alijem Al-Sistanijem i vjerskim liderima u Najafu su problematični. On uglavnom kritizira Sistanija za striktno pridržavanje škole koja poziva na nemiješanje klerika u politiku. Za razliku od toga, Moqtad Al-Sadr, slično svom ocu, smatra da klerik može biti politički angažiran i otvoren.

Osim ideoloških razlika, Moqtad Al-Sadr s vremena na vrijeme politički izaziva ajatolaha Alija Al-Sistanija. U ranim danima, nakon agresije 2003. godine, on je pokušao uzurpirati vlast Sistanija i nametnuti se kao vjerski vođa.

2004. je Sistani morao dogovoriti primirje između šiitskih boraca armije Jaysh Al-Mehdi i Sjedinjenih Država, a a zauzvrat je pozvao Sadra da raspustiti svoje sudove u Najafu. Iako je Sadr morao slijediti vrhovnog vjerskog vođu, njegov glas je sačuvao utjecaj i s vremena na vrijeme je pokušao osporiti Sistanijeve zapovijedi.

Ipak, postoje razlozi za optimizam kada je u pitanju Sadr i njegovo mjesto u iračkoj politici. Prvo, sazrio je kao lider i oko sebe je uklonio sve ljude koji bi mogli štetiti njegovom ugledu, ne samo među šiitima, nego i ostalim etno-religijskim skupinama u Iraku.

Nakon poraza iračkog premijera Nourija Al-Malikija 2008. godine, Moqtad Al-Sadr je otišao u Iran. Sadrov dragovoljni egzil je imao značajan utjecaj na njegovo političko razmišljanje. Kako su izjavili njegovi suradnici, kada je Sadr stigao u Iran, dočekan je kao heroj i vojskovođa koji se borio protiv američke okupacije.

Međutim, viši iranski svećenici i političke elite su ga gledale kao nižeg  klerika i čvrsto su se držali protokola. Sadr je imao poteškoća u sastancima s visokim dužnosnicima, uključujući i iranskog vrhovnog vođu ajatolaha Alija Khameneija. Malo je poznato što se dogalalo tijekom njegovog puta u Qom, a odmoran  se vratio u Irak 2011. godine i preoblikovao je svoje ponašanje, čime i samu zemlju.

Njegova politička poruka je danas je irački nacionalizam i protivljenje Sjedinjenim Državama, te strancima općenito, što ga karakterizira još od 2003. U određenim govorima se mogu čuti i kritike na račun Irana u kombinaciji s zajedničkim nastojanjem da se uspostavi veza s okolnim državama i inozemnim partnerima, kao i europskim metropolama i kompanijama.

Ne bez razloga ga Al-Monitor naziva “kameleonom iračke politike”. Sadr je prošao proces “rebrandiranja” i raspustio je armiju Jaysh Al-Mehdi, ali je kasnije utemeljio mirovnu brigadu Saraya al-Salam, koja samo imenom zvuči manje agresivno i nema sektaški prizvuk.

Prošle godine je u borbi protiv “Islamske države” Sadr povukao svoje borce čim su se pojavili navodi o zločinima koje su počinili njegovi ljudi. Bježeći od strogo od sektaške prirode svojih snaga, njegovi borci se protiv ISIL-a također bore uz sunitska plemena, kao što su borci skupine Albu Nimr u Anbaru. Osim toga, borci njegove paravojske su pozdravili ideju integracije u sastav iračkih snaga, ali samo kada se sigurnosni aparat vlade dokaže kao učinkovit i prije svega – legitiman.

Kritičari Moqtada Al-Sadra optužuju za licemjerje, tvrdeći da se bori protiv korupcije, dok pojedince iz vlastitih redova šalje da postanu državni dužnosnici. Njegovi službenici su također dio problema korupcije, iako Sadr tvrdi da se njegovi ljudi bore protiv tog zla.

Međutim, Sadr je sada puno oprezniji o tome koga šalje da ga predstavlja u vladi. Zbog optužbi za korupciju je povremeno znao ukloniti svoje suradnike i davati blagoslov pravnim postupcima  sudstva. Na primjer, kada je premijer Abadi zatražio sudski postupak protiv zamjenika premijera Baha Arajija, Sadrovog čovjeka, Moqtad Al-Sadr  je objavio priopćenje kojim je zatražio da Araji podnese ostavku i zabranio mu da napusti zemlju prije završetka sudskog postupka.

Irački državnik?

Nema sumnje da angažman Moqtada Al- Sadra u unutarnjoj politici može biti preduvjet za povratak stabilnosti u Iraku. U okruženju sigurnosne ugroze od “Islamske države” i ekonomske zbog pada cijena nafte, te krize općenito, ali neki komentatori kritiziraju Sadra da sputava premijera Abadija, dok ga treći optužuju za pokušaj “državnog udara”.

Ali Sadrov utjecaj može biti pozitivan. Politika koja se vodi na ulici je sastavni dio svake demokracije, pa zašto ne bi bila i u Iraku. Naravno, sve dok se ne pojavi oružje, jer termin naoružane oporbe postoji samo u bolesnim umovima zapadnih lidera, koji bi na prvu naznaku pojave “naoružane oporbe” u zapadnim metropolama proglasili izvanredno stanje i stvar riješili u manje od 24 sata. Dakle, način na koji djeluje Moqtad Al- Sadr i kako vodi svoje pristaše je u skladu s takozvanim “demokratskim pravilima ponašanja”.

U slučaju da sve bude mirno i da se prosvjednici i vlada suzdrže od nasilja, to bi bio izuzetan podvig, obzirom na širi regionalni kontekst.

Što je još važnije, iako je Sadr aludirao na nasilje “nasilnim upadom u zabranjenu Zelenu zonu”, njegovu su se prosvjednici u velikoj mjeri ponašali mirno.

Iako su tipične za sve prosvjede, Bagdad nije vidio neorganizirane grupe, a ako ih je bilo, bile su tako malobrojne da se nisu primijetile. Policajci i zaštitari, koji vrlo jasno podržavaju prosvjed, ljubili su prosvjednike, a obje strane su međusobno dijelile zalogaje lubenice. Tijekom upada u parlament, pristaše Sadra su pozivali jedni druge da ne štete drugima i da se ne oštećuje državna imovina.

Moqtad Al-Sadr kaže da je spreman na kompromis, ali je izuzetno ljut na postupak premijera Abadija, kojem je poslao oko 90 imena, dok je Abadi, kada je imenovao 14 novih ministara, iz “Bloka Ahrar” uzeo samo trojicu.

Sadrov pristup politici je da mu je Irak na prvom mjestu, što je još jedan ohrabrujući trend. U posljednjih nekoliko dana prosvjeda je glavni slogan bio: “Da, da Iraku!”, što je zanimljiv odmak od ranijih slogana: “Ne, ne Americi!”, “Ne, ne Izraelu!” i “Ne, ne Satani!”.

Jedine vidljive zastave su bile iračke, što nije slučaj na drugim iračkim političkim skupovima, na kojima se vide zastave političkih stranaka, paravojnih skupina ili regionalnih aktera. Moqtad Al-Sadr nadilazi proračunate sektaške granice i nameće se kao strastveno neovisni irački nacionalist koji ima podršku naroda.

Kritičan je prema svakom vanjskom uplitanju i otvoreno istupa protiv lidera kao što su Maliki, Hadi Al-Ameri, ali i svog kolege Khazalija, za kojeg drži da je preblizu Teheranu. Nakon upada u parlament su prosvjednici skandirali i “Iran van”, što je gotovo nevjerojatno za čovjeka koji je prikazivan kao instrument Iranaca. Ovi slogani mogu biti dio namjerno osmišljene “koreografije”, ali i iskreni izraz nezadovoljstva jednog dijela prosvjednika, dok ih je sam Sadr u svom govoru oštro osudio.

Obzirom da iračka vlada trenutno vodi borbu za oslobođenje svojih gradova od terorista “Islamske države”, neki se pitaju je li ovo pravo vrijeme da se potakne kaos i iračke institucije “okrenu naopako”.

Međutim, borba protiv terorista “Islamske države” zahtijeva ne samo vojnu akciju, zračne napade ili kopnene snage, već i političke napore. Kako pobijediti teroriste, ako ljudi u Mosulu i drugdje, koji trenutno podržavaju ili su ravnodušni prema Islamskoj državi, nisu uvjereni da će ponovo biti uključeni u središnju vlast? Bez izlaska iz političke krize, zbog čega se moraju ukinuti sektaške kvote i iskorijeniti korpucija, teško je zamisliti ukupni poraz terorista u zemlji.

Kao takav, Moqtad Al-Sadr može preuzeti veći dio tereta vlasti, dok Abadi može zadržati sigurnosna ministarstva,  obrane i unutarnjih poslova, za vrijeme trajanja rata. Ukratko, Sadr je otvorio politički front u ratu protiv “Islamske države” i njime ga nikako ne koči.

Premijer Abadi zna da je Sadr nacionalist koji želi najbolje za Irak. Problem je u tome što nitko ne zna može li on raditi u okviru zakona ili će ići “iznad njih”.

Tijekom razdoblja tranzicije Sadr ipak može odigrati prijeko potrebnu i jedinstvenu ulogu koju nitko drugi ne može odigrati. Kao poluperiferni akter, koji zaobilazi elitistički politički proces, te koji se zalaže da jaki služe slabima, Sadr apelira na običnog čovjeka.

Moqtad Al-Sadr očito ima svoj program. On je populist i nacionalist koji koristi svoj pokret i status u domaćoj političkoj i društvenoj sferi. Iz osobnog iskustva vrlo dobro zna da mu je najbolja opcija da bude dio sustava i sam predstavlja promjene.

Stoga je pogrešno prikazivati njegove pristaše kao revolucionare koji žele razoriti institucije. Sadr želi da parlament ostane i da učinkovito funkcionira bez zastoja, za razliku od lidera kao što su Maliki, koji žele da parlament odgodi reforme i da se rastopi, ako bude potrebno, zbog snage proizvedenog političkog vakuuma.

Unatoč neizvjesnosti, najnoviji razvoj događaja u Iraku pokazuju da Sadr može biti pozitivna snaga u iračkoj političkoj sceni. Umjesto iskorištavanja slabosti vlade Haidera Al-Abadija, on zapravo radi s Abadijem, koji je također ljut zbog neprestanog preustroja vlade, a za premijera je ovo prilika i da umanji utjecaj njegovih najvećih protivnika.

Vanjska politika Moqtada Al-Sadra

U borbi protiv “Islamske države” je Sadr jasan i njegovi će borci sudjelovati u borbama protiv ove terorističke skupine u Iraku, što jenajavio 2015. godine.

Što se tiče Hezbollaha i iračkih šiitskih postrojbi Hashd Al-Shaabi koje djeluju u Siriji, tu su glavni tajnik libanonskog pokreta otpora Hassan Nasrallah i Moqtad Al-Sadr na istoj liniji.

Dakle, kada je Moqtad Al-Sadr u svibnju prošle godine najavio vojne operacije, rekao je da će njeno kodno ime “biti pogrešno shvaćeno”. Tada je skupina Hashd Al-Shaabi, koja se trenutno bori i u Siriji, poslušala njegov poziv.

Glasnogovornik boraca skupine Hashd Al-Shaabi, Karim Al-Nouri, tada je izjavio “kako su se odlučili boriti za Irak i da nema nikakvih problema oko imena operacije”.

Moqtad Al-Sadr predstavlja glasove umjerenosti i uključivanja, a ima vlastite paravojne snage, Saraya Al-Salam, šiitske milicije koje se bore protiv ISIL-a.

U jednom su trenutku postojale naznake nekog natjecanja između skupina Hashd Al-Shaabi i Saraya Al-Salam, ali se kasnije pokazalo da su to više bila medijska izvješća, nego stvarno suparništvo.

Osim toga, kako prenosi The Wall Street Journal, odmah nakon poziva da se napusti “Zelena zona” u nedjelju, Sadr je iznenada najavio posjet i odletio za Iran.

Moqtad Al-Sadr je, govoreći u subotu u Iraku, odletio u Iran u ponedjeljak, ali nije htio iznositi detalje o svom putu.

Prema analitičarima je Sadr otputovao za Iran kako bi pomogao u rješavanju trenutne distanciranosti Teherana i iračke vlade i izgladio podjele unutar šiitske zajednice, jer je dio njegovih pristaša ljut ne samo lošim državnim upravljanjem, nego i iranskim utjecajem u Iraku.

Teheran je financirao i opremio šiitske milicije za borbu protiv terorista Islamske države, ali su proiranske milicije u vojnom smislu postale toliko moćne da su sada u rangu s redovnom iračkom vojskom.

Pjevanje anti-iranske slogane tijekom prošlog vikenda od strane Sadrovih pristaša će vjerojatno uvrijediti glavne lidere iračkih šiita koji Iran smatraju ključnim za borbu protiv terorista “Islamske države”.

Glasnogovornik iranskog ministarstva vanjskih poslova, Hossein Jaberi, “izrazio je spremnost Irana da koristi sve svoje veze da se utre put za iračke razgovore”.

Ostalo je nejasno s kim se Sadr susreo u iranskom glavnom gradu Teheranu i je li posjetio sveti grad Qom, gdje je proveo nekoliko posljednjih nekoliko godina studiranja.

S obzirom na utjecaj Irana na Irak, Sadr se može nadati da će Iranci pristati na njegovu ponudu da posreduje među starijim šiitskim političarima u Iraku.

Nakon što su prosvjednici napustili “Zelenu zonu”,  na ulicama u središtu Bagdada su se mogle vidjeti proiranske milicije.

“Nitko ne želi rat među šiitskim paravojnim postrojbama. To je samo znak da gospodin Sadr mora razgovarati s tim momcima”, rekao je politički analitičar Kirk Sowell.

Ponuda Teherana dolazi nakon što je niz američkih dužnosnika prošlog mjeseca posjetilo Irak, uključujući i potpredsjednika Joea Bidena i državnog tajnika Johna Kerrya.

“Iako Sadra u iranskom političkom establišmentu neki smatraju kao nepredvidljivog partnera, on je vjerojatno tamo otišao kao čovjek željan podrške ključnog pokrovitelja”, rekao je Kenneth Pollack, stručnjak za Bliski istok na Institutu Brookings sa sjedištem u Washingtonu.

“Ne mogu se sjetiti njega da je ikada napravio i rekao nešto protiv Iranaca. Što god on učinio ima tendenciju da bude u skladu s iranskim interesima”, rekao je Pollack.

Stabilnost u Iraku je važna za Iran ne samo iz političkih razloga, nego više iz i religijskih. Među iračkim svetim mjestima je Najaf, centar za šiitske znanstvenike, mjesto hodočašća i dom džamije Imama Alija, gdje je pokopan prvi šiitski imam.

Moqtad Al-Sadr također živi u Najafu, a grad je njegov glavni izvor političke podrške.

Što se tiče Sirije, tamo su borci Moqtada Al-Sadra prisutni još od 2013. godine, barem koliko se zna. Tada je primjećena skupina Liwa Dhu Al-Fiqar, vjerna kleriku Muqtadi Al-Sadru, iako on sam nikada službeno nije odobrio odlazak šiitskih boraca u Siriju.

Glasnogovornik borbene skupine Salam Al-Safir potvrdio je u rujnu 2014. povlačenje članova skupine u Irak, ali od od prosinca 2014. se opet nižu dokazi o pojavu grupe u Damasku.

Vođa skupine Liwa Dhu Al-Fiqar, Hayder Al-Juburi, sredinom siječnja 2015. Godine potvrđuje: “Da, tu smo unutar sektora odgovornosti, jer su to sveta mjesta. Bit ćemo u Iraku ili bilo kojem mjestu i u bilo koje vrijeme.”

Midle East Institute piše kako je skupina Liwa Dhu Al-Fiqar je bila angažirana i u borbama u Latakiji, što potvrđuje da su i borci odani Moqtadu Al-Sadru prisutni u Siriji, a brane li tamo samo šiitska sveta mjesta ili sudjeluju u drugim borbenim aktivnostima, trenutno se ne može znati.

Nema sumnje da Moqtad Al-Sadr može omogućiti ravnotežu snaga u Iraku i  suprotstaviti se moćnim elitama koje su nedemokratski i protuustavno vladali dugi niz godina, ali će odnos na regionalne saveznike Iraka teško promijeniti, čak i da Sadr preuzme veću političku odgovornost u zemlji. Ono što donosi novu svježinu je da on kao sugovornik može biti prihvatljiv sunitima i Kurdima, a to je svakako pozitivni pomak za Irak.

FOTO – Prosvjedi u “Zelenoj zoni” i zgradi parlamenta u Bagdadu:

 

Comments

comments

980 thoughts on “Naznake nove “revolucije” u Iraku na čelu s Moqtadom Al-Sadrom – Šta to znači po Irak i regiju?

 1. Thanks for a marvelous posting! I truly enjoyed reading it, you're a great author.I will make sure to bookmark your blog and will eventually come back sometime soon. I want to encourage that you continue your great job, have a nice day!

 2. Hey there! Someone in my Myspace group shared this website with us so I came to give it a look. I'm definitely loving the information. I'm book-marking and will be tweeting this to my followers! Fantastic blog and fantastic design.

 3. Sorry for the huge review, but I'm really loving the new Zune, and hope this, as well as the excellent reviews some other people have written, will help you decide if it's the right choice for you.

 4. Today, I went to the beach with my kids. I found a sea shell and gave it to my 4 year old daughter and said “You can hear the ocean if you put this to your ear.” She put the shell to her ear and screamed. There was a hermit crab inside and it pinched her ear. She never wants to go back! LoL I know this is completely off topic but I had to tell someone!

 5. Hey! I'm at work surfing around your blog from my new apple iphone! Just wanted to say I love reading through your blog and look forward to all your posts! Keep up the fantastic work!

 6. I know this if off topic but I'm looking into starting my own blog and was curious what all is required to get set up? I'm assuming having a blog like yours would cost a pretty penny? I'm not very internet smart so I'm not 100% positive. Any suggestions or advice would be greatly appreciated. Kudos

 7. Write more, thats all I have to say. Literally, it seems as though you relied on the video to make your point. You clearly know what youre talking about, why waste your intelligence on just posting videos to your blog when you could be giving us something enlightening to read?

 8. Awesome site you have here but I was wanting to know if you knew of any forums that cover the same topics discussed in this article? I'd really love to be a part of group where I can get comments from other experienced people that share the same interest. If you have any recommendations, please let me know. Thanks!

 9. Hey there! Do you know if they make any plugins to help with Search Engine Optimization? I'm trying to get my blog to rank for some targeted keywords but I'm not seeing very good results. If you know of any please share. Kudos!

 10. Howdy! Quick question that's entirely off topic. Do you know how to make your site mobile friendly? My web site looks weird when browsing from my iphone. I'm trying to find a theme or plugin that might be able to fix this problem. If you have any suggestions, please share. Cheers!

 11. Sweet blog! I found it while surfing around on Yahoo News. Do you have any tips on how to get listed in Yahoo News? I've been trying for a while but I never seem to get there! Cheers

 12. Howdy, i read your blog occasionally and i own a similar one and i was just wondering if you get a lot of spam comments? If so how do you reduce it, any plugin or anything you can recommend? I get so much lately it's driving me mad so any assistance is very much appreciated.

 13. Hey! Do you know if they make any plugins to safeguard against hackers? I'm kinda paranoid about losing everything I've worked hard on. Any suggestions?

 14. Woah! I'm really loving the template/theme of this site. It's simple, yet effective. A lot of times it's very hard to get that “perfect balance” between user friendliness and appearance. I must say you've done a great job with this. Additionally, the blog loads extremely fast for me on Chrome. Exceptional Blog!

 15. Currently it seems like Expression Engine is the best blogging platform out there right now. (from what I've read) Is that what you're using on your blog?

 16. Have you ever considered creating an e-book or guest authoring on other sites? I have a blog based on the same information you discuss and would really like to have you share some stories/information. I know my visitors would appreciate your work. If you are even remotely interested, feel free to send me an e mail.

 17. The other day, while I was at work, my cousin stole my iPad and tested to see if it can survive a twenty five foot drop, just so she can be a youtube sensation. My iPad is now broken and she has 83 views. I know this is entirely off topic but I had to share it with someone!

 18. Does your website have a contact page? I'm having problems locating it but, I'd like to send you an email. I've got some creative ideas for your blog you might be interested in hearing. Either way, great blog and I look forward to seeing it grow over time.

 19. Hey I know this is off topic but I was wondering if you knew of any widgets I could add to my blog that automatically tweet my newest twitter updates. I've been looking for a plug-in like this for quite some time and was hoping maybe you would have some experience with something like this. Please let me know if you run into anything. I truly enjoy reading your blog and I look forward to your new updates.

 20. Hey there! Someone in my Facebook group shared this site with us so I came to take a look. I'm definitely loving the information. I'm book-marking and will be tweeting this to my followers! Terrific blog and amazing style and design.

 21. I was wondering if you ever considered changing the page layout of your website? Its very well written; I love what youve got to say. But maybe you could a little more in the way of content so people could connect with it better. Youve got an awful lot of text for only having one or two images. Maybe you could space it out better?

 22. The Zune concentrates on being a Portable Media Player. Not a web browser. Not a game machine. Maybe in the future it'll do even better in those areas, but for now it's a fantastic way to organize and listen to your music and videos, and is without peer in that regard. The iPod's strengths are its web browsing and apps. If those sound more compelling, perhaps it is your best choice.

 23. Apple now has Rhapsody as an app, which is a great start, but it is currently hampered by the inability to store locally on your iPod, and has a dismal 64kbps bit rate. If this changes, then it will somewhat negate this advantage for the Zune, but the 10 songs per month will still be a big plus in Zune Pass’ favor.

 24. The Zune concentrates on being a Portable Media Player. Not a web browser. Not a game machine. Maybe in the future it'll do even better in those areas, but for now it's a fantastic way to organize and listen to your music and videos, and is without peer in that regard. The iPod's strengths are its web browsing and apps. If those sound more compelling, perhaps it is your best choice.

 25. Hey would you mind letting me know which web host you're using? I've loaded your blog in 3 different internet browsers and I must say this blog loads a lot faster then most. Can you suggest a good web hosting provider at a honest price? Cheers, I appreciate it!

 26. At this time it looks like Movable Type is the top blogging platform out there right now. (from what I've read) Is that what you are using on your blog?

 27. Hi there! I know this is kinda off topic but I was wondering which blog platform are you using for this site? I'm getting tired of WordPress because I've had issues with hackers and I'm looking at options for another platform. I would be awesome if you could point me in the direction of a good platform.

 28. I'm really enjoying the design and layout of your blog. It's a very easy on the eyes which makes it much more pleasant for me to come here and visit more often. Did you hire out a developer to create your theme? Great work!

 29. This is getting a bit more subjective, but I much prefer the Zune Marketplace. The interface is colorful, has more flair, and some cool features like ‘Mixview’ that let you quickly see related albums, songs, or other users related to what you're listening to. Clicking on one of those will center on that item, and another set of “neighbors” will come into view, allowing you to navigate around exploring by similar artists, songs, or users. Speaking of users, the Zune “Social” is also great fun, letting you find others with shared tastes and becoming friends with them. You then can listen to a playlist created based on an amalgamation of what all your friends are listening to, which is also enjoyable. Those concerned with privacy will be relieved to know you can prevent the public from seeing your personal listening habits if you so choose.

 30. Hands down, Apple's app store wins by a mile. It's a huge selection of all sorts of apps vs a rather sad selection of a handful for Zune. Microsoft has plans, especially in the realm of games, but I'm not sure I'd want to bet on the future if this aspect is important to you. The iPod is a much better choice in that case.

 31. With havin so much content do you ever run into any issues of plagorism or copyright infringement? My blog has a lot of completely unique content I've either written myself or outsourced but it looks like a lot of it is popping it up all over the internet without my authorization. Do you know any solutions to help prevent content from being stolen? I'd certainly appreciate it.

 32. Hands down, Apple's app store wins by a mile. It's a huge selection of all sorts of apps vs a rather sad selection of a handful for Zune. Microsoft has plans, especially in the realm of games, but I'm not sure I'd want to bet on the future if this aspect is important to you. The iPod is a much better choice in that case.

 33. Zune and iPod: Most people compare the Zune to the Touch, but after seeing how slim and surprisingly small and light it is, I consider it to be a rather unique hybrid that combines qualities of both the Touch and the Nano. It's very colorful and lovely OLED screen is slightly smaller than the touch screen, but the player itself feels quite a bit smaller and lighter. It weighs about 2/3 as much, and is noticeably smaller in width and height, while being just a hair thicker.

 34. I like what you guys are up too. This kind of clever work and exposure! Keep up the awesome works guys I've included you guys to my own blogroll.

 35. I was wondering if you ever thought of changing the structure of your blog? Its very well written; I love what youve got to say. But maybe you could a little more in the way of content so people could connect with it better. Youve got an awful lot of text for only having one or two images. Maybe you could space it out better?

 36. Wow that was strange. I just wrote an very long comment but after I clicked submit my comment didn't appear. Grrrr… well I'm not writing all that over again. Anyway, just wanted to say excellent blog!

 37. Hi would you mind stating which blog platform you're working with? I'm planning to start my own blog in the near future but I'm having a difficult time making a decision between BlogEngine/Wordpress/B2evolution and Drupal. The reason I ask is because your design seems different then most blogs and I'm looking for something unique. P.S Apologies for getting off-topic but I had to ask!

 38. With havin so much written content do you ever run into any issues of plagorism or copyright infringement? My blog has a lot of completely unique content I've either authored myself or outsourced but it seems a lot of it is popping it up all over the web without my agreement. Do you know any solutions to help protect against content from being ripped off? I'd truly appreciate it.

 39. Admiring the time and energy you put into your site and in depth information you provide. It's nice to come across a blog every once in a while that isn't the same old rehashed information. Wonderful read! I've saved your site and I'm including your RSS feeds to my Google account.

 40. Amazing! This blog looks exactly like my old one! It's on a totally different subject but it has pretty much the same layout and design. Great choice of colors!

 41. This design is steller! You certainly know how to keep a reader amused. Between your wit and your videos, I was almost moved to start my own blog (well, almost…HaHa!) Wonderful job. I really enjoyed what you had to say, and more than that, how you presented it. Too cool!

 42. It's a pity you don't have a donate button! I'd definitely donate to this outstanding blog! I suppose for now i'll settle for bookmarking and adding your RSS feed to my Google account. I look forward to new updates and will talk about this website with my Facebook group. Chat soon!

 43. Have you ever thought about publishing an ebook or guest authoring on other blogs? I have a blog based on the same information you discuss and would love to have you share some stories/information. I know my subscribers would value your work. If you're even remotely interested, feel free to shoot me an e mail.

 44. Thanks for one's marvelous posting! I certainly enjoyed reading it, you can be a great author.I will always bookmark your blog and definitely will come back in the future. I want to encourage you continue your great job, have a nice afternoon!

 45. Hey! Someone in my Myspace group shared this site with us so I came to look it over. I'm definitely enjoying the information. I'm book-marking and will be tweeting this to my followers! Outstanding blog and excellent design.

 46. I am really enjoying the theme/design of your blog. Do you ever run into any web browser compatibility problems? A handful of my blog visitors have complained about my website not working correctly in Explorer but looks great in Chrome. Do you have any suggestions to help fix this problem?

 47. I’m not that much of a online reader to be honest but your blogs really nice, keep it up! I'll go ahead and bookmark your site to come back later on. Many thanks

 48. With havin so much content and articles do you ever run into any issues of plagorism or copyright infringement? My website has a lot of exclusive content I've either created myself or outsourced but it seems a lot of it is popping it up all over the internet without my permission. Do you know any techniques to help stop content from being ripped off? I'd certainly appreciate it.

 49. Yesterday, while I was at work, my sister stole my iphone and tested to see if it can survive a thirty foot drop, just so she can be a youtube sensation. My iPad is now broken and she has 83 views. I know this is completely off topic but I had to share it with someone!

 50. Hey there would you mind stating which blog platform you're working with? I'm going to start my own blog soon but I'm having a tough time selecting between BlogEngine/Wordpress/B2evolution and Drupal. The reason I ask is because your design and style seems different then most blogs and I'm looking for something unique. P.S My apologies for getting off-topic but I had to ask!

 51. Hey! I could have sworn I've been to this blog before but after reading through some of the post I realized it's new to me. Nonetheless, I'm definitely delighted I found it and I'll be bookmarking and checking back often!

 52. Hello there! This is my first comment here so I just wanted to give a quick shout out and tell you I really enjoy reading your posts. Can you suggest any other blogs/websites/forums that go over the same subjects? Thanks for your time!

 53. Please let me know if you're looking for a writer for your blog. You have some really good posts and I believe I would be a good asset. If you ever want to take some of the load off, I'd love to write some articles for your blog in exchange for a link back to mine. Please shoot me an e-mail if interested. Thanks!

 54. Hey, I think your site might be having browser compatibility issues. When I look at your website in Opera, it looks fine but when opening in Internet Explorer, it has some overlapping. I just wanted to give you a quick heads up! Other then that, terrific blog!

 55. Appreciating the time and energy you put into your blog and detailed information you offer. It's good to come across a blog every once in a while that isn't the same out of date rehashed information. Fantastic read! I've saved your site and I'm including your RSS feeds to my Google account.

 56. Greetings from Carolina! I'm bored at work so I decided to browse your site on my iphone during lunch break. I really like the info you provide here and can't wait to take a look when I get home. I'm surprised at how quick your blog loaded on my cell phone .. I'm not even using WIFI, just 3G .. Anyhow, fantastic site!

 57. My programmer is trying to persuade me to move to .net from PHP. I have always disliked the idea because of the expenses. But he's tryiong none the less. I've been using Movable-type on a variety of websites for about a year and am anxious about switching to another platform. I have heard very good things about blogengine.net. Is there a way I can import all my wordpress posts into it? Any help would be greatly appreciated!

 58. Zune and iPod: Most people compare the Zune to the Touch, but after seeing how slim and surprisingly small and light it is, I consider it to be a rather unique hybrid that combines qualities of both the Touch and the Nano. It's very colorful and lovely OLED screen is slightly smaller than the touch screen, but the player itself feels quite a bit smaller and lighter. It weighs about 2/3 as much, and is noticeably smaller in width and height, while being just a hair thicker.

 59. Hello would you mind letting me know which hosting company you're using? I've loaded your blog in 3 different internet browsers and I must say this blog loads a lot faster then most. Can you recommend a good internet hosting provider at a fair price? Kudos, I appreciate it!

 60. Hola! I've been reading your web site for some time now and finally got the courage to go ahead and give you a shout out from Huffman Texas! Just wanted to mention keep up the fantastic work!

 61. I love your blog.. very nice colors & theme. Did you create this website yourself or did you hire someone to do it for you? Plz respond as I'm looking to create my own blog and would like to know where u got this from. thanks a lot

 62. If you're still on the fence: grab your favorite earphones, head down to a Best Buy and ask to plug them into a Zune then an iPod and see which one sounds better to you, and which interface makes you smile more. Then you'll know which is right for you.

 63. Hey there! I know this is sort of off-topic but I had to ask. Does building a well-established blog such as yours take a large amount of work? I'm completely new to blogging however I do write in my journal everyday. I'd like to start a blog so I will be able to share my experience and feelings online. Please let me know if you have any suggestions or tips for brand new aspiring bloggers. Appreciate it!

 64. Zune and iPod: Most people compare the Zune to the Touch, but after seeing how slim and surprisingly small and light it is, I consider it to be a rather unique hybrid that combines qualities of both the Touch and the Nano. It's very colorful and lovely OLED screen is slightly smaller than the touch screen, but the player itself feels quite a bit smaller and lighter. It weighs about 2/3 as much, and is noticeably smaller in width and height, while being just a hair thicker.

 65. Sorry for the huge review, but I'm really loving the new Zune, and hope this, as well as the excellent reviews some other people have written, will help you decide if it's the right choice for you.

 66. The Zune concentrates on being a Portable Media Player. Not a web browser. Not a game machine. Maybe in the future it'll do even better in those areas, but for now it's a fantastic way to organize and listen to your music and videos, and is without peer in that regard. The iPod's strengths are its web browsing and apps. If those sound more compelling, perhaps it is your best choice.

 67. The Zune concentrates on being a Portable Media Player. Not a web browser. Not a game machine. Maybe in the future it'll do even better in those areas, but for now it's a fantastic way to organize and listen to your music and videos, and is without peer in that regard. The iPod's strengths are its web browsing and apps. If those sound more compelling, perhaps it is your best choice.

 68. An impressive share, I just given this onto a colleague who was doing a little analysis on this. And he in fact bought me breakfast because I found it for him.. smile. So let me reword that: Thnx for the treat! But yeah Thnkx for spending the time to discuss this, I feel strongly about it and love reading more on this topic. If possible, as you become expertise, would you mind updating your blog with more details? It is highly helpful for me. Big thumb up for this blog post!

 69. Hey are using WordPress for your blog platform? I'm new to the blog world but I'm trying to get started and set up my own. Do you need any coding knowledge to make your own blog? Any help would be greatly appreciated!

 70. Hello there! Would you mind if I share your blog with my twitter group? There's a lot of people that I think would really appreciate your content. Please let me know. Many thanks

 71. Hi there! I'm at work browsing your blog from my new apple iphone! Just wanted to say I love reading your blog and look forward to all your posts! Carry on the excellent work!

 72. Wow that was unusual. I just wrote an extremely long comment but after I clicked submit my comment didn't show up. Grrrr… well I'm not writing all that over again. Anyhow, just wanted to say great blog!

 73. Have you ever thought about including a little bit more than just your articles? I mean, what you say is fundamental and all. But imagine if you added some great images or videos to give your posts more, “pop”! Your content is excellent but with images and clips, this blog could certainly be one of the greatest in its niche. Awesome blog!

 74. Good day! This is my 1st comment here so I just wanted to give a quick shout out and tell you I truly enjoy reading your posts. Can you suggest any other blogs/websites/forums that deal with the same topics? Appreciate it!

 75. Hello this is somewhat of off topic but I was wondering if blogs use WYSIWYG editors or if you have to manually code with HTML. I'm starting a blog soon but have no coding experience so I wanted to get guidance from someone with experience. Any help would be greatly appreciated!

 76. I like the valuablehelpful informationinfo you provide in your articles. I willI'll bookmark your weblogblog and check again here frequentlyregularly. I amI'm quite certainsure I willI'll learn lots ofmanya lot ofplenty ofmany new stuff right here! Good luckBest of luck for the next!

 77. Write more, thats all I have to say. Literally, it seems as though you relied on the video to make your point. You clearly know what youre talking about, why throw away your intelligence on just posting videos to your blog when you could be giving us something enlightening to read?

 78. Admiring the commitment you put into your blog and in depth information you provide. It's awesome to come across a blog every once in a while that isn't the same unwanted rehashed material. Excellent read! I've saved your site and I'm including your RSS feeds to my Google account.

 79. Hi! I realize this is kind of off-topic however I needed to ask. Does operating a well-established blog like yours take a large amount of work? I'm brand new to running a blog but I do write in my diary every day. I'd like to start a blog so I will be able to share my personal experience and views online. Please let me know if you have any ideas or tips for brand new aspiring blog owners. Thankyou!

 80. Hmm is anyone else encountering problems with the pictures on this blog loading? I'm trying to figure out if its a problem on my end or if it's the blog. Any responses would be greatly appreciated.

 81. Hmm it appears like your site ate my first comment (it was extremely long) so I guess I'll just sum it up what I had written and say, I'm thoroughly enjoying your blog. I as well am an aspiring blog writer but I'm still new to everything. Do you have any tips and hints for beginner blog writers? I'd certainly appreciate it.

 82. Howdy! Someone in my Myspace group shared this site with us so I came to take a look. I'm definitely enjoying the information. I'm book-marking and will be tweeting this to my followers! Fantastic blog and great style and design.

 83. Hmm it appears like your blog ate my first comment (it was extremely long) so I guess I'll just sum it up what I submitted and say, I'm thoroughly enjoying your blog. I too am an aspiring blog blogger but I'm still new to the whole thing. Do you have any tips and hints for first-time blog writers? I'd definitely appreciate it.

 84. Hi, did you know you are listed on this website scamwarners.com, it says it warns of scamming sites, but on closer inspection you can see that they are scamming people, they want you to register, but DO NOT, you will be flooded with SPAM in your inbox. Just a warning to all the good people out there, which is why I am telling you here as your website is great.

 85. Принимать Виагру нужно перорально за 1 час до интимной близости. Рекомендуемая доза составляет 50 – 100 мг. Мужчинам страдающие нарушением функции печени и почек дозу нужно снизить до 25 мг – [url=http://viga-silis.ru/]сиалис в москве по низким ценам[/url]

 86. Hi, i read your blog from time to time and i own a similar one and i was just wondering if you get a lot of spam remarks? If so how do you stop it, any plugin or anything you can recommend? I get so much lately it's driving me mad so any assistance is very much appreciated.

 87. Hi this is somewhat of off topic but I was wondering if blogs use WYSIWYG editors or if you have to manually code with HTML. I'm starting a blog soon but have no coding expertise so I wanted to get guidance from someone with experience. Any help would be greatly appreciated!

 88. Do you mind if I quote a few of your posts as long as I provide credit and sources back to your webpage? My website is in the very same area of interest as yours and my visitors would truly benefit from a lot of the information you provide here. Please let me know if this alright with you. Many thanks!

 89. I'm really enjoying the design and layout of your website. It's a very easy on the eyes which makes it much more pleasant for me to come here and visit more often. Did you hire out a developer to create your theme? Superb work!

 90. Heya this is kinda of off topic but I was wondering if blogs use WYSIWYG editors or if you have to manually code with HTML. I'm starting a blog soon but have no coding expertise so I wanted to get guidance from someone with experience. Any help would be greatly appreciated!

 91. Howdy, i read your blog from time to time and i own a similar one and i was just wondering if you get a lot of spam feedback? If so how do you reduce it, any plugin or anything you can suggest? I get so much lately it's driving me crazy so any assistance is very much appreciated.

 92. Please let me know if you're looking for a writer for your weblog. You have some really good posts and I think I would be a good asset. If you ever want to take some of the load off, I'd really like to write some articles for your blog in exchange for a link back to mine. Please shoot me an e-mail if interested. Many thanks!

 93. It's a shame you don't have a donate button! I'd definitely donate to this superb blog! I guess for now i'll settle for bookmarking and adding your RSS feed to my Google account. I look forward to fresh updates and will talk about this site with my Facebook group. Chat soon!

 94. Hey I know this is off topic but I was wondering if you knew of any widgets I could add to my blog that automatically tweet my newest twitter updates. I've been looking for a plug-in like this for quite some time and was hoping maybe you would have some experience with something like this. Please let me know if you run into anything. I truly enjoy reading your blog and I look forward to your new updates.

 95. Hey there! I'm at work surfing around your blog from my new iphone 3gs! Just wanted to say I love reading through your blog and look forward to all your posts! Carry on the excellent work!

 96. I know this if off topic but I'm looking into starting my own weblog and was wondering what all is needed to get setup? I'm assuming having a blog like yours would cost a pretty penny? I'm not very web savvy so I'm not 100% sure. Any tips or advice would be greatly appreciated. Cheers

 97. Hey there are using WordPress for your blog platform? I'm new to the blog world but I'm trying to get started and create my own. Do you require any coding expertise to make your own blog? Any help would be really appreciated!

 98. Hello! I just wanted to ask if you ever have any issues with hackers? My last blog (wordpress) was hacked and I ended up losing many months of hard work due to no backup. Do you have any methods to prevent hackers?

 99. Hello! Someone in my Facebook group shared this site with us so I came to check it out. I'm definitely enjoying the information. I'm bookmarking and will be tweeting this to my followers! Excellent blog and brilliant design.

 100. It's a shame you don't have a donate button! I'd without a doubt donate to this brilliant blog! I suppose for now i'll settle for book-marking and adding your RSS feed to my Google account. I look forward to fresh updates and will talk about this site with my Facebook group. Talk soon!

 101. Do you mind if I quote a few of your articles as long as I provide credit and sources back to your weblog? My website is in the very same niche as yours and my users would definitely benefit from a lot of the information you provide here. Please let me know if this ok with you. Thanks!

 102. Hi! Quick question that's totally off topic. Do you know how to make your site mobile friendly? My weblog looks weird when browsing from my iphone 4. I'm trying to find a theme or plugin that might be able to fix this issue. If you have any suggestions, please share. Many thanks!

 103. I am curious to find out what blog system you are using? I'm experiencing some small security problems with my latest website and I'd like to find something more safeguarded. Do you have any solutions?

 104. Apple now has Rhapsody as an app, which is a great start, but it is currently hampered by the inability to store locally on your iPod, and has a dismal 64kbps bit rate. If this changes, then it will somewhat negate this advantage for the Zune, but the 10 songs per month will still be a big plus in Zune Pass’ favor.

 105. There are certainly a lot of details like that to take into consideration. That is a great point to bring up. I offer the thoughts above as general inspiration but clearly there are questions like the one you bring up where the most important thing will be working in honest good faith. I don?t know if best practices have emerged around things like that, but I am sure that your job is clearly identified as a fair game. Both boys and girls feel the impact of just a moment’s pleasure, for the rest of their lives.

 106. Have you ever considered about adding a little bit more than just your articles? I mean, what you say is valuable and everything. But imagine if you added some great photos or video clips to give your posts more, “pop”! Your content is excellent but with images and video clips, this website could undeniably be one of the greatest in its niche. Terrific blog!

 107. That put up appears to be get numerous website visitors. Will you support it? That it offers a sweet specific forget on the subject of problems. Man enduring one thing accurate and / or maybe a lot of to deliver facts about is essential task.

 108. I have really learned new things from the blog post. One other thing to I have seen is that in most cases, FSBO sellers will certainly reject you actually. Remember, they’d prefer not to ever use your expert services. But if you actually maintain a gentle, professional partnership, offering guide and keeping contact for around four to five weeks, you will usually have the ability to win a conversation. From there, a house listing follows. Thanks a lot

 109. Does your website have a contact page? I'm having a tough time locating it but, I'd like to send you an e-mail. I've got some creative ideas for your blog you might be interested in hearing. Either way, great blog and I look forward to seeing it improve over time.

 110. Do you mind if I quote a couple of your posts as long as I provide credit and sources back to your webpage? My blog is in the exact same niche as yours and my users would definitely benefit from a lot of the information you provide here. Please let me know if this okay with you. Thanks a lot!

 111. I’m not that much of a internet reader to be honest but your blogs really nice, keep it up! I'll go ahead and bookmark your site to come back in the future. Many thanks

 112. Hey there, I think your site might be having browser compatibility issues. When I look at your website in Opera, it looks fine but when opening in Internet Explorer, it has some overlapping. I just wanted to give you a quick heads up! Other then that, terrific blog!

 113. Good day! I know this is somewhat off topic but I was wondering if you knew where I could locate a captcha plugin for my comment form? I'm using the same blog platform as yours and I'm having difficulty finding one? Thanks a lot!

 114. Thanks for some other great post. Where else may anybody get that kind of information in such an ideal method of writing? I've a presentation next week, and I am at the look for such information.

 115. Have you ever thought about adding a little bit more than just your articles? I mean, what you say is valuable and all. But think about if you added some great graphics or videos to give your posts more, “pop”! Your content is excellent but with pics and video clips, this website could certainly be one of the greatest in its niche. Great blog!

 116. Very nice post. I just stumbled upon your blog and wanted to say that I’ve truly enjoyed surfing about your blog posts. Soon after all I is going to be subscribing to your feed and I hope you write again very soon!

 117. Hey just wanted to give you a quick heads up. The text in your content seem to be running off the screen in Chrome. I'm not sure if this is a formatting issue or something to do with web browser compatibility but I figured I'd post to let you know. The design look great though! Hope you get the problem solved soon. Many thanks

 118. Howdy just wanted to give you a quick heads up. The words in your post seem to be running off the screen in Internet explorer. I'm not sure if this is a formatting issue or something to do with internet browser compatibility but I figured I'd post to let you know. The design look great though! Hope you get the issue resolved soon. Kudos

 119. First of all I would like to say excellent blog! I had a quick question in which I'd like to ask if you don't mind. I was curious to find out how you center yourself and clear your mind prior to writing. I have had a difficult time clearing my mind in getting my thoughts out there. I truly do take pleasure in writing but it just seems like the first 10 to 15 minutes are usually lost just trying to figure out how to begin. Any recommendations or hints? Appreciate it!

 120. I'm not sure exactly why but this weblog is loading extremely slow for me. Is anyone else having this issue or is it a issue on my end? I'll check back later on and see if the problem still exists.

 121. Heya! I'm at work surfing around your blog from my new iphone 3gs! Just wanted to say I love reading through your blog and look forward to all your posts! Carry on the great work!

 122. Hi there! I know this is kind of off topic but I was wondering if you knew where I could get a captcha plugin for my comment form? I'm using the same blog platform as yours and I'm having trouble finding one? Thanks a lot!

 123. Hi! This is kind of off topic but I need some advice from an established blog. Is it very hard to set up your own blog? I'm not very techincal but I can figure things out pretty fast. I'm thinking about making my own but I'm not sure where to start. Do you have any points or suggestions? Many thanks

 124. Zune and iPod: Most people compare the Zune to the Touch, but after seeing how slim and surprisingly small and light it is, I consider it to be a rather unique hybrid that combines qualities of both the Touch and the Nano. It's very colorful and lovely OLED screen is slightly smaller than the touch screen, but the player itself feels quite a bit smaller and lighter. It weighs about 2/3 as much, and is noticeably smaller in width and height, while being just a hair thicker.

 125. Amazing blog! Is your theme custom made or did you download it from somewhere? A theme like yours with a few simple adjustements would really make my blog shine. Please let me know where you got your design. Appreciate it

 126. Hi! I just wanted to ask if you ever have any problems with hackers? My last blog (wordpress) was hacked and I ended up losing a few months of hard work due to no back up. Do you have any methods to stop hackers?

 127. Excellent blog! Do you have any recommendations for aspiring writers? I'm hoping to start my own site soon but I'm a little lost on everything. Would you recommend starting with a free platform like WordPress or go for a paid option? There are so many choices out there that I'm completely confused .. Any suggestions? Cheers!

 128. Superb blog! Do you have any recommendations for aspiring writers? I'm hoping to start my own site soon but I'm a little lost on everything. Would you recommend starting with a free platform like WordPress or go for a paid option? There are so many options out there that I'm completely confused .. Any tips? Thanks!

 129. Hmm it seems like your site ate my first comment (it was extremely long) so I guess I'll just sum it up what I had written and say, I'm thoroughly enjoying your blog. I too am an aspiring blog blogger but I'm still new to the whole thing. Do you have any suggestions for novice blog writers? I'd genuinely appreciate it.

 130. Hi, i read your blog occasionally and i own a similar one and i was just wondering if you get a lot of spam feedback? If so how do you stop it, any plugin or anything you can advise? I get so much lately it's driving me mad so any help is very much appreciated.

 131. I'm really enjoying the design and layout of your website. It's a very easy on the eyes which makes it much more enjoyable for me to come here and visit more often. Did you hire out a developer to create your theme? Superb work!

 132. Hello there! I could have sworn I've been to this site before but after reading through some of the post I realized it's new to me. Anyhow, I'm definitely delighted I found it and I'll be bookmarking and checking back frequently!

 133. Howdy! This is my first comment here so I just wanted to give a quick shout out and say I genuinely enjoy reading your blog posts. Can you suggest any other blogs/websites/forums that cover the same subjects? Thanks for your time!

 134. Hi there! I know this is kinda off topic but I was wondering which blog platform are you using for this site? I'm getting fed up of WordPress because I've had problems with hackers and I'm looking at alternatives for another platform. I would be great if you could point me in the direction of a good platform.

 135. Great blog! Is your theme custom made or did you download it from somewhere? A theme like yours with a few simple adjustements would really make my blog shine. Please let me know where you got your theme. Thank you

 136. Hi! Do you know if they make any plugins to help with SEO? I'm trying to get my blog to rank for some targeted keywords but I'm not seeing very good results. If you know of any please share. Cheers!

 137. Hey! This is my first visit to your blog! We are a group of volunteers and starting a new initiative in a community in the same niche. Your blog provided us beneficial information to work on. You have done a marvellous job!

 138. When I initially commented I clicked the “Notify me when new comments are added” checkbox and now each time a comment is added I get three emails with the same comment. Is there any way you can remove people from that service? Thank you!

 139. When I initially commented I clicked the “Notify me when new comments are added” checkbox and now each time a comment is added I get three e-mails with the same comment. Is there any way you can remove people from that service? Cheers!

 140. Appreciating the time and energy you put into your blog and in depth information you offer. It's awesome to come across a blog every once in a while that isn't the same out of date rehashed information. Wonderful read! I've bookmarked your site and I'm including your RSS feeds to my Google account.

 141. Between me and my husband we've owned more MP3 players over the years than I can count, including Sansas, iRivers, iPods (classic & touch), the Ibiza Rhapsody, etc. But, the last few years I've settled down to one line of players. Why? Because I was happy to discover how well-designed and fun to use the underappreciated (and widely mocked) Zunes are.

 142. When I originally commented I clicked the -Notify me when new comments are added- checkbox and now each time a comment is added I get four emails with the same comment. Is there any way you can remove me from that service? Thanks!

 143. Hello there! This post could not be written any better! Reading through this post reminds me of my good old room mate! He always kept talking about this. I will forward this write-up to him. Pretty sure he will have a good read. Many thanks for sharing!

 144. I'm curious to find out what blog platform you have been utilizing? I'm experiencing some minor security problems with my latest website and I would like to find something more secure. Do you have any suggestions?

 145. Zune and iPod: Most people compare the Zune to the Touch, but after seeing how slim and surprisingly small and light it is, I consider it to be a rather unique hybrid that combines qualities of both the Touch and the Nano. It's very colorful and lovely OLED screen is slightly smaller than the touch screen, but the player itself feels quite a bit smaller and lighter. It weighs about 2/3 as much, and is noticeably smaller in width and height, while being just a hair thicker.

 146. I'm really enjoying the design and layout of your site. It's a very easy on the eyes which makes it much more pleasant for me to come here and visit more often. Did you hire out a developer to create your theme? Superb work!

 147. My coder is trying to convince me to move to .net from PHP. I have always disliked the idea because of the costs. But he's tryiong none the less. I've been using Movable-type on a variety of websites for about a year and am anxious about switching to another platform. I have heard excellent things about blogengine.net. Is there a way I can transfer all my wordpress content into it? Any help would be really appreciated!

 148. Wonderful blog! I found it while browsing on Yahoo News. Do you have any tips on how to get listed in Yahoo News? I've been trying for a while but I never seem to get there! Appreciate it

 149. It's a pity you don't have a donate button! I'd certainly donate to this fantastic blog! I suppose for now i'll settle for bookmarking and adding your RSS feed to my Google account. I look forward to new updates and will share this website with my Facebook group. Talk soon!

 150. Wonderful blog! I found it while surfing around on Yahoo News. Do you have any tips on how to get listed in Yahoo News? I've been trying for a while but I never seem to get there! Thanks

 151. Thanks for your personal marvelous posting! I truly enjoyed reading it, you may be a great author.I will be sure to bookmark your blog and will come back later on. I want to encourage one to continue your great writing, have a nice day!

 152. Good day! Do you know if they make any plugins to assist with SEO? I'm trying to get my blog to rank for some targeted keywords but I'm not seeing very good gains. If you know of any please share. Thank you!

 153. Hi! I'm at work surfing around your blog from my new iphone! Just wanted to say I love reading your blog and look forward to all your posts! Keep up the superb work!

 154. Hello there! I know this is somewhat off topic but I was wondering if you knew where I could locate a captcha plugin for my comment form? I'm using the same blog platform as yours and I'm having difficulty finding one? Thanks a lot!

 155. Hmm is anyone else experiencing problems with the images on this blog loading? I'm trying to find out if its a problem on my end or if it's the blog. Any responses would be greatly appreciated.

 156. I'm really enjoying the design and layout of your website. It's a very easy on the eyes which makes it much more enjoyable for me to come here and visit more often. Did you hire out a designer to create your theme? Great work!

 157. I'm not sure why but this web site is loading extremely slow for me. Is anyone else having this issue or is it a issue on my end? I'll check back later on and see if the problem still exists.

 158. Hi! This is kind of off topic but I need some guidance from an established blog. Is it very difficult to set up your own blog? I'm not very techincal but I can figure things out pretty quick. I'm thinking about making my own but I'm not sure where to start. Do you have any ideas or suggestions? Many thanks

 159. Hello there! This post couldn't be written any better! Reading through this post reminds me of my good old room mate! He always kept talking about this. I will forward this article to him. Pretty sure he will have a good read. Thank you for sharing!

 160. Good day! Do you know if they make any plugins to assist with Search Engine Optimization? I'm trying to get my blog to rank for some targeted keywords but I'm not seeing very good results. If you know of any please share. Thank you!

 161. I know this if off topic but I'm looking into starting my own blog and was wondering what all is needed to get setup? I'm assuming having a blog like yours would cost a pretty penny? I'm not very web savvy so I'm not 100% sure. Any recommendations or advice would be greatly appreciated. Kudos

 162. Hello! I know this is kinda off topic nevertheless I'd figured I'd ask. Would you be interested in trading links or maybe guest writing a blog post or vice-versa? My blog discusses a lot of the same subjects as yours and I feel we could greatly benefit from each other. If you might be interested feel free to shoot me an email. I look forward to hearing from you! Terrific blog by the way!

 163. Do you have a spam issue on this site; I also am a blogger, and I was curious about your situation; we have developed some nice practices and we are looking to exchange strategies with other folks, please shoot me an email if interested.

 164. Howdy just wanted to give you a quick heads up. The words in your post seem to be running off the screen in Internet explorer. I'm not sure if this is a format issue or something to do with internet browser compatibility but I thought I'd post to let you know. The design look great though! Hope you get the issue fixed soon. Thanks

 165. Hey I am so excited I found your website, I really found you by error, while I was browsing on Askjeeve for something else, Regardless I am here now and would just like to say kudos for a remarkable post and a all round exciting blog (I also love the theme/design), I don’t have time to browse it all at the moment but I have saved it and also included your RSS feeds, so when I have time I will be back to read a lot more, Please do keep up the awesome work.

 166. Have you ever thought about including a little bit more than just your articles? I mean, what you say is fundamental and everything. Nevertheless just imagine if you added some great images or videos to give your posts more, “pop”! Your content is excellent but with pics and clips, this site could undeniably be one of the best in its niche. Amazing blog!

 167. First off I would like to say awesome blog! I had a quick question in which I'd like to ask if you do not mind. I was curious to know how you center yourself and clear your thoughts before writing. I have had difficulty clearing my thoughts in getting my thoughts out there. I do enjoy writing however it just seems like the first 10 to 15 minutes are wasted simply just trying to figure out how to begin. Any suggestions or hints? Thanks!

 168. Today, I went to the beach with my kids. I found a sea shell and gave it to my 4 year old daughter and said “You can hear the ocean if you put this to your ear.” She placed the shell to her ear and screamed. There was a hermit crab inside and it pinched her ear. She never wants to go back! LoL I know this is completely off topic but I had to tell someone!

 169. Greetings from Carolina! I'm bored at work so I decided to check out your blog on my iphone during lunch break. I enjoy the information you provide here and can't wait to take a look when I get home. I'm shocked at how fast your blog loaded on my mobile .. I'm not even using WIFI, just 3G .. Anyways, good site!

 170. Howdy would you mind letting me know which web host you're working with? I've loaded your blog in 3 different web browsers and I must say this blog loads a lot faster then most. Can you suggest a good hosting provider at a honest price? Many thanks, I appreciate it!

 171. Hmm is anyone else encountering problems with the pictures on this blog loading? I'm trying to find out if its a problem on my end or if it's the blog. Any feedback would be greatly appreciated.

 172. I know this if off topic but I'm looking into starting my own weblog and was curious what all is required to get set up? I'm assuming having a blog like yours would cost a pretty penny? I'm not very internet savvy so I'm not 100% certain. Any tips or advice would be greatly appreciated. Thanks

 173. It's a pity you don't have a donate button! I'd without a doubt donate to this outstanding blog! I suppose for now i'll settle for bookmarking and adding your RSS feed to my Google account. I look forward to fresh updates and will share this website with my Facebook group. Chat soon!

 174. I'm really enjoying the design and layout of your website. It's a very easy on the eyes which makes it much more enjoyable for me to come here and visit more often. Did you hire out a developer to create your theme? Fantastic work!

 175. Hello just wanted to give you a quick heads up. The text in your content seem to be running off the screen in Internet explorer. I'm not sure if this is a format issue or something to do with web browser compatibility but I thought I'd post to let you know. The style and design look great though! Hope you get the issue resolved soon. Cheers

 176. With havin so much content do you ever run into any issues of plagorism or copyright violation? My website has a lot of unique content I've either authored myself or outsourced but it seems a lot of it is popping it up all over the web without my authorization. Do you know any techniques to help reduce content from being ripped off? I'd definitely appreciate it.

 177. When I initially commented I clicked the “Notify me when new comments are added” checkbox and now each time a comment is added I get several e-mails with the same comment. Is there any way you can remove people from that service? Many thanks!

 178. Hey! Quick question that's entirely off topic. Do you know how to make your site mobile friendly? My website looks weird when browsing from my iphone4. I'm trying to find a theme or plugin that might be able to resolve this issue. If you have any recommendations, please share. Cheers!

 179. Hmm it looks like your site ate my first comment (it was extremely long) so I guess I'll just sum it up what I had written and say, I'm thoroughly enjoying your blog. I as well am an aspiring blog blogger but I'm still new to the whole thing. Do you have any helpful hints for inexperienced blog writers? I'd definitely appreciate it.

 180. At this time it looks like Expression Engine is the best blogging platform available right now. (from what I've read) Is that what you are using on your blog?

 181. Excellent post but I was wondering if you could write a litte more on this subject? I'd be very thankful if you could elaborate a little bit further. Thanks!

 182. I am curious to find out what blog system you happen to be working with? I'm experiencing some minor security issues with my latest blog and I'd like to find something more secure. Do you have any suggestions?

 183. Hi fantastic website! Does running a blog similar to this require a lot of work? I have virtually no knowledge of coding however I was hoping to start my own blog in the near future. Anyways, if you have any recommendations or techniques for new blog owners please share. I know this is off topic but I simply needed to ask. Thank you!

 184. I'm not sure exactly why but this blog is loading extremely slow for me. Is anyone else having this problem or is it a problem on my end? I'll check back later and see if the problem still exists.

 185. I don't know whether it's just me or if everybody else experiencing problems with your blog. It seems like some of the text on your content are running off the screen. Can someone else please provide feedback and let me know if this is happening to them too? This might be a issue with my web browser because I've had this happen before. Appreciate it

 186. Howdy this is kinda of off topic but I was wanting to know if blogs use WYSIWYG editors or if you have to manually code with HTML. I'm starting a blog soon but have no coding expertise so I wanted to get guidance from someone with experience. Any help would be enormously appreciated!

 187. Admiring the dedication you put into your site and in depth information you provide. It's nice to come across a blog every once in a while that isn't the same unwanted rehashed information. Excellent read! I've bookmarked your site and I'm adding your RSS feeds to my Google account.

 188. Today, while I was at work, my sister stole my iPad and tested to see if it can survive a 30 foot drop, just so she can be a youtube sensation. My apple ipad is now broken and she has 83 views. I know this is entirely off topic but I had to share it with someone!

 189. With havin so much written content do you ever run into any problems of plagorism or copyright infringement? My site has a lot of unique content I've either created myself or outsourced but it seems a lot of it is popping it up all over the internet without my agreement. Do you know any methods to help prevent content from being stolen? I'd certainly appreciate it.

 190. My partner and I absolutely love your blog and find the majority of your post's to be exactly what I'm looking for. Do you offer guest writers to write content for you? I wouldn't mind writing a post or elaborating on some of the subjects you write with regards to here. Again, awesome blog!

 191. Please let me know if you're looking for a writer for your site. You have some really good articles and I think I would be a good asset. If you ever want to take some of the load off, I'd really like to write some material for your blog in exchange for a link back to mine. Please blast me an email if interested. Regards!

 192. Wow that was odd. I just wrote an very long comment but after I clicked submit my comment didn't appear. Grrrr… well I'm not writing all that over again. Anyway, just wanted to say great blog!

 193. This design is incredible! You obviously know how to keep a reader entertained. Between your wit and your videos, I was almost moved to start my own blog (well, almost…HaHa!) Great job. I really enjoyed what you had to say, and more than that, how you presented it. Too cool!

 194. Howdy would you mind letting me know which hosting company you're using? I've loaded your blog in 3 completely different browsers and I must say this blog loads a lot faster then most. Can you recommend a good web hosting provider at a reasonable price? Thanks, I appreciate it!

 195. We stumbled over here coming from a different web address and thought I may as well check things out. I like what I see so now i am following you. Look forward to looking at your web page for a second time.

 196. Greetings! I know this is kind of off topic but I was wondering which blog platform are you using for this website? I'm getting tired of WordPress because I've had issues with hackers and I'm looking at options for another platform. I would be awesome if you could point me in the direction of a good platform.

 197. We stumbled over here coming from a different page and thought I might as well check things out. I like what I see so now i am following you. Look forward to checking out your web page yet again.

 198. Neat blog! Is your theme custom made or did you download it from somewhere? A design like yours with a few simple adjustements would really make my blog stand out. Please let me know where you got your design. Cheers

 199. I'm truly enjoying the design and layout of your blog. It's a very easy on the eyes which makes it much more enjoyable for me to come here and visit more often. Did you hire out a designer to create your theme? Excellent work!

 200. Hmm is anyone else encountering problems with the images on this blog loading? I'm trying to find out if its a problem on my end or if it's the blog. Any feed-back would be greatly appreciated.

 201. With havin so much written content do you ever run into any issues of plagorism or copyright violation? My website has a lot of completely unique content I've either created myself or outsourced but it looks like a lot of it is popping it up all over the internet without my agreement. Do you know any techniques to help reduce content from being stolen? I'd really appreciate it.

 202. Good day! This is my 1st comment here so I just wanted to give a quick shout out and tell you I truly enjoy reading your articles. Can you suggest any other blogs/websites/forums that cover the same subjects? Appreciate it!

 203. I was wondering if you ever thought of changing the structure of your blog? Its very well written; I love what youve got to say. But maybe you could a little more in the way of content so people could connect with it better. Youve got an awful lot of text for only having 1 or two images. Maybe you could space it out better?

 204. Appreciating the time and energy you put into your blog and in depth information you offer. It's good to come across a blog every once in a while that isn't the same outdated rehashed information. Excellent read! I've saved your site and I'm including your RSS feeds to my Google account.

 205. Hey there! I just wanted to ask if you ever have any trouble with hackers? My last blog (wordpress) was hacked and I ended up losing months of hard work due to no backup. Do you have any methods to protect against hackers?

 206. Please let me know if you're looking for a article writer for your blog. You have some really good articles and I believe I would be a good asset. If you ever want to take some of the load off, I'd absolutely love to write some material for your blog in exchange for a link back to mine. Please shoot me an email if interested. Regards!

 207. Howdy, i read your blog from time to time and i own a similar one and i was just wondering if you get a lot of spam comments? If so how do you prevent it, any plugin or anything you can recommend? I get so much lately it's driving me insane so any assistance is very much appreciated.

 208. Hi there just wanted to give you a brief heads up and let you know a few of the pictures aren't loading properly. I'm not sure why but I think its a linking issue. I've tried it in two different web browsers and both show the same outcome.

 209. Fantastic job, I was performing a google search and your internet site came up for homes for sale in Altamonte Springs, FL but anyway, I've enjoyed reading it, keep it up!

 210. I'll gear this review to 2 types of people: current Zune owners who are considering an upgrade, and people trying to decide between a Zune and an iPod. (There are other players worth considering out there, like the Sony Walkman X, but I hope this gives you enough info to make an informed decision of the Zune vs players other than the iPod line as well.)

 211. Excellent site you have here but I was wondering if you knew of any community forums that cover the same topics talked about here? I'd really like to be a part of online community where I can get responses from other experienced individuals that share the same interest. If you have any recommendations, please let me know. Appreciate it!

 212. Hello! This is kind of off topic but I need some advice from an established blog. Is it very difficult to set up your own blog? I'm not very techincal but I can figure things out pretty quick. I'm thinking about creating my own but I'm not sure where to start. Do you have any points or suggestions? Thanks

 213. With havin so much written content do you ever run into any issues of plagorism or copyright violation? My blog has a lot of unique content I've either created myself or outsourced but it seems a lot of it is popping it up all over the internet without my agreement. Do you know any solutions to help protect against content from being stolen? I'd genuinely appreciate it.

 214. Greetings! I've been reading your web site for a while now and finally got the bravery to go ahead and give you a shout out from New Caney Tx! Just wanted to mention keep up the fantastic job!

 215. My coder is trying to convince me to move to .net from PHP. I have always disliked the idea because of the costs. But he's tryiong none the less. I've been using Movable-type on a number of websites for about a year and am worried about switching to another platform. I have heard good things about blogengine.net. Is there a way I can import all my wordpress content into it? Any help would be really appreciated!

 216. Have you ever considered about adding a little bit more than just your articles? I mean, what you say is important and all. Nevertheless think about if you added some great images or videos to give your posts more, “pop”! Your content is excellent but with pics and videos, this site could certainly be one of the best in its field. Excellent blog!

 217. Neat blog! Is your theme custom made or did you download it from somewhere? A theme like yours with a few simple tweeks would really make my blog shine. Please let me know where you got your theme. Many thanks

 218. Have you ever thought about adding a little bit more than just your articles? I mean, what you say is fundamental and everything. Nevertheless think about if you added some great visuals or videos to give your posts more, “pop”! Your content is excellent but with images and video clips, this site could undeniably be one of the most beneficial in its niche. Awesome blog!

 219. Hmm is anyone else having problems with the images on this blog loading? I'm trying to figure out if its a problem on my end or if it's the blog. Any suggestions would be greatly appreciated.

 220. BTW, and I hope we do not drag this too long, but care to remind us just what kind of weapons were being used on Kurds by Saddams army? Towards the tune of hundreds of thousands of dead Talk about re-written history

 221. I know this if off topic but I'm looking into starting my own weblog and was curious what all is required to get setup? I'm assuming having a blog like yours would cost a pretty penny? I'm not very web savvy so I'm not 100% positive. Any suggestions or advice would be greatly appreciated. Kudos

 222. Please let me know if you're looking for a author for your site. You have some really great articles and I think I would be a good asset. If you ever want to take some of the load off, I'd absolutely love to write some articles for your blog in exchange for a link back to mine. Please blast me an e-mail if interested. Kudos!

 223. Hi there just wanted to give you a quick heads up. The words in your article seem to be running off the screen in Chrome. I'm not sure if this is a format issue or something to do with web browser compatibility but I thought I'd post to let you know. The design and style look great though! Hope you get the issue resolved soon. Thanks

 224. Thanks for your personal marvelous posting! I certainly enjoyed reading it, you could be a great author.I will always bookmark your blog and will often come back someday. I want to encourage that you continue your great job, have a nice day!

 225. augmentin and probiotics augmentin drip augmentin cloxacillin combination augmentin dose for dogs augmentin duo ft tab augmentin side effects liver augmentin characteristics

 226. My partner and I stumbled over here coming from a different website and thought I might as well check things out. I like what I see so now i'm following you. Look forward to going over your web page repeatedly.

 227. With havin so much content do you ever run into any issues of plagorism or copyright infringement? My site has a lot of completely unique content I've either created myself or outsourced but it appears a lot of it is popping it up all over the internet without my agreement. Do you know any methods to help prevent content from being ripped off? I'd really appreciate it.

 228. Everybody needs to be the part of love. This may be your own dream as well. However the most effective thing is the fact you should anticipate enjoy each simple moment in time which you have. And you will be feeling far more energetic then. It could have a great pleasurable effect on your life. You can find people who will have a great delight in conditions of his job but unfortunately in his heart and soul he's very sad. Such people are commonly found at each breath and length of metropolis so far.

 229. Most appropriate the human race messages function to show your and present exclusive chance with particular couple. Beginer appear system in advance of raucous folks will most likely always be aware most with the golden value off presentation, which can be a person’s truck. very best man jokes

 230. I'm not sure why but this site is loading very slow for me. Is anyone else having this issue or is it a issue on my end? I'll check back later and see if the problem still exists.

 231. Wow! This blog looks just like my old one! It's on a completely different subject but it has pretty much the same layout and design. Superb choice of colors!

 232. I'm having some problems with Firefox, so I want to uninstall it and then reinstall it. But I want to save all my bookmarks, so can I save my bookmarks to my computer, and then import them back to Firefox once I reinstall it? Thanks for the help..

 233. Vous ne trouvez pas l'amour, vous avez une difficulté de réaliser vos projets, de trouver un boulot ou vous gagnez de l'argent mais n'arrivez pas à réaliser quoique ce soit dans la vie ou vous avez des problèmes pour tomber enceinte, visiter BlackMa un plateforme de grands maîtres spirituels Africains qui sauront vous apporter des réponses et des solutions rapides. http://www.blackma.be

 234. This internet site is genuinely a walk-through for all with the info you wanted about this and didn’t know who to ask. Glimpse here, and you may definitely discover it.

 235. My Firefox stopped working saying the server wasn't found but Internet Explorers still works. I used to use firefox all the time but only recently it stopped working. I already checked the firewall and it allows firefox so i don't know what's wrong..

 236. Valuable info. Lucky me I found your website by accident, and I am shocked why this accident did not happened earlier! I bookmarked it.

 237. I am using the ja_purity2 and have confined the template to the centre of the screen (much like the joomla website). Now I want to add a shadow on the left and right of the “confined” template/website but have no idea on how to do it.. Any help would be appreciated.. Thank You in advance..

 238. With havin so a lot content material do you ever run into any issues of plagorism or copyright infringement? My site has lots of exclusive content I’ve either developed myself or outsourced but it appears a lot of it is popping it up all over the internet without my authorization. Do you know any strategies to help avoid content material from being ripped off? I’d genuinely appreciate it.

 239. I'm so happy to read this. This is the kind of manual that needs to be given and not the random misinformation that is at the other blogs. Appreciate your sharing this best doc.

 240. Vous ne trouvez pas l'amour, vous avez une difficulté de réaliser vos projets, de trouver un boulot ou vous gagnez de l'argent mais n'arrivez pas à réaliser quoique ce soit dans la vie ou vous avez des problèmes pour tomber enceinte, visiter BlackMa un plateforme de grands maîtres spirituels Africains qui sauront vous apporter des réponses et des solutions rapides. http://www.blackma.be

 241. I have written several articles and posted them on internet article directories. All directories I have posted on state that if others wish to use the article they must place the author's link/s along with the article. I have found a website that used my article and did not give me any credit (including adding my name). Is there anything I can do about this?.

 242. Woah! I'm really digging the template/theme of this site. It's simple, yet effective. A lot of times it's difficult to get that “perfect balance” between superb usability and visual appearance. I must say that you've done a great job with this. Additionally, the blog loads extremely quick for me on Firefox. Superb Blog!

 243. It's a pity you don't have a donate button! I'd most certainly donate to this brilliant blog! I suppose for now i'll settle for bookmarking and adding your RSS feed to my Google account. I look forward to fresh updates and will talk about this blog with my Facebook group. Talk soon!

 244. Today, while I was at work, my sister stole my iPad and tested to see if it can survive a 40 foot drop, just so she can be a youtube sensation. My apple ipad is now destroyed and she has 83 views. I know this is entirely off topic but I had to share it with someone!

 245. I needed to compose you that little observation so as to thank you as before regarding the pretty basics you’ve discussed here. This is really tremendously open-handed with people like you to provide extensively exactly what many people could possibly have advertised as an electronic book to help make some profit on their own, even more so seeing that you could have tried it in the event you decided. The pointers additionally worked like the fantastic way to understand that many people have a similar passion just like my personal own to learn much more on the topic of this condition. I am certain there are thousands of more fun opportunities in the future for folks who scan through your blog.

 246. You’ll save lots of your time if you utilize one amongst those instant shipping calculators on-line.They can carry every category of vehicles to different places and you do not have to worry about anything. Political limits are additionally irrelevant despite the fact that it needs to watch the necessities of the International Laws and Regulations.

 247. Great blog here! Also your web site loads up fast! What web host are you using? Can I get your affiliate link to your host? I wish my site loaded up as quickly as yours lol

 248. This is really interesting, You’re quite a competent article author. I have signed up with your feed and furthermore , count on reading all of your extraordinary write-ups. In addition, I’ve shared your webpage throughout our social networks.

 249. Have you ever thought about creating an e-book or guest authoring on other websites? I have a blog based on the same ideas you discuss and would really like to have you share some stories/information. I know my visitors would enjoy your work. If you are even remotely interested, feel free to send me an email.

 250. Hello there, just became alert to your blog through Google, and found that it's really informative. I am gonna watch out for brussels. I will be grateful if you continue this in future. Lots of people will be benefited from your writing. Cheers!

 251. Definitely believe that which you stated. Your favorite reason seemed to be on the net the easiest thing to be aware of. I say to you, I certainly get irked while people consider worries that they just do not know about. You managed to hit the nail upon the top and also defined out the whole thing without having side-effects , people can take a signal. Will likely be back to get more. Thanks

 252. Wow! This could be one particular of the most helpful blogs We've ever arrive across on this subject. Basically Fantastic. I am also a specialist in this topic so I can understand your hard work.

 253. Wow! This can be one particular of the most beneficial blogs We have ever arrive across on this subject. Actually Fantastic. I'm also a specialist in this topic so I can understand your hard work.

 254. I am speechless. This is a extremely good website as well as genuinely attractive very. Nice paintings! That’s now not truly so much coming from an novice publisher comparable me, nevertheless it’s all I may simply exclaim after diving into your posts. immense grammar as well as vocabulary. Now not similar to different blogs. You in point of fact understand what you?re speaking approximately too. Such a lot that you just made me need to discover further. Your weblog has grow to be a stepping stone for me, my friend.

 255. Greetings! This is my first visit to your blog! We are a group of volunteers and starting a new initiative in a community in the same niche. Your blog provided us valuable information to work on. You have done a wonderful job!

 256. Howdy! This post couldn't be written any better! Reading through this post reminds me of my good old room mate! He always kept chatting about this. I will forward this post to him. Fairly certain he will have a good read. Thanks for sharing!

 257. I was curious if you ever thought of changing the structure of your blog? Its very well written; I love what youve got to say. But maybe you could a little more in the way of content so people could connect with it better. Youve got an awful lot of text for only having 1 or two pictures. Maybe you could space it out better?

 258. I was wondering if you ever thought of changing the layout of your website? Its very well written; I love what youve got to say. But maybe you could a little more in the way of content so people could connect with it better. Youve got an awful lot of text for only having one or 2 pictures. Maybe you could space it out better?

 259. First off I want to say superb blog! I had a quick question that I'd like to ask if you don't mind. I was interested to know how you center yourself and clear your head before writing. I have had a hard time clearing my mind in getting my ideas out. I do take pleasure in writing but it just seems like the first 10 to 15 minutes are wasted simply just trying to figure out how to begin. Any recommendations or tips? Thank you!

 260. Il nous arrive souvent d'aimer une personne, énormément et de ne malheureusement pas pourvoir recevoir la réciproque des sentiments en retour. Blackma reste je pense le meilleur endroit pour trouver des maitres spirituels, des marabouts sérieux pour vous aider à rompre ces forces négatives qui nous entourent et nous empêchent d'être heureux avec celui ou celle que nous aimons. Je vous conseille de visiter http://www.blackma.be

 261. Great info and straight to the point. I don't know if this is truly the best place to ask but do you people have any thoughts on where to hire some professional writers? Thanks 🙂

 262. Thanks for sharing excellent informations. Your web-site is so cool. I'm impressed by the details that you've on this site. It reveals how nicely you perceive this subject. Bookmarked this web page, will come back for more articles. You, my friend, ROCK! I found simply the info I already searched all over the place and simply couldn't come across. What a great website.

 263. Hey there, I think your blog might be having browser compatibility issues. When I look at your blog in Safari, it looks fine but when opening in Internet Explorer, it has some overlapping. I just wanted to give you a quick heads up! Other then that, awesome blog!

 264. Draftkings promo code : DraftKings will provide a free cash ticket into your player account after your 1st deposit and draftkings promo code.The free ticket bonus is only available on your 1st deposit with the use of draftkings promo code. Click and use this draftkings promo code now

 265. At this time it seems like BlogEngine is the best blogging platform available right now. (from what I've read) Is that what you are using on your blog?

 266. I was wondering if you ever thought of changing the layout of your blog? Its very well written; I love what youve got to say. But maybe you could a little more in the way of content so people could connect with it better. Youve got an awful lot of text for only having one or 2 pictures. Maybe you could space it out better?

 267. Hello would you mind letting me know which hosting company you're utilizing? I've loaded your blog in 3 different browsers and I must say this blog loads a lot quicker then most. Can you suggest a good internet hosting provider at a reasonable price? Thanks, I appreciate it!

 268. Hey there! I've been following your site for some time now and finally got the bravery to go ahead and give you a shout out from Porter Texas! Just wanted to mention keep up the fantastic job!

 269. Il nous arrive souvent d'aimer une personne, énormément et de ne malheureusement pas pourvoir recevoir la réciproque des sentiments en retour. Blackma reste je pense le meilleur endroit pour trouver des maitres spirituels, des marabouts sérieux pour vous aider à rompre ces forces négatives qui nous entourent et nous empêchent d'être heureux avec celui ou celle que nous aimons. Je vous conseille de visiter http://www.blackma.be

 270. Nice blog here! Additionally your website a lot up very fast! What web host are you using? Can I get your associate link on your host? I want my website loaded up as quickly as yours lol

 271. I am not sure where you are getting your info, but great topic. I needs to spend some time learning much more or understanding more. Thanks for fantastic info I was looking for this info for my mission.

 272. Have you ever considered publishing an e-book or guest authoring on other sites? I have a blog based upon on the same information you discuss and would really like to have you share some stories/information. I know my visitors would value your work. If you're even remotely interested, feel free to shoot me an e mail.

 273. Appreciating the time and energy you put into your site and detailed information you offer. It's nice to come across a blog every once in a while that isn't the same old rehashed material. Wonderful read! I've bookmarked your site and I'm adding your RSS feeds to my Google account.

 274. Admiring the dedication you put into your blog and detailed information you offer. It's good to come across a blog every once in a while that isn't the same old rehashed information. Great read! I've bookmarked your site and I'm including your RSS feeds to my Google account.

 275. Hi there terrific website! Does running a blog like this take a massive amount work? I have absolutely no knowledge of computer programming however I was hoping to start my own blog in the near future. Anyhow, should you have any suggestions or techniques for new blog owners please share. I know this is off topic nevertheless I simply needed to ask. Thanks a lot!

 276. I’m not that much of a online reader to be honest but your blogs really nice, keep it up! I'll go ahead and bookmark your website to come back later. Cheers

 277. Do you have a spam issue on this site; I also am a blogger, and I was curious about your situation; we have developed some nice procedures and we are looking to exchange solutions with others, please shoot me an e-mail if interested.

 278. Is any person here with facebook as well as want to friend myself? What exactly are your own twitting names, it is a excellent submit by the way. Also is there a good RSS feed I could not find it?

 279. Today, I went to the beach with my children. I found a sea shell and gave it to my 4 year old daughter and said “You can hear the ocean if you put this to your ear.” She placed the shell to her ear and screamed. There was a hermit crab inside and it pinched her ear. She never wants to go back! LoL I know this is completely off topic but I had to tell someone!

 280. It is appropriate time to make some plans for the future and it is time to be happy. I've read this post and if I could I desire to suggest you some interesting things or tips. Perhaps you can write next articles referring to this article. I desire to read even more things about it!

 281. I know this if off topic but I'm looking into starting my own weblog and was curious what all is required to get set up? I'm assuming having a blog like yours would cost a pretty penny? I'm not very internet savvy so I'm not 100% certain. Any tips or advice would be greatly appreciated. Appreciate it

 282. Okay so I have two blogs, one with blogger and one with wordpress, both have the same content. However, no one is visiting my blogger site, while people are visiting the wordpress one. How can I increase traffic on the blogger site?.

 283. Very good blog! Do you have any helpful hints for aspiring writers? I'm planning to start my own site soon but I'm a little lost on everything. Would you advise starting with a free platform like WordPress or go for a paid option? There are so many options out there that I'm totally overwhelmed .. Any tips? Appreciate it!

 284. Good day! I could have sworn I've been to this blog before but after browsing through some of the post I realized it's new to me. Anyhow, I'm definitely delighted I found it and I'll be bookmarking and checking back often!

 285. Hmm is anyone else having problems with the pictures on this blog loading? I'm trying to determine if its a problem on my end or if it's the blog. Any feedback would be greatly appreciated.

 286. My programmer is trying to persuade me to move to .net from PHP. I have always disliked the idea because of the costs. But he's tryiong none the less. I've been using Movable-type on a variety of websites for about a year and am nervous about switching to another platform. I have heard excellent things about blogengine.net. Is there a way I can import all my wordpress posts into it? Any help would be greatly appreciated!

 287. My programmer is trying to persuade me to move to .net from PHP. I have always disliked the idea because of the expenses. But he's tryiong none the less. I've been using Movable-type on numerous websites for about a year and am anxious about switching to another platform. I have heard great things about blogengine.net. Is there a way I can transfer all my wordpress posts into it? Any kind of help would be greatly appreciated!

 288. Hey there! Would you mind if I share your blog with my facebook group? There's a lot of people that I think would really appreciate your content. Please let me know. Thanks

 289. I have recently started a website, the info you offer on this web site has helped me greatly. Thank you for all of your time & work. “The very ink with which history is written is merely fluid prejudice.” by Mark Twain.

 290. My spouse and I stumbled over here from a different web page and thought I might as well check things out. I like what I see so now i am following you. Look forward to looking over your web page for a second time.

 291. Have you ever thought about adding a little bit more than just your articles? I mean, what you say is fundamental and everything. But imagine if you added some great graphics or video clips to give your posts more, “pop”! Your content is excellent but with pics and clips, this website could certainly be one of the greatest in its field. Superb blog!

 292. Hmm is anyone else experiencing problems with the images on this blog loading? I'm trying to determine if its a problem on my end or if it's the blog. Any feedback would be greatly appreciated.

 293. Do you have a spam problem on this site; I also am a blogger, and I was wanting to know your situation; many of us have created some nice practices and we are looking to swap solutions with others, why not shoot me an e-mail if interested.

 294. Does your website have a contact page? I'm having a tough time locating it but, I'd like to send you an e-mail. I've got some recommendations for your blog you might be interested in hearing. Either way, great site and I look forward to seeing it grow over time.

 295. I was wondering if you ever considered changing the page layout of your site? Its very well written; I love what youve got to say. But maybe you could a little more in the way of content so people could connect with it better. Youve got an awful lot of text for only having one or two images. Maybe you could space it out better?

 296. Have you ever considered about including a little bit more than just your articles? I mean, what you say is valuable and all. Nevertheless imagine if you added some great images or videos to give your posts more, “pop”! Your content is excellent but with images and videos, this site could certainly be one of the very best in its niche. Terrific blog!

 297. I’m truly enjoying the design and layout of your site. It’s a very easy on the eyes which makes it much more enjoyable for me to come here and visit more often. Did you hire out a designer to create your theme? Superb work!

 298. Hey there! I know this is kinda off topic but I was wondering which blog platform are you using for this site? I'm getting fed up of WordPress because I've had issues with hackers and I'm looking at options for another platform. I would be awesome if you could point me in the direction of a good platform.

 299. A few issues i've seen in terms of laptop or computer memory is that often you will find features such as SDRAM, DDR etc, that should fit in with the specs of the mother board. If the private computer’s motherboard is reasonably current while there are no operating-system issues, improving the memory literally will take under a couple of hours. It is among the easiest computer upgrade types of procedures one can envision. Thanks for sharing your concepts.

 300. I love your blog.. very nice colors & theme. Did you design this website yourself or did you hire someone to do it for you? Plz answer back as I'm looking to design my own blog and would like to find out where u got this from. thank you

 301. I have been absent for a while, but now I remember why I used to love this website. Thanks, I'll try and check back more frequently. How frequently you update your web site?

 302. Hey There. I found your blog the use of msn. This is a very smartly written article. I will make sure to bookmark it and return to learn more of your helpful information. Thank you for the post. I’ll definitely comeback.

 303. Have you ever considered writing an ebook or guest authoring on other blogs? I have a blog based on the same subjects you discuss and would love to have you share some stories/information. I know my viewers would appreciate your work. If you are even remotely interested, feel free to send me an e mail.

 304. Awesome website you have here but I was wondering if you knew of any community forums that cover the same topics talked about in this article? I'd really love to be a part of community where I can get opinions from other knowledgeable people that share the same interest. If you have any recommendations, please let me know. Thanks a lot!

 305. Hey! This is kind of off topic but I need some guidance from an established blog. Is it very hard to set up your own blog? I'm not very techincal but I can figure things out pretty quick. I'm thinking about setting up my own but I'm not sure where to start. Do you have any ideas or suggestions? Thanks

 306. There are a lot of blogging sites dedicated to celebrities (ex. Perez Hilton), love, fashion, travel, and food. But, how do I start one of my own specialty?.

 307. Great blog here! Also your website lots up fast! What host are you the use of? Can I get your affiliate hyperlink on your host? I want my site loaded up as quickly as yours lol

 308. I will immediately clutch your rss as I can not find your e-mail subscription link or newsletter service. Do you've any? Please allow me know so that I could subscribe. Thanks.

 309. An interesting discussion is really worth feedback. I think that you ought to compose more about this subject, it may not be a taboo subject but usually folks are lack of to dicuss on these topics. To a higher. Cheers

 310. My coder is trying to persuade me to move to .net from PHP. I have always disliked the idea because of the expenses. But he's tryiong none the less. I've been using Movable-type on a number of websites for about a year and am worried about switching to another platform. I have heard fantastic things about blogengine.net. Is there a way I can import all my wordpress content into it? Any kind of help would be really appreciated!

 311. My partner and I stumbled over here by a different page and thought I might check things out. I like what I see so now i am following you. Look forward to checking out your web page repeatedly.

 312. It didn't used to, the Specs are Nvidia 5500gt, 1gb RAM, so on, I know it's not the latest computer out there, it's mostly for playing very old games or surfing the internet. The computer automatically restarts at the beginning of a streaming video, it doesn't even try to run it. I ran the computer in safe mode with networking at was able to stream video but there was no sound. It used to be able to stream video..

 313. Hello! This is kind of off topic but I need some help from an established blog. Is it tough to set up your own blog? I'm not very techincal but I can figure things out pretty fast. I'm thinking about setting up my own but I'm not sure where to start. Do you have any ideas or suggestions? Appreciate it

 314. Amazing blog! Is your theme custom made or did you download it from somewhere? A design like yours with a few simple adjustements would really make my blog shine. Please let me know where you got your theme. Bless you

 315. the most common table lamp these days nonetheless use incandescent lamp but some of them use compact fluorescent lamps which are cool to touch..

 316. Does your site have a contact page? I'm having a tough time locating it but, I'd like to shoot you an email. I've got some suggestions for your blog you might be interested in hearing. Either way, great blog and I look forward to seeing it expand over time.

 317. My partner and I stumbled over here from a different web page and thought I might as well check things out. I like what I see so now i am following you. Look forward to exploring your web page yet again.

 318. Hi there just wanted to give you a quick heads up and let you know a few of the pictures aren't loading properly. I'm not sure why but I think its a linking issue. I've tried it in two different web browsers and both show the same outcome.

 319. Oh my goodness! An article dude that is amazing. Thank you However I am having problems with ur rss . Don?t see why struggling to contribute to they. Can there be individuals getting rss problem that is identical? Anyone who understands kindly react. Thnkx

 320. Hey there! I'm at work browsing your blog from my new apple iphone! Just wanted to say I love reading through your blog and look forward to all your posts! Keep up the great work!

 321. Howdy! This post couldn't be written any better! Reading through this post reminds me of my good old room mate! He always kept talking about this. I will forward this post to him. Fairly certain he will have a good read. Many thanks for sharing!

 322. It's a shame you don't have a donate button! I'd certainly donate to this outstanding blog! I suppose for now i'll settle for bookmarking and adding your RSS feed to my Google account. I look forward to fresh updates and will talk about this site with my Facebook group. Chat soon!

 323. I would like to thnkx for the efforts you've put in writing this website. I am hoping the same high-grade blog post from you in the upcoming also. Actually your creative writing abilities has inspired me to get my own blog now. Really the blogging is spreading its wings quickly. Your write up is a good example of it.

 324. It's really a nice and helpful piece of information. I'm satisfied that you shared this useful information with us. Please keep us informed like this. Thanks for sharing.

 325. Please let me know if you're looking for a article writer for your weblog. You have some really good articles and I feel I would be a good asset. If you ever want to take some of the load off, I'd absolutely love to write some articles for your blog in exchange for a link back to mine. Please blast me an e-mail if interested. Thank you!

 326. Awesome blog! Is your theme custom made or did you download it from somewhere? A design like yours with a few simple tweeks would really make my blog jump out. Please let me know where you got your design. Many thanks

 327. Hey! I could have sworn I've been to this blog before but after browsing through some of the post I realized it's new to me. Anyways, I'm definitely glad I found it and I'll be book-marking and checking back often!

 328. 895553 972965Hello! Ive been following your blog for a while now and finally got the courage to go ahead and give you a shout out from Kingwood Texas! Just wanted to mention keep up the good work! 85106

 329. You'll find some intriguing points over time in this posting but I don’t determine if I see these people center to heart. There is certainly some validity but I will take hold opinion until I appear into it further. Good post , thanks and that we want a lot much more! Put into FeedBurner also

 330. Povratni ping: My Homepage
 331. obviously like your website but you need to check the spelling on quite a few of your posts. Many of them are rife with spelling issues and I find it very troublesome to tell the reality however I'll definitely come back again.

 332. Hi there! This article could not be written any better! Looking through this post reminds me of my previous roommate! He constantly kept preaching about this. I’ll forward this information to him. Fairly certain he’s going to have a good read. Thanks for sharing!

 333. Hi! I understand this is somewhat off-topic but I had to ask. Does running a well-established website such as yours take a lot of work? I'm brand new to writing a blog but I do write in my diary daily. I'd like to start a blog so I can share my personal experience and feelings online. Please let me know if you have any suggestions or tips for brand new aspiring bloggers. Appreciate it!

 334. Hi there! Do you know if they make any plugins to assist with SEO? I'm trying to get my blog to rank for some targeted keywords but I'm not seeing very good results. If you know of any please share. Cheers!

 335. I'm really enjoying the design and layout of your blog. It's a very easy on the eyes which makes it much more pleasant for me to come here and visit more often. Did you hire out a developer to create your theme? Outstanding work!

 336. I'm really enjoying the design and layout of your blog. It's a very easy on the eyes which makes it much more enjoyable for me to come here and visit more often. Did you hire out a developer to create your theme? Great work!

 337. Heya i am for the first time here. I found this board and I find It truly useful & it helped me out a lot. I hope to give something back and aid others like you aided me.

 338. When I initially commented I clicked the “Notify me when new comments are added” checkbox and now each time a comment is added I get four e-mails with the same comment. Is there any way you can remove people from that service? Appreciate it!

 339. you're truly a excellent webmaster. The web site loading velocity is amazing. It sort of feels that you are doing any unique trick. In addition, The contents are masterpiece. you've done a great activity on this topic!

 340. Excellent site you have here but I was wondering if you knew of any community forums that cover the same topics talked about in this article? I'd really like to be a part of community where I can get feed-back from other experienced people that share the same interest. If you have any suggestions, please let me know. Appreciate it!

 341. I loved as much as you will receive carried out right here. The sketch is attractive, your authored material stylish. nonetheless, you command get got an edginess over that you wish be delivering the following. unwell unquestionably come more formerly again since exactly the same nearly very often inside case you shield this hike.

 342. Write more, thats all I have to say. Literally, it seems as though you relied on the video to make your point. You clearly know what youre talking about, why waste your intelligence on just posting videos to your blog when you could be giving us something informative to read?

 343. Hi I am so excited I found your web site, I really found you by error, while I was browsing on Yahoo for something else, Nonetheless I am here now and would just like to say many thanks for a fantastic post and a all round thrilling blog (I also love the theme/design), I don’t have time to look over it all at the minute but I have saved it and also added in your RSS feeds, so when I have time I will be back to read a lot more, Please do keep up the fantastic work.

 344. Hi would you mind stating which blog platform you're using? I'm looking to start my own blog soon but I'm having a hard time choosing between BlogEngine/Wordpress/B2evolution and Drupal. The reason I ask is because your design and style seems different then most blogs and I'm looking for something unique. P.S My apologies for getting off-topic but I had to ask!

 345. I'm not sure exactly why but this blog is loading extremely slow for me. Is anyone else having this issue or is it a problem on my end? I'll check back later on and see if the problem still exists.

 346. With havin so much content do you ever run into any problems of plagorism or copyright violation? My blog has a lot of completely unique content I've either authored myself or outsourced but it looks like a lot of it is popping it up all over the web without my authorization. Do you know any solutions to help reduce content from being stolen? I'd truly appreciate it.

 347. The other day, while I was at work, my cousin stole my apple ipad and tested to see if it can survive a 40 foot drop, just so she can be a youtube sensation. My iPad is now broken and she has 83 views. I know this is entirely off topic but I had to share it with someone!

 348. Hi there! This is kind of off topic but I need some help from an established blog. Is it tough to set up your own blog? I'm not very techincal but I can figure things out pretty fast. I'm thinking about making my own but I'm not sure where to start. Do you have any ideas or suggestions? Cheers

 349. Does your blog have a contact page? I'm having trouble locating it but, I'd like to send you an email. I've got some creative ideas for your blog you might be interested in hearing. Either way, great website and I look forward to seeing it improve over time.

 350. I am curious to find out what blog system you happen to be working with? I'm having some small security issues with my latest website and I'd like to find something more secure. Do you have any solutions?

 351. Awesome blog! Do you have any recommendations for aspiring writers? I'm planning to start my own website soon but I'm a little lost on everything. Would you suggest starting with a free platform like WordPress or go for a paid option? There are so many choices out there that I'm totally overwhelmed .. Any ideas? Many thanks!

 352. F*ckin’ tremendous things here. I am very happy to see your post. Thanks so much and i'm taking a look ahead to contact you. Will you kindly drop me a e-mail?

 353. What i don't realize is in reality how you are now not actually a lot more well-favored than you might be now. You are very intelligent. You understand therefore considerably in terms of this matter, produced me for my part consider it from so many numerous angles. Its like women and men are not interested until it's one thing to do with Girl gaga! Your personal stuffs outstanding. At all times handle it up!

 354. Whats Going down i'm new to this, I stumbled upon this I've discovered It positively helpful and it has helped me out loads. I am hoping to contribute & aid different customers like its helped me. Good job.

 355. I think other web-site proprietors should take this web site as an model, very clean and magnificent user genial style and design, let alone the content. You're an expert in this topic!

 356. Good day! I just want to give a huge thumbs up for the great info you've got here on this post. I can be coming again to your blog for extra soon.

 357. As a result you’ll need ultra powerful online enterprise suggestions to maintain operating in finding into matters appropriate your incredible web-based work. MLM

 358. This design is incredible! You obviously know how to keep a reader amused. Between your wit and your videos, I was almost moved to start my own blog (well, almost…HaHa!) Wonderful job. I really enjoyed what you had to say, and more than that, how you presented it. Too cool!

 359. I¡¦ve learn several just right stuff here. Definitely value bookmarking for revisiting. I surprise how much effort you set to create this sort of great informative web site.

 360. I haven't checked in here for a while as I thought it was getting boring, but the last few posts are good quality so I guess I will add you back to my daily bloglist. You deserve it my friend 🙂

 361. I've been surfing online greater than 3 hours nowadays, yet I by no means found any interesting article like yours. It is lovely price enough for me. Personally, if all site owners and bloggers made just right content material as you did, the web can be much more useful than ever before.

 362. magnificent issues altogether, you simply received a logo new reader. What could you suggest about your put up that you just made a few days ago? Any positive?

 363. My spouse and I absolutely love your blog and find many of your post's to be what precisely I'm looking for. Does one offer guest writers to write content for you? I wouldn't mind writing a post or elaborating on most of the subjects you write concerning here. Again, awesome web site!

 364. We stumbled over here different website and thought I may as well check things out. I like what I see so now i'm following you. Look forward to going over your web page for a second time.

 365. I do agree with all the concepts you've presented in your post. They're really convincing and can certainly work. Still, the posts are very short for newbies. Could you please prolong them a little from next time? Thanks for the post.

 366. My spouse and I stumbled over here from a different web address and thought I may as well check things out. I like what I see so i am just following you. Look forward to finding out about your web page again.

 367. Whats up this is kinda of off topic but I was wondering if blogs use WYSIWYG editors or if you have to manually code with HTML. I'm starting a blog soon but have no coding expertise so I wanted to get guidance from someone with experience. Any help would be greatly appreciated!

 368. Have you ever thought about writing an ebook or guest authoring on other websites? I have a blog centered on the same subjects you discuss and would love to have you share some stories/information. I know my visitors would value your work. If you're even remotely interested, feel free to send me an e-mail.

 369. I found your weblog web site on google and test a couple of of your early posts. Continue to keep up the very good operate. I simply additional up your RSS feed to my MSN Information Reader. Seeking forward to reading extra from you in a while!…

 370. Heya! I just wanted to ask if you ever have any problems with hackers? My last blog (wordpress) was hacked and I ended up losing several weeks of hard work due to no data backup. Do you have any solutions to prevent hackers?

 371. It's a shame you don't have a donate button! I'd without a doubt donate to this fantastic blog! I guess for now i'll settle for bookmarking and adding your RSS feed to my Google account. I look forward to brand new updates and will share this website with my Facebook group. Talk soon!

 372. We absolutely love your blog and find a lot of your post's to be what precisely I'm looking for. Would you offer guest writers to write content to suit your needs? I wouldn't mind composing a post or elaborating on many of the subjects you write concerning here. Again, awesome weblog!

 373. Greetings! I know this is kinda off topic but I was wondering which blog platform are you using for this site? I'm getting tired of WordPress because I've had issues with hackers and I'm looking at alternatives for another platform. I would be great if you could point me in the direction of a good platform.

 374. Today, I went to the beachfront with my kids. I found a sea shell and gave it to my 4 year old daughter and said “You can hear the ocean if you put this to your ear.” She placed the shell to her ear and screamed. There was a hermit crab inside and it pinched her ear. She never wants to go back! LoL I know this is entirely off topic but I had to tell someone!

 375. Howdy terrific website! Does running a blog like this require a lot of work? I've virtually no expertise in programming however I was hoping to start my own blog in the near future. Anyhow, if you have any suggestions or tips for new blog owners please share. I know this is off subject but I just had to ask. Many thanks!

 376. Greetings from Ohio! I'm bored to tears at work so I decided to browse your blog on my iphone during lunch break. I really like the knowledge you provide here and can't wait to take a look when I get home. I'm surprised at how fast your blog loaded on my cell phone .. I'm not even using WIFI, just 3G .. Anyways, very good blog!

 377. Hi! I know this is kind of off topic but I was wondering which blog platform are you using for this website? I'm getting sick and tired of WordPress because I've had issues with hackers and I'm looking at options for another platform. I would be fantastic if you could point me in the direction of a good platform.

 378. It's a pity you don't have a donate button! I'd certainly donate to this excellent blog! I guess for now i'll settle for book-marking and adding your RSS feed to my Google account. I look forward to fresh updates and will share this blog with my Facebook group. Talk soon!

 379. Do you mind if I quote a couple of your articles as long as I provide credit and sources back to your website? My blog site is in the very same area of interest as yours and my users would definitely benefit from some of the information you present here. Please let me know if this alright with you. Thanks a lot!

 380. Hi there! This is my 1st comment here so I just wanted to give a quick shout out and say I genuinely enjoy reading through your blog posts. Can you recommend any other blogs/websites/forums that cover the same subjects? Thanks!

 381. I would like to show my gratitude for your kindness for men and women that completely need to have support with this certain content. Your really own dedication to acquiring the message all-around became particularly very good and have in most cases encouraged girls a lot like me to attain their goals. This informative guideline implies so a lot to me and considerably much more to my office colleagues. Thanks a whole lot; from each 1 of us.

 382. I must show appreciation to this writer just for rescuing me from this trouble. As a result of looking throughout the world wide web and meeting solutions which are not pleasant, I figured my life was gone. Existing without the presence of approaches to the problems you've sorted out by way of this website is a serious case, and those which might have negatively damaged my entire career if I hadn't noticed your website. Your ability and kindness in touching all the stuff was vital. I am not sure what I would have done if I hadn't encountered such a subject like this. I can at this point look forward to my future. Thank you so much for this specialized and result oriented guide. I won't think twice to recommend your site to any individual who should get recommendations about this subject matter.

 383. fantastic put up, very informative. I wonder why the opposite experts of this sector don't understand this. You must continue your writing. I am sure, you've a great readers’ base already!

 384. It¡¦s actually a cool and helpful piece of info. I¡¦m happy that you shared this helpful information with us. Please keep us informed like this. Thank you for sharing.

 385. Ok so I have looked around a lot on this matter and I keep finding stuff like VNC (or VNSea) that allows you to access the computers on your WiFi network, but all of these require you to install something onto the computer itself. Is there a way to access the computer WITHOUT even touching the computer?. . Thanks in advance!.

 386. Hi, i believe that i saw you visited my weblog so i got here to “return the favor”.I am attempting to in finding issues to improve my site!I guess its good enough to make use of some of your ideas!!

 387. Good day! This post couldn't be written any better! Reading through this post reminds me of my previous room mate! He always kept talking about this. I will forward this post to him. Pretty sure he will have a good read. Thanks for sharing!

 388. Hello there! I know this is kinda off topic however I'd figured I'd ask. Would you be interested in trading links or maybe guest authoring a blog post or vice-versa? My blog goes over a lot of the same topics as yours and I feel we could greatly benefit from each other. If you happen to be interested feel free to send me an email. I look forward to hearing from you! Great blog by the way!

 389. Hey There. I found your blog using msn. This is an extremely well written article. I will be sure to bookmark it and return to read more of your useful information. Thanks for the post. I’ll certainly comeback.

 390. Hi! I know this is kinda off topic but I was wondering which blog platform are you using for this website? I'm getting fed up of WordPress because I've had problems with hackers and I'm looking at options for another platform. I would be awesome if you could point me in the direction of a good platform.

 391. I've recently started a web site, the info you offer on this web site has helped me tremendously. Thank you for all of your time & work. “Show me the man who keeps his house in hand, He's fit for public authority.” by Sophocles.

 392. I wanted to jot down a brief remark to thank you for the great techniques you are posting here. My time-consuming internet lookup has at the end of the day been recognized with useful strategies to go over with my family members. I would admit that most of us visitors are definitely blessed to dwell in a really good network with so many awesome people with valuable tips and hints. I feel pretty privileged to have used the webpages and look forward to tons of more pleasurable moments reading here. Thanks once more for a lot of things.

 393. hey there and thank you in your information – I have certainly picked up something new from right here. I did alternatively experience a few technical issues using this website, as I experienced to reload the website lots of times prior to I could get it to load correctly. I have been puzzling over in case your hosting is OK? No longer that I am complaining, but sluggish loading circumstances times will sometimes have an effect on your placement in google and could damage your quality score if ads and ***********|advertising|advertising|advertising and *********** with Adwords. Anyway I am including this RSS to my email and can look out for much more of your respective interesting content. Ensure that you replace this once more soon..

 394. I've been browsing on-line more than 3 hours today, yet I never found any interesting article like yours. It¡¦s lovely worth sufficient for me. In my opinion, if all web owners and bloggers made just right content material as you did, the internet can be much more useful than ever before.

 395. Good day! I know this is kind of off topic but I was wondering which blog platform are you using for this site? I'm getting fed up of WordPress because I've had problems with hackers and I'm looking at alternatives for another platform. I would be fantastic if you could point me in the direction of a good platform.

 396. Hey there! This is my first visit to your blog! We are a group of volunteers and starting a new project in a community in the same niche. Your blog provided us valuable information to work on. You have done a marvellous job!

 397. Do you have a spam problem on this website; I also am a blogger, and I was wanting to know your situation; we have developed some nice practices and we are looking to swap techniques with other folks, please shoot me an email if interested.

 398. It?€™s exhausting to seek out knowledgeable individuals on this subject, but you sound like you recognize what you?€™re speaking about! Thanks

 399. Fascinating blog! Is your theme custom made or did you download it from somewhere? A design like yours with a few simple tweeks would really make my blog stand out. Please let me know where you got your design. With thanks

 400. Wow! This can be one particular of the most helpful blogs We've ever arrive across on this subject. Actually Fantastic. I am also a specialist in this topic therefore I can understand your hard work.

 401. Concerning me and my husband we have owned a lot more MP3 gamers about the decades than I can depend, together with Sansas, iRivers, iPods (classic & touch), the Ibiza Rhapsody, and so forth. But, the closing couple of decades I have solved down towards just one line of avid gamers. Why? For the reason that I was pleased to obtain how well-designed and pleasurable to employ the service of the underappreciated (and greatly mocked) Zunes are.

 402. Hi! I'm at work surfing around your blog from my new apple iphone! Just wanted to say I love reading through your blog and look forward to all your posts! Keep up the excellent work!

 403. Wow, awesome blog layout! How long have you been blogging for? you make blogging look easy. The overall look of your site is excellent, let alone the content!

 404. This is very interesting, You're a very skilled blogger. I have joined your rss feed and look forward to seeking more of your fantastic post. Also, I've shared your site in my social networks!

 405. Nice read, I just passed this onto a friend who was doing some research on that. And he just bought me lunch because I found it for him smile So let me rephrase that: Thanks for lunch!

 406. Wonderful blog! I found it while browsing on Yahoo News. Do you have any suggestions on how to get listed in Yahoo News? I've been trying for a while but I never seem to get there! Many thanks

 407. Have you ever considered writing an ebook or guest authoring on other sites? I have a blog based on the same subjects you discuss and would love to have you share some stories/information. I know my visitors would enjoy your work. If you are even remotely interested, feel free to send me an email.

 408. Cool blog! Is your theme custom made or did you download it from somewhere? A theme like yours with a few simple adjustements would really make my blog stand out. Please let me know where you got your theme. Thanks

 409. Does your site have a contact page? I'm having problems locating it but, I'd like to shoot you an email. I've got some creative ideas for your blog you might be interested in hearing. Either way, great site and I look forward to seeing it grow over time.

 410. Hi! I'm at work surfing around your blog from my new iphone 3gs! Just wanted to say I love reading through your blog and look forward to all your posts! Carry on the excellent work!

 411. Howdy outstanding website! Does running a blog like this require a lot of work? I have virtually no understanding of coding but I was hoping to start my own blog in the near future. Anyways, should you have any ideas or tips for new blog owners please share. I know this is off topic however I just wanted to ask. Many thanks!

 412. I am curious to find out what blog system you have been using? I'm experiencing some small security problems with my latest blog and I'd like to find something more risk-free. Do you have any recommendations?

 413. I have read some just right stuff here. Certainly worth bookmarking for revisiting. I surprise how so much attempt you set to make such a excellent informative site.

 414. Hey! I understand this is kind of off-topic however I needed to ask. Does building a well-established blog like yours take a lot of work? I'm completely new to writing a blog however I do write in my diary daily. I'd like to start a blog so I can easily share my experience and views online. Please let me know if you have any kind of suggestions or tips for new aspiring blog owners. Thankyou!

 415. Howdy! I'm at work browsing your blog from my new iphone 3gs! Just wanted to say I love reading through your blog and look forward to all your posts! Keep up the excellent work!

 416. I am curious to find out what blog platform you happen to be utilizing? I'm experiencing some small security issues with my latest website and I would like to find something more secure. Do you have any suggestions?

 417. My partner and I stumbled over here by a different web address and thought I may as well check things out. I like what I see so i am just following you. Look forward to looking over your web page again.

 418. I do not know whether it's just me or if perhaps everyone else encountering issues with your blog. It seems like some of the written text on your posts are running off the screen. Can someone else please comment and let me know if this is happening to them too? This could be a problem with my internet browser because I've had this happen before. Thank you

 419. Howdy, i read your blog occasionally and i own a similar one and i was just curious if you get a lot of spam remarks? If so how do you reduce it, any plugin or anything you can recommend? I get so much lately it's driving me insane so any support is very much appreciated.

 420. I'm really enjoying the design and layout of your blog. It's a very easy on the eyes which makes it much more enjoyable for me to come here and visit more often. Did you hire out a designer to create your theme? Great work!

 421. Could I just state exactly what a therapy to actually find someone who understands what theyre writing about on the internet. You certainly learn how to push an issue to light and come up with they vital. More folks want to check this out and understand this relative side of the tale. We cant feel youre no more preferred since you positively have the surprise.

 422. I got what you mean , regards for posting .Woh I am lucky to find this website through google. “I was walking down the street wearing glasses when the prescription ran out.” by Steven Wright.

 423. Wow, fantastic blog layout! How long have you been blogging for? you made blogging look easy. The overall look of your website is excellent, let alone the content!

 424. You actually make it seem so easy with your presentation but I find this topic to be actually something that I think I would never understand. It seems too complicated and very broad for me. I am looking forward for your next post, I will try to get the hang of it!

 425. Valuable information. Lucky me I discovered your site by accident, and I am shocked why this accident did not happened earlier! I bookmarked it.

 426. Next time I read a blog, I hope which it not disappoint me around this one. I suggest, I know it had been our decision to read through, however I genuinely believed you'd say anything useful to talk about. All I find out is a bunch of crying on one thing you might possibly fix if you were not too busy searching for attention.

 427. Next time I go through a blog, I really hope which no disappoint us around this. I propose, I know it was my choice to see in, though I genuinely believed you'd get anything useful to talk about. All I pick up is a bunch of crying about a thing you might possibly fix if you are not too hard searching for attention.

 428. Hello there! Do you use Twitter? I'd like to follow you if that would be ok. I'm undoubtedly enjoying your blog and look forward to new updates.

 429. I am curious to find out what blog system you're working with? I'm having some small security problems with my latest website and I'd like to find something more safeguarded. Do you have any recommendations?

 430. It is appropriate time to make some plans for the future and it's time to be happy. I've read this post and if I could I desire to suggest you some interesting things or suggestions. Perhaps you can write next articles referring to this article. I wish to read even more things about it!

 431. Hi are using WordPress for your site platform? I'm new to the blog world but I'm trying to get started and set up my own. Do you require any coding expertise to make your own blog? Any help would be really appreciated!

 432. Hey! This is my 1st comment here so I just wanted to give a quick shout out and say I genuinely enjoy reading your blog posts. Can you recommend any other blogs/websites/forums that go over the same subjects? Thanks a ton!

 433. Hi there! I know this is kinda off topic however , I'd figured I'd ask. Would you be interested in trading links or maybe guest writing a blog post or vice-versa? My website addresses a lot of the same topics as yours and I believe we could greatly benefit from each other. If you're interested feel free to send me an email. I look forward to hearing from you! Terrific blog by the way!

 434. Do you have a spam problem on this blog; I also am a blogger, and I was wanting to know your situation; many of us have created some nice practices and we are looking to swap strategies with other folks, please shoot me an e-mail if interested.

 435. My partner and I stumbled over here coming from a different website and thought I might check things out. I like what I see so now i'm following you. Look forward to looking into your web page yet again.

 436. Hello! I could have sworn I've been to this site before but after reading through some of the post I realized it's new to me. Anyways, I'm definitely delighted I found it and I'll be bookmarking and checking back frequently!

 437. Have you ever considered about including a little bit more than just your articles? I mean, what you say is valuable and all. However imagine if you added some great photos or video clips to give your posts more, “pop”! Your content is excellent but with pics and clips, this website could definitely be one of the most beneficial in its niche. Amazing blog!

 438. When I initially commented I clicked the “Notify me when new comments are added” checkbox and now each time a comment is added I get four e-mails with the same comment. Is there any way you can remove people from that service? Thanks!

 439. I'm curious to find out what blog platform you're using? I'm having some small security problems with my latest website and I would like to find something more safeguarded. Do you have any suggestions?

 440. I have been surfing online more than three hours as of late, yet I by no means found any interesting article like yours. It is beautiful value enough for me. In my view, if all website owners and bloggers made excellent content material as you probably did, the web can be much more helpful than ever before. “Oh, that way madness lies let me shun that.” by William Shakespeare.

 441. Needed to compose you a very small word to thank you so much the moment again for those great pointers you have provided at this time. This is shockingly open-handed of people like you to offer extensively all a few individuals could possibly have offered for sale as an e-book to make some dough on their own, principally considering the fact that you might have done it if you wanted. Those smart ideas likewise worked like a great way to be certain that other people online have the same desire similar to my very own to understand more related to this issue. I'm sure there are many more pleasant periods up front for many who looked over your site.

 442. hi!,I love your writing very a lot! percentage we be in contact extra approximately your article on AOL? I need a specialist in this space to resolve my problem. Maybe that's you! Looking ahead to look you.

 443. Excellent site you have here but I was curious about if you knew of any discussion boards that cover the same topics discussed in this article? I'd really like to be a part of community where I can get suggestions from other experienced people that share the same interest. If you have any recommendations, please let me know. Many thanks!

 444. I don't know if it's just me or if everybody else encountering issues with your blog. It appears as though some of the written text in your posts are running off the screen. Can somebody else please provide feedback and let me know if this is happening to them as well? This could be a problem with my browser because I've had this happen previously. Cheers

 445. I don't know whether it's just me or if everybody else encountering issues with your website. It appears as though some of the text on your posts are running off the screen. Can somebody else please provide feedback and let me know if this is happening to them too? This might be a issue with my web browser because I've had this happen previously. Kudos

 446. Woah! I'm really digging the template/theme of this blog. It's simple, yet effective. A lot of times it's very difficult to get that “perfect balance” between usability and visual appearance. I must say that you've done a great job with this. Also, the blog loads super fast for me on Opera. Excellent Blog!

 447. Hello! Someone in my Myspace group shared this site with us so I came to take a look. I'm definitely loving the information. I'm bookmarking and will be tweeting this to my followers! Terrific blog and amazing design.

 448. Hey I know this is off topic but I was wondering if you knew of any widgets I could add to my blog that automatically tweet my newest twitter updates. I've been looking for a plug-in like this for quite some time and was hoping maybe you would have some experience with something like this. Please let me know if you run into anything. I truly enjoy reading your blog and I look forward to your new updates.

 449. First off I want to say awesome blog! I had a quick question that I'd like to ask if you do not mind. I was curious to find out how you center yourself and clear your mind before writing. I have had a hard time clearing my thoughts in getting my ideas out there. I do enjoy writing however it just seems like the first 10 to 15 minutes tend to be wasted simply just trying to figure out how to begin. Any recommendations or hints? Thank you!

 450. Hmm it seems like your blog ate my first comment (it was extremely long) so I guess I'll just sum it up what I submitted and say, I'm thoroughly enjoying your blog. I as well am an aspiring blog writer but I'm still new to the whole thing. Do you have any tips and hints for rookie blog writers? I'd really appreciate it.

 451. Hey there! I could have sworn I've been to this site before but after reading through some of the post I realized it's new to me. Anyhow, I'm definitely delighted I found it and I'll be bookmarking and checking back frequently!

 452. logo Home About Gallery Rates Blog Contact Russian Escorts Disclaimer If you are an 18+ old then its good see you here otherwise I would request you to leave my official website right now Exit Now What We offer Come to our impressive models who are truly enriching hot new models. These girls are beautiful and gorgeous. Meet lively, enthusiastic and energetic babes who are creative and original in their outlook. Exotic ladies who want to jump into your lap are waiting for you to grasp them. Delhi Escorts Services is the right place for you to look for amazing and awesome hot girls. You can take these beauties to grand hotels to enjoy awesome times with them. We provide gregarious girls who are great at sex and these ladies are looking for awesome sexual fun. Horny beautiful treasures are ready and available for you only. Just drop in to the capital for some wild adventures and have the time of your life. Book lovely erotic sultry captivating ravishing women who have lustrous hair and seductive eyes. Our services are the best in the world in terms of giving you the most incredible fun romantic women!! Air Hostess Escorts Air Hostess Escorts Sexy Air Hostess to your hotel room for some wild pleasure and passionate nights whether you are in town for work or just travel these adventurous beauties are waiting for your hot company and are dying to meet you and greet you with a wide smile and these girls are very mysterious and horny.. House Wife Escorts House Wife Escorts Want to spend time with hot married women? Contact them through our Escort Services to have wild moments and ultimate seductive nights these sexy gorgeous beautiful women are there for you then why are you alone ever, may we ask? You can have them with you anytime you want, day or night.. Russian Escorts Russian Escorts Have charming foreigner ladies with you who are from Russia these wild girls are too hot to handle we promise do you wonder if you can have these foreign beauties with you for some erotic pleasure we want to tell you that it’s possible for you to enjoy life fully with the most gorgeous women in town. Our Hotels We have exotic hotels which have beautiful locations and awesome views come to these luxurious hotels to have the holiday you are most looking forward to you will have an unforgettable time the time of your life is waiting for you and you must grab this opportunity of spending time in great luxury and grand comfort the services are the best and the rooms are such that you will feel like a royal most precious girls are here for you to enjoy your life at the best hotels you can ever see you will truly cherish the time you will spend here we will welcome you to the most glorious hotels you can relax in the swimming pool which has to be very big and the architecture of the hotel will leave you breathless you !! Sevan Star Hotel Taj Hotel Lodhi Hotel ITS Hotel Dive into the comfort of Seven Star Luxury at the best prices possible for you to have the grand getaway you have been waiting for get away from home and work for some erotic pleasure with lovely ladies in Seven Star Hotels Call us now to enjoy.. Call +91-9711459846 Now. View More Five Star Hotels Li Meredian Hotels The Ashoka Hotels Lalit Hotel Now is the time for you to enjoy and explore five star luxury in the company of beautiful girls with scintillating romance and sultry women these hotels complete your holiday and make it a unique experience you will never forget. Call +91-9711459846 NOW. View More For Star Hotels Corwn Plaza Hotel IBS Hotel Holiday In Hotel Do you want luxury but at a lesser price than five star and seven star? Four star is your bet and your ultimate go to if you want a grand holiday but don’t want to spend so much this travel experience can be thrilling with a hot woman with you. +91-9711459846 on demand. View More Night Clubs Eros Night Club The Ashoka Night Club The Park Night Club Want to enjoy hot night clubs with hot and sexy women? You have reached the right destination just call us to explore the magic the night clubs of the capital contain. Come for some awesome dancing with seductive women of Delhi at the best clubs here. then Call +91-9711459846, and get Full Fun on demand. View More Escorts Services in Delhi Hi Sweetheart! Welcome to the world of fun where you get all the pleasures you are admiring Hello, I am Harpreet I am 23 years old my eyes are dark brown and my hair is also dark brown I’m very tall sultry hot model I like to go out partying with new boys and have lots of fun and pleasure I like to give lots of pleasure and provide ultimate passion you will reach new heights and have lots of wild fun with me please come to the city of Delhi to meet me and have the best time you have ever had I would be going out with you or staying with you at the grandest of hotels Contact me as Delhi Independent Escorts I am a very classy girl who loves to dress up and I adore the outfits I wear I am a very pretty girl who is exciting and gorgeous I am an independent woman who is very hot and my intelligence is unmatched I am a very educated girl who loves to meet new people every day I am a very social person who is erotic and sensual I meet hot new boys and I love naughty adventures of all kinds I am a very passionate person and I like to be very horny and my loveliness is truly unique I love to be very gregarious with both my time and my affections I am a very wild woman who is quite enriching and my captivating eyes are very hot and the time you spend with me will be the best time of your life. My introduction. Come to me for naughty nights Just drop in to have some wild adventures of the kind you never imagined I am the best female you can find my eyes are the most gorgeous I did my graduation in Sociology from Delhi this is the place I have grown up at and this is the place I was born at I love Delhi the weather here changes I get to experience very warm weather and also very cold weather I love both the weather and also autumn and spring I enjoy wearing boots in the cold weather and wearing sleeve less in the hot weather that we experience in the summer I enjoy ice cream and in the winter I love to have soups and masala tea I never reveal any secrets and your name and identity anything you tell me will stay under the sheets in which you will spend time with me you can call and meet me any time you want I love to celebrate festivals like Diwali and Holi I also adore other small festivals and I jump with joy when I see chocolates in the hands of someone and I don’t wait or ask if they are for me I just take them from whoever has brought them I dislike loud music and I play very soft romantic music almost every day I am a very private person and I don’t easily reveal anything about myself I like to decorate Christmas trees and I love to decorate my house at Diwali. I love to kiss and I do my make up myself with ease I wear shimmery eye shadow and glittery lip gloss I am a very happy lady who is very delicate and polite I am a true gorgeous beauty who is very enigmatic I live my life on my own terms and never ask anyone what to do I value the freedom my parents have given me I very much enjoy working as an independent Call Girls in Delhi I love dresses and also wear Indian outfits my hair is curly and my skin tone is rather fair and flawless come to me for sensational love making and raunchy nights of wild passion and pleasure I love to gorge on sweets and snacks I like to have corn cob and spicy chips I adore mints and chewing gums and I love to travel. My travel experiences.. I went to Spain and thoroughly enjoyed the whole trip I took a flight from here and first landed in Singapore from there I took a flight to Spain I first enjoyed Singapore and then went to Spain I loved the tomato festival there and took part in it in the festival we have to break tomatoes with our foot so that all the juice comes out of them and it is used to make tomato juice and soup we stand in large buckets filled with tomatoes and take our socks and shoes off before stepping in it is a very enjoyable activity which is most adventurous and I met many foreigners there who were also there for the same they looked rather beautiful and I chatted with some of them while breaking the tomatoes and kept jumping in the tomato river I joked with them there and as I called it a tomato river someone else called it a tomato ocean it was rather windy there and very hot as well this festival opened my eyes as I celebrate the festivals I know only and now I came to know other festivals of the world which are very different from ours but are equally fun. My travel experiences. My trips to England and other countries.. I have also visited England and Denmark. I went to them together and I thought about going to Scotland and France as well but decided on these two for that time being I loved these two places more than Spain the most interesting place was London and I saw the giant wheel stood on the river Thames and loved watching the tourists there speak to each other and then I decided to hit a bar there I had two beers with a boy there who was very much into me and we danced together I didn’t sleep that night and stayed outside I loved being with him in London and as expected the next day it rained and the clouds looked as mesmerizing as my beauty I watched the pigeons who were foreign to me like the people there I walked back to my hotel to relax and calm down after a great travel experience. I went to Japan to have some more time enjoying myself and meeting new people exploring new destinations with my friends I had travelled alone to other places but this time decided to take my friends along I went there enthusiastically and found the place to be quite pleasing it was time for some parties and I choose Japan because of its beauty and also because I wanted to see our neighbouring countries I have been to many places but no place was like this one it was my pleasure being here I missed working as Escort in Delhi I am someone who likes to check everything before touring a place and this time it was no different I enjoy making new friends and that’s what I did here as well it was quite a wild ride being in this country where new gadgets are launched every day I saw many such things like a car which can run in water I missed working as Independent Call Girls in Delhi. My days as a model, likes and dislikes.. When I started working as a model, I didn’t know anything about the industry but loved to walk the ramp and I enjoyed learning new things like catwalk and how I can pose I also loved that I get to wear dresses by famous designers and showcase them in front of many people who see how I look and complement my make up and looks all those people would be there to see me this was unbelievable for me I loved to wear so many outfits in a day and I learned everything quickly it was a good experience and I did not mind working as a model one bit I also got to wear some very pretty shoes and heels which were very high this was the first time I was wearing clothes and shoes of such great quality and high fashion I wore some good shoes and clothes on the ramp I enjoyed the lustre and limelight of the ramp. This was before I worked as Delhi Escorts. I grew up being loved by my family as the only girl in the house I have two brothers and I am much loved by them they adore me and I much enjoy the attention I get I am very close to my family members I come from a rich family. I am a very high class female who loves to have whiskey and does not like to smoke I like to have lots of sexual fun I feel very erotic and sultry after drinking and I am much into parties when I meet someone then I like to kiss them I am a very hot and sexy girl who wears skimpy clothes and short skirts my clients are always satisfied with me and this fulfills my needs as well I love to hang out at great restaurants and grand luxury and no one ever forgets me once you meet me, you would certainly want to get in touch again and like to meet me again and again I am someone who is very friendly and romantic. I will make you feel like you already know me and you would feel like I am your girlfriend and romantic partner when you come to Delhi, I promise you would definitely like to meet me if you search Escorts in Delhi, you would certainly find me and no one else I have many friends as well who are quite hot and sexy seductive Independent and high profile just like me kindly come to the capital to see me and have adventurous times with me you must have met many girls but definitely not met anyone like me I am sure that when you come to Delhi, you call Delhi Call Girls and take our great services meeting our sexy gorgeous ladies who are all very pretty and provide sensational lovemaking you will have the time of your life taking me out to night clubs and to other places. Meet our stunning beauties who are Harpreet’s friend these beautiful girls who speak other languages if you so require come to these pleasant beauties who will give you the most incredible time ever we have lovely unique girls who are ready for nights of lots of fun and these women are very fit and have big bust and smooth skin they like to be with you and make you feel very young and hot My days as a model, likes and dislikes.. Delhi is a must visit city, being the capital of the country it is a very big city with great hotels you need to see me here to enjoy the best time that you can possibly have you must come here to meet me and the other friends I have who will give you the most heavenly pleasure in the comfort of grand hotels which are not very expensive compared to the luxury and service they provide you will come once and never forget the truly captivating experience the hotels and the models of Delhi will provide you Choose whatever you want the choice is yours when it comes to the hotels and the escort girls you get to choose everything. Here you can meet the most exotic of beauties who will grow very fond of you and make you feel very close we only have girls of the highest quality you will find the finest of women through our escort services these girls stay very fit and keep their bodies toned and perfected you will not find any flaw in the ladies you meet through our service I am one of the top models of our country and her beauty is celebrated all over the country meet me for one of the naughtiest nights of your life you will have me with you in bed in no time and have the sensual and romantic experience you are looking for I am an angel who is a glorious beauty I play with colors when it comes to my look and wear very elegant dresses I am a lady who is quite soft. My Portfolio Model Call GirlsHello, I am Harpreet Kaur, my age is 23 years old I am a charming exciting lady who will fulfill all your desires my body is very hot my measurements are 36-26-36 I am a very hot and sexy gorgeous girl who is extremely playful and horny I have brown hair and brown eyes my complexion is very fair I look very pretty and exotic. . → more Lates Call GirlsFor this photo shoot, I wore a white sari which was given to me by my mother it has some colors like green and yellow draping the sari was very easy and it shows my sexy back and I hope I look awesome in these pictures. I love the color white and I much enjoy wearing a sari I love western clothes but I also like Indian wear.. → more Independent Hot EscortsMy height is 5’8” and my weight is 50 kgs my curves are very sexy and my body looks angelic and heavenly I love to go out and meet new people I am a very artistic person who loves to explore new arts and crafts I like to color my hair I stay very fit with exercise and cardio I love to run and jog as well I have many friends. → more Harpreet Kaur Tweets by harpreetmodel Socialize with us! Twitter Facebook Goolge Plus Linkedin Contact Informations Address: Delhi Phone: + 91-9711459846 Email: independentescorts011@gmail Services House Wife Escorts Russian Escorts College Girls Escorts Air Hostess Escorts Call Girls In Delhi Massage Services Hotels Escorts Area Call Girls Karol Bagh Call Girls Paharganj Call Girls Dwarika Call Girls Mahipal Pur Call Girls Aerocity Noida Escorts Ghaziabad Escorts Faridabad Escorts Gurgaon Escorts About I am sophisticated Escort Professional in Delhi. I’m toned with seducing act that hold all desire against me from your mature need, and giving the best match in all sense. I’m tightly collection of good things that works in perfect sense for making pleasant time for all age. © Copyright 2013. Delhi Escorts. All rights reserved. Sitemap XML, ROR XML

 453. An appealing conversation are comment that is worth. I believe that you need to create much more about this subject, it might never be a forbidden subject matter but usually men and women are not enough to speak on such subjects. To another. Cheers

 454. Have you ever considered about including a little bit more than just your articles? I mean, what you say is valuable and all. Nevertheless imagine if you added some great images or video clips to give your posts more, “pop”! Your content is excellent but with pics and videos, this site could undeniably be one of the very best in its field. Amazing blog!

 455. Sweet blog! I found it while browsing on Yahoo News. Do you have any suggestions on how to get listed in Yahoo News? I've been trying for a while but I never seem to get there! Many thanks

 456. There are some interesting deadlines on this article however I don’t know if I see all of them middle to heart. There may be some validity however I'll take hold opinion till I look into it further. Good article , thanks and we want more! Added to FeedBurner as effectively

 457. Hello would you mind letting me know which web host you're utilizing? I've loaded your blog in 3 completely different browsers and I must say this blog loads a lot quicker then most. Can you suggest a good internet hosting provider at a fair price? Cheers, I appreciate it!

 458. Does your website have a contact page? I'm having trouble locating it but, I'd like to send you an e-mail. I've got some creative ideas for your blog you might be interested in hearing. Either way, great blog and I look forward to seeing it develop over time.

 459. Hello, i read your blog occasionally and i own a similar one and i was just curious if you get a lot of spam feedback? If so how do you reduce it, any plugin or anything you can recommend? I get so much lately it's driving me crazy so any assistance is very much appreciated.

 460. Merely a smiling visitant here to share the love (:, btw outstanding style and design. “Individuals may form communities, but it is institutions alone that can create a nation.” by Benjamin Disraeli.

 461. Hi! I've been following your website for some time now and finally got the bravery to go ahead and give you a shout out from Porter Tx! Just wanted to say keep up the good job!

 462. Fantastic beat ! I would like to apprentice at the same time as you amend your site, how could i subscribe for a weblog web site? The account aided me a appropriate deal. I had been a little bit acquainted of this your broadcast provided brilliant transparent concept

 463. Write more, thats all I have to say. Literally, it seems as though you relied on the video to make your point. You obviously know what youre talking about, why throw away your intelligence on just posting videos to your weblog when you could be giving us something informative to read?

 464. Good day! I know this is somewhat off topic but I was wondering which blog platform are you using for this website? I'm getting sick and tired of WordPress because I've had problems with hackers and I'm looking at alternatives for another platform. I would be awesome if you could point me in the direction of a good platform.

 465. Hi there just wanted to give you a quick heads up. The text in your post seem to be running off the screen in Safari. I'm not sure if this is a format issue or something to do with internet browser compatibility but I thought I'd post to let you know. The design and style look great though! Hope you get the problem fixed soon. Thanks

 466. Hello there! I could have sworn I've been to this blog before but after browsing through some of the post I realized it's new to me. Anyhow, I'm definitely delighted I found it and I'll be book-marking and checking back often!

 467. I'm not sure exactly why but this blog is loading incredibly slow for me. Is anyone else having this problem or is it a issue on my end? I'll check back later on and see if the problem still exists.

 468. I do accept as true with all the ideas you've presented for your post. They're very convincing and can definitely work. Nonetheless, the posts are very brief for novices. May just you please lengthen them a bit from next time? Thanks for the post.

 469. I don't know if it's just me or if everybody else encountering issues with your site. It appears like some of the written text within your content are running off the screen. Can somebody else please comment and let me know if this is happening to them too? This might be a issue with my browser because I've had this happen previously. Appreciate it

 470. My coder is trying to convince me to move to .net from PHP. I have always disliked the idea because of the expenses. But he's tryiong none the less. I've been using WordPress on various websites for about a year and am anxious about switching to another platform. I have heard very good things about blogengine.net. Is there a way I can import all my wordpress content into it? Any kind of help would be really appreciated!

 471. Hey there! Quick question that's completely off topic. Do you know how to make your site mobile friendly? My web site looks weird when browsing from my apple iphone. I'm trying to find a theme or plugin that might be able to resolve this problem. If you have any recommendations, please share. Thank you!

 472. Hi there! I could have sworn I've been to this blog before but after browsing through some of the post I realized it's new to me. Anyways, I'm definitely glad I found it and I'll be bookmarking and checking back often!

 473. Howdy! I know this is somewhat off topic but I was wondering if you knew where I could get a captcha plugin for my comment form? I'm using the same blog platform as yours and I'm having problems finding one? Thanks a lot!

 474. The other day, while I was at work, my cousin stole my iphone and tested to see if it can survive a 30 foot drop, just so she can be a youtube sensation. My apple ipad is now destroyed and she has 83 views. I know this is entirely off topic but I had to share it with someone!

 475. I precisely needed to thank you very much once again. I do not know what I would have implemented without the actual basics documented by you about such industry. It was before a daunting setting in my opinion, but considering a new skilled form you managed the issue took me to leap over joy. I will be thankful for this help and even have high hopes you really know what a great job you were getting into instructing the others through the use of your blog. More than likely you've never got to know any of us.

 476. Hey there this is kind of of off topic but I was wondering if blogs use WYSIWYG editors or if you have to manually code with HTML. I'm starting a blog soon but have no coding expertise so I wanted to get guidance from someone with experience. Any help would be greatly appreciated!

 477. Today, while I was at work, my sister stole my iPad and tested to see if it can survive a twenty five foot drop, just so she can be a youtube sensation. My apple ipad is now broken and she has 83 views. I know this is totally off topic but I had to share it with someone!

 478. Hey would you mind letting me know which webhost you're working with? I've loaded your blog in 3 different browsers and I must say this blog loads a lot quicker then most. Can you recommend a good hosting provider at a reasonable price? Kudos, I appreciate it!

 479. Currently it appears like WordPress is the best blogging platform out there right now. (from what I've read) Is that what you are using on your blog?

 480. Hey there! I've been following your weblog for a while now and finally got the courage to go ahead and give you a shout out from Atascocita Texas! Just wanted to say keep up the excellent job!

 481. Howdy just wanted to give you a brief heads up and let you know a few of the pictures aren't loading correctly. I'm not sure why but I think its a linking issue. I've tried it in two different browsers and both show the same results.

 482. Nice blog! Is your theme custom made or did you download it from somewhere? A design like yours with a few simple tweeks would really make my blog jump out. Please let me know where you got your theme. Kudos

 483. Yesterday, while I was at work, my sister stole my iphone and tested to see if it can survive a 30 foot drop, just so she can be a youtube sensation. My iPad is now broken and she has 83 views. I know this is completely off topic but I had to share it with someone!

 484. Greetings from California! I'm bored at work so I decided to check out your blog on my iphone during lunch break. I love the info you present here and can't wait to take a look when I get home. I'm surprised at how quick your blog loaded on my cell phone .. I'm not even using WIFI, just 3G .. Anyhow, very good site!

 485. We stumbled over here different web page and thought I may as well check things out. I like what I see so i am just following you. Look forward to finding out about your web page for a second time.

 486. Hello! I know this is kinda off topic but I was wondering if you knew where I could locate a captcha plugin for my comment form? I'm using the same blog platform as yours and I'm having difficulty finding one? Thanks a lot!

 487. Howdy! This is kind of off topic but I need some guidance from an established blog. Is it difficult to set up your own blog? I'm not very techincal but I can figure things out pretty fast. I'm thinking about setting up my own but I'm not sure where to begin. Do you have any tips or suggestions? With thanks

 488. Admiring the time and effort you put into your site and in depth information you offer. It's good to come across a blog every once in a while that isn't the same old rehashed information. Fantastic read! I've bookmarked your site and I'm adding your RSS feeds to my Google account.

 489. What's up to all, how is all, I think every one is getting more from this site, and your views are fastidious for new visitors.|

 490. I really appreciate this post. I've been looking everywhere for this! Thank goodness I found it on Bing. You've made my day! Thx again!

 491. Good day I am so delighted I found your webpage, I really found you by mistake, while I was browsing on Askjeeve for something else, Anyways I am here now and would just like to say kudos for a tremendous post and a all round entertaining blog (I also love the theme/design), I don’t have time to browse it all at the minute but I have book-marked it and also added your RSS feeds, so when I have time I will be back to read much more, Please do keep up the fantastic job.

 492. Hey! This is my first comment here so I just wanted to give a quick shout out and say I genuinely enjoy reading your articles. Can you recommend any other blogs/websites/forums that deal with the same topics? Thanks a lot!

 493. Greetings from Florida! I'm bored to tears at work so I decided to browse your site on my iphone during lunch break. I really like the knowledge you present here and can't wait to take a look when I get home. I'm surprised at how quick your blog loaded on my phone .. I'm not even using WIFI, just 3G .. Anyhow, amazing site!

 494. Currently it looks like BlogEngine is the best blogging platform available right now. (from what I've read) Is that what you're using on your blog?

 495. Thanks for a marvelous posting! I genuinely enjoyed reading it, you might be a great author.I will remember to bookmark your blog and will often come back very soon. I want to encourage continue your great job, have a nice day!

 496. I really like your blog.. very nice colors & theme. Did you make this website yourself or did you hire someone to do it for you? Plz answer back as I'm looking to design my own blog and would like to know where u got this from. appreciate it

 497. Hey there! I just wanted to ask if you ever have any trouble with hackers? My last blog (wordpress) was hacked and I ended up losing months of hard work due to no data backup. Do you have any solutions to stop hackers?

 498. Good day! This is kind of off topic but I need some help from an established blog. Is it very hard to set up your own blog? I'm not very techincal but I can figure things out pretty fast. I'm thinking about setting up my own but I'm not sure where to start. Do you have any points or suggestions? Appreciate it

 499. Please let me know if you're looking for a article author for your weblog. You have some really good articles and I feel I would be a good asset. If you ever want to take some of the load off, I'd love to write some articles for your blog in exchange for a link back to mine. Please blast me an e-mail if interested. Many thanks!

 500. Hi fantastic blog! Does running a blog such as this take a lot of work? I have no expertise in coding but I had been hoping to start my own blog soon. Anyhow, should you have any ideas or tips for new blog owners please share. I understand this is off topic however I simply wanted to ask. Thanks a lot!

 501. Wow that was unusual. I just wrote an very long comment but after I clicked submit my comment didn't appear. Grrrr… well I'm not writing all that over again. Anyways, just wanted to say excellent blog!

 502. Do you have a spam problem on this website; I also am a blogger, and I was curious about your situation; we have developed some nice procedures and we are looking to exchange methods with other folks, please shoot me an e-mail if interested.

 503. Hello there, I found your web site by the use of Google at the same time as looking for a similar topic, your site came up, it looks great. I have bookmarked it in my google bookmarks.

 504. Great article! That is the kind of information that are meant to be shared across the net. Shame on Google for no longer positioning this submit upper! Come on over and visit my website . Thank you =)|

 505. I just want to say I'm very new to blogs and actually enjoyed you're web-site. Almost certainly I’m want to bookmark your site . You certainly come with amazing writings. Kudos for sharing your webpage.

 506. Hands down, Apple's application keep wins by a mile. It is really a substantial conclusion of all styles of purposes vs a as an alternative unsatisfied range of a handful for Zune. Microsoft includes applications, specifically in just the realm of online games, still I'm not certainly I'd need to have to wager upon the upcoming if this section is critical toward on your own. The iPod is a substantially superior option in just that situation.

 507. The new Zune browser is incredibly optimistic, however not as optimistic as the iPod's. It functions well, yet isn't really as quick as Safari, and incorporates a clunkier interface. If your self sometimes system upon having the web browser which is not an issue, nevertheless if you are designing to examine the world wide web alot in opposition to your PMP then the iPod's greater display screen and much better browser could be critical.

 508. In between me and my spouse we have owned further more MP3 players higher than the several years than I can depend, together with Sansas, iRivers, iPods (classic & touch), the Ibiza Rhapsody, etc. But, the closing handful of several years I have solved down towards a single line of gamers. Why? Since I was satisfied in direction of uncover how well-designed and fun towards use the underappreciated (and broadly mocked) Zunes are.

 509. Sorry for the large analyze, nonetheless I'm exceptionally loving the fresh new Zune, and assume this, as nicely as the perfect testimonials some other human beings consist of created, will assist your self determine if it really is the immediately selection for oneself.

 510. I'll machines this examine to Two designs of people in america: existing Zune house owners who are thinking about an enhance, and us residents attempting in the direction of come to a decision among a Zune and an iPod. (There are other gamers value considering out there, like the Sony Walkman X, however I anticipate this presents by yourself more than enough facts in the direction of make an conscious decision of the Zune vs avid gamers other than the iPod line as perfectly.)

 511. The Zune concentrates on remaining a Portable Media Player. Not a world-wide-web browser. Not a recreation machine. Possibly inside of the foreseeable future it will do even better within just those people areas, nonetheless for presently it's a Wonderful path to prepare and listen towards your audio and videos, and is without the need of peer in just that respect. The iPod's positive aspects are its website viewing and purposes. If all those reliable a lot more powerful, perhaps it is your great final decision.

 512. The Zune concentrates on remaining a Moveable Media Player. Not a world wide web browser. Not a sport machine. Possibly within the future it will do even much better inside of all those areas, still for now it is a Terrific path toward organize and listen to your tunes and films, and is without having peer within just that respect. The iPod's pros are its world wide web browsing and purposes. If individuals strong further more powerful, quite possibly it is your suitable decision.

 513. Sorry for the enormous review, nonetheless I am definitely loving the fresh new Zune, and anticipate this, as nicely as the superior evaluations some other humans incorporate penned, will guidance oneself come to a decision if it is the directly decision for your self.

 514. This is turning into a bit further more subjective, nevertheless I substantially prefer the Zune Industry. The interface is vibrant, is made up of added aptitude, and some interesting features such as ‘Mixview’ that allow for your self all of a sudden look at related albums, new music, or other people related in the direction of what you are listening toward. Clicking upon a single of those will heart upon that product, and another fixed of “neighbors” will appear into opinion, letting oneself toward navigate in excess of researching through very similar artists, music, or users. Talking of consumers, the Zune “Social” is in addition exceptional enjoyment, enabling on your own locate some others with shared tastes and getting buddies with them. Yourself then can listen in direction of a playlist built based on an amalgamation of what all your good friends are listening to, which is moreover enjoyable. Those people concerned with privacy will be relieved in the direction of realize on your own can stop the community in opposition to viewing your individual listening habits if yourself hence acquire.

 515. Apple at the moment consists of Rhapsody as an application, which is a perfect begin, still it is already hampered by way of the incapability to keep domestically on your iPod, and consists of a dismal 64kbps bit price tag. If this variations, then it will fairly negate this comfort for the Zune, nonetheless the Ten music for every month will nevertheless be a large as well as in Zune Pass’ like.

 516. Hands down, Apple's app shop wins through a mile. It is really a enormous decision of all kinds of purposes vs a as a substitute unhappy decision of a handful for Zune. Microsoft includes Strategies, in particular in the realm of online games, yet I'm not indeed I'd will need towards guess upon the long run if this section is sizeable in direction of oneself. The iPod is a much far better conclusion in just that circumstance.

 517. I am going to devices this evaluation in direction of 2 types of Those: recent Zune homeowners who are contemplating an up grade, and All those striving toward decide amongst a Zune and an iPod. (There are other gamers worthy of looking at out there, like the Sony Walkman X, nonetheless I assume this offers you more than enough details towards generate an informed option of the Zune vs avid gamers other than the iPod line as well.)

 518. I am going to devices this analyze toward Two layouts of Those: present Zune home owners who are thinking of an update, and folks seeking toward choose involving a Zune and an iPod. (There are other avid gamers truly worth taking into consideration out there, together with the Sony Walkman X, still I hope this offers yourself adequate information and facts in direction of make an informed preference of the Zune vs avid gamers other than the iPod line as well.)

 519. The Zune concentrates on becoming a Portable Media Player. Not a web browser. Not a recreation machine. Maybe inside of the future it will do even far better within these areas, nonetheless for previously it is a Wonderful path to organize and hear towards your songs and movies, and is without peer within that regard. The iPod's pros are its world-wide-web going to and purposes. If all those solid more compelling, probably it is your least difficult option.

 520. Zune and iPod: Highest people today review the Zune to the Touch, nevertheless immediately after looking at how thin and amazingly small and light it is, I think about it in direction of be a alternatively unique hybrid that combines properties of either the Touch and the Nano. It can be unbelievably vibrant and beautiful OLED screen is somewhat scaled-down than the touch screen, still the participant itself feels relatively a little bit more compact and lighter. It weighs in excess of 2/3 as a great deal, and is significantly smaller in just width and peak, whilst being simply a hair thicker.

 521. Sorry for the huge evaluation, but I'm really loving the refreshing Zune, and assume this, as perfectly as the Great assessments some other humans include prepared, will assist oneself choose if it's the instantly alternative for on your own.

 522. Zune and iPod: Highest Those people assess the Zune toward the Contact, nevertheless at the time seeing how skinny and amazingly very low and gentle it is, I take into consideration it in direction of be a very unique hybrid that brings together qualities of both the Contact and the Nano. It can be extremely vibrant and gorgeous OLED show is a little bit lesser than the touch screen, still the participant itself feels Incredibly a bit more compact and lighter. It weighs about 2/3 as considerably, and is noticeably more compact in width and peak, whilst being precisely a hair thicker.

 523. The Zune concentrates on being a Transportable Media Player. Not a internet browser. Not a sport machine. Potentially in just the potential it's going to do even much better inside of all those areas, nonetheless for at this time it is really a Wonderful direction to arrange and hear in the direction of your audio and videos, and is with out peer in that regard. The iPod's rewards are its world-wide-web checking out and applications. If those solid further more compelling, maybe it is your excellent choice.

 524. Arms down, Apple's application retailer wins via a mile. It truly is a enormous choice of all types of purposes vs a rather sad range of a handful for Zune. Microsoft includes packages, especially in the realm of game titles, still I'm not yes I might need to wager upon the long term if this function is significant toward oneself. The iPod is a substantially greater determination inside of that scenario.

 525. This is getting a bit even more subjective, nevertheless I a lot want the Zune Market place. The interface is vibrant, contains added flair, and some amazing capabilities such as ‘Mixview’ that let by yourself suddenly view related albums, songs, or other end users identical in the direction of what you happen to be listening toward. Clicking on a single of people will heart on that item, and an additional established of “neighbors” will appear into opinion, enabling oneself to navigate over studying via related artists, audio, or customers. Conversing of end users, the Zune “Social” is in addition very good pleasurable, letting oneself locate many others with shared choices and turning into mates with them. You then can hear to a playlist developed based mostly on an amalgamation of what all your buddies are listening toward, which is as well enjoyable. Individuals concerned with privateness will be relieved in the direction of know you can keep away from the public from watching your personal listening patterns if on your own consequently opt for.

 526. This is getting to be a little bit further more subjective, however I a lot prefer the Zune Industry. The interface is colourful, includes much more flair, and some amazing characteristics together with ‘Mixview’ that permit yourself quickly see identical albums, songs, or other consumers similar towards what you might be listening towards. Clicking upon a single of those will center on that item, and yet another fixed of “neighbors” will occur into opinion, permitting your self in direction of navigate more than exploring by related artists, tunes, or buyers. Speaking of buyers, the Zune “Social” is too suitable enjoyable, enabling on your own find others with shared choices and getting to be mates with them. Yourself then can pay attention to a playlist built based on an amalgamation of what all your buddies are listening towards, which is also fascinating. These worried with privacy will be relieved towards realize you can reduce the community versus seeing your individual listening habits if your self therefore take.

 527. Amongst me and my husband we have owned extra MP3 gamers over the a long time than I can rely, like Sansas, iRivers, iPods (classic & touch), the Ibiza Rhapsody, and so forth. Yet, the past number of several years I've fixed down to one particular line of avid gamers. Why? Because I was pleased toward uncover how well-designed and entertaining to hire the underappreciated (and broadly mocked) Zunes are.

 528. Apple presently includes Rhapsody as an application, which is a suitable start out, still it is currently hampered via the inability toward retail outlet locally on your iPod, and consists of a dismal 64kbps bit rate. If this modifications, then it will relatively negate this comfort for the Zune, however the Ten songs for every thirty day period will continue to be a substantial moreover within Zune Pass’ choose.

 529. A honey bee or honeybee is any bee member of the genus Apis, primarily distinguished by the production and storage of honey and the construction of perennial, colonial nests from wax. Currently, only seven species of honey bee are recognized, with a total of 44 subspecies! The best known honey bee is the Western honey bee which has been domesticated for honey production and crop pollination.

 530. The Zune concentrates on being a Moveable Media Player. Not a web browser. Not a recreation machine. Perhaps within the foreseeable future it will do even superior within people components, however for previously it truly is a Wonderful way toward set up and hear to your new music and movies, and is with out peer inside that regard. The iPod's pros are its world wide web visiting and purposes. If individuals reliable a lot more powerful, probably it is your best preference.

 531. Very well written article. It will be beneficial to anybody who employess it, including yours truly :). Keep doing what you are doing – for sure i will check out more posts.

 532. I was extremely pleased to uncover this page. I wanted to thank you for ones time for this particularly wonderful read!! I definitely enjoyed every bit of it and i also have you book-marked to see new things in your website.

 533. It’s a shame you don’t have a donate button! I’d without a doubt donate to this excellent blog! I guess for now i’ll settle for bookmarking and adding your RSS feed to my Google account. I look forward to new updates and will talk about this website with my Facebook group. Talk soon!

 534. We're a group of volunteers and opening a new scheme in our community. Your site provided us with valuable information to work on. You've done a formidable job and our whole community will be grateful to you.

 535. The new Zune browser is surprisingly good, but not as good as the iPod's. It works well, but isn't as fast as Safari, and has a clunkier interface. If you occasionally plan on using the web browser that's not an issue, but if you're planning to browse the web alot from your PMP then the iPod's larger screen and better browser may be important.

 536. I'll gear this review to 2 types of people: current Zune owners who are considering an upgrade, and people trying to decide between a Zune and an iPod. (There are other players worth considering out there, like the Sony Walkman X, but I hope this gives you enough info to make an informed decision of the Zune vs players other than the iPod line as well.)

 537. Apple now has Rhapsody as an app, which is a great start, but it is currently hampered by the inability to store locally on your iPod, and has a dismal 64kbps bit rate. If this changes, then it will somewhat negate this advantage for the Zune, but the 10 songs per month will still be a big plus in Zune Pass’ favor.

 538. Aw, this was a very nice post. In idea I wish to put in writing like this moreover – taking time and precise effort to make a very good article… however what can I say… I procrastinate alot and not at all seem to get something done.

 539. It's appropriate time to make some plans for the longer term and it's time to be happy. I've learn this put up and if I may I want to counsel you some attention-grabbing things or suggestions. Maybe you can write next articles referring to this article. I wish to learn more things about it!

 540. I simply want to say I'm very new to blogging and honestly savored your page. Almost certainly I’m planning to bookmark your site . You absolutely come with incredible article content. Cheers for sharing with us your web site.

 541. Thanks for the auspicious writeup. It in truth used to be a leisure account it. Look advanced to far added agreeable from you! By the way, how could we keep in touch?

 542. I just want to tell you that I'm very new to weblog and certainly liked you're web-site. More than likely I’m likely to bookmark your blog post . You amazingly come with outstanding writings. Thanks a lot for sharing your website page.

 543. Fantastic post but I was wanting to know if you could write a litte more on this topic? I'd be very grateful if you could elaborate a little bit further. Cheers!

 544. I simply want to tell you that I am beginner to weblog and absolutely loved your blog site. Probably I’m want to bookmark your blog . You actually have really good stories. Many thanks for sharing your web page.

 545. Good post. I study one thing more difficult on completely different blogs everyday. It'll always be stimulating to read content from other writers and practice somewhat one thing from their store. I’d desire to use some with the content on my weblog whether you don’t mind. Natually I’ll offer you a link in your internet blog. Thanks for sharing.

 546. I just want to tell you that I am very new to blogs and definitely savored you're page. Probably I’m going to bookmark your site . You surely come with wonderful writings. Appreciate it for sharing your webpage.

 547. I just want to say I am new to blogging and really loved your blog. Almost certainly I’m want to bookmark your blog post . You definitely have very good articles and reviews. Appreciate it for sharing with us your blog site.

 548. I simply want to tell you that I am new to blogging and truly savored your web site. More than likely I’m want to bookmark your blog post . You amazingly come with beneficial articles. Many thanks for sharing your web site.

 549. I just want to tell you that I'm newbie to blogging and seriously loved you're blog site. Probably I’m likely to bookmark your blog post . You certainly come with remarkable writings. Thanks a lot for sharing your web-site.

 550. I simply want to mention I am very new to blogs and absolutely enjoyed this web page. Likely I’m want to bookmark your blog . You absolutely have terrific posts. Regards for sharing your web site.

 551. If you are still upon the fence: seize your beloved earphones, thoughts down toward a Simplest Invest in and inquire towards plug them into a Zune then an iPod and watch which one particular seems greater in direction of by yourself, and which interface will make by yourself smile even more. Then you'll know which is specifically for you.

 552. If you happen to be nonetheless on the fence: grab your favored earphones, brain down towards a Ideal Get and talk to in the direction of plug them into a Zune then an iPod and see which a person seems much better in direction of on your own, and which interface generates you smile far more. Then you may know which is straight for you.

 553. I simply want to tell you that I am just new to blogging and seriously enjoyed your page. Likely I’m planning to bookmark your blog post . You really come with superb article content. Many thanks for revealing your webpage.

 554. If you happen to be continue to on the fence: get your most loved earphones, brain down in the direction of a Great Acquire and inquire towards plug them into a Zune then an iPod and perspective which just one seems better to yourself, and which interface makes on your own smile further. Then you will recognize which is instantly for yourself.

 555. This is cool! This information is astounding!! I will recommend it to my daugther and any person that could be drwn to this matter. Great work guys!!

 556. It's appropriate time to make some plans for the future and it is time to be happy. I have read this post and if I could I wish to suggest you some interesting things or suggestions. Perhaps you can write next articles referring to this article. I want to read more things about it!

 557. I think this is one of the most important information for me. And i am happy reading your article. However wanna statement on few general things, The web site taste is wonderful, the articles is in reality nice : D. Good process, cheers